casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

05/01/2021 15:20

Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth

Het eindejaarslijstje van Xavier Kruth Was 2020 een kutjaar? Gedeeltelijk wel, maar anderzijds zijn er ook opmerkelijke en positieve dingen gebeurd in dit jaar. Door depressie begon mijn jaar sowieso slecht, maar gedurende het jaar vond ik mijn levenslust en mijn interesse in muziek weer terug. Mijn lijstje is uiteraard onvolledig, want ik heb veel gemist, maar deze platen maakten voor mij 2020 mooier:

1) John 3:16: Tempus Edax Rerum

Vroeger moest ik niet zo veel hebben van instrumentele muziek, maar dat is met de tijd wel veranderd. Op deze post-black-metal/doom/drone/neoklassieke plaat neemt JOHN 3:16 je mee op een reis naar de hel: intens, compact en bedwelmend.

2) Your Life On Hold: Echoes From The Bardo

Soms vraagt een mens zich af of gothic rock niet iets uit het verleden is. En dan hoor je deze van Your Life On Hold… Een magistrale plaat van Jan Dewulf, die de pareltjes maar uit zijn mouw lijkt te moeten schudden.

3) Trobar De Morte: The Book Of Shadows

Ook Trobar De Morte blijft maar relevante platen maken. Deze ‘The Book Of Shadows’ vond ik zelfs iets beter dan de nochtans zeer goede platen van de afgelopen jaren.

4) Sopor Aeternus: The Island of the Dead

Anna-Varney Cantodea vermengt haar klassieke neoklassieke arrangementen met meer gitaren zoals we die kenden van ‘Death & Flamingos’. En het resultaat is wondermooi.

5) d’Anticlown: Tussen Tand en Tijd

Heerlijk donkere hiphop met een vleugje folk en rock. IJzersterke Nederlandstalige teksten ondersteund door heel gevarieerde muziek. Wat een geluk dat ik hierop gestoten ben.

6) Goethes Erben: Flüchtige Küsse

Goethes Erben maakt nu kamermuziek, muzikaal ondersteund door enkel piano en cello. De bijzonder mooie composities van pianist Sebastian Boettcher als aanvulling op filosofische teksten van Oswald Henke maken deze plaat zeer geslaagd.

7) Myrkur: Folkesange

Myrkur was oorspronkelijk een black-metal artieste, maar al snel werd duidelijk dat ze ook heel erg van folk hield. Op deze cd laat ze die liefde op feërieke wijze openbloeien tot een klein meesterwerkje.

8) Psy’Aviah: The World Keeps Spinning, Without Being Noticed

Ps’Aviah waagt zich aan alle muziekgenres, en hier in het bijzonder aan ambient. Het resultaat is een volledige plaat met dromerige klankvelden die meesterlijk in elkaar zitten.

9) The Breath Of Life: Sparks Around Us

Liefhebbers van dromerige wave nemen sowieso alles van The breath Of Life in huis. De laatste is alweer een pareltje. Beter of slechter dan de vorige platen? Daar gaan we geen uitspraak over doen. ‘Sparks Around Us’ is gewoon goed.

10) Gert: Het lijkt wel vrede

Gert Kleinpunk heeft altijd al een zwak gehad voor folk, maar met de toevoeging van Ezra op accordeon en banjo aan zijn reeds zeer sterke begeleidingsband (Erik op bas en Yorick op cajon) is deze nog folkiër dan zijn vorige cd’s.

Singles

Ik heb er even aan getwijfeld of ik uitgaves van slechts twee nummers aan mijn lijstje zou toevoegen, maar besloot er dan maar een aparte categorie van te maken, zo kan ik meer uitgaves opnemen in mijn lijstje.

1) Witch of None: Virtue of Starvation

Indrukwekkend dark ambient- en industrialproject van Sophie Drakenvleugels (Dark Poem, Hybryds) en Peter De Koning (Hybryds, TraumaSutra, Hedera helix, intens, Dark Poem…).

2) The Mars Model: Sister Glory/Frozen In Time

Hoe een single je omver kan blazen. ‘Sister Glory’ is een topper van een wave nummer in de stijl van Killing Joke, ‘Frozen In Time’ is een duister industrial nummer met enkel toetsen als begeleiding.

Uitgaven met oud materiaal

Nog een sectie om nog meer platen aan mijn lijstje te voegen, deze keer met uitgaves die ouder materiaal bevatten.

1) Lacrimosa: box 1990-2020

Drie cd’s in een box: ‘Live 2015’ met een optreden van de 25ste verjaardagtour met één nummer uit elke studioplaat van Lacrimosa, ‘Cover Up’ met heel originele covers van Lacrimosa door tal van artiesten, en vooral ‘Versionen’ met alternatieve versies van nummers die vooral uit begin jaren 90 stammen.

2) Too Much Future. Punkrock GDR 1980-1989

Uitstekende compilatie van punkrock uit de DDR, die voor mij aanleiding was om me wekenlang te verdiepen in dit onderwerp.

Buiten categorie

Tja, ik wil toch nog even de hoofdreden aanhalen waarom 2020 voor mij geen kutjaar is, en dat is het feit dat wij, Gerry (die eveneens voor Dark Entries schrijft) en ik, een eigen cd uitgebracht hebben, en daar zijn we uiteraard heel trots op: Winterstille: Puin van dromen.

04/01/2021 20:34

Het eindejaarslijstje van Gerry

Het eindejaarslijstje van Gerry Om heel veel redenen is 6 mijn geluksgetal. Uiteraard kwam er veel degelijk materiaal uit dit jaar, ik beperk met tot deze zes pareltjes!

1) Goethes Erben – Flüchtige Küsse

Oswald verbaasde me volledig! Een boeiend album maken met alleen maar vleugelpiano, cello en de immer charismatische stem van Meister Henke? En niets meer? En toch krijg ik er niet genoeg van. Pure emotie ten top!

2) Sopor Aeternus & The ensemble of Shadows – The Island of the Dead

Zoals Kurt in zijn review vermeldde, ben ook ik blij dat deze in gewone versie verschenen is. Al die dure geplogenheden/speciale formaten, daar ben ik wat uitgegroeid. Deze ‘Island of the Dead’ klinkt zeer goed, divers en totaal van de pot gerukt (zo heb ik Anna het liefst)!

3) London After Midnight – Selected Scenes from the End of the World: 9119

Misschien een beetje de Clouseau binnen de sentimentelere gothic rock, toch kan Sean me al meer dan 24 jaar bekoren. Toen een heruitgave van dit meesterwerk uitkwam, kon ik niet achterblijven. En nog steeds geen spijt van deze aankoop.

4) Lacrimosa 1990 - 2020 - the Anniversary Box

Hier heb ik een uitzondering gemaakt: aangezien er drie ‘gewone’ cd’s in deze verzamelbox te vinden zijn, heb ik mijn geldbuidel zeer ver opengereten en deze box toch aangeschaft. Met de vlag, memory spel, kalender, … ben ik niet zo veel. De drie cd’s daarentegen zijn prima. Zeker ‘Versionen’ met oerdegelijke (lees: oergothic) interpretaties van ouder werk is een lust voor het oor en katapulteert je 30 jaar terug in de tijd…

5) Draconian – Under a Godless Veil

De meesters in het combineren van doom metal met gothic: heerlijke klanktapijten die niet vervelen, een zwaar getormenteerde grunt, frêle vrouwenstem, diepe gitaarriffs, … je hebt me!

6) Winterstille – Puin van Dromen

Gedurfd? Ja, maar we zijn er trots op. Met collega-redacteur brachten we in november 2020 ons debuut uit via Wool-E Discs. Deze maakt, wat mij betreft, dit 2020-lijstje compleet!

03/01/2021 21:33

35 jaar Top Tape niet zonder geschenk.

35 jaar Top Tape niet zonder geschenk. Het Nederlandse minimal label Top Tape viert dit jaar zijn 35ste verjaardag. Een getal dat kan tellen en waarbij felicitaties op zijn plaats zijn.

Niet alleen worden deze in dank afgenomen, het label biedt ter gelegenheid van dit heuglijke jaar de in 1987 uitgebrachte compilatietape L’Embrasse geheel gratis downloadbaar aan.

Het cliché dat wil dat Nederlanders van het gierige soort zijn, mag wat ons betreft gerust diep weggestoken worden. (db)

Download L’Embrasse hier.

Top Tape


23 24 25 26 27 28 29 30 31 32


Laatste 6 CD-besprekingen

MARK E MOON Old Blood CD-BESPREKINGVERZAMELAAR 11 Years Of Chaos Theory Fundraiser Compilation CD-BESPREKINGINSTANT LAKE Dystodream CD-BESPREKINGNO HONEY FROM THESE Over The Hill CD-BESPREKINGCIRQUE D'ESS Black Synthetic And  Dense CD-BESPREKINGOHE NOMEN Night Flower CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

TENDENCYITIS  Batch 0013 CD-BESPREKINGTIEFROT  Manege Frei CD-BESPREKINGHANS FREDRIK JACOBSEN  Øre CD-BESPREKINGICESUN  Heartquake (vinyl) CD-BESPREKINGREPETITOR  Gde Ćeš CD-BESPREKINGVICTROLA 12'  Maritime Tatami / A Game Of Despair CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Mark E Moon - Old Blood

The Isle Of Man is de thuisbasis van de heren Mark Sayl en Phil Reynolds die sedert 2018 de post punk krachten bundelen in het project Mark E Moon. Vergeet de Bee Gees die ook daar hun wiegje hadden staan want dit is o zo veel keren beter, tenminste al u Dark Entries fan bent. Met “Old Blood” is Mark E Moon toe aan een tweede ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - 11 Years Of Chaos Theory Fundraiser Compilation

Over de zin en onzin van de opgelegde maatregelen ten gevolge van de pandemie zijn reeds liters inkt gevloeid. Aangezien we het gediscussieer hieromtrent meer dan kotsbeu zijn maken we er dan ook niet graag verder woorden aan vuil en hopen we alleen maar dat deze pagina in de geschiedenis snel omgedraaid mag worden. Want wat wel zeker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Instant Lake - Dystodream

Op cd’s uit Brazilië is het wat langer wachten, al zeker als onze vriendin corona ook nog een duit in het zakje doet. Deze “Dystodream” verscheen in de zomer van vorig jaar en is het tweede album voor het Italiaanse dark wave / gothic project Instant Lake. Beter laat dan nooit, want dit album verdient uw aandacht. Al ...

lees meer...
CD BESPREKING : No Honey From These - Over The Hill

Het is een proper volkje, onze Noorderburen. De lente is nog maar pas in het land, en in Nederland heeft de daarmee traditioneel vaak gepaard gaande schoonmaak alvast een aanvang genomen. Een nieuwe release op Top Tape, dat betekent immers dat Menko Konings (eM, S.M. Nurse en No Honey From These) nogmaals in de archiefkasten is gaan snuisteren. Hij ...

lees meer...
CD BESPREKING : Cirque D'Ess - Black Synthetic And Dense

Pisa kent u vast wel van de scheve toren, maar het is tevens de thuisbasis van één van Italië’s best bewaarde donkere muzikale parels. Ik heb het over deze Cirque D’Ess, het duo Valerio Girmenia en Martina Bufalini, die met “Black Synthetic And Dense” na wat releases in eigen beheer hun debuut op ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
INTERVIEW : THE IMAGINARY SUITCASE - Het grootste deel van mijn leven heb ik me gedragen zoals ik dacht dat ze wilden dat ik me gedroeg. En dat is oplichterij.

The Imaginary Suitcase – het soloproject van Laurent Leemans – heeft weer een nieuw epos uitgebracht: ‘The gods gave you victory today only to make your final defeat more bitter’. Dat is een hele mond vol en ook een heel pessimistisch citaat (van een Romeinse veldheer na een verloren veldslag tegen de Kelten), twee ...