casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8.965 items

   

Ънавь
Отчёт Из Интерзоны/Among The Edges
Dark Ambient - Industrial
28/09/2020 : Ънавь - Отчёт Из Интерзоны/Among The Edges
COD Noizes  COD Noizes
28/09/2020, Dimi Brands

Wazige hoesfoto? Check! Nog wazigere foto van het duo muzikanten? Check! Corpsepaint? Check! Houten staaf beslagen met scherpe nagels? Check! Pentagrammen op de schijfjes? Check!

Visueel gezien doet werkelijk alles aan dit album van Ънавь (al slaat u ons dood met zo’n benagelde stok, we hebben geen flauw idee wat die naam betekent) ons verwachtingspatroon richting black metal leiden.

Van dat even geliefde als verguisde genre behield Ънавь niet alleen de esthetica, ook de lo-fi productie die in die middens als tr00, kvlt ende vorstgebeten genoemd worden en een ijzige krijs zo nu en dan werden tevens geadopteerd.

Ънавь laat dit alles een geslaagd huwelijk aangaan met de genres dark ambient en industrial. Een Russische versie van MZ.412, horen we u al denken. Inderdaad, dat was ook de gedachte die al van bij het begin van dit album bij ons opdook, en niet meer zou verdwijnen.

Hoewel er enorm veel gelijkenissen te trekken vallen tussen deze twee Russen en het alom geprezen project van Nordvargr halen we opgelucht adem wanneer we bij beluistering van Отчёт Из Интерзоны constateren dat Ънавь duidelijk meer doet dan de collega’s uit Zweden die bekendstaan als de uitvinders van de zogenaamde black industrial klakkeloos te kopiëren.

Het scheppen van een bepaalde sfeer is hetgeen Ънавь doet uitblinken in de poel van artiesten die zich lieten beïnvloeden door de machinekamer.

Het genre mag zo’n 25 jaar na datum nog weinig geheimen meer te bieden hebben, toch weet Ънавь op ieder nummer wel te verrassen. De ene keer subtiel, de andere keer totaal onverwacht. ‘Happy Birthday Pigface Christus’ van Current 93 coveren bijvoorbeeld, getuigt naast van goede smaak ook van een originele keuze. Om nog maar te zwijgen van een ‘Interlude’ van bijna twaalf minuten.

Отчёт Из Интерзоны verscheen aanvankelijk in 1998 op cassette, en was het derde wapenfeit van Ънавь. Het zegt ook iets over de tijdsgeest van toen. Rusland lag in puin hoewel er van oorlog geen sprake was. Van eenzelfde puinhoop was sprake in de geest van de Russische bevolking. Niet toevallig ontsproten uit veel van deze vernielde geesten tal van speciale muzikale projecten, zoals deze Ънавь dus.

De legende wil (en we geloven ze graag) dat alle composities, die halvelings geïmproviseerd waren live op tape werden gezet zonder elektronische effecten of post-productie, en dit in de totale duisternis in de catacomben van het toen nog half vervallen Konstantin Palace nabij Sint-Petersburg, vroeger de hoofdstad van Keizerrijk Rusland.

Is het door de mindset of door de omgeving waarin dit alles werd opgenomen, maar misschien wel de grootste kracht van Ънавь is dat ze net deze combinatie van grandeur en verval zo perfect weten om te zetten in hun composities. Het doet ons keer op keer de repeatknop indrukken, deze death industrial krijgt meer dan terecht een herkansing via deze reissue!

Minder enthousiast zijn we over het tweede schijfje dat je bij deze hernieuwde uitgave als bonus meekrijgt. We vermoeden dat het werk uit dezelfde periode betreft, aangezien we door het ontbreken ervan niet veel wijzer worden van de info op het hoesje.

Hier krijg je één lang nummer (‘Among Two Edges’) dat voor de vlottere vertering in vier stukken gekapt werd. We horen hier een meer speelse versie van Ънавь, dat zich bij momenten zelfs in de buurt van het etiket “dansbaar” waagt. Akkoord, er vallen nog wel wat straten te overbruggen, maar het contrast met het eerste schijfje is duidelijk hoorbaar. Het adjectief “dark” wordt voor de ambient weggegomd en na het horen van de klasse op Отчёт Из Интерзоны kan je dat alleen maar jammer vinden.

Maar toch, voor al wie heimwee heeft naar de gouden Cold Meat Industry dagen is deze flashback een verplichte aankoop!

Dimi Brands
28/09/2020

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/01/2022 : Het Eindejaarslijstje van Henk Vereecken (Moonchild)

ALBUM TOP 10 2021 Het tweede pandemiejaar 2021 was weer een vruchtbaar jaar aan het muzikale front en leverde een mooi internationaal Top 10 gezelschap op met ook drie Belgische acts. 1. Enzo Kreft: Different World Enzo Kreft overleefde de jaren 80 en staat nog steeds (of liever: weer) aan het wave front. Minimal wave uit Mechelen ...

lees meer...
NIEUWS 17/01/2022 : Dirk Da Davo brengt Kings Of Fools uit

Dirk Da Davo heeft een naam die onuitwisbaar tot het einde der tijden zal gelinkt worden aan The Neon Judgement. Dat sentiment der veler jeugd is al even opgehouden met bestaan. Laat Da Davo er vooral niet de man naar zijn om bij ondertussen vergrendelde pakken te blijven zitten. Met Neon Electronics al even in een uitgebreide bezetting, geheel ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 04/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Danny Quetin

Het eindejaarslijstje van Danny Quetin 2021. Het jaar waar zowat iedereen naar uit keek. Een jaar waar normaal weer normaal mocht zijn. Op enkele opflakkeringen na was het meer van hetzelfde. Tante Mie deed aan gezinsuitbreiding en legde de wereld andermaal het zwijgen op. 2021. Het jaar waarin de zomer eentje was van De Zondvloed. ...

lees meer...
NIEUWS 02/01/2022 : Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Laat me starten met jullie allemaal een gelukkig, gezond en muzikaal interessant 2022 toe te wensen. Als ik terugkijk op 2021, dan kijk ik alweer terug op een jaar dat gekleurd werd door de coronapandemie. Artiesten aarzelden om nieuw werk uit te geven, maar minder dan in 2020, en de platen behandelden vaak de gevolgen van corona. Een overzicht ...

lees meer...
NIEUWS 01/01/2022 : To beard or not to beard?

Onder het motto: “het moet niet altijd kommer ende kwel ofte doom ende gloom zijn” duikt Ashtoreth in de gedaante van Sjaack Sjamaan om voor alle kinderkes groot en klein het oude kinder zeemanslied ‘Al die willen te Kap’ren vaeren’ te brengen. Ashtoreth, of Sjaack beter gezegd, zelf een man met baard werkte ...