casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

FEAR FALLS BURNING
brengt op 1 november in cc Luchtbal een integrale versie van het album “Frenzy Of The Absolute” bijgestaan door alle gastmuzikanten
01/09/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Na de “Dante” trilogie werd vidnaObmana defintief te slapen gelegd. Voortaan concentreert Dirk Serries - oudgediende van de Belgische ambient/industrial scene - zich op zijn vintage guitar drones project Fear Falls Burning! Een woordje uitleg over de veelheid aan op stapel staande releases en samenwerkingsverbanden krijgt u in dit interview. Voorts concentreren we ons op het Fear Falls Burning concert in cc Luchtbal dat binnenkort (1 november 2008) plaatsvindt, want dat wordt iets heel bijzonders!

Op 1 november speel je in cc Luchtbal een integrale versie van het Fear Falls Burning album “Frenzy Of The Absolute” bijgestaan door alle gastmuzikanten. Vertel ons eerst eens hoe dat album project tot stand kwam en hoe je die mensen leerde kennen…

Dirk Serries: “Frenzy Of The Absolute” is een album waar ik toch wel een paar jaar heb aan gewerkt, maar concreet werd het pas allemaal toen ik de uitzonderlijke kans kreeg om voor Conspiracy Records verschillende albums te maken.

Ook de tweede support tour voor het Zweedse metal collectief Cult Of Luna droeg bij aan het verwezenlijken van dit album. Toen ik dus voor de tweede keer met Cult Of Luna toerde, had ik juist het samenwerkingsproject “Once We All Walk Through Solid Objects” afgewerkt en hieraan deed Johannes Persson mee (één van de leiders van Cult Of Luna). Tijdens die tour begonnen we met het idee te spelen om samen iets op het podium te doen en naar het einde van de tour had ook de drummer van Cult Of Luna zich vervoegd op het podium. Zo onstond “We Took The Deafening Murmer Down”, één van de songs op het “Frenzy Of The Absolute” album, alsook de idee om het nieuwe album verder uit te bouwen op een manier waarop de drones gefusioneerd werden met percussie en drums.

Ik vond het ook juist interessant om buiten Magnus van Cult Of Luna ook andere drummers uit te nodigen om alsdusdanig de aparte drumstijlen en bijdragen te accentueren. Tim Bertillson van het eveneens uit Zweden afkomstige slow doom/metal band Switchblade leerde ik via het internet kennen en percussionist Dave Vanderplas via Conspiracy Records.

In onze review voor Dark Entries schreven we over het “Frenzy Of The Absolute” album: ‘De additionele drum- en gitaarpatronen verlenen aan de minimalistische drone van Fear Falls Burning een bepaald post rock of zelfs doom metal gevoel. In elk geval maakt het de toch wel extreme drone ervaring die Fear Falls Burning biedt ietsje toegankelijker’. In hoeverre lan je daarmee akkoord gaan?

Dirk: Ik ben steeds gefascineerd geweest door de kracht van het vermengen van genres, elementen en invloeden en denk dan ook dat dit album hiervan een mooi voorbeeld is. Het is juist wanneer je je eigen filosofie en stijl verweeft met andere ingrediënten en persoonlijke gastbijdragen, dat dit de muziek rijker en ook wel, bij geslaagde samenwerkingen, interessanter maakt.

In het geval van de drummers weten we allemaal wel dat ritmiek elke muziekstijl gewoon toegankelijker maakt. Ritme is iets dat voor iedereen vatbaarder is zonder hiervoor echte inspanningen te leveren. Bij drone muziek en zeker de muziek die ik maak, eist dit meer van de luisteraar. De combinatie met de trage drumpercussie werkt op dit vlak inderdaad uitnodigend.

Hoewel het zeker geen bewuste evolutie is geweest om mijn muziek toegankelijker te maken, is het fascinerend om zo vast te stellen dat de abstracte drones plotseling ‘aanvaardbaarder’ worden door het gebruik van de drums. Interessant en deze kruisbestuiving zal ik zeker verder uitbouwen in het volgende studio album.

Wat kunnen we juist van de live voorstelling verwachten? Van wie komt de idee voor deze performance?

Dirk: Pieter, programmator van cc Luchtbal, was zeer geïnteresseerd om een speciale avond rond Fear Falls Burning op poten te zetten en zo heb ik hem dan het voorstel gedaan om het nieuw album volledig live uit te voeren in het bijzijn van alle gastmuzikanten en bijzonder gastmuzikant Steven Wilson (van Porcupine Tree). Natuurlijk eist zo’n uitvoering het nodige budget (denk maar aan het overvliegen van de Zweedse muzikanten, Steven Wilson vanuit Londen, etc.) en cc Luchtbal was hiervoor dan ook de meest geschikte partner.

Los van de juiste ingesteldheid en de gemeenschappelijke muzikale background van Pieter, Serge en Mike, is cc Luchtbal een uitzonderlijke concertzaal met een prachtige akoestiek, de juiste technische vereisten en een groep van uitstekende technici. Ik ben dan ook absoluut overtuigd dat dit concert nooit zou plaatsvinden zonder deze juiste infrastructuur en de steun van cc Luchtbal.

De avond zelf bestaat uit twee delen: allereerst zal Steven Wilson voor de eerste keer in België (en als ik mij niet vergis de eerste keer in Europa) onder zijn experimenteel alter-ego Bass Communion concerteren. Vervolgens breng ik dan het volledige “Frenzy Of The Absolute” album live in het bijzijn van Johannes Persson op elektrische gitaar, Magnus Lindberg op drums, Tim Bertillson op drums en Steven Wilson op elektrische gitaar.

Waar komt de naam Fear Falls Burning eigenlijk vandaan?

Dirk: Fear Falls Burning komt uit Goethe’s “Faust”…

In het voorjaar van 2009 staan er maar liefst 3 Fear Falls Burning releases op stapel op het Tonefloat label: “The Tonefloat Session” (een samenwerking met Theo Travis), “The Carnival Of Ourselves” en “I'm One Of Those Monsters Numb With Grace”. Vertel daar eens wat meer over?

Dirk: Buiten het album met Theo Travis dat zowaar een studio opdracht is van Tonefloat, zullen het uitsluitend heruitgaven zijn. De toenemende vraag naar de reeds sold out vinyl releases en de hoeveelheid illegale digitale bootlegs op het internet, hebben Tonefloat en mijzelf doen besluiten dat alle Fear Falls Burning vinyls op cd uitgebracht zullen worden. Mooi verpakt in de Japanese mini gatefold sleeves en met bonus tracks. Hoewel Tonefloat en ikzelf nog steeds fervente vinyl adepten zijn, blijft het natuurlijk de cd die meer mensen kan bereiken en in het kader van de toenemende interesse in Fear Falls Burning leek me dit een interessante oplossing zodat de gelimiteerde vinyl uitgaven intact blijven.

Het nieuwe studio album en opvolger voor ‘Frenzy Of The Absolute’ is pas gepland voor 2010 en er staat ook een full-length samenwerking gepland met Justin Broadrick (Final, Jesu).

Hoe zit het intussen met vidnaObmana? Met de 3 LP box “Testament Of Tape” en de 8(!) LP box “1987-2007: Chasing The Odyssee” die midden 2009 moeten verschijnen, lijkt het vidnaObmana hoofdstuk definitief te zijn afgesloten. Waarom heb je daartoe besloten? Is dat inderdaad definitief? Sluit je uit dat er ooit nog een nieuw vidnaObmana hoofdstuk komt?

Dirk: Het vidnaObmana hoofdstuk is inderdaad volledig en definitief afgesloten. Ik voelde dat na 24 jaar en het afwerken van de “Dante” trilogie voor Relapse Records het verhaal volledig werd verteld. Op basis van wat ik heb mogen verkennen op muzikaal gebied, vond ik dat na de “Dante” trilogie de cirkel rond was. Deze trilogie bracht het ambient karakter in contact met mijn ouder industrieel werk en voor mij was dit persoonlijk een mooie bekroning voor de jaren van zoektocht, experiment en muzikaal avontuur. Het verzameld werk op vinyl, verwacht in 2009 op respectievelijk het Vinyl On Demand label uit Duitsland en Tonefloat uit Nederland, is dan ook de volledige afronding. Een terugkeer is dan ook volledig uitgesloten. Het is mooi geweest.

Het album van je samenwerkingsverband Continuum zou nu uit moeten zijn en binnenkort verschijnt een album van een ander samenwerkingsverband van je: The Eightfold Model en bovendien ook nog eens het eerste album onder je eigen naam Dirk Serries. Een woordje uitleg over die releases? De inspiratiestroom schijnt wel eindeloos te zijn bij jou…?

Dirk: Wel, het Continuum album is louter een heruitgave van ons eerste album op Soleilmoon. De oplage was 1000 copies waardoor de vraag naar dit album steeds groter werd. Met gevolg dat de cd werd verkocht aan woekerprijzen op ebay en daarbovenop dook er nog een bootleg versie op in een gewone jewelbox. Vandaar dat ons tweede album op 2000 stuks werd uitgebracht en nu is dus de eersteling ook opgetrokken naar deze oplage met deze re-release.

The Eightfold Model is wel een nieuwe release en is een samenwerkingsproject met Michael Beckett (bekend van oa. Kptmichigan en Schneider TM). Een album, uitsluitend op vinyl, dat een kruisbestuiving is tussen mijn gitaardrones als Fear Falls Burning en akoestische opgenomen experimentele soundscapes.

En dan is er mijn zeer persoonlijk album “Microphonics I-V” waarin ik terugkeer naar de ultieme basis, namelijk de ijle ambient muziek. Echter vervaardigd met de elektrische gitaar, een lampenversterker en enkele effectpedalen. Minimaler, soberder en ijler kan het echt niet en dit is in feite zowaar altijd de motor geweest achter waarom ik muziek maak. Een basis die vidnaObmana, Fear Falls Burning of gelijk welk ander samenwerkingsproject gemeen heeft.

Uiteindelijk valt die inspiratiestroom wel mee, hoor ;-), er staan nog wel een aantal kleinere projectjes op stapel en ik hou er wel van om mij te manifesteren onder verschillende identiteiten. Fear Falls Burning blijft wel het belangrijkste project met een uitgesproken visie en profilering.

Tot slot: waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Fear Falls Burning concert op 1 november in cc Luchtbal?

Het is dankzij de steun van cc Luchtbal dat dit uniek concert kan gerealiseerd worden en het is dus de enige kans om deze line-up van muzikanten te zien. Daarbovenop krijg je nog eens een zeldzaam concert van Steven Wilson’s Bass Communion. Ik zou persoonlijk als muziekliefhebber niet aarzelen ;-) en het is een mooie kans om eens drone muziek live mee te maken in één van de beste concertzalen van het land.

Henk Vereecken

http://www.fearfallsburning.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...