casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.277 items

   

23 Threads
I Woke Up At Dawn
Doom - Psychedelic
27/08/2019 : 23 Threads - I Woke Up At Dawn
Zoharum
27/08/2019, Dimi Brands

Ik moet bekennen dat ik nooit echt fan ben geweest van het Poolse drietal 23 Threads. De neofolk die ze brengen mengen ze lustig met krautrock, waardoor het door mij geliefde pad makkelijk verlaten wordt. Toch hoorde ik op hun laatste worp The Ornaments (The Ghost Of Miranda) dat eind 2017 verscheen best wel wat degelijke songs.

Hun jongste worp, I Woke Up At Dawn, werd opgenomen tijdens de sessies van hun vorige plaat en kan je dus beschouwen als een zusteralbum van The Ornaments.

Maar dit zusje is duidelijk heel anders gebekt! Van hun vertrouwde (hoewel die van nature reeds zeer gevarieerd is) sound laten ze geen splinter meer over. In de plaats daarvan wil men een eerbetoon brengen aan de protagonisten uit de heavy rock wereld. Zelf spreken de Polen over I Woke Up At Dawn als zijnde een “occult maccabre doom” album.

De negen composities katapulteren je recht in de jaren 70 waar deze loodzware gitaarklanken hand in hand gingen met psychedelische atmosferen.

Tijdens ‘Intro / Profunfum’ vallen de woorden “chaos magic”, en dan bevinden we ons meteen bij de vaak aangehaalde Aleister Crowley door wie de chaosmagie zich liet inspireren. In de eerste plaats is het een praktische benadering van het beoefenen van magie. Het centrale maxime luidt dan ook: “Als het werkt, gebruik het dan’. Chaosmagie maakt gebruik van het bereiken van hogere sferen, “gnosis” genoemd, en omvat onder andere rituelen als meditatie, dans, het gebruik van psychedelica, pijn of seksuele energie. Chaosmagiërs -ook wel Chaoten genoemd -zien hun eigen wereldbeeld als een veranderlijk stuk gereedschap waarmee de werkelijkheid gevormd kan worden. Dit wereldbeeld kan misschien het best omschreven worden als een brij van elementen uit tal van religies, culturen en scholen der magie gecombineerd met eigen creativiteit.

En als ware chaoten komt 23 Threads op deze plaat ook over op ons. En dan hebben we het niet over magische praktijken.

Doordat de opnamekwaliteit bij wijlen vrij rommelig klinkt leek het ons misschien een beter idee deze nummers indertijd als extra schijfje aan te bieden bij The Ornaments, dan het als een volwaardige plaat naar voren te schuiven.

Maar ik heb dan ook compleet niets met dit soort muziek, het Amerikaanse Sabbath Assembly dan even buiten beschouwing gelaten. Zij brengen ook loodzware doom doorspekt met occulte thema’s maar doen dit naar mijn bescheiden mening net ietsje beter. Of wanneer we aan het muzikale verleden van 23 Threads terugdenken, springt het Israëlische Cruel Wonders en daaruit voortgekomen Zeresh ons voor de geest: zij brengen een fijne mix van folk en doom en sloegen ons met verbazing dat deze combinatie wel degelijk kan werken.

Ben je echter niet vies van loodzware gitaren die cilindervormige riffs in het rond schieten, zware baslijnen verweven met bezeten vocalen en de daarbij horende vettige lange manen, baarden, versleten jeansjasjes en vreemd ruikende sigaretten (sta ons toe even in cliché’s te denken, zo origineel klinkt I Woke Up At Dawn nu ook weer niet) haal dan gerust uw vloeistofdia’s terug uit de kelder. Even genoeg van al dat geweld dan kan ‘Atavistic / Lupus’, dat de gitaren even laat voor wat ze zijn en zijn heil zoekt in psychedelische elektronica, enigszins verzachtend werken. Het betreft hier dan ook een remix van een andere Pool, te weten Zenial en het enige nummer dat wat ons betreft uitschiet. Los van het muzikale dat niet aan ons besteed is, vinden we het meest jammere aan deze plaat eigenlijk dat Ingrid Dawn Swen van de microfoon werd weggehouden. Haar vocalen betekenden op vorige 23 Threads-albums een absolute meerwaarde, waardoor we nu compleet op onze honger blijven zitten.

23 Threads

Dimi Brands
27/08/2019

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 03/07/2020 : Shining Light: Mono Inc. herneemt 'Lichtgestalt' van Lacrimosa met Tilo Wolff

Er werd ons een nieuwe samenwerking tussen Mono Inc. en Lacrimosa aangekondigd. Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff van Lacrimosa waarderen elkaars werk heel erg en zijn ook goede vrienden. Jaren geleden werkten ze al eens samen op de single 'Children Of The Dark' van Mono Inc., een nummer waaraan ook Chris Harms van Lord Of ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 01/07/2020 : Sinners' Day wordt verlegd naar 2021

Het zit de organisatoren van W-Festival en Sinner's Day niet mee. Het W-Festival werd een eerste keer verzet van mei naar augustus, en daarna - toen duidelijk werd dat grote festivals niet meer mochten doorgaan tot minstens eind augustus - naar 2021. Maar de organisatoren lieten de zaak niet vallen. In plaats van W-Fest zou in oktober ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2020 : De wereld is gek geworden, volgens Jaz Coleman en Ondrej Smeykal

Het einde is nabij! Al meer dan 40 jaar verkondigt Jaz Coleman dat de wereld zijn ondergang tegemoet gaat, en hij doet op veschillende wijzen. Het meeste bekendheid geniet natuurlijk de supergroep Killing Joke, maar hij maakt ook solo symfonische muziek. Zijn laatste wapenfeit is een samenwerking met Ondrej Smeykal, een eenpersoonsdidgeridoo-orkest ...

lees meer...
NIEUWS 23/06/2020 : Nieuwe videoclip For Greater Good vandaag in première.

U kon het reeds lezen in onze uitermate lovende recensie van de EP ...Unfolds: For Greater Good is terug van weggeweest. Om dit heugelijke feit nog meer luister bij te zetten gaat vandaag de videoclip bij het nummer ‘Synchronism’ in première. In dit nummer zorgt Raya Schaduwjaagster van Dark Poem voor de vocalen, ...

lees meer...
NIEUWS 22/06/2020 : Enzo Kreft gaat door en door

Enzo Kreft had ons in 2019 al zeer aangenaam verrast met 'Control', een conceptplaat over de nevenwerkingen van de technologische vooruitgang. De plaat was de derde al sinds Enzo in 2016 na een lange pauze terug begon te musiceren. Hij laat er geen gras over groeien, want er staat al een nieuwe plaat in de steigers. De exacte uitgavedatum ...