casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

37 38 39 40 41 42 43 44 45 46

05/01/2021 21:35

Het beste van 2020 volgens de Dark Entries redactie.

Het beste van 2020 volgens de Dark Entries redactie. De eindejaarslijstjes van de redactie zijn binnen, naar jaarlijkse traditie heeft u dan van ons een overzichtslijst tegoed.

We zetten dus nog eens ons beste statistische beentje voor om een antwoord te formuleren op de vraag: wat was dé plaat van 2020?

Eigenlijk zijn er vier kandidaten om deze felbegeerde titel in de wacht te slepen, waaronder maar liefst 3 Belgen!

Naargelang de positie in de lijstjes van de redactieleden kwamen we op de volgende top 10 uit:

 1. Island Of The Death (Apocalyptic Vision) - SOPOR AETERNUS & THE ENSEMBLE OF SHADOWS

 2. Echoes From The Bardo – YOUR LIFE ON HOLD

 3. Where Do We Go From Here? – DIVE

 4. Sparks Around Us – THE BREATH OF LIFE

 5. One Thousand Graves – SONSOMBRE

 6. Flüchtige Küsse – GOETHES ERBEN

 7. #1,2,3 & 4 – KREGEL

 8. Partners In Hell – SELOFAN

 9. Puin Van Dromen – WINTERSTILLE

 10. End Of I – ART OF EMPATHY

Zowel Sopor Aeternus, Your Life On Hold, Dive en The Breath Of Life wisten met hun laatste album 3 stemmen in de wacht te slepen.

Opvallend in deze lijst is dat gothic rock helemaal terug van (nooit) weggeweest lijkt te zijn. Dat de oudgedienden het goed blijven doen springt eveneens in het oog (1,3, 4 en 6), maar de overige plaatsen bewijzen dat de toekomst wat meer recentere groepen betreft eveneens hoopvol is.

Met de nodige trots zien we ook dat op nummer 9 de muzikale capriolen van 2 Dark Entries medewerkers geparkeerd staan.

Niet in het lijstje maar zeker het vermelden waard zijn de platen die door een collega bovenaan een lijstje gezet werden doch hierin verder geen navolging kregen.

We hebben het dan over Shattered Souls van Placebo Effect (Marjolein Laenen), Tempus Edax Rerum van John 3:16 (Xavier Kruth) en A Steady Drip, Drip, Drip van Sparks (Henk Vereecken). De overzichtscompilatie 1990-2020 van Lacrimosa was volgens Xavier Kruth en Gerry Croon ook het onthouden waard.

Moest u nog titels missen uit deze lijst laat dan het inslaan een aanvang nemen! Wij maken ons alvast op voor een minstens even sterk nieuw muziekjaar! (db)

05/01/2021 15:20

Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth Was 2020 een kutjaar? Gedeeltelijk wel, maar anderzijds zijn er ook opmerkelijke en positieve dingen gebeurd in dit jaar. Door depressie begon mijn jaar sowieso slecht, maar gedurende het jaar vond ik mijn levenslust en mijn interesse in muziek weer terug. Mijn lijstje is uiteraard onvolledig, want ik heb veel gemist, maar deze platen maakten voor mij 2020 mooier:

1) John 3:16: Tempus Edax Rerum

Vroeger moest ik niet zo veel hebben van instrumentele muziek, maar dat is met de tijd wel veranderd. Op deze post-black-metal/doom/drone/neoklassieke plaat neemt JOHN 3:16 je mee op een reis naar de hel: intens, compact en bedwelmend.

2) Your Life On Hold: Echoes From The Bardo

Soms vraagt een mens zich af of gothic rock niet iets uit het verleden is. En dan hoor je deze van Your Life On Hold… Een magistrale plaat van Jan Dewulf, die de pareltjes maar uit zijn mouw lijkt te moeten schudden.

3) Trobar De Morte: The Book Of Shadows

Ook Trobar De Morte blijft maar relevante platen maken. Deze ‘The Book Of Shadows’ vond ik zelfs iets beter dan de nochtans zeer goede platen van de afgelopen jaren.

4) Sopor Aeternus: The Island of the Dead

Anna-Varney Cantodea vermengt haar klassieke neoklassieke arrangementen met meer gitaren zoals we die kenden van ‘Death & Flamingos’. En het resultaat is wondermooi.

5) d’Anticlown: Tussen Tand en Tijd

Heerlijk donkere hiphop met een vleugje folk en rock. IJzersterke Nederlandstalige teksten ondersteund door heel gevarieerde muziek. Wat een geluk dat ik hierop gestoten ben.

6) Goethes Erben: Flüchtige Küsse

Goethes Erben maakt nu kamermuziek, muzikaal ondersteund door enkel piano en cello. De bijzonder mooie composities van pianist Sebastian Boettcher als aanvulling op filosofische teksten van Oswald Henke maken deze plaat zeer geslaagd.

7) Myrkur: Folkesange

Myrkur was oorspronkelijk een black-metal artieste, maar al snel werd duidelijk dat ze ook heel erg van folk hield. Op deze cd laat ze die liefde op feërieke wijze openbloeien tot een klein meesterwerkje.

8) Psy’Aviah: The World Keeps Spinning, Without Being Noticed

Ps’Aviah waagt zich aan alle muziekgenres, en hier in het bijzonder aan ambient. Het resultaat is een volledige plaat met dromerige klankvelden die meesterlijk in elkaar zitten.

9) The Breath Of Life: Sparks Around Us

Liefhebbers van dromerige wave nemen sowieso alles van The breath Of Life in huis. De laatste is alweer een pareltje. Beter of slechter dan de vorige platen? Daar gaan we geen uitspraak over doen. ‘Sparks Around Us’ is gewoon goed.

10) Gert: Het lijkt wel vrede

Gert Kleinpunk heeft altijd al een zwak gehad voor folk, maar met de toevoeging van Ezra op accordeon en banjo aan zijn reeds zeer sterke begeleidingsband (Erik op bas en Yorick op cajon) is deze nog folkiër dan zijn vorige cd’s.

Singles

Ik heb er even aan getwijfeld of ik uitgaves van slechts twee nummers aan mijn lijstje zou toevoegen, maar besloot er dan maar een aparte categorie van te maken, zo kan ik meer uitgaves opnemen in mijn lijstje.

1) Witch of None: Virtue of Starvation

Indrukwekkend dark ambient- en industrialproject van Sophie Drakenvleugels (Dark Poem, Hybryds) en Peter De Koning (Hybryds, TraumaSutra, Hedera helix, intens, Dark Poem…).

2) The Mars Model: Sister Glory/Frozen In Time

Hoe een single je omver kan blazen. ‘Sister Glory’ is een topper van een wave nummer in de stijl van Killing Joke, ‘Frozen In Time’ is een duister industrial nummer met enkel toetsen als begeleiding.

Uitgaven met oud materiaal

Nog een sectie om nog meer platen aan mijn lijstje te voegen, deze keer met uitgaves die ouder materiaal bevatten.

1) Lacrimosa: box 1990-2020

Drie cd’s in een box: ‘Live 2015’ met een optreden van de 25ste verjaardagtour met één nummer uit elke studioplaat van Lacrimosa, ‘Cover Up’ met heel originele covers van Lacrimosa door tal van artiesten, en vooral ‘Versionen’ met alternatieve versies van nummers die vooral uit begin jaren 90 stammen.

2) Too Much Future. Punkrock GDR 1980-1989

Uitstekende compilatie van punkrock uit de DDR, die voor mij aanleiding was om me wekenlang te verdiepen in dit onderwerp.

Buiten categorie

Tja, ik wil toch nog even de hoofdreden aanhalen waarom 2020 voor mij geen kutjaar is, en dat is het feit dat wij, Gerry (die eveneens voor Dark Entries schrijft) en ik, een eigen cd uitgebracht hebben, en daar zijn we uiteraard heel trots op: Winterstille: Puin van dromen.

04/01/2021 20:34

Het eindejaarslijstje van Gerry

Het eindejaarslijstje van Gerry Om heel veel redenen is 6 mijn geluksgetal. Uiteraard kwam er veel degelijk materiaal uit dit jaar, ik beperk met tot deze zes pareltjes!

1) Goethes Erben – Flüchtige Küsse

Oswald verbaasde me volledig! Een boeiend album maken met alleen maar vleugelpiano, cello en de immer charismatische stem van Meister Henke? En niets meer? En toch krijg ik er niet genoeg van. Pure emotie ten top!

2) Sopor Aeternus & The ensemble of Shadows – The Island of the Dead

Zoals Kurt in zijn review vermeldde, ben ook ik blij dat deze in gewone versie verschenen is. Al die dure geplogenheden/speciale formaten, daar ben ik wat uitgegroeid. Deze ‘Island of the Dead’ klinkt zeer goed, divers en totaal van de pot gerukt (zo heb ik Anna het liefst)!

3) London After Midnight – Selected Scenes from the End of the World: 9119

Misschien een beetje de Clouseau binnen de sentimentelere gothic rock, toch kan Sean me al meer dan 24 jaar bekoren. Toen een heruitgave van dit meesterwerk uitkwam, kon ik niet achterblijven. En nog steeds geen spijt van deze aankoop.

4) Lacrimosa 1990 - 2020 - the Anniversary Box

Hier heb ik een uitzondering gemaakt: aangezien er drie ‘gewone’ cd’s in deze verzamelbox te vinden zijn, heb ik mijn geldbuidel zeer ver opengereten en deze box toch aangeschaft. Met de vlag, memory spel, kalender, … ben ik niet zo veel. De drie cd’s daarentegen zijn prima. Zeker ‘Versionen’ met oerdegelijke (lees: oergothic) interpretaties van ouder werk is een lust voor het oor en katapulteert je 30 jaar terug in de tijd…

5) Draconian – Under a Godless Veil

De meesters in het combineren van doom metal met gothic: heerlijke klanktapijten die niet vervelen, een zwaar getormenteerde grunt, frêle vrouwenstem, diepe gitaarriffs, … je hebt me!

6) Winterstille – Puin van Dromen

Gedurfd? Ja, maar we zijn er trots op. Met collega-redacteur brachten we in november 2020 ons debuut uit via Wool-E Discs. Deze maakt, wat mij betreft, dit 2020-lijstje compleet!


37 38 39 40 41 42 43 44 45 46


Laatste 6 CD-besprekingen

SYNTHETIC DREAM Neutral Area CD-BESPREKINGPAULINE ANNA STROM Angel Tears In Sunlight CD-BESPREKINGRED MECCA Away CD-BESPREKINGLAMIA VOX Alles Ist Ufer. Ewig Ruft Das Meer CD-BESPREKINGKAMILA GOVORçIN Anima CD-BESPREKINGFRéDéRIC D. OBERLAND & IRENA Z. TOMAžIN Arba, Dâk Arba CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

CARLO ONDA Souleater CD-BESPREKINGDISTORTION SIX Sacrifice (EP) CD-BESPREKINGEHRENFELD Who's That Boy? CD-BESPREKINGSHRINE Somnia CD-BESPREKINGTHE MOUNT FUJI DOOMJAZZ CORPORATION Egor CD-BESPREKINGIONIC VISION In between ep CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Synthetic Dream - Neutral Area

Van zodra we kennismaakten met de Belgische new wave/gothic scene, leerden we Dark Entries kennen en net zo lang hebben we weet van het bestaan van het Lembeest. Bij de burgerlijke stand van Lembeke beter gekend als Günther Haegeman en het soort artiest dat we van in het begin bij Dark Entries op de voet hebben gevolgd. De laatste ...

lees meer...
CD BESPREKING : Pauline Anna Strom - Angel Tears In Sunlight

Dark Entries is een new WAVE webzine. Naast new wave heb je ook new age. Op papier slechts een paar lettertjes verschil, maar toch een wereld als het op de vorm aankomt. New age mag dan wel een vertakking zijn van de grote, veelomvattende ambient-boom, een genre dat ons steevast in grote getale weet te vinden. Nu is er heel wat ambient ...

lees meer...
CD BESPREKING : Red Mecca - Away

Hoe vreugdeloos ook het jaar 2020, voor dit jaar lijkt de repeat-knop ingedrukt. Er is beterschap op komst, zegt men. Maar het is niet omdat de podia stof vergaarden dat de creativiteit werd ingesnoerd. Het Zweedse Red Mecca bijvoorbeeld heeft de stilte weten om te buigen naar een vlucht in eigen droomwereld. Het negende album Away ademt ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lamia Vox - Alles Ist Ufer. Ewig Ruft Das Meer

De Lamia is een vrouwelijke demon uit de Griekse mythologie die kinderen opat. Ze zou een door oppergod Zeus beminde Lybische koningin geweest zijn die, nadat Hera haar van haar kinderen beroofde, waanzinnig van verdriet werd en zelf op kinderen van anderen ging jagen. De Lamia is verwant aan de sirenen en de zeemeerminnen. Zij heeft ook kenmerken ...

lees meer...
CD BESPREKING : Kamila Govorçin - Anima

De Chileense Kamila Govorçin is een dame die alles uit het leven lijkt te willen halen. Haar muzikale avonturen begonnen op jonge leeftijd met het spelen van de dwarsfluit. In onze ogen zowat het minst avontuurlijke instrument, maar goed, je moet ergens beginnen. Na een aantal zeer uiteenlopende fasen in haar leven die de muziek ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Alcatraz - Sport Campus Lange Munte Bad Godesberglaan 22 8500 Kortrijk

Voor de zwarte zielen onder jullie met een ruig kantje is er in augustus Alcatraz met bands als Epica - Solstafir - Wiegedood - Amenra - Heilung en pretpunkers Funeral Dress. Tickets: www.alcatraz.be/nl/tickets

lees meer...
INTERVIEW : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'

Voor velen is deze naam allicht onbekend en derhalve onbemind. Zonde, nu de groep uitpakt met de vers verschenen nieuwe singel “Toll” wordt het tijd dat ook u ook kennis maakt met deze Belgische groep die eind jaren 90 en beginjaren 2000 een vaste stek had op tal van wave/goth festivals met een cold wave sound pur sang waar je ...