casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

7.739 items

   

Helena Hauff
Discreet Desires
Electro - Techno
14/09/2015 : Helena Hauff - Discreet Desires
Werk Discs  Werk Discs
14/09/2015, Dimi Brands

Twee nummers, dat was de korte tijdspanne die Helena Hauff nodig had om ons volledig mee te krijgen.

Eerlijk gezegd zat het er met het openingsnummer al pal op, maar om zeker te zijn dat het geen toevalstreffer was, wachtten we geduldig het tweede nummer ook af.

Dit ter illustratie dat Discreet Desires, het debuutalbum van deze vanuit Hamburg opererende electronica artieste, bij ons zwaar in de smaak valt.

Veel info over haar vinden we niet terug, dus laten we de muziek voor zichzelf spreken, en wees gerust dat die een heus verhaal te vertellen heeft.

Wat we wel weten, is dat Hauff, in 2013 haar eerste EP uitbracht, zich toen aansloot bij het legendarische electronische improvisatie project Hypnobeat (van James Dean Brown, gesticht in 1983, met intense polyritmische jamsessies op de TB-303, TR-707 en de TR-808 ); verder werkte ze samen met F#X onder de naam Black Sites, en vonden haar analoge excursies in schimmige techno franjes, geïmproviseerd en opgenomen in haar slaapkamerstudio in Hamburg, hun weg naar de buitenwereld dankzij labels als Lux Rec, Panzerkreuz (sublabel van Bunker) en het Texaanse cassettelabel Handmade Birds (de eveneens dit jaar verschenen cassette en toepasselijk getitelde ‘A Tape’).

Naast producer, is Helena ook zelf vaak achter de draaitafels te vinden, en dit in de Hamburgse club The Golden Pudel, een kleine smerige club nabij de Hamburgse vismarkten, dat volgens insiders een van de beste fuifplaatsen in Europa blijkt te zijn; en alwaar ze haar dj-stijl wist te cultiveren.

Hier vestigde ze haar naam door een energetisch web te weven tussen stijlen als electro, new wave en EBM op haar eigenste Birds & Other Instruments feestjes, alwaar onder andere namen als I-F (onder de electrofans vooral bekend van ‘Space Invaders Are Smoking Grass) en Mick Huckaby te gast waren sinds de lancering in 2010.

Hauff looft de unieke atmosfeer van de club als een belangrijke invloed in haar ontwikkeling als artieste: “You have the freedom to experiment without being afraid of messing up.”

Een mooie beschrijving van haar vonden we ook: “Hamburg’s saviour of the Reeperbahn darkness, ‘la belle dame sans merci’”, en deze Discreet Desires laat ons horen dat la Hauff inderdaad heel wat in haar mars heeft.

Hauff spreekt zelf van een wisselwerking wat betreft muziek maken: “I have the feeling it’s more one-to-one -you do something and then the machine reacts. The machine has its own mind too, so it gives something back. Perfection is pretty boring. It doesn’t really exist anyway... only in death. Death is perfect.” We zouden het zelf niet beter kunnen zeggen.

Duitsland speelt een belangrijke rol als het vrouwelijke electronica-artiesten aanbelangt, en heeft met artiesten als Ellen Allien, Ada, Xenia Beliayeva serieuze klasbakken in huis. Laat ons vanaf nu daar ook Helena Hauff aan toevoegen, want als het van ons afhangt is dit ook een dame die haar steentje bijdraagt aan ‘s lands glorie.

Met een metronoombeat en prominent aanwezige synths dendert ‘Tripartite Pact’ binnen, ‘Spur’ dat het ook moet hebben van heerlijke synthpartijen, en een fijne techno beat die ons doet denken aan Legowelt, maken ons al meteen enthousiast voor deze veelzijdige artieste, in die mate zelfs dat onze favoriete ‘Berlinette’ Ellen Allien voor de geest komt, en zijn deze twee songs van een dusdanig sterk niveau dat we stilletjes durven operen dat het toch al weer een tijdje geleden is dat de Duitse queen van de minimal techno, Allien dus, nog zulke sterke nummers uitgebracht heeft.

‘L’Homme Mort’, bevat het soort beat dat het ook goed zou doen op een zwarte fuif, en is een lang uitgesponnen nummer dat naar een tranceverwekkend hoogtepunt opbouwt, en brengt de veelzijdigheid van zowel de artieste als haar invloeden mooi in kaart.

Ook ‘Funeral Morality’ doet met een een beat als van een metronoom, en moet het verder hebben van zijn experimentele synthgeluiden die in de categorie avant-garde electronica vallen te catalogiseren, zonder daarbij de toegankelijk- en dansbaarheid uit het oog te verliezen.

Mooi, mooi, we zijn nog maar halverwege de plaat en we spreken al van een zeer opmerkelijk debuutalbum.

Ook op de tweede helft van de cd vallen de nodige parels te ontdekken, ‘Piece Of Pleasure’ bijvoorbeeld, dat zijn titel volledig waar maakt, ‘Tryst’, dat rechtstreeks uit de spacelabs van Kraftwerk lijkt komen aangevlogen, de dreigende hartslagbeat op ‘Silver Sand & Boxes Of Mould’, heerlijke minimal techno, noem maar op...

Aangevuld met nog enkele korte electronische spielereien, kunnen we na ettelijke luisterbeurten enkel maar concluderen dat we hier te maken hebben met een artieste waar we in de toekomst hopelijk nog veel van mogen horen.

Experiment en toegankelijkheid gaan hand in hand, een combinatie die zeer moeilijk te bereiken is, maar die Hauff op een sublieme wijze weet te bereiken.

Het is immers zeer sterk dat Hauff haar experimenten beknopt kan houden, vaak is het zo dat in dit soort muziek de nummers vreselijk lang uitgesponnen worden, wat zeer monumentale albums oplevert, die eerder langdradig dan interessant te noemen zijn.

En zo is Discreet Desires de belichaming van Helena’s diepgewortelde overtuigingen over muziek als zijnde een radicale kracht en verenigende beweging. Iets dat blijkt uit haar groeiende status en haar enthousiasme voor muzikale subculturen van punk tot nu wave, industrial, krautrock en avant garde electro -allemaal geworteld in rauwe experimenteerdrift en die bestonden in polaire tegenstelling tot de perfectie, in deze gepolijste mainstream.

En met de boodschap die op het hoesje van de promo geplakt was, kon Helena op instemmende sympathie van al onze redatieleden rekenen: "DO NOT LEAK -Before you copy, burn or upload these recordings, please take a moment to think about what you're doing. You are not "striking a blow against outdated copyright laws." or "liberating content from the corporations", nor are you "promoting our records for us". You are making it much harder for the musicians on our label to make anything like a living wage for creating the music which you think is good enough to share. You are making it harder for an independent label to stay in business, we're not trying to rip anyone off -we split all profits 50/50 with our artists and put out music we believe in."

Voila, wijze woorden, laat ze aub niet in dovemansoren vallen!

Helena Hauff

Dimi Brands
14/09/2015

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Peter Hook and the Light - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Whispering Sons - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : Peter And The Test Tube Babies op Breaking Barriers !! - Afgaand op hun antwoorden wordt dit optreden kort maar krachtig!

Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.

Al meerdere jaren tijdens de eerste april was de grap in neofolk land dat The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud terug bij elkaar zou komen. Wij weten wel beter en laten ons hier natuurlijk niet aan vangen. Niet dat we er afkerig tegenover staan, maar dit jaar bleek dat we geen wonderen moeten verwachten om deze specifieke sound nog eens in een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-Fest 4 dagen apart festivallen tussen verleden en heden! - W-Fest was er 4 dagen om van te genieten, oude bekenden en minder bekenden terug te zien en niet - zoals sommige reguliere media beweren - je jeugd nog eens opnieuw te beleven. Neen, gewoon om te zijn wie je bent, ...

Het zit er op de 4de editie van W-fest. De eerste keer in Waregem. Oudjes zoals ik herinneren zich ongetwijfeld nog The Steeple, where have the years gone, de club die Waregem op de wereldkaart zette als het om gothic en aanverwanten ging. Op een pisboog van waar ooit The Steeple stond, daar is Waregem Expo. Ik geef toe, de rit naar Wargem, ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : W-fest 14/8 - Irish Coffee & Twisted Nerve (Jirka Liessens)

De eerste avond van het enige wave festival in België begon gek genoeg met het thema Woodstock. Bezoekers werden voorzien van de nodige attributen hiervoor, wat het gekke tafereel opleverde dat de zwartste zielen eens door een roze zonnebril keken, letterlijk dan. Ondanks de flower power bracht de line-up ons heel andere muziek. Er ...

lees meer...
NIEUWS 13/08/2019 : Eerste namen voor M’era Luna 2020

Terwijl men momenteel nog bezig is met de grote opruiming voor hun 2019-editie lost M’era Luna voor hun editie voor volgend jaar al de eerste namen. Het verslag van M’era Luna 2019 lees je zeer binnenkort op deze pagina’s. M’era Luna wil meer zijn dan een ‘Duits’ festival en daarom gaan ze in de toekomst ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Jubel en juich ! Gothic Magazine terug onder de levenden!

Als oudje uit de scene kent u vast nog het Gothic Magazine. Er was een tijd dat ook deze website op papier werd gedrukt. Het bewijs? Hier onze eerste editie om virtueel te door bladeren. En we hopen tegen het eind van het jaar nog veel meer van onze fysieke edities online te hebben. Maar goed, in het mekka van de goth (Duitsland voor een goed ...

lees meer...
NIEUWS 09/08/2019 : Scary Black bij Secret Sin Records

Het Secret Sin Records label is een serieuze doorstart aan het maken. En wat meer is, regelmatig wordt u verwend met nieuwe namen. Binnenkort komt het Amerikaanse Scary Black bij dit label uit op cd. Nooit van gehoord zegt u? Welaan, onderstaade clip klinkt wat mij betreft beloftevol. Spaghetti westerns en de alternatieve jaren 80 zijn een ...

lees meer...
NIEUWS 08/08/2019 : W-Fest pakt uit met eigen app! Zaterdag uitverkocht!

Het is bijna zover, op 15 augustus schiet W-Fest voor de vierde keer uit de startblokken, dit jaar in Waregem (Expo). Om het voor de bezoeker zo comfortabel mogelijk te maken worden kosten nog moeite gespaard. Dat zal bijken uit de voorzieningen op het festivalterrein maar de organisatie biedt nu ook een eigen app aan om uw bezoek aan het ...

lees meer...
NIEUWS 07/08/2019 : Nieuwe editie van 'The Face Of God' van Militia

Militia heeft opgehouden te bestaan. Hun laatste werk was een uitstekende conceptplaat over het leven van Ambiorix, uit op Old Europa Café. Datzelfde label doet nu een heruitgave van 'The Face Of God', het atheïstisch manifest in muziekvorm dat het eco-anarchistisch metaalslagerscollectief in 2015 uitbracht. Ok, de originele ...