casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

23/12/2019 08:27

Het eindejaarslijstje van Dimi Brands

Het eindejaarslijstje van Dimi Brands Dit jaar mocht ik in totaal maar liefst 211 albums bespreken. Het viel op dat 2019 een uitmuntend muziekjaar is geworden, waardoor het maken van een eindejaarslijstje een loodzware opdracht geworden is. Vandaar ook een zeer lijvige editie dit jaar, waarbij dan nog heel wat schrap- en puzzelwerk kwam kijken.

2019 was zelfs zodanig goed dat, in een iets minder sterk muziekjaar, zowat de hele top 15 (!) kans kon maken op de ereplaats.

Bekende namen, nieuwkomers, comebacks, ontdekkingen, laat het muzikale grasduinen een aanvang nemen:

 1. SUTCLIFFE JÜGEND – Relentless

 2. V.A. - On Corrosion

 3. STALINGRAD VALKYRIE – Martyrium Europea

 4. PHARMAKON – Devour

 5. MEIRA ASHER – Pour En Finir Avec Le Jugement De Dieu

 6. PUCE MARY – The Drought

 7. MIEL NOIR – The Phoenix-Swarm

 8. AELDABORN – Urfinsternis

 9. ALLERSEELEN – Chairete Daimones

 10. AIMAPROJECT – Haiku Irregolari In Forma Di Musica

 11. EMPUSAE – Iter In Tenebris

 12. SATORI – Dispossession

 13. JO QUAIL – Exsolve

 14. GRIM – Lunatic House

 15. ALESSANDRA ERAMO – Tracing South

 16. EVI VINE – Black//Light//White//Dark

 17. MASSENHYSTERIE – Hausfrauengelüste

 18. GEISTFORM – United Radiations

 19. LA MERDE – L’Amour Et La Merde / Dood En De Merde

 20. ANEMONE TUBE, JARL & MONOCUBE – The Hunters In The Snow

 21. ASHTORETH – Rites I & II

 22. JOWISZ/H.Ø.S.T. - Ages Of Determination

 23. Люди На Холме – Nocturnus

 24. IN QUANTUM – Memory 417

 25. INNER PARADISE – The Wrong Buddha

 26. NUMB – Mortal Geometry

 27. MONNIK – Bitteroogst

 28. KADAVER – The Gospel Of Getting Kicked In The Head

 29. ZERESH – Farewell

 30. ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO – Let’s Play (Two Girls And A Goat)

 31. DER BLAUE REITER – United, Yet Divided

 32. BEWITCHED AS DARK – Please... Don’t Breed!

 33. KOLLAPS – Mechanical Christ

 34. MARISSA NADLER & STEPHEN BRODSKY – Droneflower

 35. DANIELLE DE PICCIOTTO – Deliverance

 36. COURTNEY YASMINEH – Songs From The Open Road

 37. SOLCO CHIUSO – Slanci Tremori Schianti

 38. WEIHAN – Levensbron

 39. JUNKIE FLAMINGOS – Lemegeton Party

 40. VARG – Evanescence (A Love Letter)

Concerten zag ik dit jaar veel te weinig, het was vooral het Black Easter festival dat met Jo Quail, Evi Vine en Daemonia Nymphe drie hoogvliegers afschoot. Verder vielen ook op hetzelfde festival de optredens van Hackedepicciotto, Goethes Erben en The Breath Of Life erg in de smaak. Verder herinneren we ons ook nog de passage van Kollaps tijdens een Fantastique Night, Awen in de Wommel tijdens het neofolk festival October Ritus en het Duitse Skrei als onderdeel van de Modern Bön tour van Phurpa.

Buiten categorie waren de optredens van Wappenbund, Pantser Fabriek, Riotmiloo, For Greater Good en Ashtoreth op het door mezelf georganiseerde Trouwfe(e)st. (db)

15/12/2019 11:24

Dit was Consoulings 2019, en alvast een vooruitblik richting 2020.

Dit was Consoulings 2019, en alvast een vooruitblik richting 2020. In deze periode van het jaar waarin stilaan volop teruggekeken wordt, is ook de omgekeerde beweging merkbaar. Zo gunt Consouling Sounds ons reeds een blik op wat ons in 2020 te wachten staat.

Zo is er het debuutalbum van Of Blood And Mercury (april 2020): deze nieuwkomer brengt duistere spookachtige pop waarin elementen uit metal, folk en avant-garde rock gecombineerd worden. Verder ook het tweede album (Bejahung) van Elefant, de groep eclectische rockband met leden van o.a. The Van Jets en The Antler King in de gelederen.

Maar ook een zeer grote naam vond haar weg terug naar het Gentse label. Na haar split 10” met Father Murphy (2017) zal het nieuwe album van de ex-Swans chanteuse Jarboe, getiteld Illusory, eveneens uitkomen op Consouling.

Omdat we graag ook even achterom kijken geven we hieronder nog een lijstje met de in 2019 uitgebrachte albums. Want die kerstboom staat er waarschijnlijk al, er onder is vast nog plaats om enkele van de hieronder opgesomde titels te leggen.

Slumberland-Sea, Sea, Sea Drifter/See, See, See Drifter

Yodok III-This Earth We Walk Upon

IIVII-Obsidian

The Very Very Danger-Witness The Legitness

Vandal X-Blood On The Street

Bolt Ruin-Bolt Ruin

Fear Falls Burning-Function Collapse

Kludde-In De Kwelm

The Fifth Alliance-The Depth Of The Darkness

A-Sun Amissa-For Burdened And Bright Light

RDS-220-Hell Is Truth Seen Too Late

30.000 Monkies-Are Forever

Some Became Hollow Tubes-In 1988 I Though This Shit Would Never Change

Monnik-Bitteroogst

Empusae-Iter In Tenebris

dustbug-Unfield & Stray

Throatsnapper-About The Dead

Witch Trail-The Sun Has Left The Hill

Paper Hats-Slipper

Binnenkort mag u tevens een interview met Consouling verwachten, alwaar we verleden, heden en toekomst samen onder de loep zullen nemen. (db)

11/12/2019 13:56

R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019)

R.I.P. Bodo Staiger (Rheingold) (27 oktober 1949 – 4 december 2019) Bodo Staiger is dood. De zanger-gitarist van de Neue Deutsche Welle (NDW) band Rheingold is dinsdag (4 december 2019) overleden, de doodsoorzaak is nog niet bekend. Rheingold schrijft over een plotselinge en onverwachte dood.

Met "Dreiklangsdimensionen" had het Duitse new wave trio, naast zanger en gitarist Bodo Staiger nog bestaande uit Lothar Manteuffel (lyrics) en Brigitte Kunze (keyboards), in 1981 zijn grootste hit. Hoewel het nummer slechts de 17de plaats haalde in de Duitse hitlijsten, maakt het nummer vandaag nog steeds deel uit van het collectieve geheugen en je kan amper een NDW sampler vinden zonder het nummer. “Dreiklangsdimensionen” was wel de eerste NDW-single die in oktober 1981 in de Duitse Top 20-lijsten opdook. Het nummer werd trouwens ook in het Engels en het Spaans uitgebracht.

De band - genoemd naar de legendarische schat uit het oud-Duitse Nibelungenlied - werd in 1984 ontbonden.

Bodo Staiger, die vóór zijn Rheingold-carrière muziek maakte met onder meer Westernhagen en Karl Bartos, richtte in 1988 in Düsseldorf de Rheinklang-studio op, waarin hij als producer en geluidstechnicus aan de slag ging.

In 2007 was er met "Electric City - Düsseldorfer Schule” een korte comeback van Rheingold in originele bezetting waarin ze nummers coverden van Düsseldorfse Krautrock en NDW bands van de jaren 70 tot de jaren 90 zoals La Düsseldorf, Fehlfarben, Kraftwerk en Propaganda.

Als acteur was Bodo Staiger onder meer te zien in de horrorfilm "The Fan" uit 1982, waarin hij een van de hoofdrollen speelt. Na een one night stand wordt hij in de film vermoord en vervolgens opgegeten. De muziek van de film, gecomponeerd door Rheingold, kwam datzelfde jaar uit als het album “R.” (– die Musik zum Film “Der Fan”). “FanFanFanatisch” is zowat het bekendste nummer van deze soundtrack. Hun andere interessante album is het eponieme debuut “Rheingold” uit 1980 met daarop onder meer de ongeëvenaarde NDW cult-hit “Dreiklangsdimensionen”. [hv]


6 7 8 9 10 11 12 13 14 15


Laatste 6 CD-besprekingen

LûV I Giorni Della Balena CD-BESPREKINGTODOR TODOROFF Univers Parallèles CD-BESPREKINGDOWNWELL I See Death In Your Eyes ep (vinyl) CD-BESPREKINGSHELTER Spetsnaz CD-BESPREKINGVERZAMELAAR (VINYL) Ride The Wave III CD-BESPREKINGKATARIIN RASKA & CHRISTIAN MEAAS SVENDSEN Finding Ourselves In All Things CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

SECTION 25 Elektra CD-BESPREKINGNIKOLAS SCHRECK The Futura Model (Single) CD-BESPREKINGKUMA Chapter One CD-BESPREKINGESSAIE PAS Demain Est Une Autre Nuit CD-BESPREKINGTHOMAS BEL This Is Funeral Folk CD-BESPREKINGILLEGAL TRADE Acid For The Royal Family CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Lûv - I Giorni Della Balena

Er wordt wel eens beweerd dat Italianen tot de beste minnaars ter wereld behoren. Een stelling die voor discussie vatbaar is. Wat wij wel met meer zekerheid kunnen beamen is dat de Italianen eveneens zeer goed zijn in het brengen van kwalitatief hoogstaande neofolk. Voorbeelden zijn er in overvloed, maar Lûv is een nieuwe twijg aan ...

lees meer...
FOTO'S : DaGeist - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Arch - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Der Himmel Über Berlin - @ Dark Winter Festival Liège, 18/01/2020 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Todor Todoroff - Univers Parallèles

Toen onlangs bekend werd gemaakt dat we afstevenen op een beleid waarin de subsidies voor cultuur danig teruggeschroefd worden, schreeuwden cultuurmakers van alle slag (terecht!) moord en brand. Wanneer we de (uitgebreide, 6 pagina’s tellende!) perstekst die we bij Todor Todoroffs overzichtscompilatie Univers Parallèles doornemen, ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CONCERT BESPREKING : 40 jaar Joy Division in Plan K - Verrassingsoptreden Ground Nero op mythische plek

Plan K is een zaal die met geschiedenis beladen is. 40 jaar na het optreden van Joy Division in deze zaal wordt een speciale avond gehouden, die slechts voor weinigen bestemd is. Op 17 januari 1980 speelde de groep rond Ian Curtis hier immers voor de tweede en laatste keer. Een van de aanwezigen was Philippe Carly, die foto’s nam van ...

lees meer...
CD BESPREKING : Downwell - I See Death In Your Eyes ep (vinyl)

Als ebm en techno samen een feestje zouden vieren dan kwam je ongewijfeld bij dit gezelschap uit Tbilisi terecht. Euhm, welaan Georgië of all places want ook daar houden ze wel van wat clubben op een altijd hamerende maar daarom niet altijd even fijn besnaarde ebm beat in eigentijdse techno pas. Zowel bij ebm als (minimal) techno ...

lees meer...
CD BESPREKING : Shelter - Spetsnaz

Een vijfkoppige alternatieve band uit het Franse Lyon met een bezetting bestaande uit twee gitaristen, een bassist, een trompettist en een drummer. Shelter heten ze en ze hebben hun eerste EP uit: “Spetsnaz” (4 tracks, 19 minuten speelduur). De titel is een Russische term voor de speciale eenheden van zowel politie als leger (en ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar (vinyl) - Ride The Wave III

Een hebbedingetje, Oraculo is wel goed in het uitbrengen van hebbedingetjes. Gelimiteerd (300 exemplaren, 299 als u dat van mij in mindering brengt) op witte vinyl deze 5 nummers tellende vinyl compilatie met voor elk wat wils, maar vooral 5 eerder onbekende, actuele groepen die meer verdienen dan de schaduw al mogen ze daar graag in vertoeven. Van ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Onstuimige jeugd (Restless Youth) - Tentoonstelling in het Huis van de Europese geschiedenis

Het huis van de Europese geschiedenis opende in 2017 zijn deuren. Dit initiatief van het Europees Parlement wil een overzicht geven van de laatste twee eeuwen in de Europese geschiedenis. Naast een zeer uitgebreide permanente tentoonstelling is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, en de tentoonstelling die momenteel loopt is ‘Onstuimige ...

lees meer...
INTERVIEW : THIBAULT VIAENE (CONSOULING SOUNDS) - Gent haalt zijn sterkte uit zijn compactheid.

Als er het afgelopen jaar een Belgisch label was dat van zich liet spreken dan was het wel het Gentse Consouling Sounds. Niet alleen dankzij enkele zeer sterke releases (Empusae, Vandal X, Monnik, Bolt Ruin,...), ook het prestigieuze project Consouling in Residence sprak tot de verbeelding. De eerste dag van het jaar is dan ook het perfecte ...

lees meer...
INTERVIEW : EMPUSAE - Eén ding weet ik zeker, ik stop nooit met componeren.

Ook in 2019 mochten we muzikaal gezien fier zijn op onze Belgische landgenoten. Een release die er voor mij persoonlijk uitsprong was Iter In Tenebris van Empusae. Een artiest die steevast garant staat voor torenhoge kwaliteit wist op dit album dat een onderdeel was van het prestigieuze Consouling In Residence concept zichzelf zowaar te overtreffen. Kortom, ...