casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.355 items

   

New Order
Music Complete
New wave - Pop - Synthpop / Electropop
29/01/2016 : New Order - Music Complete
Mute  Mute
29/01/2016, Dimi Brands

Het was weeral van 2005, het lauw onthaalde Waiting For The Sirens’ Call, geleden dat we nog nieuw werk van New Order mochten verwelkomen.

De eerste comeback was in 2001 middels Get Ready, na een windstilte van 8 jaar, op deze Music Complete moesten we dus ook maar liefst tien jaar wachten, comeback nummer twee met andere woorden.

Nog verrassender nieuws dan dat ze alsnog met een nieuwe plaat komen aandraven, is het feit dat Music Complete geboekstaafd zal staan als de eerste plaat zonder medeoprichter Peter Hook; die er voor koos om samen met zijn begeleidingsband The Light de solotoer op te gaan.

Hooky werd vervangen op bas door Tom Chapman, die ook al lid was van New Order-zijproject Bad Lieutenant.

Gillian Gilbert maakt dan weer haar rentree achter de synthesizers.

Tevens maakte Bernard Sumner bij het verschijnen van Music Complete al bekend dat de liefde voor de synthesizer, na de twee meer gitaargerichte platen Get Ready en The Siren’s Call, weer helemaal terug was.

Voor dit nieuwe album, hun negende, of tiende indien je de in 2013 verschenen restjesverzameling Lost Sirens meetelt, was er bij aanvang van het maken maar één richtlijn: “The overall vibe was: “let’s make a dance record,” aldus gitarist Phil Cunningham. “That was the only thing that was said.”.

Er wordt afgetrapt met de eerste single van Music Complete: ‘Restless’ maakt door zijn opgejaagde drums zijn titel meer dan waar. Ook track 2 ‘Singularity’ drijft op dit opzwepend trommelwerk. Onze gedachten dwalen even af naar pre-New Order, inderdaad Joy Division, maar dan op een manier waarop we bij bands van de huidige lichting, die de mosterd duidelijk bij Joy Division gehaald hebben, denken.

Op ‘Singularity’ (en op ‘Unlearn This Hatred’) is producer van dienst Tom Rowlands, de helft van het dance duo The Chemical Brothers, geen onbekenden voor Bernard Sumner want eind jaren 90 mocht hij de zangpartijen van hun hit ‘Out Of Control’ voor zijn rekening nemen.

Aan deze ‘Out Of Control’ moeten we ook even denken bij het horen van de lang uitgesponnen dancetrack ‘Plastic’, dat opgefleurd wordt door een vrouwenkoortje bestaande uit Elly Jackson (La Roux), Dawn Zee (die in het verleden al vaker de backings deed bij New Order) en Denise Johnson (in het verleden onder andere vocaal aan het werk met Primal Scream).

‘Tutti Frutti’ is een kauwgombal die bol staat van de Italodisco, en waarin Sumner met La Roux’ Elly Jackson duetgewijs in de weer zijn. De robotstem die de titel meermaals declameert vinden we al bij de tweede luisterbeurt eerder storend dan een toegevoegde waarde.

‘People On The High Line’ gaat Elly Jackson ook weer met de pluimen lopen, al vinden we het inderdaad een beetje te veel ‘pluimen-muziek’, disco is bij momenten angstaanjagend dichtbij.

‘Stray Dog’ is dan weer van een ander laken een broek: Iggy Pop klinkt met zijn doorleefde stem als een macabere priester die een American Gothic gedicht voordraagt. Toch is dit niet nieuw te noemen, de vocale bijdrage van Iggy aan ‘Aisha’ van Death In Vegas bijvoorbeeld vonden we net iets spannender.

Net als ‘Restless’ dekt bij ‘Academic’ de titel volledig de lading: een academische New Order song volgens het boekje, niets meer, niets minder.

Het spartelende ‘Nothing But A Fool’ ademt een verre echo van Joy Division uit, en we ontwaren zowaar een bluesgitaartje in het nummer. Desalniettemin, een van de betere nummers op dit album.

In ‘Unlearn This Hatred’ hoor je duidelijk de invloed van producer Tom Rowland, een nummer dat ook wel door het muzikale verschil in strofe en refrein lekker blijft hangen. Dat de tekst aan de magere kant is, is jammer maar geen struikelblok.

‘The Game’ is ook een nummer waar we met plezier naar luisteren, maar waar we voor de rest niets zinnigs over kunnen zeggen. Op afsluiter ‘Superheated’ krijgt Sumner vocale steun van Brandon Flowers, die met zijn The Killers een van die bands is die lustig teren op de muzikale erfenis van Sumner en co. (Joy Division voor de slechte verstaanders).

Toch kunnen we deze ‘Superheated’ wel smaken, de samenzang doet ons zowaar even denken aan Pet Shop Boys.

“It’s over”, zijn de laatste woorden van dit album, en de eerste luisterbeurt waren we vrij enthousiast te noemen, een gevoel dat luisterbeurt na luisterbeurt toch aan kracht wist in te boeten.

Doordat de band met verschillende producers samenwerkte, naast Tom Rowland, verder nog Richard X en Stuart Price klinkt het album gevarieerd en fragmentarisch, niet altijd een zegen wat betreft de samenhang van een album.

Zo is deze ‘dansplaat’ eerder een combinatieplaat geworden, met naast het prominent aanwezige clubgeluid, toch ook de nodige ruimte voor de gitaar.

New wave, dance, maar ook Britpop, je hoort nog steeds dat de sound van New Order een duidelijke invloed op al deze genres gedrukt heeft, en nog steeds relevant is, maar van een zelf opgelegde dansplaat, verwachten we van de makers van Blue Monday, een van de meest verkochte dansplaten aller tijden, toch iets meer dan wat we hier voorgeschoteld krijgen op Music Complete.

New Order is altijd meer een band van singles dan van albums geweest, en dat is nog steeds zo, al vragen wij ons af welk nummer van Music Complete sterk genoeg is om tot het collectieve New Order geheugen te gaan behoren.

New Order

Dimi Brands
29/01/2016

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Star-Industry - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Dear Deer - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Larva - @ Liège New Wave Festival 19/09/2020 door Luc Luyten

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
INTERVIEW : HUGS OF THE SKY (finalist Humo's Rock Rally 2020) - Na wat research staan we nog harder te popelen om Andrew Eldritch te ontmoeten.

Na het horen van hun laatste album Virtual Lullaby Circus tipten we hen reeds als favorieten in de momenteel lopende Humo’s Rock Rally. En zie, we hadden het maar weer eens bij het rechte eind: kwaliteit komt altijd bovendrijven en bijgevolg stootte het Limburgse Hugs Of The Sky door tot de finale van dit prestigieuze concours. Even ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
INTERVIEW : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.

Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort ...