casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

748 items

   

WINTERSTILLE
Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
20/10/2021, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

20/10/2021 : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
20/10/2021 : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
20/10/2021 : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
20/10/2021 : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
20/10/2021 : WINTERSTILLE - Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken.
Eind oktober 2020 kwam ‘Puin van dromen’ uit, het debuut van Winterstille. De plaat biedt een mengeling van folk, chanson en gothic. Winterstille zal op 12 november zijn cd voorstellen in zaal De Krop in Kampenhout, en op 13 november het Porta Nigra Autumn Passage openen in Aarschot. Reden genoeg om eens dieper te graven naar de achtergronden van de verschillende nummers op ‘Puin van dromen’. Winterstille bestaat trouwens uit twee van uw dienaren bij Dark Entries: Xavier Kruth aan de zang en Gerry Croon die de arrangementen schreef.

Drink nog een glas

Een drinklied, maar van een eerder melancholische natuur. Een man gaat op café, drinkt een paar biertjes, praat met vreemden en gaat dronken en nog steeds eenzaam terug naar huis. Alcohol heeft zijn leven een beetje lichter gemaakt, ook al is het maar voor kort.

If I Would Only Know (Wist ik maar)

Dit nummer is gebaseerd op ‘Het lijden van de jonge Werther’ van Goethe. Het is eigenlijk gewoon een samenvatting van het verhaal, en sommige zinnen komen rechtstreeks uit het boek. Een jonge man is hopeloos verliefd op een vrouw die hij niet kan krijgen. Hij schrijft erover naar en vriend en pleegt uiteindelijk zelfmoord. ‘It’s not just me. All people see their dreams vanish, see their hopes crushed, to the ground.’

Boze wolven

De boze wolven in de tekst zijn gewoon een metafoor voor onze dagelijkse angsten: eenzaam zijn, oud worden, andere mensen ontmoeten, reacties op facebook… en wellicht ook de vrees om iemand lief te hebben zonder schroom. Wees dus niet bang voor de boze wolven. Gert Kleinpunk heeft een mooie huisgemaakte clip gemaakt voor het nummer.

Sans rien dire (Zonder iets te zeggen)

Ik was te ambitieus voor dit nummer. Ik wou eerst een requiem voor de revolutie schrijven, dan een slaapliedje voor de arbeidersklasse. Het werd uiteindelijk een slaapliedje voor een kind, zonder diepere betekenis (vandaar de titel: zonder iets te zeggen). De volwassene die het kind te slapen legt vertelt dat dromen altijd mooier zullen zijn dan de realiteit. Slaap wel dus en maak mooie dromen… In de tekst hoort men afwisselend de volwassene die spreekt en het kind dat droomt.

Partizanen van de volle maan

Ik heb dit nummer geschreven nadat ik naar de film ‘Hair’ gezien had, een musical die het verhaal vertelt van hippies die weigeren om deel te nemen aan de Viëtnamoorlog. Het nummer gaat over een hippiecommune dat niet wil deelnemen aan de gewone wereld, met zijn oorlogen, haat en schijnheiligheid. Ze verkiezen om in hun dromen te leven. (De titel is een verwijzing naar het nummer van dezelfde naam van de Russische groep Akvarium.)

The Shores of Normandy (De stranden van Normandië)

The Shores of Normandy is een nummer over de landing in Normandië in 1944, vanuit het standpunt van een geallieerde soldaat die deelnam. Ik had een erg interessant artikel over de invasie gelezen en ik zag dat als een opportuniteit om er een tekst over te schrijven. Het is ook beïnvloed door de bekende anti-oorlogsnummers van Eric Boggle, zoals 'Green Fields of France' en 'The Band Played Waltzing Mathilda', wat ook de reden is dat je Ierse en Schotse invloeden in de muziek hoort.

Eric Boggle zingt over de Eerste Wereldoorlog, die gemakkelijker te classificeren valt als een nutteloze verspilling van jonge levens in de naam van een fanatieke elite. De Tweede Wereldoorlog is meer ambigu, want ik geloof dat het correct was om tegen de nazi's te vechten. Maar aangezien ik niet wou dat mijn nummer een verheerlijking van oorlog zou zijn, het ik besloten om het hoofdpersonage te laten sterven op het strand, zodat we eraan herinnerd worden dat oorlog altijd een verschrikkelijk iets is dat miljoenen levens verstoort. De arrangementen van Gerry zijn groots op dit nummer, en we hebben ook een aantal authentieke geluidsfragmenten van de landing in Normandië verwerkt in de muziek.

Und sie tanzten (En ze dansten)

Gerry schreef de muziek voor dit nummer reeds in 2004. Zodoende is dit het oudste nummer op 'Puin van dromen', en het is uiteraard zwaar beïnvloed door het vroege werk van Lacrimosa, en in mindere mate door groepen als Goethes Erben en Sopor Aeternus. Gerry vroeg me of ik een tekst in het Duits kon schrijven voor het nummer. Ik besloot om dieper in te gaan in het thema van het lied, dat een hommage wil zijn aan de goth scene uit de jaren 90. Toen ik in Waregem was om het W-festival van 2019 bij te wonen, ben ik ook even voorbij de plaats gereden waar vroeger The Steeple stond, een fantastische plek waar heel wat fuiven en concerten plaatsvonden. Het is nu vervangen door appartementsgebouwen. Dat is het basisidee van de tekst: iemand herinnert zich de grote fuiven die geen deel meer uitmaken van zijn of haar leven. Het lied bevat referenties naar Lacrimosa en Goethes Erben, en zelfs naar wat obscure groepen uit de DDR. Aangezien we veel positieve feedback kregen op het nummer, besloten we om er een video voor te maken. Die namen we op in een oude steenbakkerij in Boom en in de Sint-Stephanuskerk in Nederokkerzeel, waar een oud Wauters orgel uit het begin van de 18de eeuw een prominente plaats heeft.

Vrij zinnig lied

Dit begon als een antwoord op een vriend die in een artikel beweerde dat de vrije menselijke wil niet bestaat, iets waar ik het grondig mee oneens ben. Uiteindelijk werd het een diepere reflectie op individualisme. In het eerste deel van het lied beweren de hoofdpersonen dat je kan worden wat je wil in het leven, dat je al je dromen kunt waarmaken. In het tweede deel van het lied worden ze ermee geconfronteerd dat ze hun doelen niet bereikt hebben, en dat zij als individuen de volledige verantwoordelijkheid hiervoor moeten dragen. Dit zijn twee tegenstrijdige aspecten van het individualisme: de belofte dat je alles in het leven kunt bereiken en de beschuldiging aan het individu als je dat niet kunt bereiken. Tegelijkertijd is het nummer ook een individualistische oproep om je nooit te conformeren aan de massa.

Egmont Park

Ik heb dit nummer geschreven nadat ik een televisieshow zag over Charles Aznavour. Ik ben erg beïnvloed door de Franse chanson en zangers als Aznavour, Yves Duteil en Renaud. In dit programma zong Aznavour zijn nummer ‘Comme ils disent’, dat in de jaren 70 werd geprezen omdat het het taboe rond homoseksualiteit doorbrak. Maar ik zag het vooral als een verhaal over grootstadseenzaamheid. Mijn eenzaamheidslied gaat over een oud vrouwtje dat naar een park gaat – ik vond het leuk om hierbij te referen naar het wondermooie Egmontpark in Brussel – en daarbij wildvreemden aanspreekt over haar leven en – wellicht nog belangrijker – haar dromen. ‘Wat maakt het uit of ze waar zijn of niet, deze dromen zijn alles wat ik heb.’

Als ik mijn leven overschouw

Een heel existentieel nummer over iemand die zijn leven overschouwt en bewust is dat hij zijn dromen niet heeft waargemaakt. Hij haalt troost uit de idee dat zijn leven ooit zal overgaan. De prachtige orkestratie door Gerry maakt dit nummer tot een hoogtepunt op onze plaat.

Winterstille: website / bandcamp / facebook

12/11/2021: Cd-voostelling 'Puin van dromen, zaal De Krop, Kampenhout, 20u

13/11/2021: Porta Nigra festival, De Klinker Aarschot, 16u

Foto's: Luc Luyten

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Koffinsurfer - Koffinsurfer (vinyl 7')

Dit klinkt wel heel speciaal. Bij Koffinsurfer hoor je zowat de meest extreme en morbide gruntzang die je ooit hebt gehoord en dat in combinatie met akoestisch folky gitaarspel. En de derde component zijn droney ambient/noise elektronische geluiden. Aldus krijg je een soort akoestische doom metal, al kan je het ook als neofolk beschouwen met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Remote - The Great Bong Of Buchenwald

Van deze band uit Kaluga, een middelgrote stad van dikke 300.000 inwoners op 200 km van Moskou, bespraken we onlangs nog het tweede album “The Gift” uit 2016. Remote spelen ultralogge stonerdoom met een fikse portie vuile, vettige sludge. Die sludge invloeden zijn in de eerste plaats te horen in de vocals; de zanger heeft een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ledfoot - Black Valley

‘The King of gothic blues’ noemt hij zichzelf, deze Ledfoot. Nee, valse bescheidenheid is hem alvast niet vreemd. Tim Scott McConnell (°1958) heet de man achter de artiestennaam Ledfoot. Hij groeide op in de USA (Florida) in de vrij armoedige omstandigheden van een trailerpark. Zijn grote liefde was al van jongsaf zijn gitaar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Allerseelen - Morgenröte

Begin 2019 Binnen het genre waarin ondergetekende zich nog steeds het best thuis voelt, neofolk inderdaad, is de naam en staat van dienst van Allerseelen een standvastige zekerheid te noemen. Het project van de charismatische Oostenrijker Gerhard Hallstatt wist op het moment van z’n 30 jarige bestaan nog steeds de relevantie ...

lees meer...
CD BESPREKING : Parikul - Related Memories

Er lijkt een frisse wind te waaien, of beter er waait een frisse wind in onze hoofdstad waar post punk en wave eigenlijk nooit zijn weg geweest. Partikul, het duo Aly en Stef, gingen in 2019 aan de slag met hun elektronisch aangestuurde dark wave en dat resulteerde de zomer (ik weet het beter laat dan nooit) in het albumdebuut “Related ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...