casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

10/10/2021 14:20

Sinner’s Day ook op dag twee dansbeentjes!

Sinner’s Day ook op dag twee dansbeentjes! Sinner’s Day, het festival voor de betere muziek met een vette knipoog naar de jaren 80. De jaren van de eigenzinnige post punk gitaar maar evenzeer van de eigenzinnige electro, waarop het lekker dansen was en vooral is. Eerder had ik het al over de beats van dag 1, 30 oktober. Nu is Halloween aan de beurt en dansen zult u!

Op het Belgisch podium verwelkomt Sinner’s Day om 18u35 niemand minder dan Enzo Kreft. De Mechelaar die aan z’n twee jeugd is begonnen en bij Dark Entries hoge ogen wist te gooien met de albums “Control” en “Different World” (klik hier voor de review). Meer zelfs, “Control” schopte het bij Dark Entries tot album van het jaar in 2019. Ik laat hier even collega Danny Quetin aan het woord; ‘Is Enzo Kreft een wereldverbeteraar ? Een wetenschapper ? Afgaand op wat hij verwezenlijkt op “Different World” mag het meer dan zomaar een verwittiging zijn. De soundtrack van de dystopie kan niet duidelijker zijn. Zowel in tekst als in geluid. Onheil is niet langer fictie.’ Ga dat horen en zien, en doe verdomme die in alcohol gemarineerde hersenen dansen! Op Sinner’s Day mag dat.

En als u dan toch zo van dansen houdt wel dan valt er nog heel wat meer te beleven op Halloween avond. Zo is er op het hoofdpodium al om 12u00 Haujobb en project van electro wizard Daniel Myer die al sedert de begin jaren 90 actief is in het brouwen van geheel eigenzinnige electro van dansbaar tot experimenteel en daartoe wereldwijd de verdiende erkenning krijgt. Ga dus met uw sandwich aan het hoofdpodium staan voor wat ex-collega Marjolein Laenen ooit ‘één van ‘s werelds meest eigenzinnige electro bands noemde’ in haar review van “Dead Market”.

En nu u daar toch bent blijf maar beter even voor de vriendelijke man die de Deen Claus Larsen is en die met zijn Leather Strip ook al decennia actief is in ebm/electro land, wat resulteerde in tientallen releases en een aantal hits. Dansbeentjes ingesmeerd. Mooi. Hier nog even nostalgisch de review van Leather Strips “Teenage Demos” van mijn hand. Laat ons dat vooral nog eens doen, teenager zijn, want volwassen zijn is half dood. Van synth pop tot dark electro en ebm u hoort het allemaal, maar vooral Claus ook nog een keertje “Evil Speaks”. Dank u.

Mocht u nu nog niet genoeg hebben van het dansen of, en dat lijkt me evidenter, uw oude knoken zijn nu pas warm gelopen wel dan moet je zeker onze eigen A Split Second, altijd garant voor een feestje, mee pikken die 31ste oktober. De groep teert al decennia op zijn naam, werd tegen wil en dank gehonoreerd als uitvinder van de new beat maar is bovenal een live band. De wieg van A Split Second stond in de jaren 80 maar anno 2021 is hun muziek nog altijd relevant en dat kunnen er niet veel zeggen. Feestje om 16u10 aan de main stage!

En om de dansgrage electro fans helemaal uit te putten is er om 22u20 ook nog het Zweedse Covenant en om 00u25 ‘are friends electric?’ Gary Numan op het hoofdpodium. Namen die nog weinig introductie behoeven. Maar die ook garant staan voor een feestje. Afwezigen hebben als altijd ongelijk.

Voor alle praktische info over en omtrent Sinner’s Day, maar vooral voor uw tickets (rep u) surft u naar de offciële Sinner’s Day website! En wel nu!

Enzo Kreft / Haujobb / Leather Strip / A Split Second / Covenant / Gary Numan

(ki)

09/10/2021 12:11

Pussy Riot nog steeds vervolgd in Rusland

Pussy Riot nog steeds vervolgd in Rusland Pussy Riot werd in 2012 wereldberoemd na hun ‘punk-gebed’ in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Bedoeling van de actie was om de verwevenheid tussen Poetin – die toen in verkiezingscampagne was – en de orthodoxe kerk aan te klagen. Als gevolg van de actie werden drie leden van de feministische punkgroep aangehouden en twee leden tot twee jaar stafkamp veroordeeld. In 2013 werden ze vervroegd vrijgelaten in de aanloop naar de olympische spelen in Sochi, net voor dat ze hun volledige straf hadden uitgezeten.

Dat is vast de reden dat ze uitgenodigd waren op het Leuvense punkfestival Breaking Barriers, ook al is hun muziek vandaag eerder donkere elektronica dan punk. Het festival werd afgelast nadat Pussy Riot haar Europese tournee afzegde. Officieel konden te weinig data doorgaan door de coronamaatregelen, maar het lijkt wel of er meer aan de hand is. Twee leden van Pussy Riot – waaronder Maria Oljochina (op de foto met enkelband) die in 2012 veroordeeld werd – werden nu veroordeeld tot een jaar vrijheidsbeperking. Dit betekent dat ze Moskou niet mogen verlaten zonder toestemming van de overheid, tussen 22u ’s avonds en 6u ’s ochtend huisarrest hebben, zich twee keer per maand moeten melden en niet kunnen deelnemen aan demonstraties of massa-evenementen.

Aanleiding tot dit proces is de deelname van de betrokkenen aan een betoging tegen de gevangenstelling van Alexei Navalny. Navalny is de belangrijkste Russische politicus die de corruptie en het machtsmisbruik onder Poetin aanklaagt. Navalny werd in augustus 2020 vergiftigd, verbleef daarvoor een tijd op een ziekenhuis in Duitsland en werd bij zijn terugkeer in Rusland gevangengenomen en veroordeeld omdat hij zich niet had gemeld bij de politie, een voorwaarde voor zijn vrijlating na een eerdere gevangenisstraf. De leden van Pussy Riot waren aanwezig op de betoging van 23 januari, en hen wordt verweten de coronamaatregelen daarbij overtreden te hebben. Op het proces hebben beide leden van de groep – naast Oljochina ook Lyusya Shtein – gewezen op de falende rechtstaat in Rusland. Volgens hen heeft de rechter hen op vraag van de overheid veroordeeld.

We citeren uit het eindpleidooi van Shtein: ‘Alle deelnemers in dit proces verstaan wat deze zaak is. Maar ik wil benadrukken dat ik niet de enige aanwezige ben van wie de vrijheid van meningsuiting ontnomen wordt. In deze zin hebben de rechter en ik veel gemeen. Want ook jij, net als ik, wordt verboden om een eigen mening te hebben met de dreiging van een straf. In mijn geval is het een strafzaak, in uw geval ontslag. (…) Mijn zaak is niet heel speciaal. Jullie zullen nu gewoon deze ‘vrijheidsbeperkingen’ toepassen. (…) Het punt is dat u door het steunen van dit kleine onrecht, dat voor jullie misschien geen grote betekenis heeft, een heel systeem ondersteunen van politieke vervolgingen, marteling, vergiftiging en moord. (…) Mijn zaak is een druppel in de oceaan, maar de vernietiging van de mensenrechten in Rusland bestaat uit dergelijke druppels.’

Overigens is dit niet de enige maatregel die genomen wordt tegen Pussy Riot. Op 29 september werd de lijst met ‘buitenlandse agenten’ aangevuld, en onder andere drie organisaties en twee personen verbonden aan Pussy Riot staan sindsdien op de lijst. De wet op buitenlandse agenten wil in principe duidelijkheid scheppen over Russische organisaties en mensen die vanuit het buitenland gefinancierd worden, maar is vooral een handig middel om kritische media, mensenrechtenorganisaties, verkiezingsmonitoren en andere critici van de overheid het leven zuur te maken. Wat Pussy Riot betreft werden de organisaties Mediazona – een onafhankelijk nieuwsmedium – en Zona Prava – een organisatie die zich inzet voor de rechten van gevangenen in Rusland – aan de lijst toegevoegd, samen met twee individuen die hierin actief zijn en de juridische constructie ‘ZP’ LLC die beide initiatieven mogelijk maakt.

En we zijn nog niet klaar. Op 23 juni werden vijf mensen verbonden aan Pussy Riot veroordeeld tot 15 dagen cel. De beschuldiging was ‘klein hooliganisme’ en weerstand tegen de politie. Problematisch is hierbij dat de veroordelingen steeds gebaseerd zijn op getuigenissen en rapporten van agenten, en dat bewijsmateriaal dat in het voordeel van de veroordeelden speelde – bijvoorbeeld videobeelden – geweigerd werd door de rechters. (xk)

Pussy Riot speelt uiteindelijk niet meer op Breaking Barriers, maar er is wel een alternatief programma met Sovjet War en Gert (Kleinpunk), en achteraf een fuif met dj Malcolm Nix. Vanavond 9/10/2021 om 20 in Het Depot in Leuven.

Pussy Riot

'БЕСИТ' (woede), een recente video van Pussy Riot. Let ook op het einde van de clip, waarin je verneemt dat de politie is binnengevallen tijdens het draaien van de clip omdat de groep beschuldigd werd van LGBTQ-propaganda te voeren, wat in Rusland verboden is. (Zet de ondertiteling aan.)

‘Panic Attack’, een recente clip over de angstaanvallen die Nadezjda Tollokonikova heeft overgehouden aan haar twee jaar strafkamp.

09/10/2021 12:04

Controversieel Russisch duo IC3PEAK komt naar Brussel

Controversieel Russisch duo IC3PEAK komt naar Brussel We blijven nog even in Rusland. Ook de geweldige elektronische groep IC3PEAK heeft er al last gehad met de overheid. IC3PEAK bestaat sinds 2013 en bestaat uit zangeres Anastasia 'Nastya' Kreslina, die de teksten op zich neemt, en Nikolay Kostylev, die de muziek schrijft. Ze maken een soort witch house of worden ook omschreven als 'goth-pop-bangers'. Samen hebben ze al heel wat prijzen gewonnen omwille van hun heerlijk experimentele en donkere muziek. Maar er zijn ook mensen die minder enthousiast zijn.

De behoorlijk nihilistische en zwartgallige teksten van Kreslina - inclusief een occasionele sneer naar de veiligheidsdiensten - liggen aan de oorzaak. Vooral in 2018, na het verschijnen van de plaat 'Сказка' (sprookje) - een plaat die, in tegenstelling tot hun eerder werk, in het Russisch gezongen was en heel wat maatschappijkritiek bevatte - kreeg de groep problemen. In het bijzonder de video van 'Смерти больше нет' (Geen dood meer) werd door de tegenstanders van de groep gezien als een belediging van de FSB - de Russische geheime dienst - en een oproep tot zelfmoord. Lokale veiligheidsdiensten spraken de zalen aan waar de groep zou optreden om hen onder druk te zetten de optredens af te gelasten, wat in veel gevallen ook lukte. In één geval werd de groep zelfs zonder reden vastgehouden zodat ze te laat waren om op te treden.

Het goede nieuws: we gaan ervan uit dat er zich geen problemen zullen voordoen bij het optreden van het duo in de Brusselse Botanique, op dinsdag 7 december. Bestel alvast uw kaarten! (xk)

7 december 2021: IC3PEAK, Botanique, Brussel

IC3PEAK op bandcamp

(Zet de ondertiteling aan bij onderstaande clips om de Engelse vertaling van de teksten te lezen.)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Laatste 6 CD-besprekingen

HERE-X You're Coming Home ep (vinyl) CD-BESPREKINGTRAITRS Horses In The Abattoir CD-BESPREKINGCREUX LIES Goodbye Divine CD-BESPREKINGFEELING OF PRESENCE Of Lost Illusion CD-BESPREKINGDARK Nightmare CD-BESPREKINGAHRáYEPH XXV E.P. CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

GHOSTS IN MIRRORS  Cold Dust CD-BESPREKINGPERMANENT CLEAR LIGHT  Cosmic Comics CD-BESPREKINGFUJI||||||||||TA  iki CD-BESPREKINGSUMMER  French Manucure CD-BESPREKINGCONTROL  Deadly Sins CD-BESPREKINGDANIEL MENCHE  Kataract CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
CD BESPREKING : Creux Lies - Goodbye Divine

Het wiegje van Creux Lies staat in Sacramento (Amerika) maar via het Duitse Freakwave label is hun muziek tegenwoordig ook vlotjes (sic) bij ons verkrijgbaar. Hun debuut “The Hearth” verscheen reeds in 2018 bij het Amerikaanse Cleopatra Records en schopte het ook bij ons in post punk minnende kringen tot cult sensatie. Zelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Feeling Of Presence - Of Lost Illusion

Het nieuwe soloproject van de Duitse multi-instrumentalist Andreas Hack, wiens vorige band Frequency Drift (progrock met female vocals) met zijn 8 uitgebrachte albums (2008-2018) en talrijke concerten een internationale fan base verwierf. Nu staat Andreas Hack er dus nagenoeg alleen voor maar krijgt voor dit eerste album met zijn soloproject ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark - Nightmare

Deze Dark uit Hamburg wordt al een ongeveer een jaar gehypet als zijnde het project dat de pure dark wave / goth weer op het voorplan moet zetten. Online werden reeds heel wat nummers de ether in gegooid en dat het moest komen tot een heus album is dus niet meteen een verrassing, al blijf ik 8 nummers wel wat mager vinden. Vorig jaar verscheen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...