casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

48 49 50 51 52 53 54 55 56 57

09/10/2021 12:11

Pussy Riot nog steeds vervolgd in Rusland

Pussy Riot nog steeds vervolgd in Rusland Pussy Riot werd in 2012 wereldberoemd na hun ‘punk-gebed’ in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Bedoeling van de actie was om de verwevenheid tussen Poetin – die toen in verkiezingscampagne was – en de orthodoxe kerk aan te klagen. Als gevolg van de actie werden drie leden van de feministische punkgroep aangehouden en twee leden tot twee jaar stafkamp veroordeeld. In 2013 werden ze vervroegd vrijgelaten in de aanloop naar de olympische spelen in Sochi, net voor dat ze hun volledige straf hadden uitgezeten.

Dat is vast de reden dat ze uitgenodigd waren op het Leuvense punkfestival Breaking Barriers, ook al is hun muziek vandaag eerder donkere elektronica dan punk. Het festival werd afgelast nadat Pussy Riot haar Europese tournee afzegde. Officieel konden te weinig data doorgaan door de coronamaatregelen, maar het lijkt wel of er meer aan de hand is. Twee leden van Pussy Riot – waaronder Maria Oljochina (op de foto met enkelband) die in 2012 veroordeeld werd – werden nu veroordeeld tot een jaar vrijheidsbeperking. Dit betekent dat ze Moskou niet mogen verlaten zonder toestemming van de overheid, tussen 22u ’s avonds en 6u ’s ochtend huisarrest hebben, zich twee keer per maand moeten melden en niet kunnen deelnemen aan demonstraties of massa-evenementen.

Aanleiding tot dit proces is de deelname van de betrokkenen aan een betoging tegen de gevangenstelling van Alexei Navalny. Navalny is de belangrijkste Russische politicus die de corruptie en het machtsmisbruik onder Poetin aanklaagt. Navalny werd in augustus 2020 vergiftigd, verbleef daarvoor een tijd op een ziekenhuis in Duitsland en werd bij zijn terugkeer in Rusland gevangengenomen en veroordeeld omdat hij zich niet had gemeld bij de politie, een voorwaarde voor zijn vrijlating na een eerdere gevangenisstraf. De leden van Pussy Riot waren aanwezig op de betoging van 23 januari, en hen wordt verweten de coronamaatregelen daarbij overtreden te hebben. Op het proces hebben beide leden van de groep – naast Oljochina ook Lyusya Shtein – gewezen op de falende rechtstaat in Rusland. Volgens hen heeft de rechter hen op vraag van de overheid veroordeeld.

We citeren uit het eindpleidooi van Shtein: ‘Alle deelnemers in dit proces verstaan wat deze zaak is. Maar ik wil benadrukken dat ik niet de enige aanwezige ben van wie de vrijheid van meningsuiting ontnomen wordt. In deze zin hebben de rechter en ik veel gemeen. Want ook jij, net als ik, wordt verboden om een eigen mening te hebben met de dreiging van een straf. In mijn geval is het een strafzaak, in uw geval ontslag. (…) Mijn zaak is niet heel speciaal. Jullie zullen nu gewoon deze ‘vrijheidsbeperkingen’ toepassen. (…) Het punt is dat u door het steunen van dit kleine onrecht, dat voor jullie misschien geen grote betekenis heeft, een heel systeem ondersteunen van politieke vervolgingen, marteling, vergiftiging en moord. (…) Mijn zaak is een druppel in de oceaan, maar de vernietiging van de mensenrechten in Rusland bestaat uit dergelijke druppels.’

Overigens is dit niet de enige maatregel die genomen wordt tegen Pussy Riot. Op 29 september werd de lijst met ‘buitenlandse agenten’ aangevuld, en onder andere drie organisaties en twee personen verbonden aan Pussy Riot staan sindsdien op de lijst. De wet op buitenlandse agenten wil in principe duidelijkheid scheppen over Russische organisaties en mensen die vanuit het buitenland gefinancierd worden, maar is vooral een handig middel om kritische media, mensenrechtenorganisaties, verkiezingsmonitoren en andere critici van de overheid het leven zuur te maken. Wat Pussy Riot betreft werden de organisaties Mediazona – een onafhankelijk nieuwsmedium – en Zona Prava – een organisatie die zich inzet voor de rechten van gevangenen in Rusland – aan de lijst toegevoegd, samen met twee individuen die hierin actief zijn en de juridische constructie ‘ZP’ LLC die beide initiatieven mogelijk maakt.

En we zijn nog niet klaar. Op 23 juni werden vijf mensen verbonden aan Pussy Riot veroordeeld tot 15 dagen cel. De beschuldiging was ‘klein hooliganisme’ en weerstand tegen de politie. Problematisch is hierbij dat de veroordelingen steeds gebaseerd zijn op getuigenissen en rapporten van agenten, en dat bewijsmateriaal dat in het voordeel van de veroordeelden speelde – bijvoorbeeld videobeelden – geweigerd werd door de rechters. (xk)

Pussy Riot speelt uiteindelijk niet meer op Breaking Barriers, maar er is wel een alternatief programma met Sovjet War en Gert (Kleinpunk), en achteraf een fuif met dj Malcolm Nix. Vanavond 9/10/2021 om 20 in Het Depot in Leuven.

Pussy Riot

'БЕСИТ' (woede), een recente video van Pussy Riot. Let ook op het einde van de clip, waarin je verneemt dat de politie is binnengevallen tijdens het draaien van de clip omdat de groep beschuldigd werd van LGBTQ-propaganda te voeren, wat in Rusland verboden is. (Zet de ondertiteling aan.)

‘Panic Attack’, een recente clip over de angstaanvallen die Nadezjda Tollokonikova heeft overgehouden aan haar twee jaar strafkamp.

09/10/2021 12:04

Controversieel Russisch duo IC3PEAK komt naar Brussel

Controversieel Russisch duo IC3PEAK komt naar Brussel We blijven nog even in Rusland. Ook de geweldige elektronische groep IC3PEAK heeft er al last gehad met de overheid. IC3PEAK bestaat sinds 2013 en bestaat uit zangeres Anastasia 'Nastya' Kreslina, die de teksten op zich neemt, en Nikolay Kostylev, die de muziek schrijft. Ze maken een soort witch house of worden ook omschreven als 'goth-pop-bangers'. Samen hebben ze al heel wat prijzen gewonnen omwille van hun heerlijk experimentele en donkere muziek. Maar er zijn ook mensen die minder enthousiast zijn.

De behoorlijk nihilistische en zwartgallige teksten van Kreslina - inclusief een occasionele sneer naar de veiligheidsdiensten - liggen aan de oorzaak. Vooral in 2018, na het verschijnen van de plaat 'Сказка' (sprookje) - een plaat die, in tegenstelling tot hun eerder werk, in het Russisch gezongen was en heel wat maatschappijkritiek bevatte - kreeg de groep problemen. In het bijzonder de video van 'Смерти больше нет' (Geen dood meer) werd door de tegenstanders van de groep gezien als een belediging van de FSB - de Russische geheime dienst - en een oproep tot zelfmoord. Lokale veiligheidsdiensten spraken de zalen aan waar de groep zou optreden om hen onder druk te zetten de optredens af te gelasten, wat in veel gevallen ook lukte. In één geval werd de groep zelfs zonder reden vastgehouden zodat ze te laat waren om op te treden.

Het goede nieuws: we gaan ervan uit dat er zich geen problemen zullen voordoen bij het optreden van het duo in de Brusselse Botanique, op dinsdag 7 december. Bestel alvast uw kaarten! (xk)

7 december 2021: IC3PEAK, Botanique, Brussel

IC3PEAK op bandcamp

(Zet de ondertiteling aan bij onderstaande clips om de Engelse vertaling van de teksten te lezen.)

07/10/2021 20:57

Electro a gogo op Sinner’s Day!

Electro a gogo op Sinner’s Day! Elke dag komt het feest dat Sinner’s Day heet dichterbij. Hier bij Dark Entries stonden we al even stil bij de lading Belgische post punk die daar in Heusden Zolder tussen 30 oktober en 1 november wordt geserveerd. Doch, en dat weet u vast, België heeft ook naam en faam hoog te houden als het gaat om het aanbieden van kwalitatieve electro en wees gerust ook die tekent present op Sinner’s Day!

Zo kunt u op dag één, 30 oktober, terecht bij The Juggernauts, die ebm in een eigentijds jasje gieten en die hun ritmiek steevast op uw ledematen afvuren. Ik had het ooit over ‘ Electro met Belgisch kwaliteits keurmerk, typisch maar ook weer net een beetje anders. Lees hier de Dark Entries review van hun debuut “Te Juggernauts Are Coming”. Te zien en te horen op 30 oktober en wel om 15u35 op het Belgisch podium.

Diezelfde dag wordt de Belgische electro lichting aangevuld met peetvaders Absolute Body Control, een duo dat we u niet meer hoeven voor te stellen of u bent hier bij toeval op deze briljante webstek beland. Al bestaat toeval niet. Dirk Ivens en Eric Van Wonthergem doen al decennia magische dingen met hun minimale, analoge electronica waarop het goed dansen en dromen is. Om 20u05 op het Belgisch podium. Lees hier een keertje de review van “Forbidden Games” en hier van een resem actuele artiesten die op “1980 -2020” hulde brachten aan de pioniers.

En er is nog meer op 30 otkober, Suicide Commando, nog zo’n act die geen introductie meer behoeft, speelt er een thuismatch en is op het Belgische podium te horen als top act om 23u25! Dark electro voor deze donkere tijden maar altijd dansbaar op het eigen graf. Ondertussen een immense discografie een resem hits ... see you... niet alleen... in hell maar vooral aan het Belgische podium voor een danspasje. Lees hier één van de Dark Entries reviews, een heruitgave van de klassieker “Electro Convulsion Therpay”.

Op 30 oktober is er ook nog Praga Khan op het hoofdpodium, electro met een techno rand en menig hit die bij een veel ruimer publiek dan uitsluitend Dark Entries lezers bekend is. Om 22u20 speelt de groep rond Maurice Engelen op het hoofdpodium ten dans en knetteren de beats door en over Heusden Zolder. Geloof me die dag is er nog veel meer (buitenlands) electro geweld en wat de volgende Sinner’s Day dagen aan Belgisch knallers opleveren leest u hier binnenkort. Ik raad u alvast aan een paar stevige dansschoenen aan te trekken. En u weet, een gewaarschuwd man of vrouw is er ...

Voor alle praktische info en vooral voor ticktes; klik op deze Sinner's Day link !

The Juggernauts / Absolute Body Control / Praga Khan / Suicide Commando

(ki)


48 49 50 51 52 53 54 55 56 57


Laatste 6 CD-besprekingen

MARK E MOON Lux Vindictae ep CD-BESPREKINGDEAD LIGHTS Doom Doom Trash ep CD-BESPREKINGSVNTAX ERROR Message CD-BESPREKINGCINEMASCOPE A Crack On The Wall CD-BESPREKING7 RAINBOWS IN EXCILE Twilight Gymnastics CD-BESPREKINGBEATBOX MACHINERY Mega City Hunters CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

BEAT NOIR DELUXE  Werk Zwei CD-BESPREKINGCREATION THROUGH DESTRUCTION & NIHILIST ASSAULT GROUP  Philosophy Of The Hammer CD-BESPREKINGA PROJECTION  Exit CD-BESPREKINGVERZAMELAAR  B9: Belgian Cold Wave 1979-1983 CD-BESPREKINGTHE BREATH OF LIFE  Whispering Fields CD-BESPREKINGTHE SEARCH  The Search For Connection Contact And Community CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Mark E Moon - Lux Vindictae ep

Mark E Moon zou intussen geen onbekende meer morgen zijn, de groep rond Phil Reynolds en Mark Sayle, tegenwoordig uitgebreid met George Parson en Shelly Rourke, bracht reeds twee gewaardeerde albums uit en presenteert met deze “Lux Vindictae” een eerste ep in afwachting van het derde album waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dead Lights - Doom Doom Trash ep

De pientere lezer herinnert zich misschien nog mijn review van vorig jaar van deze Londense Dead Lights, dat wordt geleid door de uitgeweken Nederlander Richard Van Kruysdijk (Solar Lodge, Phallus Die, Palais Ideal, ...). Ik kwam toen op de term androgyne electro goth en deze nieuwe ep “Doom Doom Trash” lijkt dit alleen maar te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Svntax Error - Message

Een vierkoppige gitaarband uit Sydney, Australië. Hun sound zit ergens tussen psychedelische post-rock en dark prog. De bezetting van Svntax Error bestaat uit Ben Aylward (gitaar en vocals), Matthew Syres (gitaar en theremin), Peter Yates (bass) en Ben Eadie (drums). Het lijkt wel of we bij Dark Entries tegenwoordig meer post-rock ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Cinemascope - A Crack On The Wall

Maar liefst 8 jaar zit er tussen het debuut van deze Cinemascope, het project van de Griekse dj en concert promotor Leo Skiadas en deze “A Crack On The Wall”. De kans is dan ook zeer groot dat u nog nooit van dit project heeft gehoord maar Wave Records gooit het nieuwe album bij Dark Entries binnen en dat ze gelijk hebben. Voor ...

lees meer...
CD BESPREKING : 7 Rainbows In Excile - Twilight Gymnastics

Een debuut en dus een band waarvan ik nooit eerder had gehoord deze 7 Rainbows In Exile, het project van een zekere Dancing Shade uit Servië, die in volle covid isolatie aan de praat raakte met een dubbel gehoornde demon. Hoorns, waarvan één paar vervaarlijk naar de buitenwereld reikt maar evenzeer een paar hoorns die de ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraοne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HΔGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...