casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

08/01/2020 23:20

Een terugblik op 2019, door Xavier Kruth

Een terugblik op 2019, door Xavier Kruth 2019 was een ongewoon jaar voor mij. Na me jaren aan een stuk bijna dagelijks voor Dark Entries te hebben ingezet, zag ik het even niet meer zitten. Ik ben dit jaar veel minder attent geweest op nieuwe muziek, heb amper cd's besproken en ben ook minder naar concerten geweest. Ik ben door een depressie geweest en hoop er stilaan uit te geraken en de draad terug op te pakken.

Mijn lijstje met beste cd's is dus noodgedwongen beperkt. Beperkt omdat ik dit jaar slechts 12 cd's uitkies voor het lijstje, maar vooral beperkt omdat ik heel veel goede dingen ongetwijfeld gemist heb. Zo heb ik de nieuwe platen van Empusae of The Arch nog niet gehoord. Mocht dat wel het geval zijn geweest, dan hadden ze zo goed als zeker mijn lijstje gehaald.

Eigenlijk is dit dus eerder een lijst van cd's die me geraakt hebben om één of andere reden, volstrekt persoonlijk en ongetwijfeld getekend door mijn nalatigheid van het afgelopen jaar.

Ground Nero: Divergence

Goed, als ik er maar eentje moet uitkiezen, is het Ground Nero. Een magistrale gothic rock cd die de grenzen van het genre opzoekt en bovendien veel diepgang heeft.

Nick Cave And The Bad Seeds: Ghosteen

Deze zat onder de kerstboom voor mij. Ik heb me een aantal jaren geleden afgekeerd van Nick Cave, met het argument dat het zonder Blixa Bargeld en Mick Harvey toch een stuk minder was. Ik heb me vergist. Met Warren Ellis geeft het ook vonken. Wellicht zal ik nu nog een paar van de recentere cd's in huis halen.

Enzo Kreft: Control

Enzo Kreft heeft iets te vertellen. Over technologie, en hoe die niet enkel een zegen voor ons is, maar ook een dreiging. Hij zet dat op uitstekende minimal wave, en ik genoot ervan.

Donder, Hel & Hagel: Lang genoeg beleefd geweest...

Dansbare new wave met anarchistische teksten in het Nederlands. Dat niemand daar eerder op gekomen is...

Militia: Ambiorix

Cd's met een historisch concept vinden bij mij altijd een luisterend oor. Als afscheid na een lange loopbaan zette Militia het leven van Ambiorix op muziek, met een hoop metaalgekletter maar ook dynamische en atmosferische muziek. Vaarwel en dank voor dit mooi afscheidsgeschenk!

Der Blaue Reiter: United, Yet Divided

Nog een cd met een historisch kantje, deze keer over de koude oorlog. Dit alles op aangename neofolk en dark ambient. Puik werk.

Peuk: Peuk

Rechttoe-rechtaan grungerock uit Limburg. Een debuut waar de vonken van af vliegen.

Sopor Aeternus: Death & Flamingos

Sopor Aeternus maakt een deathrock-cd, en klink nog steeds als Sopor Aeternus. Intussen zijn de verwachtingen al hooggespannen voor de nieuwe cd die in februari uitkomt.

Rosetta Stone: Seems Like Forever

Ok, het is op zich goedkoop om de nummers van je minder succesvol project (Misery Lab) te recycleren onder het mom van een cd van je meest succesvolle project (Rosetta Stone). Maar het resultaat is wel uitstekend en vond geregeld de weg naar mijn cd-schuifje.

La Scaltra: The Third Eye

Een heerlijk melancholische wave-plaat van dit Duitse viertal.

Mantus: Katharsis / Pagan Folk Songs

Mantus lijkt de weemoedige cd's wel aan de lopende band te produceren, maar hij slaagt er elke keer weer in om mij te raken. Deze cd is niet beter of slechter dan de vorige, maar het blijft een hoog niveau.

Laibach: The Sound Of Music

Last but not least: Laibach. Omdat ze me dit jaar weer aan het lachen brachten met hun kitscherige covers van The Sound Of Music. We onthouden ook een memorabel concert in de Botanique.

08/01/2020 10:15

Compilatie met actuele post punk en cold wave... met een extraatje...

Compilatie met actuele post punk en cold wave... met een extraatje... Eerder al kondigde ik hier vol enthousiasme de wedergeboorte aan van het gothic magazine, op hun herfstnummer was het wachten tot deze winter, maar... het loont de moeite enkel en alleen al omwille van de extra meegeleverde cd, “gothic file 19-3 - postpunk en coldwave” waarop 19 actuele postpunk en coldwave bands hun ding doen (zie tracklist). Een compilatie samengesteld door de niet geheel onbekende Martin Sprissler (gothic magazine chef)en Thomas Thyssen (dj Pagan Love Songs, New Dark Age,...). Bovendien wordt in het magazine 12 bladzijnen lang stil gestaan bij de nieuwe lichting cold wave / post punk bands die present tekenen op dit nieuwe album, en ja, ook Whispering Sons is daar meer dan terecht bij. Naast deze cd krijgt u op “gothic file 19-2 de hits van 2019” nog eens op één schijfje. Aanrader, alleen al om de briljante compilatie die gothic files 19-3 is!

GOTHIC FILE 19-3 POSTPUNK & COLDWAVE

01 BRAGOLIN „This Grothesque Dance“ 3.20

02 KAELAN MIKLA „Draumadis“ 3.39

03 THE KVB „Always Then (2017 version)“ 3.35

04 HOLYGRAM „A Faction“ 4.35

05 SHE PAST AWAY „Katarsis“ 3.16

06 WIRES & LIGHTS „Swimming (demo version)“ 3.55

07 ACTORS „Slaves“ 3.33

08 WHISPERING SONS „Hollow“ 4.22

09 BOX AND THE TWINS „Guilty Red“ 3.39

10 CREUX LIES „Silhouette“ 5.10

11 SÓLVEIG MATTHILDUR „Dystopian Boy (feat. Deb Demure of DRAB MAJESTY)“ 5.18

12 ANTIPOLE „Syndrome (feat. PARIS ALEXANDER)“ 3.12

13 A PROJECTION „No Light“ 3.12

14 TWIN TRIBES „Shadows“ 3.07

15 WISBORG „Spirits That I Called“ 4.46

16 TRAITRS „Thin Flesh“ 3.38

17 1919 „Futurecide“ 3.02

18 LOTUS FEED „Pressure“ 4.20

19 DIAVOL STRAIN „Todo El Caos Habita Aqui“ 4.34

Gothic Magazine (facebook)

(ki)

Gerelateerde CD besprekingen
Actors • It Will Come To You (2018)

03/01/2020 18:15

Ondertussen in Frankrijk; nieuw bij Icy Cold en Manic Depression

Ondertussen in Frankrijk; nieuw bij Icy Cold en Manic Depression Als u liefhebbert in post punk en dark wave is dit Franse zusterlabel van het meer bekende Manic Depression u allicht niet onbekend. Het label pakt dit jaar uit met heel veel nieuw materiaal welke Dark Entries u graag op een later tijdstip reviewgewijs aan wil bieden. Zo is er ondermeer “Burning In Blue” van Double Echo, de gehiemtip Parking Dance met “What’s More”, de nieuwe Bleakness “Functionally Extinct”, een compilatieoverzicht van de Frane cult act Les Tétines Noires, “A Selection From Anthomologies” in een 4cd box en op vinyl, een het titelloze debuut van 3+ Dead. Manic Depression van zijn kant pakt uit met een nieuwe Twin Tribes “Ceremoony” en “Hidden States” een nieuw album van Drama Of The Spheres.

Icy Cold (facebook) / Manic Depression

(ki)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Laatste 6 CD-besprekingen

LûV I Giorni Della Balena CD-BESPREKINGTODOR TODOROFF Univers Parallèles CD-BESPREKINGDOWNWELL I See Death In Your Eyes ep (vinyl) CD-BESPREKINGSHELTER Spetsnaz CD-BESPREKINGVERZAMELAAR (VINYL) Ride The Wave III CD-BESPREKINGKATARIIN RASKA & CHRISTIAN MEAAS SVENDSEN Finding Ourselves In All Things CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

SECTION 25  Elektra CD-BESPREKINGNIKOLAS SCHRECK  The Futura Model (Single) CD-BESPREKINGKUMA  Chapter One CD-BESPREKINGESSAIE PAS  Demain Est Une Autre Nuit CD-BESPREKINGTHOMAS BEL  This Is Funeral Folk CD-BESPREKINGILLEGAL TRADE  Acid For The Royal Family CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Lûv - I Giorni Della Balena

Er wordt wel eens beweerd dat Italianen tot de beste minnaars ter wereld behoren. Een stelling die voor discussie vatbaar is. Wat wij wel met meer zekerheid kunnen beamen is dat de Italianen eveneens zeer goed zijn in het brengen van kwalitatief hoogstaande neofolk. Voorbeelden zijn er in overvloed, maar Lûv is een nieuwe twijg aan ...

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Arch - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Der Himmel Über Berlin - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Todor Todoroff - Univers Parallèles

Toen onlangs bekend werd gemaakt dat we afstevenen op een beleid waarin de subsidies voor cultuur danig teruggeschroefd worden, schreeuwden cultuurmakers van alle slag (terecht!) moord en brand. Wanneer we de (uitgebreide, 6 pagina’s tellende!) perstekst die we bij Todor Todoroffs overzichtscompilatie Univers Parallèles doornemen, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...

lees meer...
CD BESPREKING : Downwell - I See Death In Your Eyes ep (vinyl)

Als ebm en techno samen een feestje zouden vieren dan kwam je ongewijfeld bij dit gezelschap uit Tbilisi terecht. Euhm, welaan Georgië of all places want ook daar houden ze wel van wat clubben op een altijd hamerende maar daarom niet altijd even fijn besnaarde ebm beat in eigentijdse techno pas. Zowel bij ebm als (minimal) techno ...

lees meer...
CD BESPREKING : Shelter - Spetsnaz

Een vijfkoppige alternatieve band uit het Franse Lyon met een bezetting bestaande uit twee gitaristen, een bassist, een trompettist en een drummer. Shelter heten ze en ze hebben hun eerste EP uit: “Spetsnaz” (4 tracks, 19 minuten speelduur). De titel is een Russische term voor de speciale eenheden van zowel politie als leger (en ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar (vinyl) - Ride The Wave III

Een hebbedingetje, Oraculo is wel goed in het uitbrengen van hebbedingetjes. Gelimiteerd (300 exemplaren, 299 als u dat van mij in mindering brengt) op witte vinyl deze 5 nummers tellende vinyl compilatie met voor elk wat wils, maar vooral 5 eerder onbekende, actuele groepen die meer verdienen dan de schaduw al mogen ze daar graag in vertoeven. Van ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Onstuimige jeugd (Restless Youth) - Tentoonstelling in het Huis van de Europese geschiedenis

Het huis van de Europese geschiedenis opende in 2017 zijn deuren. Dit initiatief van het Europees Parlement wil een overzicht geven van de laatste twee eeuwen in de Europese geschiedenis. Naast een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, en de tentoonstelling die momenteel loopt is ‘Onstuimige ...

lees meer...
INTERVIEW : THIBAULT VIAENE (CONSOULING SOUNDS) - Gent haalt zijn sterkte uit zijn compactheid.

Als er het afgelopen jaar een Belgisch label was dat van zich liet spreken dan was het wel het Gentse Consouling Sounds. Niet alleen dankzij enkele zeer sterke releases (Empusae, Vandal X, Monnik, Bolt Ruin,...), ook het prestigieuze project Consouling in Residence sprak tot de verbeelding. De eerste dag van het jaar is dan ook het perfecte ...

lees meer...
INTERVIEW : EMPUSAE - Eén ding weet ik zeker, ik stop nooit met componeren.

Ook in 2019 mochten we muzikaal gezien fier zijn op onze Belgische landgenoten. Een release die er voor mij persoonlijk uitsprong was Iter In Tenebris van Empusae. Een artiest die steevast garant staat voor torenhoge kwaliteit wist op dit album dat een onderdeel was van het prestigieuze Consouling In Residence concept zichzelf zowaar te overtreffen. Kortom, ...