casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

9.078 items

   

Vandal X
Vandal X
Hardcore - Noise - Rock
28/12/2015 : Vandal X - Vandal X
FONS Records  FONS Records
28/12/2015, Dimi Brands

Al 20 jaar is Vandal X boos, héél boos!

Met albumtitels als 13 Basic Hate Tracks, All Lined Up Against The Wall, Instant Dislike en Two Man Army als voorbeelden waarvan de misantropie en aggressie vanaf spatten kan je als leek al afleiden dat het hier niet gaat om twee brave plechtige communicantjes. Hun bandnaam haalde ze bij een songtitel van de Amerikaanse noiserockgrootmacht Unsane, ook geen doetjes.

Hun debuutplaat (Little Man’s Blues uit 1998) werd zowaar geproduced door Dirk Da Davo van The Neon Judgement en gebruikte een stemsample van de grote Steve Albini die meteen tekende voor de productie van tweede plaat ‘Songs From The Heart’.

Met deze belangrijke erkenning werd lustig aan de weg getimmerd op een geheel eigen wijze, een weg die steeds maar harder werd, en tot aan All Lined Up Against The Wall (2008) dampend hete noiserock die zwaar tegen de hardcore sound aanleunde opleverde.

Zelden kwam er zoveel lawaai uit een ‘two man army’ als bij Vandal X, mensen die hen al live aan het werk zagen kunnen dit enkel beamen.

Met een geluidsmuur die de decibelmeter bruut in minister Schauvlieghe haar onwetende reet ramt, staat Vandal X al die jaren met een boosaardige grijns op het gezicht aan de top van de nationale noiserockliga.

Ook op deze titelloze negende plaat mogen we ons verwachten aan hetgene waarvan we Vandal X kennen, 11 mokerslagen van songs, al moet gezegd dat de meer toegankelijke weg die ingeslagen werd op voorganger God Knows verder opgegaan wordt.

Verwacht nu niet dat dit versneden tracks oplevert die zo de radio op kunnen.

Voor God Knows leek Vandal X steeds meer op een alsmaar bruter wordend beest, heden ten dage staat het schuim nog steeds op de lippen, maar krijg je eerst nog een waarschuwend tikje op de schouder alvorens ze je gezicht aan flarden slaan.

Deze schoudertikjes hebben soms zowaar een groovy ondertoon wat de nummers verrassend catchy doet klinken. Het feit dat je tussen de terreuraanslagen nog net even naar adem kan happen maakt de impact alleen maar sterker, en komt ook de houdbaarheid van de nummers sterk ten goede.

Een goed voorbeeld hiervan is de song ‘Flashlight’, dat eerder al gereleased werd naar aanleiding van Record Store Day (en waarvan de gitaarriffs me sterk doen denken aan een stukje uit Die Form's Masochist, oordeel zelf maar!), en op deze plaat een mooi ankerpunt vormt dat aantoont dat naast in your face, Vandal X bewijst dat ze een nummer van een ferme spanningsboog die helemaal openbloeit kunnen voorzien.

Net als op voorganger God Knows (alwaar ze zowaar Front 242’s ‘No Shuffle’ van een noiserockjasje voorzagen) mogen we ons op Vandal X ook aan een verrassende cover verwachten in de gedaante van ‘Steppin’ Stone’ van The Monkees zowaar.

Een duo dat al 20 jaar tot mijn persoonlijke livefavorieten behoort, en al die jaren zonder commerciële compromissen te sluiten gewoon zijn eigen zin doet verdient alle respect en mag ons nog vele jaren voorzien van muzikale vuistslagen.

Vandal X

Dimi Brands
28/12/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten