casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

PRESSURE CONTROL
Vrijdag 25 juli op het Gothic Festival!
01/07/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Pressure Control? Bij wie ze nog niet kent, doet deze naam wellicht wél een belletje rinkelen: Vomito Negro! België is in het buitenland niet alleen bekend als een land van oeverloos communautair getwist, maar ook als de bakermat van de EBM, met namen als Front 242 en The Klinik en niet te vergeten: Vomito Negro en diens opvolger Pressure Control!

Stel Pressure Control eens voor aan het publiek?

Gin Devo: Pressure Control is eigenlijk een ‘spin-off’ van Vomito Negro dat ik opgestart heb omdat ik tijdens opnames van het album “Fireball”, weinig of niet betrokken werd. Op die manier kon ik mijn te creativiteit en ideeën ergens kwijt zonder beperkingen opgelegd te krijgen.

Hoe laat de muziek van Pressure Control zich het best omschrijven?

Gin Devo: Industrial-electro-oldschool-EBM

Waarin verschilt Pressure Control van Vomito Negro? Toen je aan het “Vamp” album bezig was, heb je er toen niet over gedacht om gewoon Vomito Negro nieuw leven in te blazen? Of moest het echt wel een nieuw project worden met een nieuwe naam?

Gin Devo: Het debuut album “Vamp” had evengoed een Vomito Negro album kunnen geworden zijn, omdat ik dit album op dezelfde manier en met dezelfde feeling heb gecomponeerd. Maar na de release van ‘Fireball’, een album dat beter niet verschenen was in mijn opinie, rezen er meningsverschillen en was de toekomst van Vomito Negro onzeker. Het leek me toen beter mezelf op mijn eigen project Pressure Control te concentreren. Vandaag is de tijd rijp op Vomito Negro nieuw leven in te blazen. Keep your eyes and ears open!.

Waarom koos je de naam Pressure Control voor je nieuw project? Zit daar een bepaalde betekenis achter? Persoonlijk vind ik de naam nogal gemakkelijk te verwarren met Portion Control…

Gin Devo: Pressure Control staat voor wat het zegt. De druk waaraan wij als ‘burgers’ in deze tijd moeten weerstaan, wordt steeds groter. Zoals het beroven van onze vrijheden onder het mom van veiligheid. Angst creëert macht! Dat hebben we onlangs nog mogen ondervinden toen we voor een optreden in Mexico City via de US moesten voor onze verbindingsvluchten.
We zijn in het totaal een tiental keer volledig gescreend en als dieren aan een hels tempo op onze sokken door de metaalscanners gejaagd. Homeland Security my ass! Zelfs een flesje Mexicaanse chili schijnt de Amerikaanse ‘Übermensch’ angst aan te jagen! 

Borg: Dat van die naamsverwarring heb ik al enkele malen mogen ondervinden, vooral in landen waar men minder vaardig is in het Engels taalgebruik . Maar eens ze beide bands eens live bezig gezien hebben, is alle verwarring meteen uit de wereld. Trouwens zo erg vind ik het niet, Portion Control is een van mijn ‘all time favourite’ bands en zijn trouwens goede vrienden. Daarom heb ik ze ook uitgenodigd om op het ultieme verjaardagsfeestje van Dirk Ivens en mezelf nogmaals het beste van zich zelf te geven.

Wat zijn jullie muzikale helden? Door wie voelen jullie jezelf beïnvloed? Devo? Jouw artiestennaam is immers Gin Devo…

Gin Devo: Mijn artiestennaam is gewoon een afkorting van mijn eigen naam, dat gebeurt trouwens heel veel op die manier.

Wat mijn muzikale helden betreft, zit je met vrijwel alle electro uit de jaren ‘80 goed, maar ik luister ook naar klassiek, jazz enz… Ik ben niet echt beperkt tot electro. Hoe kun je iets vernieuwen en verbeteren als je altijd in hetzelfde straatje blijft ronddraaien? De pioniers van de electro luisterden ook naar andere dingen dan electro omdat er toen gewoon nog niet al te veel met electronica werd gewerkt.

Borg: Ik heb een zeer brede muzieksmaak met een sterke voorkeur voor de iets hardere en/of donkere stijlen en bands… Skinny Puppy, Joy Division, DAF, Revolting Cocks, Front Line Assembly, Ministry en nog enkele honderden bands meer. 

Noem eens een paar goede hedendaagse EBM acts?

Gin Devo: Skinny Puppy is nog steeds best te smaken, voor de rest loopt er vooral veel water naar de zee.

Borg: Van alle groepen die ik daarnet al vermeldde, kan ik hun recente werk nog steeds heel erg appreciëren. Van de hedendaagse groepen vind ik onder andere Spetsnaz en Proceed heel goed zijn in wat ze doen. Ik heb niet al hun albums maar live spelen ze in ieder geval de pannen van het dak, zij het nu in een klein clubje of in een mega arena van enkele duizenden mensen zoals Spetsnaz onlangs deed in het Kohlrabizirkus op het jongste WGT festival.

Waar haal je je inspiratie voor de lyrics? Waar gaan de nummers over?

Gin Devo: Dit is heel uiteenlopend maar ze gaan vooral over het gebruik van de mens als werkvee, vrijheden worden beperkt, de kloof tussen arm en rijk is alsmaar groter, de wereld wordt opgevreten door onze overbevolking, we kunnen ons voortplanten zonder beperking, dit kan grote gevolgen hebben. Je kunt de mens bekijken als een beestje dat de aarde ziek maakt, als je de gastheer ziek maakt zul je de gevolgen dragen.

Vanwaar komt het Pressure Control symbool eigenlijk? Wat stelt het voor?

Gin Devo: Het symbool dat op de Vamp cd terug te vinden is en wat tot ons ‘logo’ uitgegroeid is, is een Afrikaans letterteken dat een hoorn voorstelt boven op een menselijk lichaam.

Wat is de meerwaarde van een live percussionist? Is dat enkel voor het visuele aspect, het showeffect of is er ook een muzikale meerwaarde?

Borg: Wat wil je daar mee zeggen Mr de interviewer? *evilgrin* Natuurlijk speelt het visuele aspect, het showeffect mee... .Een ‘muzikale’ meerwaarde in de ware betekenis van dat woord zou ik het zelf ook niet noemen, mede omdat ik (nog) geen geoefende percussionist ben, maar ik probeer wel bij te dragen tot de sfeer en het geheel. Trouwens, tijdens live optredens sta ik ook in voor de backing vocals en bovendien druk ook wel eens een knopje op de sampler in!

Wat kunnen we verwachten van het Pressure Control optreden op het Gothic Festival? Zal er ook weer materiaal van Vomito Negro gebracht worden?

Gin Devo: Omdat er een nieuw album in de pipeline zit zullen er enkele nieuwe songs worden gebracht, enkele “Vamp” songs en natuurlijk ook enkele live bewerkingen van Vomito klassiekers.

Wat verwachten jullie er zelf van?

Gin Devo: Ik heb een goed voorgevoel, alhoewel we vroeg op de dag spelen. Met onze nieuwe live-set staan we heel sterk en ambiance is verzekerd. Ik zou zeggen: iedereen op post!

Borg: We moeten inderdaad redelijk vroeg spelen, maar wij zullen er alvast een lap op geven en we hopen van het publiek hetzelfde!

Wat vinden jullie van de affiche van het Gothic Festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Gin Devo: Dat kan ik op voorhand niet zeggen, ik zal het daar wel horen, misschien komen er leuke verrassingen uit de bus.

Borg: Naast de groepen die ik niet mag missen, wil ik vooral ons eigen optreden niet missen  Nee, maar als ik er dan toch één moet uitkiezen waar ik objectief naar kan kijken en van genieten is het wel Les Tambours Du Bronx. Die heb ik ooit eens in open lucht gezien op het plein voor het imposante ‘Volkerslachtdenkmal’ in Leipzig en dat was een memorabel optreden.

Yup, daar was ik ook bij. Ze speelden toen voor Laibach en toen Laibach begon, begon het ongelooflijk hard te gieten, alsof Les Tambours Du Bronx met hun getrommel een soort regenritueel hadden gedaan, dat zijn effect niet miste.  Wat zijn de toekomstplannen? Zijn er plannen voor een nieuw album?

Gin: We werken momenteel aan een nieuw Vomito Negro album, een groot deel van de tracks zijn al klaar, het album zou na de zomer moeten uit komen.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Pressure Control optreden in Waregem?

Gin: Pressure Control staat heel sterk live en er worden nieuwe werken voorgesteld alsook de beste van het “Vamp” album, enkele herwerkte Vomito klassiekers en misschien zelfs een paar nieuwe Vomito Negro songs.

Borg: Wel, omdat Belgische Electro, al sinds de vroege jaren 80, in het buitenland en zelfs tot in de USA, Mexico & Brazilië enorm gesmaakt wordt, om het zacht uit te drukken, maar helaas in eigen land minder en minder support schijnt te krijgen. Dus … Support your local scene verdomme!

Henk Vereecken

http://www.bodybeats.be/index.php?nav=bands&keuze=16

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...