casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.422 items

   

23 Threads
The Ornaments (The Ghost Of Miranda)
Ambient - Avant-Garde - Dark Folk / Apocalyptic Folk - Psychedelic
27/03/2018 : 23 Threads - The Ornaments (The Ghost Of Miranda)
Zoharum  Zoharum
27/03/2018, Dimi Brands

U associeert dark/apocalyptic folk nog steeds met eenvoudige kampvuur liedjes door lieden die graag flirten met dubieuze oorlogssymboliek?

U had het genre liever wat meer gesofisticeerd of abstracter? Wel, dan biedt het Poolse Zoharum label soelaas.

Als er een trefwoord de hele Zoharum catalogus zou moeten dekken, dan is het wel “experimenteel”.

De ideale thuisbasis dus voor het al even experimentele dark folk gezelschap 23 Threads, dat met The Ornaments (The Ghost Of Miranda) hun derde album bij het label mag uitbrengen.

Twee jaar terug werd hun tweede plaat Conspicuous Unobstructed Path uitstekend ontvangen, een opsteker voor de band die tot dan 14 jaar niets meer van zich had laten horen.

Behalve het gitaargetokkel dat door een voortdurend herhalen zeer bezwerend werkt, de narratieve zang van Ingrid Swen en het lichte apocalyptische sfeertje dat boven de plaat hangt, staat dit toch wel een paar stappen verwijderd van wat wij doorgaans met dark folk in verband brengen.

Zoals zo vele releases op Zoharum vraagt het dan ook wat tijd om de plaat helemaal te kunnen doorgronden, en na enkele luisterbeurten was het dan toch raak.

Blijf je toch je neus ophalen bij de term dark folk, dan brengt de vermelding dat dit viertal niet vies is van de nodige krautrock, avant garde en psychedelica elementen hier misschien verandering in.

De nummers krijgen elk een letter van het titelwoord ORNAMENTS, en zijn in hun geheel inderdaad als een juwelenkistje dat je niet opendoet voor alle gelegenheden maar waarvan je weet dat je er mee zal schitteren.

Een song als ‘Rainy’ dat door het gitaartje haast klinkt als Tool (ten tijde van Lateralus), zal fans van het oude werk van Current 93 zeker wel aanspreken. De doorleefde stem van Swen deed ons tijdens 'Now It's Too Late' zelfs aan Nico denken, met de muzikale begeleiding ten tijde van platen als The Marble Index en Desertshore), wat een contrast met het nietszeggende 'Talisman-Only The Fog' dat dan weer klinkt als een afdankertje van Psychic TV.

De negen stukken kunnen perfect los van elkaar gekoppeld worden, en moeten het ook meer hebben van de algehele sfeer, meer dan van de songgerichtheid zelve.

En die sfeer is zoals gezegd, best te pruimen. Zeker als je houdt van het werk van Current 93 en Nurse With Wound. En dat doen we. Maar helaas hebben we het van hun hand net iets beter gehoord in het verleden.

23 Threads

Dimi Brands
27/03/2018

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Comeback van het jaar / de eeuw: Placebo Effect!

U vindt dat de pandemie (te) lang duurt? Denk dan eens aan de schare trouwe old-school electrofans, die meer dan een kwarteeuw hebben moeten wachten op nieuw werk van Placebo Effect. U leest het goed: meer dan 25 jaar na 'Manipulated Mind Control' zijn de Duitse dark electro-pioniers terug met hun gloednieuw album 'Shattered Souls'. ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Nieuwe clip voor 'Smrt za smrt' van Laibach

Mochten we jaarlijks een prijs uitreiken voor de meest kunstzinnige video die gemaakt wordt, dan was de kans groot dat de prijs voor 2020 ging naar de laatste nieuwe van Laibach. Voor de nieuwe versie van 'Smrt za smrt' - 'dood om dood' in het Nederlands - heeft het kunstcollectief Metastazis immers geweldige constructies in ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Your Life On Hold: Erase Me

We blijven ons verheugen over de nieuwe lichting gothic rock. Onder meer over Your Life On Hold, het project van Oostendenaar Jan Dewulf aka John Wolf. Zijn laatste plaat 'Echoes From The Bardo' werd hier ontvangen met een lofrede van collega Kurt Ingels: 'Your Life On Hold is zonder meer de Belgische traditionele gothic rock act ...

lees meer...
NIEUWS 31/10/2020 : Concert Whispering Sons online

Whispering Sons wist niet enkel een frisse wind te laten waaien in het postpunk wereldje, ze wisten het genre ook weer populair te maken bij de jongere generatie. Hun nummers worden regelmatig gedraaid op Studio Brussel en Radio Willy. Ondertussen is het alweer twee jaar geleden dat hun langspeler 'Image' uitkwam, een uitgave die uiteraard ...

lees meer...
NIEUWS 29/10/2020 : Documentaire over 'This Corrosion' van Sisters of Mercy

The Sisters of Mercy mogen dan wel ontkennen dat ze gothic zijn, ze hebben de goth-geschiedenis mee geschreven. Trash Theory, een YouTube-kanaal dat wel vaker interessante documentaires maakt over de geschiedenis van de gothicmuziek heeft onlangs een nieuwe video gepost waarin ze zich toespitsen op de Sisters. De docu vertelt eigenlijk het ...

lees meer...
INTERVIEW : KREGEL - Ik denk dat we de zomerhit van Radio 2 niet gaan halen en ook over de Lage Landen Lijst heb ik zo mijn twijfels.

Omdat we ons bij Dark Entries niet graag uitspreken over een bepaald virus dat het hele doen en laten van de samenleving in zijn greep houdt roepen wij 2020 volmondig uit als het jaar van Kregel. Ze vieren dit jaar hun vierde verjaardag en zagen dit als het ideale moment om hun eerder opgenomen demo's voor het eerst op de grote wereld ...