casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

18/10/2021 20:01

Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween). Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark Entries revue maar twee keer hoezee moge overduidelijk een harde aanrader zijn, om wat voor reden dan ook.

Laat ik dit keer van start geen met het hoofdpodium of de main stage zo u wil, waar ik u alvast nog een keer wil wijzen op BFG die er om 14u50 aantreden. Waarom? Wel, door ene Mark Lanegan (die u zou moeten van Screaming Trees en Queens Of The Stoneage) één van de beste post punk en gothic rock groepen aller tijden genoemd. Toch is BFG bij ons vooral onbekend en dat geheel ten onrechte voor een band die reeds sedert 1985 meedraait. Sinner’s Day biedt u op 31 oktober de kans deze heren live aan het werk te zien. Als fan van gothic rock hoor ik u vlak voor het podium in een mysterieuze roes aan te treffen, lichtjes leviterend op de baslijnen!

Van een geheel andere en meer romantische orde zijn de overlevers van And Also The Trees, de band van de broertjes Jones die ook alweer sedert 1979, sommige lezers moesten nog geboren worden, actief zijn. Van cold wavende post punk evolueerde de groep naar meer ingetogen, soms bombastische, romantische indie klanken zonder daarbij hun roots te verloochenen. Dandy’s met een gitaar, een ruime blik op de wereld en everything in it en een liefde voor balorig escapisme zonder uw parochie voor het hoofd te stoten. Nog niet zo lang geleden besprak ik de heruitgave van hun titelloze debuut (klikken is lezen). Om 17u45 is het tijd om weg te dromen bij de unieke klanken van And Also The Trees. Oogjes dicht, snaveltjes toe.

Natuurlijk teken ik met een zweem nostalgie in het hoofd ook present om meneer Adrian Hates nog eens zijn electronisch aangestuurde dark wave kunstjes op te zien voeren met zijn Diary Of Dreams. Ooit was deze band razend populair (meer in het bijzonder bij de dames) in de scene en scoorden ze hit na hit. Ondertussen is het ook alweer van 1994 geleden dat het debuut “Cholymelan” verscheen, het laatste wapenfeit “Hell In Eden” dateert alweer van 2017. Nostalgie mag, en al zeker op Sinner’s Day klokslag 20u45, nadien blijft u wellicht om dezelfde reden nog even hangen voor Covenant, gevolgd door het hoofd van de affiche die dag (al zijn we dan eigenlijk al 1 november) zijnde meneer Gary Numan (ja hij mag zijn dochter mee brengen) die er met ouder worden alleen maar beter op is geworden!

Maar er is nog meer lekkers diezelfde 31 oktober, over kleur twisten we niet, dat is vooral zwart maar smaak is uiteraard wel geheel subjectief doch graag ook even uw aandacht voor A Split Second (hoofdpodium 16u10), die Belgische groep waarop het lekker dansen is en waar ik eerder al wat lijntjes over schreef! Maar evenzeer voor lekkere Belgische, (on)wereldse gothic rock van Your Life On Hold (Belgisch podium 21u40), en de post punk wave van A Slice Of Life (Belgisch podium 20u05), twee inlandse producten en (te) goed bewaarde geheimen die ik alleen maar kan aanbevelen. En doe daar ook maar Enzo Kreft (om 18u35 op het Belgisch podium) met zijn body - ik schop u een geweten - pop bij. Maar het ‘specialke’ die dag komt toch wel van de Brugse punk veteranen in hart en nieren Funeral Dress die om 23u25 België mogen vertegenwoordigen met gein en ongein. Vijftig minuten punk alsof het nog altijd 1976 is. Het kan alleen op Sinner’s Day. Leute en een gratis vat van de organisatie, meer vraag ik niet op Halloween avond. En vooral party on party on party on party on party party on... party on want “The Pogo Never Stops”!

Zo, als dat niet genoeg reden is om er bij te zijn, ook op 31 oktober, dan verzin ik er nog wel een paar, leuk gezelschap zoals een flink deel van de Dark Entries redactie bijvoorbeeld. Voor alle praktische informatie en voor de aanschaf van uw tickets tot voordelige drank - en eetbonnen. Eén adres en wel dit: Sinner’s Day!

(ki)

17/10/2021 16:21

Andrea Meyer (Andrea Haugen, Nebelhexë, Aghast, Hagalaz’ Runedance) omgekomen bij aanslag in Kongsberg, Noorwegen

Andrea Meyer (Andrea Haugen, Nebelhexë, Aghast, Hagalaz’ Runedance) omgekomen bij aanslag in Kongsberg, Noorwegen Jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord van de vijfvoudige kruisboogmoord in Kongsberg, Noorwegen door een plaatselijke inwoner met psychiatrische problematiek. Volgens een verschrikkelijke speling van het lot is onder de slachtoffers Andrea Meyer (°1969), bij sommigen eerder bekend onder de namen Andrea Haugen of Andrea Nebel (Aghast, Nebelhexe, Hagalaz’ Runedance).

Andrea Meyer, van oorsprong een Duitse, deed in 1994 de vrouwelijke vocalen op het debuutalbum “The Principle Of Evil Made Flesh” van Cradle Of Filth. In 1996 was ze te horen in een spoken woord stuk op het “Nemesis Divina” album van Satyricon. Andrea Meyer was gehuwd (en inmiddels ook weer gescheiden) met Emperor multi-instrumentalist Tomas Haugen (Samoth) met wie ze een dochter heeft. Na haar blackmetalperiode sloeg ze muzikaal de richting in van dark ritual en dark folk vanuit een paganistische inspiratie.

In 1995 was de gothic community zwaar onder de indruk van het album “Hexerei Im Zwielicht Der Finsternis” van de Noorse act Aghast, die klonk als twee weeklagende heksen in een donker bos op inktzwarte synthesizertonen. Het was een van de meest creepy albums op het legendarische Cold Meat Industry label. Achter het album zaten twee dames: Nebelhexë en Nachthexe, respectievelijk Andrea Meyer-Haugen en Tania Stene. Het bleef bij een album maar Nebelhexë was nog lang niet uitgezongen en bouwde aan een solocarrière onder de naam Nebelhexë en met de paganistische dark folk act Hagalaz’ Runedance.

Andrea Meyer was niet enkel muzikante maar een veelzijdige artieste. Ze schreef film scripts, horror en satire. Haar sociaal-kritische commentaren verschenen in alternatieve magazines maar ook in Noorse tabloids. Ze schreef gothic en surrealistische poëzie. Ze was ook een feministische paganiste die patriarchale religieuze denkbeelden bekritiseerde. Ze schreef zelfs een erg gewaardeerd boek over de mystiek van de Scandinavische spiritualiteit en mythologie: “The Ancients Fire Of Midgard”. Ooit werd ze nog geïnterviewd voor Dark Entries, toen dit nog een gedrukt boekje was.

Andrea Meyer stierf dus bij de aanslag in het Noorse stadje Kongsberg toen op 13 oktober Espen Andersen Bråthen, een 37-jarige plaatselijke inwoner met Deense nationaliteit en met een verleden van psychiatrische opnames, in het stadscentrum random op mensen begon te schieten met een kruisboog. Daarbij vielen vijf doden en drie gewonden. De doden zijn een man en vier vrouwen van 52, 56, 75, 75 en 78 jaar oud. Een van hen, de jongste en met de Duitse nationaliteit, bleek dus een paar dagen later Andrea Meyer te zijn, de bekende artieste en paganiste. Ze stierf pas de dag na de aanslag.

Kennissen van Espen Andersen Bråthen getuigden in Noorse kranten dat ze al sinds 2017 hulp voor de man zochten, maar geen gehoor kregen. De man werd overgedragen aan de gezondheidsdiensten en wordt momenteel psychiatrisch onderzocht want er bestaan serieuze twijfels over zijn toerekeningsvatbaarheid. Naar aanleiding van deze berichten is in Noorwegen discussie ontstaan over waarom Bråthen niet in een inrichting was opgenomen. De aanslag met 5 doden is de zwaarste in Noorwegen sinds de extreem-rechtse terrorist Anders Breivik in 2011 77 dodelijke slachtoffers maakte. [HV]

16/10/2021 18:54

Sinner’s Day; zwart heeft vele tinten!

Sinner’s Day; zwart heeft vele tinten! Belofte maakt schuld. Persoonlijk zal ik hier in dit eerste deeltje (ik neem de vrijheid elke dag apart te nemen, daar u ook dagtickets kunt aanschaffen maar ik adviseer de full option die is ook beter koop) één en ander op een rijtje zetten waarom ook u erbij moet zijn van 30 oktober tem 1 november om drie dagen in zonde te leven in het anders zo pittoreske en vredige Heusden Zolder.

Sinner’s Day, maar dat wist u al is terug van weg geweest en vult dit jaar, nu covid onder controle is mag het weer, drie dagen muziekvertier. Trouw aan de formule punk en wave van weleer maar nu ook met een stevig aanbod actuele groepen uit een meer dan veelzijdig genre. Bij deze mogen we Sinner’s Day op heden wellicht al uitroepen tot het grootste Belgische festival in zijn soort, eindelijk beweegt er nog eens wat en laat die boodschap vooral ook tot bij de 'gamende' jongelui aankomen. Alle baten helpen om een nieuwe generatie op te laten staan, al kun je bezwaarlijk zeggen dat wave in al zijn varianten ooit weg is geweest.

Meer nog, Europees is er sprake van een ware post punk revival waarin zich graag dark wave, punk, goth tot elektronische en meer experimentele invloeden doen gelden. Op 30 oktober, dag 1 van een triootje zondigen, staan al een paar bands geprogrammeerd die u om diverse redenen gezien moet hebben, ook al zag u ze eerder al, en misschien al meerdere keren. Geen afbreuk aan de andere deelnemende bands, maar dit is mijn persoonlijke lijstje dat naar ik hoop u weet te overtuigen van uw aanwezigheid!

Absolute Body Control, zij weer, om 20u05 doen zij een half uurtje (ik weet het dat is weinig tijd) uw tenen krullen met electronica die dansbaarheid perfect aan weemoed en sfeer weet te rijmen. Cult in zijn genre tot ver in het buitenland en dan nog wat verder. Dirk Ivens en Eric Van Wonterghem werken ondertussen aan nieuw materiaal en zijn in het electro genre ‘des individus incontournables’ (er zullen ook Franstaligen aanwezig zijn op Sinners Day). Klassiekers genoeg om moeiteloos en half uurtje te vullen, geloof me na 30 minuten zult u hier geen genoeg van hebben. Onderstaand één van die vele klassiekers en meteen hun eerste singel uit 1981 (jawel)... “Is There An Exit?”. Als ie er al is, zult u hem tijdens dit optreden niet nodig hebben.

Wie ik zeker ook aan het werk wil zien op datzelfde podium, omdat het alweer veel te lang geleden is zijn de ambiance broers met kloten, ja die, The Bollock Brothers. Niet omdat hun muziek zo hoogstaand is, neen, maar omdat dit live altijd een belevenis is en op het halfuurtje dat de groep vanaf 21u40 krijgt toebedeeld de meezingers je om de oren zullen fluiten. En dan bedoel ik niet alleen “Harley David, Son Of A Bitch”, maar ook deze “King Rat” en nog veel meer guitige punky wave met horror en humor!

Verder nog heel wat ander Belgisch lekkers op het vaderlandse podium; Struggler, The Juggernauts, Suicide Commando heeft de eer de Belgische affiche te toppen, al is er op het hoofdpodium op dag 1 ook heel wat Belgische materiaal.

Ik kijk vooral uit naar de sensuele en dan weer koele synth wave van het Franse Minuit Machine die knal op het middaguur hun ding mogen doen. Je krijgt er gegarandeerd honger van en wellicht wordt het voor mij de festival opener en zal deze Sinner’s Day met een glimlach op de lippen worden ingezet. Veel te sterk onderschat dit project van Hélène De Thoury (die u ook van Hante zou moeten kennen) en Amandine Stioui. Het mag dan pas middag zijn, let’s be “Lovers Of The Night”

Verder kijk ik ook uit naar Red Zebra en Siglo XX. Niet omdat ik ze nog niet zag, neen, gewoon omdat ze live steengoed zijn en typerend voor het cold wave geluid dat tijdens de naweeën van de punk ontstond als één van de vele takken aan de grote post punk boom hier ten lande. Belgisch en gewoon van internationale allure, wat ze trouwens beiden al uitvoerig bewezen. Ga dat zien en beleven. SigloXX om 17u45, gevolgd door Red Zebra om 19u15! Verlaat de living room voor some dreams of pleasure!

Maar er is nog meer die avond, wat dacht u van Blancmange, het jaren 80 electro pop icoon dat een stevige scheut nostalgie doorheen zaal The Max zal doen waaien en ik durf hopen dat het optreden ook de max zal zijn. Nostalgie? Mja, maar op vandaag staan hun nummers er nog altijd want het was en is electro pop met net dat tikkeltje meer weet u wel. Jaren 80 sfeer gegarandeerd. “Don’t Tell Me” dat je nog nooit van Blancmange hebt behoord! Dan blijft u maar beter in “Blind Vision”. Vanaf 20u45 op het hoofdpodium.

DAF, oftwel Deutsch Amerikanische Freundschaft, voor het eerst alleen Robert Görl op een podium na heet plotse overlijden van kompaan en medestrijder Gabi Delgado in maart vorig jaar. Electro pionier(s) die staalhard tot verraderlijk zacht uit de hoek kunnen komen. Met een resem klassiekers achter de hand. Maar op Sinner’s Day zal er ook gepuurd worden uit het nieuwe materiaal waarmee Robert En Gabi druk doende waren voor het overlijden van de laatste. Ik ben benieuwd hoe Robert Görl het er solo vanaf brengt. Hoe dan ook het zal ‘raar’ zijn. Tussen al het Sinner’s Day lawaai past hier een minuut stilte. DAF om 00u25 op het hoofdpodium.

Er is natuurlijk veel meer te beleven die eerst dag op Sinner’s Day. Voor de line up, alle praktische info en vooral voor uw ticket, al zou het mij verwonderen mocht u dit nog niet hebben besteld, één website en wel deze; Sinner’s Day !!

(ki)


44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Laatste 6 CD-besprekingen

MARK E MOON Lux Vindictae ep CD-BESPREKINGDEAD LIGHTS Doom Doom Trash ep CD-BESPREKINGSVNTAX ERROR Message CD-BESPREKINGCINEMASCOPE A Crack On The Wall CD-BESPREKING7 RAINBOWS IN EXCILE Twilight Gymnastics CD-BESPREKINGBEATBOX MACHINERY Mega City Hunters CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

BEAT NOIR DELUXE  Werk Zwei CD-BESPREKINGCREATION THROUGH DESTRUCTION & NIHILIST ASSAULT GROUP  Philosophy Of The Hammer CD-BESPREKINGA PROJECTION  Exit CD-BESPREKINGVERZAMELAAR  B9: Belgian Cold Wave 1979-1983 CD-BESPREKINGTHE BREATH OF LIFE  Whispering Fields CD-BESPREKINGTHE SEARCH  The Search For Connection Contact And Community CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Mark E Moon - Lux Vindictae ep

Mark E Moon zou intussen geen onbekende meer morgen zijn, de groep rond Phil Reynolds en Mark Sayle, tegenwoordig uitgebreid met George Parson en Shelly Rourke, bracht reeds twee gewaardeerde albums uit en presenteert met deze “Lux Vindictae” een eerste ep in afwachting van het derde album waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dead Lights - Doom Doom Trash ep

De pientere lezer herinnert zich misschien nog mijn review van vorig jaar van deze Londense Dead Lights, dat wordt geleid door de uitgeweken Nederlander Richard Van Kruysdijk (Solar Lodge, Phallus Die, Palais Ideal, ...). Ik kwam toen op de term androgyne electro goth en deze nieuwe ep “Doom Doom Trash” lijkt dit alleen maar te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Svntax Error - Message

Een vierkoppige gitaarband uit Sydney, Australië. Hun sound zit ergens tussen psychedelische post-rock en dark prog. De bezetting van Svntax Error bestaat uit Ben Aylward (gitaar en vocals), Matthew Syres (gitaar en theremin), Peter Yates (bass) en Ben Eadie (drums). Het lijkt wel of we bij Dark Entries tegenwoordig meer post-rock ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Cinemascope - A Crack On The Wall

Maar liefst 8 jaar zit er tussen het debuut van deze Cinemascope, het project van de Griekse dj en concert promotor Leo Skiadas en deze “A Crack On The Wall”. De kans is dan ook zeer groot dat u nog nooit van dit project heeft gehoord maar Wave Records gooit het nieuwe album bij Dark Entries binnen en dat ze gelijk hebben. Voor ...

lees meer...
CD BESPREKING : 7 Rainbows In Excile - Twilight Gymnastics

Een debuut en dus een band waarvan ik nooit eerder had gehoord deze 7 Rainbows In Exile, het project van een zekere Dancing Shade uit Servië, die in volle covid isolatie aan de praat raakte met een dubbel gehoornde demon. Hoorns, waarvan één paar vervaarlijk naar de buitenwereld reikt maar evenzeer een paar hoorns die de ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...