casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

The Mission
The Brightest Light
Psychedelic - Rock
19/10/2013 : The Mission - The Brightest Light
SPV  SPV
19/10/2013, Kurt Ingels

Het is alweer van 2007 geleden dat Wayne Hussey en zijn discipelen ons met een nieuwe studioalbum om de oren sloegen. Ik heb het dan over “God Is a Bullet” dat in 2007 verscheen en waarvan u hier de Dark Entries review leest.

Uiteraard verschenen er in tussentijd verschillende dvd’s, live registraties en compilaties allerhande waardoor de groep nooit echt uit beeld verdween. Een goede zet van Wayne Hussey die ondertussen ook oude medestrijders Graig Adams en Simon Hinkler opnieuw omarmde en in The Mission fan Mike Kelly een nieuwe gedreven drummer vond.

De groep mag dan al meermaals zijn gesplit, geloven doen we Wayne Hussey al lang niet meer, nu is er een nieuw studioalbum, “The Brightest Light” gewoon omdat we er goesting in hadden aldus de groep. The Mission bestaat uit rasmuzikanten, die allicht op een podium zullen doodvallen en tegen wil en dank een zware erfenis met zich mee dragen. Was dit niet het groepje dat na The Sisters Of Mercy hun predikende make love not war goth op de scene losliet? Ik dacht het wel.

“The Brightest Light” vangt aan waar “Goth Is a Bullet” ophield. Toen al was duidelijk dat de groep, die met “Aura” (2001) tot groot jolijt van de oude fans nog eens naar de wortels waren afgezakt, het meer in de psychedelische rock ging zoeken. Een ontwikkeling die zich op dit nieuwe album heeft doorgezet want met het oude goth label heeft dit eigenlijk weinig of niets meer te maken al herken je, mede door de typerende stem van Wayne Hussey, nog altijd The Mission.

Meneer Hussey is trouwens goed bij stem en wie zich meerdere luisterbeurten getroost ontdekt een evenwichtig en coherent album van een groep die nog altijd plezier vindt in het samen spelen. De meer bombastische en pathetische stukken die we kennen van de groep werden uitgegomd (al blijven er wel doorslagjes) en het geheel klinkt opvallen donker en ademt een zeker serieux. Ja, er hangt een bluesy feel over dit schijfje dat luisterbeurt na luisterbeurt groeit .

Hoogtepunten zijn wat mij betreft, “Sometimes The Brightest Light Comes From The Darkest Place”, “The Girl In A Furskin Rug” (één van de nummers die best aansluit bij de gekende The Mission stijl), “From The Oyster Comes The Pearl” (idem als hiervoor), het mooie melancholische en naar het einde toe getormenteerde “Swan song” en het akoestische sluitstuk "Litany For The Faithful".

Bij “Ain’t No Prayer In The Bible Can Save Me Now” waan je je rond het kampvuur in de farwest, op het toegankelijke en zelfs een beetje speelse “Just Another Pawn In Your Game” horen we allicht voor het eerste in het The Mission oeuvre een mondharmonica.

Na een eerste luisterbeurt van dit nieuwe album was ik wellicht niet verder gekomen dan een magere 6, doch na meerdere keren luisteren blijft dit een groeier en da’s altijd een goed teken. Oude wijn behoeft geen krans. The Mission doet gewoon z’n ding en de fans van de groepen zullen in het slechtste geval alleen even moeten wennen.

The Mission

Kurt Ingels
19/10/2013

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...