casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

25/09/2021 12:03

The Stranglers, intelligente nostalgie en “Dark Mattters” op het Sinner’s Day podium.

The Stranglers, intelligente nostalgie en “Dark Mattters” op het Sinner’s Day podium. 30 en 31 oktober, alsook 1 november staan allicht met stip genoteerd in uw persoonlijk agenda, want dan vindt een nieuwe Sinner’s Day(s) plaats, dit jaar te Heusden Zolder (The Max). Eén van de namen op de affiche en wel op 30 oktober is een band met een wel zeer rijke geschiedenis, gegroeid uit de punk (de groep werd halfweg de jaren 70 geformeerd) en populair geworden met een soortement intelligente wave pop. Zoiets.

Tot op vandaag is de groep actief al verliet mede oprichter en biologie leraar Hugh Cornwell de groep al in 1990 en overleed toetsenist van het eerste uur Dave Greenfield vorig jaar aan de gevolgen van covid. Dit jaar nog verscheen “Dark Matters”, hun 18de studioalbum, al zullen de meesten zich vooral The Stranglers herinneren met het onweerstaanbare “Peaches” deuntje waarmee sportweekend jarenlang opende. Of nog hits als “Strange Little Girl”, “Always The Sun”, “Skin Deep”, Golden Brown” of “No More Heroes”.

Live is deze band steevast een belevenis en al zeker op 30 oktober, zegge en schrijve omstreeks 22u20 op het hoofdpodium van een eerste dag Sinner’s Day!

Voor tickets en alle praktische info omtrent Sinner’s Day checkt u via onderstaande link de officiële website van het festival.

The Stanglers

Sinner’s Day

(ki)

Gerelateerde CD besprekingen
The Stranglers • Giants (2012)

22/09/2021 21:53

I.M. Richard H.Kirk

I.M. Richard H.Kirk De pionier van de dadaïstische elektronica is niet meer. Richard Harold Kirk overleed op 21 september 2021 op de leeftijd van 65. Doodsoorzaak onbekend. Bezieler van experimentele avant-garde en industriële elektronische geluiden. Revolutionair uitvinder van de elektropunk vanuit Sheffield. Eerder uit verveling dan uit idealisme. Want Richard H. Kirk was nooit zinnens de wereld te veranderen, maar eerder om zijn woonplaats en omringende dorpen wakker te schudden. Het werd wel eens tijd dat er iets zou gebeuren.

Kirk vond zijn inspiraties vooral bij Roxy Music, David Bowie en The Velvet Underground, zijn denkwijze bij Andy Warhol, William S. Burroughs en vooral Dada. Het was door die invalshoeken dat in 1973 een kunstbandje werd opgericht door hemzelf, door Stephen Mallinder en Chris Watson : Cabaret Voltaire. De groepsnaam ontleend aan de Zwitserse nachtclub met dezelfde naam, hetgeen reeds in 1916 het beginpunt werd van het dadaïsme. De terechte aanklacht tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. Niet verwonderlijk dat Cabaret Voltaire op een eerste single ‘Extended Play’ een track wist te fabriceren als ‘Do The Mussolini-Headkick’. Een geluidscreatie die standaarden wist te vermijden en meteen een handelsmerk werd voor Cab’s begindagen.

Het geluid dat Kirk en Co uit hun machines haalden was vooruitstrevend. Te vernieuwend, want bij de eerste optredens gebeurde het wel vaker dat de band werd bekogeld door een publiek dat hun gedachtegang niet begreep. Nog niet. Het was pas bij de opmars van de punk dat de appreciatie groter werd. De punkbeweging had namelijk een mening, net zoals Cabaret Voltaire die ook had.

Opgepikt door het label Rough Trade verschenen de eerste singles, waaronder in 1979 ‘Nag Nag Nag’, dat nummer waarvan u wel vaker op menig dansvloer uw puntige schoenen hebt versleten. ‘Mix-Up’ was het eerste full-album, maar vooral ‘The Voice Of America’ en zeker ‘Red Mecca’ zijn heden ten dage nog steeds toonaangevende albums. Ook ‘2 X 45’, met het dansbare ‘Yashar’ had zijn grote aanhang. Het in 1982 live in Japan opgenomen ‘Hai!’ mocht de bloemlezing zijn van de talrijke CV-concerten. Podia waar Chris Watson niet meer bij was. Hij verliet de band een jaar eerder om sound engineer te worden bij de televisie. Cabaret Voltaire was een duo geworden met Kirk/Mallinder.

Het is door die bezettingswijziging dat Cabaret Voltaire vanaf 1983 een meer commerciëlere richting uit ging met nochtans fijne albums als ‘The Crackdown’, ‘Micro-Phonies’ en ‘The Covenant, The Sword And The Arm Of The Lord’. De samenwerking met Rough Trade kende een einde, een nieuw label werd gevonden in het Virgin-sublabel ‘Some Bizarre’.

Stephen Mallinder maakte met Richard H. Kirk in 1991 een laatste Cabaret Voltaire-plaat ‘Body And Soul’, zocht andere oorden op, verkaste richting Perth en ging samenwerken met allerhande muzikanten en deed wat productiewerk. Kirk zelf was ondertussen al aan solo-carrière gestart. Onder alter ego’s als ‘Electronic Eye’ en ‘Sandoz’ en eigen naam. Cabaret Voltaire was er nog wel, maar werd eerder een verzamelnaam waarmee Kirk nu en dan optrad. Hoop op een reünie werd opgegeven. Al bracht Kirk vorig jaar nog onder de naam van Cabaret Voltaire als eenmansband een album ‘Shadows Of Fear’.

We herinneren ons Richard H. Kirk vooral als de bedenker van de industriële avant-garde. Waarbij cut-up-technieken, loops en tapes een nieuwe muzikale expressie vorm gaven. En die zelfs nu nog een inspiratie zijn voor tal van elektronische bands. RIP Richard H. Kirk

(dq)

21/09/2021 20:15

Sinner’s Day brengt het onderschatte BFG nog eens onder de aandacht!

Sinner’s Day brengt het onderschatte BFG nog eens onder de aandacht! Wie zegt u BFG (ook wel B.F.G. of B F G, of,...)? Inderdaad, u zult al tot boven het middel in de postpunk en gothic rock drek moeten zitten als u met deze groep bekend bent. Geen erg want het soort drek waarover ik het hier graag heb is net als een modderbadje, helend en verkwikkend. BFG dus. De band werd in 1985 te Manchester geformeerd en pakte meteen uit met een soortement post punk met een vette gothic rock knipoog (en werd hopeloos vergeleken met de 5 jaar eerder ter grave gedragen stadsgenoten Joy Division).

Meer nog, toen Peter Hook hun eerste demo “Paris” (in 1985 verschenen als 12”) te horen kreeg werd hen prompt een plaats in het voorprogramma van New Order’s toer (1986) aangeboden. In 1991 hield de groep rond Mike Simii het voor bekeken, ze lieten de cult albums “Fathoms” (1988) en “Bleu” (1989) na.

In 2016 stond BFG voor het eerst weer op een podium en dat gaf zin in meer wat resulteerde in “Out Of Darkness Into The Light”, het derde album van de groep. BFG mag op 31 oktober (Halloween inderdaad) zijn kunstjes komen doen op Sinner’s Day en dat om 14u50 op het hoofdpodium, mooi tussen Leather Strip en ons A Split Second (inderdaad niet op het Belgische podium) in.

Ga een keer wat cult geschiedenis zien en horen en laat u vooral overtuigen door onderstaande mummers. Voor zij met een olifantengeheugen, de groep stond inderdaad al geprogrammeerd op het door covid afgelaste W-Fest 2020.

Voor tickets en praktische info over Sinner’s Day verwijs ik u graag via onderstaande link naar de officiële website van het festival.

BFG

Sinner’s Day

(ki)


5 6 7 8 9 10 11 12 13 14


Laatste 6 CD-besprekingen

HERE-X You're Coming Home ep (vinyl) CD-BESPREKINGTRAITRS Horses In The Abattoir CD-BESPREKINGCREUX LIES Goodbye Divine CD-BESPREKINGFEELING OF PRESENCE Of Lost Illusion CD-BESPREKINGDARK Nightmare CD-BESPREKINGAHRáYEPH XXV E.P. CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

GHOSTS IN MIRRORS  Cold Dust CD-BESPREKINGPERMANENT CLEAR LIGHT  Cosmic Comics CD-BESPREKINGFUJI||||||||||TA  iki CD-BESPREKINGSUMMER  French Manucure CD-BESPREKINGCONTROL  Deadly Sins CD-BESPREKINGDANIEL MENCHE  Kataract CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
CD BESPREKING : Creux Lies - Goodbye Divine

Het wiegje van Creux Lies staat in Sacramento (Amerika) maar via het Duitse Freakwave label is hun muziek tegenwoordig ook vlotjes (sic) bij ons verkrijgbaar. Hun debuut “The Hearth” verscheen reeds in 2018 bij het Amerikaanse Cleopatra Records en schopte het ook bij ons in post punk minnende kringen tot cult sensatie. Zelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Feeling Of Presence - Of Lost Illusion

Het nieuwe soloproject van de Duitse multi-instrumentalist Andreas Hack, wiens vorige band Frequency Drift (progrock met female vocals) met zijn 8 uitgebrachte albums (2008-2018) en talrijke concerten een internationale fan base verwierf. Nu staat Andreas Hack er dus nagenoeg alleen voor maar krijgt voor dit eerste album met zijn soloproject ...

lees meer...
INTERVIEW : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.

Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark - Nightmare

Deze Dark uit Hamburg wordt al een ongeveer een jaar gehypet als zijnde het project dat de pure dark wave / goth weer op het voorplan moet zetten. Online werden reeds heel wat nummers de ether in gegooid en dat het moest komen tot een heus album is dus niet meteen een verrassing, al blijf ik 8 nummers wel wat mager vinden. Vorig jaar verscheen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet

Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt... Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een ...