casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

PZYCHO BITCH
…zich spontaan tot u richtend … ‘you said you wanna be a lover - but you never really could…’
01/11/2003
 Bookmark and Share

Toen ik bijna anderhalf kaar geleden een recensie schreef bij het debuutalbum “Eden” van Pzycho Bitch had ik nooit durven vermoeden dat deze groep binnen de kortste keren incontournable zou worden in onze scene. “Eden” klonk origineel en gewaagd, maar zoals wijlen worstenpoliticus VDB ooit zij te veel is trop en trop is te veel. Toeval of niet maar Pzycho Bitch stuurde z’n muziek op de ep “Big lover” danig bij en verzoende het geluid van het debuutalbum middels remixen met een clubgerichte sound. Het resultaat is ondertussen gekend, het ophitsende en dweperige “Wake up” (in de originele versie op het debuutalbum) is al geruime niet meer weg te denken op fuiven en groeit gestaag en verdient uit tot een klassieker in het genre. Met dank aan :[SITD]: (met wie u trouwens in de vorige editie van Dark Entries, nummer 43, een interview kon lezen) die een puike remix prestatie wisten te af te leveren. Gezien we er bij Dark Entries van overtuigd zijn dat Pzycho Bitch veel meer is dan een instant hit wonder kropen we bij, frontvrouw en gezicht van Pzycho Bitch, Sina op de schoot (en het had het aan ons gelegen we zaten er nog). Jawel, werken voor Dark Entries heeft zo af en toe ook z’n voordelen. Om het helemaal gezellig te maken kwam Stefan er na enige tijd ook bij zitten (och arme Sina). Sina, Stefan en Pzycho Bitch (Stefan + Sina, afgekort tot PB in het interview) stonden ons met graagte te woord en lieten en passant weten dat ze een boontje hebben voor het fantastische Belgische publiek. “…The different things you're telling me - so uncommonly take this voyage to survive there's no counterpart no way out, than speaking to your heart…” (©Pzycho Bitch, “Wake up”)

De eerste vraag komt misschien raar aan, maar brand op het puntje van m’n tong… Wie is de pzycho en wie is de bitch?

Sina: Bij de start heette dit project Psycho Zone. Psycho Zone bestond uit Frank, die ondertussen de groep alweer heeft verlaten, en Stefan. Frank was in z’n prille jeugdjaren een psycho billie (een soort Elvis in een punky outfit, nvdr) en Zone is nog altijd de bijnaam van Stefan gezien die afkomstig is uit de vroegere DDR. In Duitsland wordt dit nog altijd Zone genoemd. Toen ik de jongens kwam vergezellen moesten ze niet al te lang nadenken over een nieuwe naam, het werd al vlug Pzycho Bitch.

Meteen is dus duidelijk wie de bitch is, maar waarom Pzycho met een ‘z’ in plaats van met een ‘s’ zou een verstandig iemand wel eens kunnen denken?

Sina: Die ‘z’ verwijst naar de Psycho Zone tijd, om de link met het verleden te bewaren hebben we de ‘z’ van Zone in Pzycho gestopt.

Komt de volgende beschrijving die ik op het net vond zowat in de buurt van wat jullie en dus ook wij mogen verstaan onder een psycho bitch?
‘…We're all witnesses to the backseat females have to take in this society. Studies have shown that teachers are more likely to call on boys than girls, and that teachers give more time for a boy to express his opinion than a girl in class. If a girl were to state her opinion in full, people usually put her down, and think she 'talks too much'. And that's exactly who Psycho Bitch is. A female who isn't afraid to put her feet in her mouth, doesn't shut up for the fear that she's spoken too much, isn't intimidated by other people's views, and has opinions that don't jump on the bandwagon. She has validated articles, not ones that scream 'I hate so-and-so since she/he is such a whore/bastard!…’

Sina: Wow, waar heb je dit gevonden? Dit is echt wel waar het zowat omdraait, althans zeer toepasselijk op wat wij beogen. Een psycho bitch neemt geen blad voor de mond. Dat men vandaag nog altijd discussieert over machtige en sterke vrouwen toont aan dat de meeste in deze wereld nog heel wat moeten leren.

Ik vond het op het web door gewoon de query ‘psycho bitch’ in te tikken en wat te ‘googlen’. Mag ik stellen dat Pzycho Bitch vrouwelijke, sexy elctro is met mannelijke spierballen?

Sina: Dat ware een beetje te gemakkelijk… de vraag is; wie er in Pzycho Bitch de spieren heeft J.

Welke gevoelens willen jullie dan met de naam Pzycho Bitch losweken bij de luisteraar?

Sina: Eigenlijk hebben we over de mogelijke impact van de naam nooit nagedacht, het is uiteindelijk maar een naam. Het werd vooral gekozen om enige associatie tussen vrouwen en engelachtige wezentjes te vermijden. Met onze naam als dusdanig beogen we eigenlijk geen emotie, daar is immers onze muziek voor.

Hoe zouden jullie het vrij originele Pzycho Bitch geluid zelf omschrijven?

Sina: Aai, da’s zowat de moeilijkste vraag voor een muzikant. Je kunt onmogelijk je eigen muziek omschrijven. Iedereen zal het trouwens wel op zijn of haar eigen manier interpreteren. Het enige wat ons tegensteekt is wanneer men ons louter ziet als een industrial band. Dat heeft dan vooral te maken met het feit dat de leden van Pzycho Bitch in een aantal industrial projecten zijn betrokken. Er zitten misschien een aantal industrial elementen in Pzycho Bitch maar er zijn zeker evenveel invloeden uit ebm en techo, uit alle vormen van elektronische muziek waar we zelf van houden.

Nu je er over begint. Pzycho Bitch maakt deel uit van de Kaanbalik familie, kun je ons hierover een beetje meer vertellen en de verschillende projecten die deel uitmaken van deze familie wat nader toelichten.

Pzycho Bitch: Kaanbalik werd in 1992 opgericht door Stefan en Leif, ze noemden hun gezamenlijke project Mono No Aware. Met de jaren kwam men steeds met meer mensen in contact met dezelfde interesses waardoor er tal van andere projecten ontstonden. Kaanbalik werd inderdaad gekozen als een familienaam omdat we elkaar assisteren en gezamenlijk hebben geïnvesteerd in een gemeenschappelijke studio, al houdt iedereen er thuis natuurlijk z’n eigen studiootje op na.

Wat maakt deze Kaanbalik familie zo speciaal voor Pzycho Bitch?

PB: De muziek die we maken zijn als het ware onze baby’s, je brengt ze stap voor stap groot en wanneer je zelf met je eigen baby in de problemen raakt zijn are andere ‘ouders’ die altijd een handje kunnen toesteken om de opvoeding tot een goed eind te brengen.

Terug naar Pzycho Bitch nu, kun je iets meer kwijt over Pzycho Bitch? Waarom werd dit project geïntegreerd in de Kaanbalik familie en wat wensen jullie met Pzycho Bitch te bereiken? Tell me what wanna be…

Stefan: Sina is de bestaansreden van Pzycho Bitch, zij is alles wat we in het verleden ontbraken. We houden ons geen concrete doelen voor ogen met Pzycho Bitch, alles komt zoals het komt. En dat is goed zo, anders zijn we niet eerlijk meer tegenover onszelf en de fans.

Indien je Pzycho Bitch moet vergelijken met andere electro groepen, welke verschillen zou je dan accentueren?

PB: We houden van vele genres elektronische muziek, maar we vergelijken ons nooit met een andere groep uit dit genre. Zeggen dat je als een bepaalde band wil klinken is volgens ons goed fout, bij Pzycho Bitch draait het vooral om originaliteit.

Hoe kijken jullie dan globaal tegen muziek aan, waar onderscheidt muziek zich van geluid. Zijn jullie geluidskunstenaars of eerder muzikanten?

PB: Het verschil tussen muziek en geluid is volgens ons vrij makkelijk te duiden. Luister naar de midi-files van een nummer. Muziek herken je onmiddellijk, wanneer het louter om geluid gaat speelt deze herkenningsfactor niet. Op ons eerste album “Eden” hebben we veel waarde gehecht aan het componeren met geluiden. Ons volgende album, waar we momenteel aan werken, zal harmonieuzer zijn en wellicht dichter bij de traditionele definitie van muziek aanleunen. We zijn dus zowel geluidskunstenaars als muzikanten.

Een nieuw album…?

PB: We werken er momenteel hard aan, én aan de erbij horende ep. Maar we willens ons niet vastpinnen op een releasedatum of zo. Het zou stom zijn onze creativiteit op te offeren aan de druk van deadlines. Het nieuwe werk zal anders klinken maar toch nog altijd als Pzycho Bitch. Laat jullie zelf verrassen.

In Pzycho Bitch sluimert over de ganse lijn een soort latente erotiek. Zijn jullie zich hier van bewust?

PB: Het zijn de luisteraars en vooral journalisten die graag deze interpretatie maken. Wij hebben ze zeker nooit bewust opgedrongen. Maar wanneer men Pzycho Bitch een erotiserende uitstraling vindt hebben gaan we daar niet bepaald moeilijk over doen.

In hoeverre is het visuele aspect belangrijk binnen het Pzycho Bitch concept. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de anime afbeelding op jullie album “Eden”.

PB: Zeer belangrijk. Elk album krijgt z’n eigen design. We kozen inderdaad voor de anime stijl op het “Eden” album en de “Master of myself” mini-cd. De ep “Big lover” staat op zichzelf en voor ons nieuwe album en de er bijhorende ep zullen we weerom voor een apart design kiezen. We zijn er van overtuigd dat het ook belangrijk is om middels het design een gezicht aan je muziek mee te geven, zolang dit gezicht maar niet éénduidig is.

Is er naast muziek, en naar ik veronderstel een job, ook nog tijd over voor andere hobby’s vroeg hij curieus…

PB: We leven inderdaad niet van onze muziek, maar zijn er wel dag en nacht mee bezig. Als we niet werken zijn we met muziek bezig. Er schiet nog nauwelijks tijd over voor het noodzakelijke shoppen en het gebeurt nog maar zelden dat we een club bezoeken. Tijd voor andere dingen dan muziek, hoewel Stefan altijd een fervent pc gamer is geweest, is er nog nauwelijks. Er is alleen maar muziek, maar dat is dan ook precies waar we willen mee bezig zijn als we niet moeten werken.

Je haalde zelf de meest recente Pzycho Bitch release al aan, “Big lover”. Deze ep betekende ongetwijfeld de doorbraak van Pzycho Bitch in België. Wellicht is het feit dat deze ep overduidelijk voor de clubs leek bestemd daar niet vreemd aan. Vinden jullie club muziek eerder een bevrijding of een beperking van de Pzycho Bitch creativiteit?

Sina: Goede vraag. Stefan is een dj, en voor hem is club muziek ongetwijfeld een bevrijding. Martin ,aan de andere kant ziet dit als een beperking. Precies deze tegenstelling kleurt het geluid van Pzycho Bitch. Ikzelf sluit de gelederen tussen deze twee extremen en zie er op toe dat ze elkaar niet afrossen J. Pzycho Bitch heeft meerdere club georiënteerde nummers en ik denk dat dit belangrijk is. Maar anderzijds moet er ook voldoende plaats zijn voor variatie en nummers die iets meer ruimte laten tot luisteren…, bij je thuis met een joint bijvoorbeeld. Het zou verschrikkelijk vervelend zijn telkens hetzelfde nummer te moeten maken.

Is er een kans dat we in de nabije toekomst Pzycho Bitch live in België kunnen bewonderen? Ik zag jullie er nog niet zo lang gelden met s.i.n.a., één van jullie projecten. Wat waren jullie indrukken?

Sina: Het Belgische publiek is echt top! We waren er met s.i.n.a. voor de 2de maal en het is evenveel keer enorm meegevallen. Het publiek is zeer dankbaar en lijkt de muziek zeer goed aan te voelen. Voor dit jaar zijn er nog geen concerten gepland met Pzycho Bitch in België, maar ik ben er zowat zeker van dat we na de release van ons nieuwe album zeker met Pzycho Bitch in België neerstrijken.

We hopen het in elk geval. Sina, indien je voor de ondraaglijke keuze tussen s.i.n.a en Pzycho Bitch wordt gesteld, voor wie zou je dan kiezen?

Sina: Zeg, je vraagt een moeder toch ook niet van welk kind ze het meest houdt…

Alleen maar na het legen van een fles Martini…

Discografie:
“Master of myself” mcd, Pro Noize, 2001
“Eden”, cd, Pro Noize, 2001
“Big lover” ep, Pro Noize, 2002


Kurt Ingels

http://http://www.pzychobitch.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...