casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

27/03/2019 15:00

R.I.P. Scott Walker (1944-2019)

R.I.P. Scott Walker (1944-2019) Vrijdag 22 maart stierf Scott Walker op 76-jarige leeftijd. Walker, die zijn carriëre begon in 1965 met kompanen Gary Leeds (drums) en John Maus (gitaar) als de Walker Brothers zou later een ontegensprekelijke invloed hebben op de neofolk scene, vandaar dat een in memoriam op onze site wel gepast leek.

Noel Scott Engel (echte naam van Walker) werd in 1944 geboren in Hamilton, Ohio (Verenigde Staten) geboren. In 1965, bij oprichting van de Walker Brothers, waagt het trio de oversteek naar Engeland. Het is het begin van een even succesvolle als turbulente bliksemcarrière. De eerste nog in Californië opgenomen single ‘Pretty Girls Everywhere’ flopt, maar de Everly Brothers-cover ‘Love Her’ behaalt de Engelse top 20. Hierna volgen de door John Franz geproduceerde en door Ivor Raymonde georkestreerde hits ‘Make It Easy On Yourself’, ‘My Ship Is Coming In’, ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ en ‘You Don’t Have To Tell Me’, die stuk voor stuk sporen in zich dragen van het werk dat Phil Spector eerder met de Righteous Brothers opneemt. Het commerciële succes kent desondanks geen grenzen en tijdens concerten van de Walker Brothers spelen zich Beatle-eske taferelen af. Als het trio begin ‘68 uit elkaar gaat, start Walker o.a. met zijn interpretaties van nummers van Jacques Brel een aanvankelijk succesvolle solocarrière. In ‘77 ontvlucht hij Engeland en woont een jaar in Amsterdam. Hierna neemt hij de elpee Scott 4 op, die geen enkele weerklank vindt en het label Philips doet besluiten hem te dumpen. Hij tekent bij CBS en maakt twee volledig mislukte platen. De reünie met de Walker Brothers in het midden van de jaren zeventig levert slechts de bescheiden hits ‘No Regrets’ en ‘We’re All Alone’ op. Als de Walker Brothers in ‘78 na drie elpees voor de tweede maal met onenigheid uit elkaar gaan, lijkt de belangstelling voor Walker in het algemeen een stille dood te sterven.

Toch kwam er een hernieuwde belangstelling voor de zanger, en dit dankzij Julian Cope, de zanger van The Teardrop Explodes, die in 1981 een compilatie samenstelde onder de titel Fire Escape In The Sky: The Godlike Genius Of Scott Walker. Dankzij het succes van deze compilatie bood platenmaatschappij Virgin Walker een contract voor onbepaalde termijn aan. In 1984 bracht Walker weer een soloalbum uit, Climate Of Hunter, begeleid door de single Track Three, een duet met Billy Ocean. Hoewel het album merendeels eigentijdse popmuziek à la David Bowie bevat, slechts één nummer herinnert nog aan Walkers oudere werk, was het album voor het grote publiek te ontoegankelijk. Dit album met een groot maar zeer onmelodieus spelend orkest klonk immers nog donkerder dan Scott 4. Niet verwonderlijk als je weet dat deze elpee in tekst en muziek het verslag is van een innerlijke zoektocht. Hoewel geen commercieel succes wordt het door mensen die het kunnen weten gezien als een even tijdloos als ongenaakbaar meesterwerk.

Opnamesessies voor een nieuw album, dat zou worden geproduceerd door Brian Eno en Daniel Lanois, werden geannuleerd. Het contract met Virgin opgezegd. Pas in 1995 verscheen het volgende album, Tilt, een voor velen duister en moeilijk te doorgronden kunstwerk dat niets meer van doen heeft met popmuziek in de klassieke betekenis van het woord. Hierna leverde Walker sporadisch nog wel eens een nummer voor een soundtrack, en produceerde hij het album We Love Life (2001) van Pulp. Het duurde echter tot in 2006 eer er weer een nieuw album verscheen: The Drift, dat nog extremer was dan Tilt. Vanaf dit album staat hij onder contract bij het kwaliteitslabel 4AD. Soused (2014), nam hij samen op met Sunn O))).

Bovenal was Walker een artiest die deed waar hij zin in had, zonder hierbij rekening te houden met de verwachtingen van zijn publiek.

Het leverde hem veel bewondering op van collega muzikanten die in hem een groot voorbeeld zagen, van David Bowie tot Jarvis Cocker, van Thom Yorke tot de verzamelde neofolkscene.

Het nummer ‘Angels Of Ashes’ (van het album Scott 4) opent de voor neofolk liefhebbers verplichte 4CD-box Looking For Europe, dat het lijvige boek (548 pagina’s) geschreven door Andreas Diesel en Dieter Gerten met dezelfde titel mocht vergezellen. (db)

24/03/2019 16:13

Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor Transmissions Festival met She Past Away, Selofan, Palais Ideal en Auger

Dark Entries geeft twee vrijkaarten weg voor Transmissions Festival met She Past Away, Selofan, Palais Ideal en Auger Een festival dat de oorsprong, de geschiedenis en de toekomst van de new wave in de kijker wil zetten... Dergelijk initiatief kan bij Dark Entries alleen maar op instemming rekenen. De naam van het festival is Transmissions, en de eerste editie zal doorgaan op 25 mei 2019.

Deze groepen staan op het programma:

She Past Away: het Turkse post-punkduo hoeft eigenlijk geen introductie meer. Op hun manier, het is te zeggen in het Turks, brengen ze hun eigen versie van wat new wave hoort te zijn, met evidente verwijzingen naar The Cure, The Sisters Of Mercy, Joy Division en Clan of Xymox.

Selofan: het Griekse minimal waveduo heeft sinds 2013 al vijf platen op de teller staan, met het verleden jaar uitgebrachte 'Vitrioli' als voorlopig hoogtepunt. Live absoluut aanbevelenswaardig.

Palais Ideal: Nederlands postpunkduo dat met 'No Signal' uit 2017 al indruk gemaakt heeft en het Trasmissions festival zal gebruiken om zijn nieuwe plaat voor te stellen, die geproduced werd door John Fryer (This mortal Coil, Nine Inch Nails, Cocteau Twins, Depeche Mode...)

Auger: eveneens een duo, maar uit het Verenigd Koninkrijk, dat dark electro speelt. Met hun debuut 'The Awakening' hebben ze verleden jaar al in heel Europa kunnen optreden.

Dark Entries geeft twee kaarten weg voor de eerste editie van Transmissions. Wat u met doen? Wel, uiteraard de Transmission-pagina op facebook leuk vinden, en die dan openbaar delen op uw profiel. Plaats dan een reactie onder ons bericht op de facebookpagina van Dark Entries. Woesdagavond gaan we daar op goed geluk één persoon uitkiezen die dan recht heeft op twee vrijkaarten voor het festival. Goed? Doen dan! (xk)

De Transmissions-pagina die u moet leuk vinden en delen om kans te maken op de vrijkaarten

De facebookpagina van Dark Entries. Zet een reactie onder het bericht over Transmissions indien u kans wil maken op de vrijkaarten

Transmissions 1 gaat op 25 mei door in de Dynamo, Catharinaplein 21 in Eindhoven

Op vrijdag 29 maart nodigen we Palais ideal uit op de Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star. Wees welkom, het is gratis!

21/03/2019 21:57

Nieuwe single Saigon Blue Rain.

Nieuwe single Saigon Blue Rain. Het Franse Saigon Blue Rain laat van zich horen middels de nieuwe single 'BPD', de voorloper van het nieuwe album dat momenteel nog in de pijplijn zit.

Op deze single verder nog twee remixen: een psy/electro-industrial mix door Planetdamage en een downtempo versie die zich eerder in dreampop/electronica velden begeeft door Black Nail Cabaret.

Na een eerste titelloze EP in 2013, bracht Saigon Blue Rain tussen 2014 en 2016 twee succesvolle albums uit die hen op grote festivals als WGT en NCN brachten. In België kon u hen aan het werk zien op Black Easter en Le Fantastique Night. The Beauty Of Gemina koos de Fransen ook uit als voorprogramma tijdens hun Duitse toer.

Pink Obsession, zo zal de derde plaat heten, komt uit op 25 april bij het Hongaarse label Dichronaut Records. Fans van cold/ethereal wave/shoegaze, of om het met vergelijkbare namen te zeggen: The Cure, And Also The Trees, Cocteau Twins,... noteren deze datum alvast op hun kalender. (db)

Saigon Blue Rain


8 9 10 11 12 13 14 15 16 17


Laatste 6 CD-besprekingen

DELPHINE COMA Leaving The Scene CD-BESPREKINGJOY DISASTER Aeternum CD-BESPREKINGSOFY MAJOR Total Dump CD-BESPREKINGCHRIS BROKAW End Of The Night CD-BESPREKINGASH CODE Perspektive CD-BESPREKINGALESSANDRA ERAMO Tracing South CD-BESPREKING
 

Dagelijkse willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen

FLOWERS FOR BODYSNATCHERS  Love Like Blood CD-BESPREKINGK.K. NULL  Extropy Ground Zero CD-BESPREKINGSLICK IDIOT  Sucksess (reissue) CD-BESPREKINGGRéGORY DUBY  I died in 1984 CD-BESPREKINGFORMER GHOSTS  New Love CD-BESPREKINGZWARTE POëZIE  Liefde CD-BESPREKING
 
HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Delphine Coma - Leaving The Scene

Een band uit Portland USA, die met enige vetraging de redactietafel bereikt. Beter laat dan nooit durf ik dan denken en als ik deze “Leaving The Scene” door mijn cd speler laat opeten schiet het openingsnummer “Touch” al meteen raak. Cold wave badend in een gothisch angstzweet. Hoewel ze zich zelf geen gothic band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Joy Disaster - Aeternum

Joy Disaster gaat alweer mee sedert 2005 en de jaartjes dikken dus aardig aan. In al die jaren is de stijl, de groep beleefde haar hoogdagen ten tijde van het debuutalbum “StäyGätôW” (2009), een album dat toen sterk knipoogde naar de hernieuwde belangstelling in het gothic rock en vooral death rock subgenre, een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sofy Major - Total Dump

Met het eerder dit jaar verschenen Blood On The Street, het laatste album van onze eigenste noiserock trots Vandal X, kregen we een portie lawaai zoals we dat graag hebben. Deze plaat kwam er volgens eigen zeggen na een moeilijke periode. Zeggen dat men van iets negatiefs iets positiefs gemaakt heeft, past niet echt in de Vandal X kraam; ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chris Brokaw - End Of The Night

De in Boston gevestigde gitarist Chris Brokaw ken je misschien van beeldbepalende bands als Codeine en Come of zijn collaboraties met The Willard Grant Conspiracy, Cobra Verde, Manta Ray, Steve Wynn, Evan Dando, Thalia Zedek, The Lemonheads, Thurston Moore, Hugo Race of Stephen O’Malley. Sinds 2001 is hij ook solo actief en heeft ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ash Code - Perspektive

Ik weet het, ik weet het, dit album dateert al van vorig jaar maar er is een wet die zegt, ‘ene review mee ne keer anders weze jij nie objektief nie meer’ (beter gekend als de wet van Ingels) al moet ik toegeven dat het lang duurde vooraleer deze derde Ash Code mij ter ore viel. Maar zoals zo vaak uitstel is geen afstel, en nu ...

lees meer...
FOTO'S : Rob Zombie - @ Graspop 23/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Ministry - @ Graspop 22/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
INTERVIEW : MIREXXX (Dark Entries Night 29) - In de Indiase traditie is dit een periode van verval en achteruitgang: de Kali Yuga of ‘het ongelukkig tijdperk’.

Mirexxx heeft een nieuwe cd uit: ‘Vault’. Opnieuw krijgen we old school dark electro, maar anderzijds verschilt hun geluid danig van andere electrogroepen, onder meer omdat de basdrums niet prominent gebruikt worden en ze eerder hoge percussie en bliebjes gebruiken. De reacties op de nieuwe plaat waren uitstekend, en voor ons was ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Wave-Gotik-Treffen 2019 (Leipzig, Duitsland, 7 t.e.m. 10 juni) - De dolle avonturen van de electro-redactie

Meer dan een jaar had ik ernaar uitgekeken: de 28ste editie van het Wave-Gotik-Treffen in het pinksterweekend. Persoonlijk vond ik het donkere elektronische deel van de line-up niet echt "wauw", maar dat hield mij niet tegen om mij 4,5 dag lang rot te amuseren. En zoals elk jaar schrijf ik ook nu een verslag over mijn dolle avonturen ...

lees meer...
FOTO'S : Stone Temple Pilots - @ Graspop 21/06/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Trouwfe(e)st#3 - Eigenzinnigheid en serendipiteit

Trouwfe(e)st#3. Het is ondertussen al lang geen trouwfeest meer, maar de verjaardag van een trouwfeest. Toen Dimi en Sigrid twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapten, vonden ze er immers – als liefhebbers van dark ambient en neofolk – niets beter op dan een aantal van hun lievelingsgroepen uit te nodigen om hun hoogdag te ...

lees meer...
INTERVIEW : TO AVOID (Dark Entries Night 28) - We hebben ons nooit kunnen verzoenen met het uiteengaan van To Avoid.

Pure, onversneden old school electro, iemand? Ok, we doen een aanbod: To Avoid brengt al 21 jaar EBM en treedt op vrijdag 21 juni op in de Kinky Star te Gent. Gratis bovendien, op een Dark Entries Night. We hadden een gezellige babbel met de drie heren, over het verleden maar vooral ook over de toekomst. Want To Avoid werkt aan nieuwe zaken ...