casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

53 54 55 56 57 58 59 60 61 62

25/09/2021 12:03

The Stranglers, intelligente nostalgie en “Dark Mattters” op het Sinner’s Day podium.

The Stranglers, intelligente nostalgie en “Dark Mattters” op het Sinner’s Day podium. 30 en 31 oktober, alsook 1 november staan allicht met stip genoteerd in uw persoonlijk agenda, want dan vindt een nieuwe Sinner’s Day(s) plaats, dit jaar te Heusden Zolder (The Max). Eén van de namen op de affiche en wel op 30 oktober is een band met een wel zeer rijke geschiedenis, gegroeid uit de punk (de groep werd halfweg de jaren 70 geformeerd) en populair geworden met een soortement intelligente wave pop. Zoiets.

Tot op vandaag is de groep actief al verliet mede oprichter en biologie leraar Hugh Cornwell de groep al in 1990 en overleed toetsenist van het eerste uur Dave Greenfield vorig jaar aan de gevolgen van covid. Dit jaar nog verscheen “Dark Matters”, hun 18de studioalbum, al zullen de meesten zich vooral The Stranglers herinneren met het onweerstaanbare “Peaches” deuntje waarmee sportweekend jarenlang opende. Of nog hits als “Strange Little Girl”, “Always The Sun”, “Skin Deep”, Golden Brown” of “No More Heroes”.

Live is deze band steevast een belevenis en al zeker op 30 oktober, zegge en schrijve omstreeks 22u20 op het hoofdpodium van een eerste dag Sinner’s Day!

Voor tickets en alle praktische info omtrent Sinner’s Day checkt u via onderstaande link de officiële website van het festival.

The Stanglers

Sinner’s Day

(ki)

Gerelateerde CD besprekingen
The Stranglers • Giants (2012)

22/09/2021 21:53

I.M. Richard H.Kirk

I.M. Richard H.Kirk De pionier van de dadaïstische elektronica is niet meer. Richard Harold Kirk overleed op 21 september 2021 op de leeftijd van 65. Doodsoorzaak onbekend. Bezieler van experimentele avant-garde en industriële elektronische geluiden. Revolutionair uitvinder van de elektropunk vanuit Sheffield. Eerder uit verveling dan uit idealisme. Want Richard H. Kirk was nooit zinnens de wereld te veranderen, maar eerder om zijn woonplaats en omringende dorpen wakker te schudden. Het werd wel eens tijd dat er iets zou gebeuren.

Kirk vond zijn inspiraties vooral bij Roxy Music, David Bowie en The Velvet Underground, zijn denkwijze bij Andy Warhol, William S. Burroughs en vooral Dada. Het was door die invalshoeken dat in 1973 een kunstbandje werd opgericht door hemzelf, door Stephen Mallinder en Chris Watson : Cabaret Voltaire. De groepsnaam ontleend aan de Zwitserse nachtclub met dezelfde naam, hetgeen reeds in 1916 het beginpunt werd van het dadaïsme. De terechte aanklacht tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Niet verwonderlijk dat Cabaret Voltaire op een eerste single ‘Extended Play’ een track wist te fabriceren als ‘Do The Mussolini-Headkick’. Een geluidscreatie die standaarden wist te vermijden en meteen een handelsmerk werd voor Cab’s begindagen.

Het geluid dat Kirk en Co uit hun machines haalden was vooruitstrevend. Te vernieuwend, want bij de eerste optredens gebeurde het wel vaker dat de band werd bekogeld door een publiek dat hun gedachtegang niet begreep. Nog niet. Het was pas bij de opmars van de punk dat de appreciatie groter werd. De punkbeweging had namelijk een mening, net zoals Cabaret Voltaire die ook had.

Opgepikt door het label Rough Trade verschenen de eerste singles, waaronder in 1979 ‘Nag Nag Nag’, dat nummer waarvan u wel vaker op menig dansvloer uw puntige schoenen hebt versleten. ‘Mix-Up’ was het eerste full-album, maar vooral ‘The Voice Of America’ en zeker ‘Red Mecca’ zijn heden ten dage nog steeds toonaangevende albums. Ook ‘2 X 45’, met het dansbare ‘Yashar’ had zijn grote aanhang. Het in 1982 live in Japan opgenomen ‘Hai!’ mocht de bloemlezing zijn van de talrijke CV-concerten. Podia waar Chris Watson niet meer bij was. Hij verliet de band een jaar eerder om sound engineer te worden bij de televisie. Cabaret Voltaire was een duo geworden met Kirk/Mallinder.

Het is door die bezettingswijziging dat Cabaret Voltaire vanaf 1983 een meer commerciëlere richting uit ging met nochtans fijne albums als ‘The Crackdown’, ‘Micro-Phonies’ en ‘The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord’. De samenwerking met Rough Trade kende een einde, een nieuw label werd gevonden in het Virgin-sublabel ‘Some Bizarre’.

Stephen Mallinder maakte met Richard H. Kirk in 1991 een laatste Cabaret Voltaire-plaat ‘Body And Soul’, zocht andere oorden op, verkaste richting Perth en ging samenwerken met allerhande muzikanten en deed wat productiewerk. Kirk zelf was ondertussen al aan solo-carrière gestart. Onder alter ego’s als ‘Electronic Eye’ en ‘Sandoz’ en eigen naam. Cabaret Voltaire was er nog wel, maar werd eerder een verzamelnaam waarmee Kirk nu en dan optrad. Hoop op een reünie werd opgegeven. Al bracht Kirk vorig jaar nog onder de naam van Cabaret Voltaire als eenmansband een album ‘Shadows Of Fear’.

We herinneren ons Richard H. Kirk vooral als de bedenker van de industriële avant-garde. Waarbij cut-up-technieken, loops en tapes een nieuwe muzikale expressie vorm gaven. En die zelfs nu nog een inspiratie zijn voor tal van elektronische bands. RIP Richard H. Kirk

(dq)

21/09/2021 20:15

Sinner’s Day brengt het onderschatte BFG nog eens onder de aandacht!

Sinner’s Day brengt het onderschatte BFG nog eens onder de aandacht! Wie zegt u BFG (ook wel B.F.G. of B F G, of,...)? Inderdaad, u zult al tot boven het middel in de postpunk en gothic rock drek moeten zitten als u met deze groep bekend bent. Geen erg want het soort drek waarover ik het hier graag heb is net als een modderbadje, helend en verkwikkend. BFG dus. De band werd in 1985 te Manchester geformeerd en pakte meteen uit met een soortement post punk met een vette gothic rock knipoog (en werd hopeloos vergeleken met de 5 jaar eerder ter grave gedragen stadsgenoten Joy Division).

Meer nog, toen Peter Hook hun eerste demo “Paris” (in 1985 verschenen als 12”) te horen kreeg werd hen prompt een plaats in het voorprogramma van New Order’s toer (1986) aangeboden. In 1991 hield de groep rond Mike Simii het voor bekeken, ze lieten de cult albums “Fathoms” (1988) en “Bleu” (1989) na.

In 2016 stond BFG voor het eerst weer op een podium en dat gaf zin in meer wat resulteerde in “Out Of Darkness Into The Light”, het derde album van de groep. BFG mag op 31 oktober (Halloween inderdaad) zijn kunstjes komen doen op Sinner’s Day en dat om 14u50 op het hoofdpodium, mooi tussen Leather Strip en ons A Split Second (inderdaad niet op het Belgische podium) in.

Ga een keer wat cult geschiedenis zien en horen en laat u vooral overtuigen door onderstaande mummers. Voor zij met een olifantengeheugen, de groep stond inderdaad al geprogrammeerd op het door covid afgelaste W-Fest 2020.

Voor tickets en praktische info over Sinner’s Day verwijs ik u graag via onderstaande link naar de officiële website van het festival.

BFG

Sinner’s Day

(ki)


53 54 55 56 57 58 59 60 61 62


Laatste 6 CD-besprekingen

ULTRA SUNN Night Is Mine ep (Vorwärts edition) CD-BESPREKINGMARK E MOON Lux Vindictae ep CD-BESPREKINGDEAD LIGHTS Doom Doom Trash ep CD-BESPREKINGSVNTAX ERROR Message CD-BESPREKINGCINEMASCOPE A Crack On The Wall CD-BESPREKING7 RAINBOWS IN EXCILE Twilight Gymnastics CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

GEORGIO 'THE DOVE' VALENTINO  Satyros Ironykos (7inch single) CD-BESPREKINGFUNKER VOGT  Navigator (collector’s edition) CD-BESPREKINGSTYLE SINDROME  A Mysterious Design CD-BESPREKINGTEAM GHOST  Celebrate what you can't see EP CD-BESPREKINGMACIEJ SLEDZIECKI  Kopplungen CD-BESPREKINGTHE SCENICS  Sunshine World (Studio Recordings 1977-1978) CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ultra Sunn - Night Is Mine ep (Vorwärts edition)

De aandachtige lezer denkt nu meteen, hé hadden we niet eerder een review van deze “Night Is Mine” van het Brusselse Ultra Sunn? Klopt helemaal, want reeds in maart vorig jaar verscheen de gelijknamige 12 “ op vinyl bij het Spaanse Oraculo Records. Bij Cold Transmission, herneemt men deze 12” en voegt er nog ...

lees meer...
CD BESPREKING : Mark E Moon - Lux Vindictae ep

Mark E Moon zou intussen geen onbekende meer morgen zijn, de groep rond Phil Reynolds en Mark Sayle, tegenwoordig uitgebreid met George Parson en Shelly Rourke, bracht reeds twee gewaardeerde albums uit en presenteert met deze “Lux Vindictae” een eerste ep in afwachting van het derde album waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Meer ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dead Lights - Doom Doom Trash ep

De pientere lezer herinnert zich misschien nog mijn review van vorig jaar van deze Londense Dead Lights, dat wordt geleid door de uitgeweken Nederlander Richard Van Kruysdijk (Solar Lodge, Phallus Die, Palais Ideal, ...). Ik kwam toen op de term androgyne electro goth en deze nieuwe ep “Doom Doom Trash” lijkt dit alleen maar te ...

lees meer...
CD BESPREKING : Svntax Error - Message

Een vierkoppige gitaarband uit Sydney, Australië. Hun sound zit ergens tussen psychedelische post-rock en dark prog. De bezetting van Svntax Error bestaat uit Ben Aylward (gitaar en vocals), Matthew Syres (gitaar en theremin), Peter Yates (bass) en Ben Eadie (drums). Het lijkt wel of we bij Dark Entries tegenwoordig meer post-rock ...

lees meer...
FOTO'S : Red Zebra - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ultra Sunn - @ This is not a dark fest. Lessines, 14/05/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Cinemascope - A Crack On The Wall

Maar liefst 8 jaar zit er tussen het debuut van deze Cinemascope, het project van de Griekse dj en concert promotor Leo Skiadas en deze “A Crack On The Wall”. De kans is dan ook zeer groot dat u nog nooit van dit project heeft gehoord maar Wave Records gooit het nieuwe album bij Dark Entries binnen en dat ze gelijk hebben. Voor ...

lees meer...
INTERVIEW : PUSSY RIOT - Helaas begreep iedereen pas hoe Poetin is toen hij in Oekraïne een oorlog begon.

Pussy Riot haalt weer het wereldnieuws. Maria Oljochina - een van de leden van Pussy Riot die in 2012 tot twee jaar werkkamp veroordeeld werd na een subversief optreden in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou - is samen met haar vriendin in het geniep uit Rusland gevlucht. Dit betekent ook dat ze kan deelnemen aan de huidige tournee, ...

lees meer...
INTERVIEW : HÄGAR THE WOMB - Nu weten we tenminste dat ons publiek ons zal helpen als we zelf de teksten vergeten

Op zaterdag 20 mei spreken we weer af in het Leuvense Depot voor Breaking Barriers, het jaarlijks terugkerende punkfestival. Hägar The Womb zal er optreden, samen met Pussy Riot en Hetze. Hägar The Womb bestaat reeds sinds 1981. In 1987 gaven ze er de brui aan, maar in 2011 besloten ze de groep terug op te richten met enkel originele ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Dead Can Dance - ...Return of the Dancing Dead... Dead Can Dance in de Stadsschouwburg, Antwerpen, 20 april 2022

Het was geleden van in 2005 dat ondergetekende Dead Can Dance nog in levende lijve had gezien. De doortocht in 2013, in Vorst ‘Galmpaleis’ Nationaal -prima livealbum, dat wel- had ik immers gemist, evenals het concert in Cirque Royal in 2019... Ook deze keer scheelde het niet veel, doordat DCD wegens de Covid-pandemie zich genoodzaakt ...