casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

HETZE
We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
21/02/2022, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

21/02/2022 : HETZE - We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
21/02/2022 : HETZE - We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
21/02/2022 : HETZE - We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
21/02/2022 : HETZE - We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
21/02/2022 : HETZE - We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar actief in betrokken te zijn.
Punk is niet dood. Het Leuvense festival Breaking Barriers - in 2016 opgericht om de 40ste verjaardag van punk te vieren - blijft de vinger aan de pols houden. Op 20 mei houden ze opnieuw optredens. Hoofdact Pussy Riot hoeven we niet meer voor te stellen, evenmin als de anarchopunkveteranen van Hagar The Womb. Hetze daarentegen is nog piepjong. Ze bestaan sinds 2017, maar hebben al heel wat op hun kerfstok staan. Malcolm Nix sprak met de dames (en heer).

Hetze is nog een vrij jonge band. Hadden jullie voor de oprichting van deze band desondanks toch al een verleden in andere bands?

Niet zoveel. Viktor heeft het meeste ervaring. Hij speelt al vijftien jaar in verschillende bands. Hij drumt ook in Bones, een megagoeie Death Metal band. Zeker checken! Carla had ook al beetje podiumervaring en Dorien viel soms in op bas bij Travolta. Maar Hetze was voor de meeste van ons de eerste echte band experience.

Wat bezielt jonge mensen eigenlijk om een punkband op te richten? Hebben jullie leeftijdsgenoten jullie dan niet verteld dat het veel modieuzer is hiphop, dance of gevoelige luisterliedjes te maken?

Haha nee. Eigenlijk zijn wij ook geen heel jonge mensen meer, maar bedankt voor het compliment! We kennen niet veel mensen die naar dance of gevoelige luisterliedjes luisteren. Dus doe maar hard, harder, hardst! Al zijn we met de jaren toch meer genres gaan appreciëren. Een beetje hiphop in de auto of wat dance op de afterparty kan zeker wel. Welk genre je ook maakt, breng het met overtuiging. Steek je hart erin, anders blijft het hol. Het coole is dat je daardoor bands kan zien die niet zo je genre zijn maar die je wel goed vindt omdat ze het zo goed brengen. Van je sokkel geblazen worden door een band uit eender welk genre is het schoonste wat er is.


Hetze is een manier om ons ongenoegen te uiten over verschillende maatschappelijke thema's. De longen uit uw lijf brullen en lawaai maken, is de beste uitlaatklep die er is in een wereld die vaak onverschillig lijkt. Er staat geen leeftijd op punk, we kennen mensen die naar de 60 gaan en nog steeds vol overtuiging op het podium de punkspirit brengen.

De punkscene gaat ondertussen ook al enkele decennia mee. In welke mate beschouwen jullie zichzelf als erfgenamen van een traditie? Welke oudere bands hebben jullie vormelijk en inhoudelijk het meest beïnvloed?

Hoe cool is het dat er zoveel jonge bands steengoeie muziek maken. We doen ons best om mee te zijn met nieuwe muziek en niet alleen naar de classics te luisteren. De Wangedrag radioshow is een goeie om up to date te blijven.


We proberen, net als de meeste andere bands, ons eigen ding te doen, maar in de huidige muziekscene gaat het dan vooral over bepaalde nuances of invloeden die anders dan anders zijn. Bij ons is er bijvoorbeeld een mengelmoes van traditionele hardcore en powerviolence en een death metal randje bij de drums, door Viktor zijn achtergrond.


En als we dan toch gaan namedroppen zijn bands zoals Health Hazard, Disrupt, Despise You, Spazz, Seein' Red, Dropdead, … een grote inspiratie.

Ik zou niet durven beweren dat geld jullie belangrijkste drijfveer is, maar een beetje erkenning is altijd mooi meegenomen. Krijgen jullie wat positieve respons van jongere en/of oudere muziekliefhebbers op de pokkeherrie die jullie produceren?

Geld en erkenning is niet hetzelfde, hé! Erkenning krijgen is heel fijn. Met Hetze zijn we op dat vlak toch wel een beetje verwend. We zijn op korte tijd best wel een vaste waarde geworden in het punklandschap van België en omstreken. Onze plaatjes en shows doen het beter dan we op voorhand hadden durven hopen en we voelen ons hierdoor absoluut gezegend. Dat we bijvoorbeeld op Obscene Extreme festival mogen spelen is waanzinnig. De beste respons die we kunnen krijgen is een wilde moshpit en iedereen die uit zijn dak gaat!

De vorige vraag sloeg natuurlijk vooral op de periode voor de pandemie ons leven overhoop gooide. Hoe hebben jullie die periode zonder concerten overleefd? Hebben jullie nog tips voor andere muzikanten om de motivatie en het speelplezier in dergelijke tijden niet helemaal te verliezen?

In het begin was die verplichte time-out best wel leuk, maar ondertussen is het bijna onmogelijk om nog vol te houden. Het contact met mensen en de energie van live shows is een echt gemis. Enkele dagen voor de eerste lockdown brachten we onze split LP met Dismalfucker uit. Later volgde onze split EP met Trappist. We hebben niet gewacht op het einde van de pandemie om muziek uit te brengen. Omdat er geen shows zijn, willen mensen bands steunen en kopen ze muziek. Dit motiveert om door te gaan. We schrijven nu nummers voor een nieuwe full length.

In de periode van de eerste lockdown, toen we niet mochten samenkomen om te repeteren hebben we ons geamuseerd met het maken van Hetze-mondmaskers, die werden verkocht ten voordele van een goed doel. Allez, 't is te zeggen, wij zijn gezegend met een extreem creatieve zangeres die nog kan naaien en knutselen ook. Wij hebben ieder wat beelden opgenomen en daar een promofilmpje van gemaakt en bleven zo niet bij de pakken zitten. Op die manier hebben we onze split-LP toch nog kunnen promoten toen die net voor de lockdown uitkwam. Dit is dan misschien een tip: waar wil je als band voor staan? Het hoeft niet altijd per se muziek maken te zijn.

Ondanks alle positieve ervaringen loopt er nu en dan wel eens iets mis. Wat is eigenlijk het ergste of deprimerendste dat jullie 'on the road' al hebben meegemaakt? En welke lessen kunnen we hieruit trekken?

Voorlopig zijn we eigenlijk vooral verwend geweest met onze ervaringen. Iets dat deprimerend had kunnen zijn, was dat vlak voor één van onze shows in Trier een bandlid van de openingsband was gestorven. Iedereen die aanwezig was, heeft toen naar hun LP geluisterd en heel het optreden werd aan hem opgedragen. Dit kan soms zo schoon zijn aan punk, de support en het community gevoel. RIP Tommy.

In mei 2022 spelen jullie in Het Depot in Leuven, samen met onder meer Pussy Riot, een ensemble waarvan het strafblad langer dan de discografie is. De enige reden is natuurlijk dat zij in een dictatuur leven waarin elke dissidentie meteen hard wordt aangepakt. In welke mate zijn julllie ook actief betrokken bij maatschappelijk protest?

Vreselijk wat Pussy Riot allemaal meemaakt. Regelmatig kan je ons wel op een protest vinden. Niet dat we elke betoging aflopen, maar als we geraakt worden door iets, gaan we er sowieso heen. We werken allemaal op dagelijkse basis met daklozen en proberen daar wel actief in betrokken te zijn. We proberen als sociaal werkers op locaal niveau aan belangenbehartiging te doen. Zo proberen we verandering te brengen voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. We merken de laatste jaren dat de strijd aan de onderkant steeds harder wordt, een steeds rechtster beleid zorgt voor steeds meer uitsluiting en groeiende armoede.

Daarnaast proberen we ook regelmatig benefietacties te doen met Hetze. Zo proberen we deze diverse projecten ook even onder de aandacht te brengen en de vinger op de wonde te leggen van bepaalde thema's. Verder is maatschappelijk protest voor ons ook opstaan en uw mond opentrekken als je getuige bent van discriminatie of onrecht, zodat een slachtoffer zich niet alleen maar integendeel gesteund voelt.

Als er tegenwoordig eens een betoging is, gaat het meestal om schimmige extreemrechtse organisaties die een algemene onvrede willen gebruiken om nieuwe leden te rekruteren. Wat is volgens jullie de grootste bedreiging voor onze samenleving, voor zover dat woord nog van toepassing is?

Verzuring en social media. Veel te veel mensen geloven alles wat op social media verschijnt. Extreemrechts maakt daar listig gebruik van. Ze gaan heel sluw te werk en doorheen de jaren is veel van hun jargon 'mainstream' geworden. Ze zaaien angst en polariseren. Best beangstigend. Apathy kills! Ons allerkortste nummer vat dit allemaal in 7 seconden samen.

Anderzijds willen we blijven geloven dat de meeste mensen deugen. We zien veel groepen die verbinding zoeken, burgerbewegingen die voor solidariteit staan, kleinschalige acties van gewone mensen die zich organiseren... We zien ook veel jongeren die zich organiseren, acties voeren voor het klimaat, Black Lives Matter, LGBTQ, vrouwenrechten enz.. Misschien moeten we wat vertrouwen hebben in de generatie die komt.

Het is voor Belgische bands nooit gemakkelijk een internationale reputatie op te bouwen. Het land staat vooral bekend voor zijn bier, wat ironisch genoeg perfect wordt geïllustreerd door jullie split-EP met een Californische band met de eigenaardige naam Trappist. Is er eigenlijk buitenlandse belangstelling voor wat jullie maken of blijven jullie optredens toch vooral een trip door onze eigen tien provincies?

We speelden samen met Trappist in het Bos in Antwerpen. Hoe cool is het dat Trappist met members van Spazz en Despise You met ons een split-EP wilde uitbrengen? De vorige split-LP, met Dismalfucker uit Duitsland, vond zijn basis op een legendarische avond in JH SOJO in Leuven, waar we hen leerden kennen. Hieruit groeide een sterke vriendschap en al snel werd het 'split'-idee beklonken.


Het komende jaar zullen we verschillende shows spelen in Duitsland, Nederland, de UK en Tsjechië. Een mini tour in de UK en Duitsland staan sowieso op de planning. Dat is het mooie aan de DIY scene. Het is een kleine, maar internationale scene waar iedereen elkaar over de grenzen heen probeert te helpen (shows opzetten, slaapplekken aanbieden, contacten doorgeven...). Ieder van ons legde ook al wel eens bands te slapen bij hem of haar thuis, zette een show op of maakte eten.

Hetze: bandcamp / facebook

Breaking Barriers met Hetze, Hagar The Womb en Pussy Riot

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...