casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

PZYCHO BITCH
…zich spontaan tot u richtend … ‘you said you wanna be a lover - but you never really could…’
01/11/2003
 Bookmark and Share

Toen ik bijna anderhalf kaar geleden een recensie schreef bij het debuutalbum “Eden” van Pzycho Bitch had ik nooit durven vermoeden dat deze groep binnen de kortste keren incontournable zou worden in onze scene. “Eden” klonk origineel en gewaagd, maar zoals wijlen worstenpoliticus VDB ooit zij te veel is trop en trop is te veel. Toeval of niet maar Pzycho Bitch stuurde z’n muziek op de ep “Big lover” danig bij en verzoende het geluid van het debuutalbum middels remixen met een clubgerichte sound. Het resultaat is ondertussen gekend, het ophitsende en dweperige “Wake up” (in de originele versie op het debuutalbum) is al geruime niet meer weg te denken op fuiven en groeit gestaag en verdient uit tot een klassieker in het genre. Met dank aan :[SITD]: (met wie u trouwens in de vorige editie van Dark Entries, nummer 43, een interview kon lezen) die een puike remix prestatie wisten te af te leveren. Gezien we er bij Dark Entries van overtuigd zijn dat Pzycho Bitch veel meer is dan een instant hit wonder kropen we bij, frontvrouw en gezicht van Pzycho Bitch, Sina op de schoot (en het had het aan ons gelegen we zaten er nog). Jawel, werken voor Dark Entries heeft zo af en toe ook z’n voordelen. Om het helemaal gezellig te maken kwam Stefan er na enige tijd ook bij zitten (och arme Sina). Sina, Stefan en Pzycho Bitch (Stefan + Sina, afgekort tot PB in het interview) stonden ons met graagte te woord en lieten en passant weten dat ze een boontje hebben voor het fantastische Belgische publiek. “…The different things you're telling me - so uncommonly take this voyage to survive there's no counterpart no way out, than speaking to your heart…” (©Pzycho Bitch, “Wake up”)

De eerste vraag komt misschien raar aan, maar brand op het puntje van m’n tong… Wie is de pzycho en wie is de bitch?

Sina: Bij de start heette dit project Psycho Zone. Psycho Zone bestond uit Frank, die ondertussen de groep alweer heeft verlaten, en Stefan. Frank was in z’n prille jeugdjaren een psycho billie (een soort Elvis in een punky outfit, nvdr) en Zone is nog altijd de bijnaam van Stefan gezien die afkomstig is uit de vroegere DDR. In Duitsland wordt dit nog altijd Zone genoemd. Toen ik de jongens kwam vergezellen moesten ze niet al te lang nadenken over een nieuwe naam, het werd al vlug Pzycho Bitch.

Meteen is dus duidelijk wie de bitch is, maar waarom Pzycho met een ‘z’ in plaats van met een ‘s’ zou een verstandig iemand wel eens kunnen denken?

Sina: Die ‘z’ verwijst naar de Psycho Zone tijd, om de link met het verleden te bewaren hebben we de ‘z’ van Zone in Pzycho gestopt.

Komt de volgende beschrijving die ik op het net vond zowat in de buurt van wat jullie en dus ook wij mogen verstaan onder een psycho bitch?
‘…We're all witnesses to the backseat females have to take in this society. Studies have shown that teachers are more likely to call on boys than girls, and that teachers give more time for a boy to express his opinion than a girl in class. If a girl were to state her opinion in full, people usually put her down, and think she 'talks too much'. And that's exactly who Psycho Bitch is. A female who isn't afraid to put her feet in her mouth, doesn't shut up for the fear that she's spoken too much, isn't intimidated by other people's views, and has opinions that don't jump on the bandwagon. She has validated articles, not ones that scream 'I hate so-and-so since she/he is such a whore/bastard!…’

Sina: Wow, waar heb je dit gevonden? Dit is echt wel waar het zowat omdraait, althans zeer toepasselijk op wat wij beogen. Een psycho bitch neemt geen blad voor de mond. Dat men vandaag nog altijd discussieert over machtige en sterke vrouwen toont aan dat de meeste in deze wereld nog heel wat moeten leren.

Ik vond het op het web door gewoon de query ‘psycho bitch’ in te tikken en wat te ‘googlen’. Mag ik stellen dat Pzycho Bitch vrouwelijke, sexy elctro is met mannelijke spierballen?

Sina: Dat ware een beetje te gemakkelijk… de vraag is; wie er in Pzycho Bitch de spieren heeft J.

Welke gevoelens willen jullie dan met de naam Pzycho Bitch losweken bij de luisteraar?

Sina: Eigenlijk hebben we over de mogelijke impact van de naam nooit nagedacht, het is uiteindelijk maar een naam. Het werd vooral gekozen om enige associatie tussen vrouwen en engelachtige wezentjes te vermijden. Met onze naam als dusdanig beogen we eigenlijk geen emotie, daar is immers onze muziek voor.

Hoe zouden jullie het vrij originele Pzycho Bitch geluid zelf omschrijven?

Sina: Aai, da’s zowat de moeilijkste vraag voor een muzikant. Je kunt onmogelijk je eigen muziek omschrijven. Iedereen zal het trouwens wel op zijn of haar eigen manier interpreteren. Het enige wat ons tegensteekt is wanneer men ons louter ziet als een industrial band. Dat heeft dan vooral te maken met het feit dat de leden van Pzycho Bitch in een aantal industrial projecten zijn betrokken. Er zitten misschien een aantal industrial elementen in Pzycho Bitch maar er zijn zeker evenveel invloeden uit ebm en techo, uit alle vormen van elektronische muziek waar we zelf van houden.

Nu je er over begint. Pzycho Bitch maakt deel uit van de Kaanbalik familie, kun je ons hierover een beetje meer vertellen en de verschillende projecten die deel uitmaken van deze familie wat nader toelichten.

Pzycho Bitch: Kaanbalik werd in 1992 opgericht door Stefan en Leif, ze noemden hun gezamenlijke project Mono No Aware. Met de jaren kwam men steeds met meer mensen in contact met dezelfde interesses waardoor er tal van andere projecten ontstonden. Kaanbalik werd inderdaad gekozen als een familienaam omdat we elkaar assisteren en gezamenlijk hebben geïnvesteerd in een gemeenschappelijke studio, al houdt iedereen er thuis natuurlijk z’n eigen studiootje op na.

Wat maakt deze Kaanbalik familie zo speciaal voor Pzycho Bitch?

PB: De muziek die we maken zijn als het ware onze baby’s, je brengt ze stap voor stap groot en wanneer je zelf met je eigen baby in de problemen raakt zijn are andere ‘ouders’ die altijd een handje kunnen toesteken om de opvoeding tot een goed eind te brengen.

Terug naar Pzycho Bitch nu, kun je iets meer kwijt over Pzycho Bitch? Waarom werd dit project geïntegreerd in de Kaanbalik familie en wat wensen jullie met Pzycho Bitch te bereiken? Tell me what wanna be…

Stefan: Sina is de bestaansreden van Pzycho Bitch, zij is alles wat we in het verleden ontbraken. We houden ons geen concrete doelen voor ogen met Pzycho Bitch, alles komt zoals het komt. En dat is goed zo, anders zijn we niet eerlijk meer tegenover onszelf en de fans.

Indien je Pzycho Bitch moet vergelijken met andere electro groepen, welke verschillen zou je dan accentueren?

PB: We houden van vele genres elektronische muziek, maar we vergelijken ons nooit met een andere groep uit dit genre. Zeggen dat je als een bepaalde band wil klinken is volgens ons goed fout, bij Pzycho Bitch draait het vooral om originaliteit.

Hoe kijken jullie dan globaal tegen muziek aan, waar onderscheidt muziek zich van geluid. Zijn jullie geluidskunstenaars of eerder muzikanten?

PB: Het verschil tussen muziek en geluid is volgens ons vrij makkelijk te duiden. Luister naar de midi-files van een nummer. Muziek herken je onmiddellijk, wanneer het louter om geluid gaat speelt deze herkenningsfactor niet. Op ons eerste album “Eden” hebben we veel waarde gehecht aan het componeren met geluiden. Ons volgende album, waar we momenteel aan werken, zal harmonieuzer zijn en wellicht dichter bij de traditionele definitie van muziek aanleunen. We zijn dus zowel geluidskunstenaars als muzikanten.

Een nieuw album…?

PB: We werken er momenteel hard aan, én aan de erbij horende ep. Maar we willens ons niet vastpinnen op een releasedatum of zo. Het zou stom zijn onze creativiteit op te offeren aan de druk van deadlines. Het nieuwe werk zal anders klinken maar toch nog altijd als Pzycho Bitch. Laat jullie zelf verrassen.

In Pzycho Bitch sluimert over de ganse lijn een soort latente erotiek. Zijn jullie zich hier van bewust?

PB: Het zijn de luisteraars en vooral journalisten die graag deze interpretatie maken. Wij hebben ze zeker nooit bewust opgedrongen. Maar wanneer men Pzycho Bitch een erotiserende uitstraling vindt hebben gaan we daar niet bepaald moeilijk over doen.

In hoeverre is het visuele aspect belangrijk binnen het Pzycho Bitch concept. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de anime afbeelding op jullie album “Eden”.

PB: Zeer belangrijk. Elk album krijgt z’n eigen design. We kozen inderdaad voor de anime stijl op het “Eden” album en de “Master of myself” mini-cd. De ep “Big lover” staat op zichzelf en voor ons nieuwe album en de er bijhorende ep zullen we weerom voor een apart design kiezen. We zijn er van overtuigd dat het ook belangrijk is om middels het design een gezicht aan je muziek mee te geven, zolang dit gezicht maar niet éénduidig is.

Is er naast muziek, en naar ik veronderstel een job, ook nog tijd over voor andere hobby’s vroeg hij curieus…

PB: We leven inderdaad niet van onze muziek, maar zijn er wel dag en nacht mee bezig. Als we niet werken zijn we met muziek bezig. Er schiet nog nauwelijks tijd over voor het noodzakelijke shoppen en het gebeurt nog maar zelden dat we een club bezoeken. Tijd voor andere dingen dan muziek, hoewel Stefan altijd een fervent pc gamer is geweest, is er nog nauwelijks. Er is alleen maar muziek, maar dat is dan ook precies waar we willen mee bezig zijn als we niet moeten werken.

Je haalde zelf de meest recente Pzycho Bitch release al aan, “Big lover”. Deze ep betekende ongetwijfeld de doorbraak van Pzycho Bitch in België. Wellicht is het feit dat deze ep overduidelijk voor de clubs leek bestemd daar niet vreemd aan. Vinden jullie club muziek eerder een bevrijding of een beperking van de Pzycho Bitch creativiteit?

Sina: Goede vraag. Stefan is een dj, en voor hem is club muziek ongetwijfeld een bevrijding. Martin ,aan de andere kant ziet dit als een beperking. Precies deze tegenstelling kleurt het geluid van Pzycho Bitch. Ikzelf sluit de gelederen tussen deze twee extremen en zie er op toe dat ze elkaar niet afrossen J. Pzycho Bitch heeft meerdere club georiënteerde nummers en ik denk dat dit belangrijk is. Maar anderzijds moet er ook voldoende plaats zijn voor variatie en nummers die iets meer ruimte laten tot luisteren…, bij je thuis met een joint bijvoorbeeld. Het zou verschrikkelijk vervelend zijn telkens hetzelfde nummer te moeten maken.

Is er een kans dat we in de nabije toekomst Pzycho Bitch live in België kunnen bewonderen? Ik zag jullie er nog niet zo lang gelden met s.i.n.a., één van jullie projecten. Wat waren jullie indrukken?

Sina: Het Belgische publiek is echt top! We waren er met s.i.n.a. voor de 2de maal en het is evenveel keer enorm meegevallen. Het publiek is zeer dankbaar en lijkt de muziek zeer goed aan te voelen. Voor dit jaar zijn er nog geen concerten gepland met Pzycho Bitch in België, maar ik ben er zowat zeker van dat we na de release van ons nieuwe album zeker met Pzycho Bitch in België neerstrijken.

We hopen het in elk geval. Sina, indien je voor de ondraaglijke keuze tussen s.i.n.a en Pzycho Bitch wordt gesteld, voor wie zou je dan kiezen?

Sina: Zeg, je vraagt een moeder toch ook niet van welk kind ze het meest houdt…

Alleen maar na het legen van een fles Martini…

Discografie:
“Master of myself” mcd, Pro Noize, 2001
“Eden”, cd, Pro Noize, 2001
“Big lover” ep, Pro Noize, 2002


Kurt Ingels

http://http://www.pzychobitch.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...