casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

PRESSURE CONTROL
Vrijdag 25 juli op het Gothic Festival!
01/07/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Pressure Control? Bij wie ze nog niet kent, doet deze naam wellicht wél een belletje rinkelen: Vomito Negro! België is in het buitenland niet alleen bekend als een land van oeverloos communautair getwist, maar ook als de bakermat van de EBM, met namen als Front 242 en The Klinik en niet te vergeten: Vomito Negro en diens opvolger Pressure Control!

Stel Pressure Control eens voor aan het publiek?

Gin Devo: Pressure Control is eigenlijk een ‘spin-off’ van Vomito Negro dat ik opgestart heb omdat ik tijdens opnames van het album “Fireball”, weinig of niet betrokken werd. Op die manier kon ik mijn te creativiteit en ideeën ergens kwijt zonder beperkingen opgelegd te krijgen.

Hoe laat de muziek van Pressure Control zich het best omschrijven?

Gin Devo: Industrial-electro-oldschool-EBM

Waarin verschilt Pressure Control van Vomito Negro? Toen je aan het “Vamp” album bezig was, heb je er toen niet over gedacht om gewoon Vomito Negro nieuw leven in te blazen? Of moest het echt wel een nieuw project worden met een nieuwe naam?

Gin Devo: Het debuut album “Vamp” had evengoed een Vomito Negro album kunnen geworden zijn, omdat ik dit album op dezelfde manier en met dezelfde feeling heb gecomponeerd. Maar na de release van ‘Fireball’, een album dat beter niet verschenen was in mijn opinie, rezen er meningsverschillen en was de toekomst van Vomito Negro onzeker. Het leek me toen beter mezelf op mijn eigen project Pressure Control te concentreren. Vandaag is de tijd rijp op Vomito Negro nieuw leven in te blazen. Keep your eyes and ears open!.

Waarom koos je de naam Pressure Control voor je nieuw project? Zit daar een bepaalde betekenis achter? Persoonlijk vind ik de naam nogal gemakkelijk te verwarren met Portion Control…

Gin Devo: Pressure Control staat voor wat het zegt. De druk waaraan wij als ‘burgers’ in deze tijd moeten weerstaan, wordt steeds groter. Zoals het beroven van onze vrijheden onder het mom van veiligheid. Angst creëert macht! Dat hebben we onlangs nog mogen ondervinden toen we voor een optreden in Mexico City via de US moesten voor onze verbindingsvluchten.
We zijn in het totaal een tiental keer volledig gescreend en als dieren aan een hels tempo op onze sokken door de metaalscanners gejaagd. Homeland Security my ass! Zelfs een flesje Mexicaanse chili schijnt de Amerikaanse ‘Übermensch’ angst aan te jagen! 

Borg: Dat van die naamsverwarring heb ik al enkele malen mogen ondervinden, vooral in landen waar men minder vaardig is in het Engels taalgebruik . Maar eens ze beide bands eens live bezig gezien hebben, is alle verwarring meteen uit de wereld. Trouwens zo erg vind ik het niet, Portion Control is een van mijn ‘all time favourite’ bands en zijn trouwens goede vrienden. Daarom heb ik ze ook uitgenodigd om op het ultieme verjaardagsfeestje van Dirk Ivens en mezelf nogmaals het beste van zich zelf te geven.

Wat zijn jullie muzikale helden? Door wie voelen jullie jezelf beïnvloed? Devo? Jouw artiestennaam is immers Gin Devo…

Gin Devo: Mijn artiestennaam is gewoon een afkorting van mijn eigen naam, dat gebeurt trouwens heel veel op die manier.

Wat mijn muzikale helden betreft, zit je met vrijwel alle electro uit de jaren ‘80 goed, maar ik luister ook naar klassiek, jazz enz… Ik ben niet echt beperkt tot electro. Hoe kun je iets vernieuwen en verbeteren als je altijd in hetzelfde straatje blijft ronddraaien? De pioniers van de electro luisterden ook naar andere dingen dan electro omdat er toen gewoon nog niet al te veel met electronica werd gewerkt.

Borg: Ik heb een zeer brede muzieksmaak met een sterke voorkeur voor de iets hardere en/of donkere stijlen en bands… Skinny Puppy, Joy Division, DAF, Revolting Cocks, Front Line Assembly, Ministry en nog enkele honderden bands meer. 

Noem eens een paar goede hedendaagse EBM acts?

Gin Devo: Skinny Puppy is nog steeds best te smaken, voor de rest loopt er vooral veel water naar de zee.

Borg: Van alle groepen die ik daarnet al vermeldde, kan ik hun recente werk nog steeds heel erg appreciëren. Van de hedendaagse groepen vind ik onder andere Spetsnaz en Proceed heel goed zijn in wat ze doen. Ik heb niet al hun albums maar live spelen ze in ieder geval de pannen van het dak, zij het nu in een klein clubje of in een mega arena van enkele duizenden mensen zoals Spetsnaz onlangs deed in het Kohlrabizirkus op het jongste WGT festival.

Waar haal je je inspiratie voor de lyrics? Waar gaan de nummers over?

Gin Devo: Dit is heel uiteenlopend maar ze gaan vooral over het gebruik van de mens als werkvee, vrijheden worden beperkt, de kloof tussen arm en rijk is alsmaar groter, de wereld wordt opgevreten door onze overbevolking, we kunnen ons voortplanten zonder beperking, dit kan grote gevolgen hebben. Je kunt de mens bekijken als een beestje dat de aarde ziek maakt, als je de gastheer ziek maakt zul je de gevolgen dragen.

Vanwaar komt het Pressure Control symbool eigenlijk? Wat stelt het voor?

Gin Devo: Het symbool dat op de Vamp cd terug te vinden is en wat tot ons ‘logo’ uitgegroeid is, is een Afrikaans letterteken dat een hoorn voorstelt boven op een menselijk lichaam.

Wat is de meerwaarde van een live percussionist? Is dat enkel voor het visuele aspect, het showeffect of is er ook een muzikale meerwaarde?

Borg: Wat wil je daar mee zeggen Mr de interviewer? *evilgrin* Natuurlijk speelt het visuele aspect, het showeffect mee... .Een ‘muzikale’ meerwaarde in de ware betekenis van dat woord zou ik het zelf ook niet noemen, mede omdat ik (nog) geen geoefende percussionist ben, maar ik probeer wel bij te dragen tot de sfeer en het geheel. Trouwens, tijdens live optredens sta ik ook in voor de backing vocals en bovendien druk ook wel eens een knopje op de sampler in!

Wat kunnen we verwachten van het Pressure Control optreden op het Gothic Festival? Zal er ook weer materiaal van Vomito Negro gebracht worden?

Gin Devo: Omdat er een nieuw album in de pipeline zit zullen er enkele nieuwe songs worden gebracht, enkele “Vamp” songs en natuurlijk ook enkele live bewerkingen van Vomito klassiekers.

Wat verwachten jullie er zelf van?

Gin Devo: Ik heb een goed voorgevoel, alhoewel we vroeg op de dag spelen. Met onze nieuwe live-set staan we heel sterk en ambiance is verzekerd. Ik zou zeggen: iedereen op post!

Borg: We moeten inderdaad redelijk vroeg spelen, maar wij zullen er alvast een lap op geven en we hopen van het publiek hetzelfde!

Wat vinden jullie van de affiche van het Gothic Festival. Welke optredens willen jullie zelf zeker niet missen?

Gin Devo: Dat kan ik op voorhand niet zeggen, ik zal het daar wel horen, misschien komen er leuke verrassingen uit de bus.

Borg: Naast de groepen die ik niet mag missen, wil ik vooral ons eigen optreden niet missen  Nee, maar als ik er dan toch één moet uitkiezen waar ik objectief naar kan kijken en van genieten is het wel Les Tambours Du Bronx. Die heb ik ooit eens in open lucht gezien op het plein voor het imposante ‘Volkerslachtdenkmal’ in Leipzig en dat was een memorabel optreden.

Yup, daar was ik ook bij. Ze speelden toen voor Laibach en toen Laibach begon, begon het ongelooflijk hard te gieten, alsof Les Tambours Du Bronx met hun getrommel een soort regenritueel hadden gedaan, dat zijn effect niet miste.  Wat zijn de toekomstplannen? Zijn er plannen voor een nieuw album?

Gin: We werken momenteel aan een nieuw Vomito Negro album, een groot deel van de tracks zijn al klaar, het album zou na de zomer moeten uit komen.

Waarom moeten onze lezers zeker komen kijken naar het Pressure Control optreden in Waregem?

Gin: Pressure Control staat heel sterk live en er worden nieuwe werken voorgesteld alsook de beste van het “Vamp” album, enkele herwerkte Vomito klassiekers en misschien zelfs een paar nieuwe Vomito Negro songs.

Borg: Wel, omdat Belgische Electro, al sinds de vroege jaren 80, in het buitenland en zelfs tot in de USA, Mexico & Brazilië enorm gesmaakt wordt, om het zacht uit te drukken, maar helaas in eigen land minder en minder support schijnt te krijgen. Dus … Support your local scene verdomme!

Henk Vereecken

http://www.bodybeats.be/index.php?nav=bands&keuze=16

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...