casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

748 items

   

GERT
Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
01/10/2021, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

01/10/2021 : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
01/10/2021 : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
01/10/2021 : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
01/10/2021 : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
01/10/2021 : GERT - Sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet
Gert - ook bekend als Gert Kleinpunk - maakt al zeventien jaar muziek, maar heeft nog nooit een interview gegeven. Daar moest verandering in komen, vond Malcolm Nix, te meer daar Gert op 9 oktober op Breaking Barriers in Het Depot te Leuven speelt...

Zo, eindelijk een interview met Gert, die ondertussen wel al ongeveer zeventien jaar een geheel eigen geluid weet te creëren. Gedurende die zeventien jaar is er wel een en ander veranderd. Na enkele jaren solo te hebben gespeeld, gaat het nu zowaar om een vierkoppig ensemble. Wie speelt nu eigenlijk in de band en waar komen die mensen vandaan?

Yep, sinds 2019 zijn we officieel een Nederlandstalig DIY kleinpunk kwartet. Erik speelt op de bas, Yorick op de cajon, en Ezra op accordeons en banjo en daar ben ik ontzettend blij mee.

Hoe het gekomen is? Ik leg het graag uit. In 2016 belde ik Erik, en vroeg hem of hij een paar nummers wilde opnemen. Erik woonde toen in de Loft in Herent - een soort muzikale gemeenschap - en repeteerde er met zijn psychedelische stonergroep Wheel Of Smoke. Hij deed er ook opnames van verschillende artiesten. Ik wist niet of hij dat wel zou zien zitten en er tijd voor had want hij speelde toen, en nu ook nog, bij een paar andere bands zoals Dorre en Rivercrest. Onze eerste afspraak belde hij af, maar bij de tweede afspraak lukte het wel. Ik was heel nerveus, liet een paar nieuwe songs horen... en het klikte meteen. Toen we een paar nummers hadden opgenomen, begon Erik er ook nog bas bij te spelen. Ik vond dat fantastisch. En al vlug hadden we een hele hoop nieuwe songs!

Yorick – zanger van ska-punkgroep Sunny After Moon – kwam in die tijd ook in de Loft wonen, speelde op een namiddag wat cajon mee, en ook die samenwerking klikte meteen! In die tijd brachten we dan in eigen beheer de cd ‘Ongepast Vrolijk’ uit. Een kleine twee jaar later brachten we als trio de ep ‘Niets meer niets minder’ uit en gingen we op een 4-weekse tour doorheen België en Nederland.

In 2019 schreef ik het nummer ‘Naar de maan’. Ik had daarbij meteen accordeon voor Ezra in m’n achterhoofd. Ezra speelde vroeger bij de folkgroep Clochard, dus ik wist dat hij goed accordeon speelde. Ik vroeg 'm na een concert van Robb Johnson of hij dat zou zien zitten. Ezra had ons al een paar keer live gezien en stemde meteen in. Op een korte afspraak in m'n living had hij 2 accordeons en een banjo bij, en schreef wat akkoorden op. Tijdens de eerste repetitie met de rest speelde hij al 3 à 4 nummers mee. Dus besloten we... om hem te houden. (lacht)

In 2020 brachten we met ons viertjes de ep ‘Het lijkt wel vrede’ uit, die we opnamen bij Jan, in de prachtige HYPE studio te Mechelen. In Maart 2020 deden we een goedgevulde tour, maar in de helft daarvan moesten we stoppen door een dodelijk virus. Bummer.

Hoe selecteren jullie eigenlijk de juiste mensen voor een project als dit? Muzikaal talent is altijd mooi meegenomen, maar wat moet iemand daarnaast nog kunnen of doen om bij jullie te passen?

Zoals ik hierboven al vermeldde, is het sinds de samenwerking met Erik in 2016 – die instaat voor bas, opnames, mix en master – redelijk snel gegaan. Yorick kwam er dan heel toevallig ook bij, en die paste perfect in het plaatje. Met Ezra in 2019 was ik superblij dat hij ja zei, ik wist dat zijn bijdrage onze muziek toch nog wat meer folky en dansbaarder zou maken... en het klikte dan ook meteen met de rest van de band! Jolijt! (lacht)

Voor zover ik weet, zijn jullie de enigen die de term ‘kleinpunk’ gebruiken voor jullie eigen mix van (bijna-)akoestische nummers, Nederlandstalige teksten en de rebelse houding van een punkband. Zijn er volgens jullie al anderen die deze term hebben overgenomen? Zouden jullie die term graag wat meer verspreid zien worden, zoals lang geleden ook met de termen ‘kleinkunst’ of ‘punk’ is gebeurd?

Ah, in 2014 schreef wijlen Jim, zanger van het Limburgse Koncept, op een affiche van z’n tuinfeest waarop ik ging spelen: Gert "Akoestische kleinpunk met rake teksten". Dat vond ik toen, en nog altijd, goed gevonden! Nadien hoorde ik wel dat Pie.p.klein die term ook wel eens durft te gebruiken. Swat, sindsdien gebruiken we de term ‘Nederlandstalige kleinpunk’ als ons ‘genre’. En ja, ik hoop dat er nog een paar ‘Nederlandstalige kleinpunk bandjes’ bijkomen want er zijn er veel te weinig of geen. Belgian Associality blijft een klasse apart!

Ik weet dat jullie online heel erg actief zijn en regelmatig nieuwe songs de wereld insturen, maar hoeveel cd's zijn nu eigenlijk al verschenen? En hoe slagen jullie erin die cd's bij de liefhebbers te krijgen, zonder de hulp van een platenlabel of distributeur?

Inderdaad, we brengen regelmatig nieuwe songs/clips uit. Wie op de hoogte wil blijven van onze nieuwste avonturen kan best gratis abonneren op m'n U tube kanaal!!

Ik verspreid onze muziek vooral via onze optredens, en af en toe stuur ik wel eens paar cd's op naar mensen die geïnteresseerd lijken te zijn en me dan een mailtje sturen.

De discografie tot nu toe:

  • 2004 Gert ‘Ooit speel ik de stadsschouwburg plat’ (CDR) Sold out
  • 2005 Gert "Voor het te laat is" (CDR) Sold out
  • 2006 Gert "Blij dat ik er ben" (CDR) Sold out
  • 2010 Gert "Leve de overlevenden" (CD) Sold out
  • 2016 Gert "Ongepast vrolijk" (CD) 8 euro
  • 2018 Gert "Niets meer niets minder" (EP) 5 euro
  • 2019 Split 7" met Waardeloos (NL) 5 euro
  • 2020 Gert "Het lijkt wel vrede" (EP) 5 euro
  • Juli/Aug 2022 Gert "Stop deze wereld" (CD/LP) Pre orders soon!

Onze volgende cd/lp die, als alles goedkomt, volgend jaar in eigen beheer uitkomt, gaan we wel in bepaalde platen/cd winkels in België en Nederland proberen te krijgen... Desnoods breng ik ze zelf! (lacht)

De DIY-scene bestaat natuurlijk nog, maar veel mensen weten niet eens wat zich buiten het commercieel circuit afspeelt. Is er volgens jullie een groot verschil met de undergroundscene van pakweg twintig jaar geleden?

Jazeker, een heel groot verschil... Maar goed, een actieve DIY scene hangt af van verschillende factoren. In Leuven was er 20 jaar geleden een heuse DIY scene, dankzij een paar leuke actieve jeugdhuizen en groepen, alternatieve cafés, kraakpanden… Maar vandaag de dag blijft er weinig tot niets van over. De café's zijn nog erger dan vroeger eenheidsworst geworden. De beste zijn verdwenen en werden nooit vervangen. Jeugdhuis Sojo in het enige dat nog overeind blijft... Time for a change, godverdomme!

Hoe gemakkelijk is het voor jullie om een nieuw publiek te bereiken? Bestaat het risico niet dat jullie te vaak voor hetzelfde publiek van al lang overtuigden optreden?

Euh... het is wat makkelijker geworden om een nieuw publiek te bereiken, denk ik... Met de komst van Ezra is onze muziek toch wat toegankelijker geworden. Sinds ‘Het lijkt wel vrede’ uitkwam hebben we een goed gevulde halve tour dwars doorheen België en Nederland gedaan en op mooie locaties gespeeld. Deze zomer mochten we de Paulusfeesten openen. Voor volgend jaar staan er ook een paar leuke festivalletjes gepland... en binnenkort spelen we op Breaking Barriers in het Depot natuurlijk. (lacht)

Hoe zit het eigenlijk met de buitenlandse belangstelling? Ik weet dat er al een paar concerten in Nederland zijn geweest, maar ik kan me ook voorstellen dat er in een aantal landen gewoon geen interesse is omdat ze de taal daar niet begrijpen. Hoe erg is het voor jullie dat Nederlandstalige performers vaak tegen een taalgrens botsen?

Oh well, er is buiten Nederland dan geen buitenlandse belangstelling voor ons… Voor mij goed hoor! Als je beslist Nederlandstalige maatschappijkritische teksten te schrijven, weet je ook dat er een taalgrens bestaat. (lacht) Maar dat is goed zo, er zijn nog vele plekken in België waar we nog niet hebben gespeeld en hetzelfde geldt voor Nederland natuurlijk! Ah ja, op de nieuwe lp komt er wel een Frans nummer! La douce France, on arrive! (lacht)

Wat is eigenlijk het dankbaarste publiek om voor te spelen, mensen die alle songs al bijna van buiten kennen of mensen die jullie nog nooit hebben gehoord en voor wie het dus een totale verrassing is?

Een combinatie van die 2 lijkt me heerlijk! (lacht)

In de teksten komen allerlei onderwerpen aan bod. Zowat elk probleem waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd, meestal overigens door onze eigen stomme fout, komt aan bod en jullie antwoorden zijn niet altijd diplomatisch geformuleerd, maar wat is nu eigenlijk de prioriteit? Welk probleem moeten we met zijn allen echt als eerste aanpakken voor we aan de rest kunnen beginnen?

Haha, waar te beginnen? Ik heb ook niet alle oplossingen hoor en echte verandering komt niet van vandaag op morgen! Maar het lijkt wel of alles verkeerd gaat, in dit kikkerlandje toch. Om over de rest van de wereld nog maar te zwijgen... De kloof tussen arm en rijk wordt overal met de dag groter. Het klimaat is ziek. Hongersnood... En ze vliegen met miljarden naar de maan... Ach, zelf ben en blijf ik een linkse rakker en de opkomst van rechts bijna overal ter wereld baart me wel grote zorgen. Tijd voor een nieuw nummer! (lacht)

Op 9 oktober 2021 spelen jullie in Het Depot in feite een thuismatch. Dat het vlakbij huis is, maakt de verplaatsingen natuurlijk gemakkelijker, maar zijn er nog andere voordelen aan een concert in eigen stad?

Voordelen? Hopelijk komen er veel vrienden en vriendinnen kijken zeker? Ah, en het is ook de eerste keer dat we in Het Depot mogen spelen dus op zich is dat ook wel superleuk! First we take the foyer, next year de grote zaal! (lacht)

Jullie spelen die dag samen met Sovjet War, een recent heropgerichte punk/postpunk-band van de eerste generatie. Voelen jullie nog een link met de ‘echte’ punkscene en wordt jullie akoestische interpretatie ook in die scene geapprecieerd?

De laatste tijd worden onze toeschouwers en de locaties wel wat gevarieerder, maar de meeste optredens vroeger waren met punkbands in jeugdhuizen of kraakpanden en die konden het altijd wel appreciëren... Live klinken we dan ook meer punk dan op cd. (lacht)

Tot slot nog een vraag over jullie ervaringen na al die jaren. Hebben jullie nog advies voor jongeren die vandaag een undergroundband willen beginnen. Welke fouten kunnen ze gemakkelijk vermijden en welke tips zouden ze best goed onthouden?

Awel, wil je met je muziek rijk en beroemd worden, maak dan geen muziek! (lacht) En als je het wel probeert? Don't give up your day job. Probeer niemand na te apen, doe jullie eigen ding, en maak veel plezier!!

Wees welkom 9 oktober in het Depot!! We hebben er zin in! (lacht)

Gert Kleinpunk: website / bandcamp / YouTube

Breaking Barriers presents Sovjet War en Gert op 9 oktober 2021 in Het Depot

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Koffinsurfer - Koffinsurfer (vinyl 7')

Dit klinkt wel heel speciaal. Bij Koffinsurfer hoor je zowat de meest extreme en morbide gruntzang die je ooit hebt gehoord en dat in combinatie met akoestisch folky gitaarspel. En de derde component zijn droney ambient/noise elektronische geluiden. Aldus krijg je een soort akoestische doom metal, al kan je het ook als neofolk beschouwen met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Remote - The Great Bong Of Buchenwald

Van deze band uit Kaluga, een middelgrote stad van dikke 300.000 inwoners op 200 km van Moskou, bespraken we onlangs nog het tweede album “The Gift” uit 2016. Remote spelen ultralogge stonerdoom met een fikse portie vuile, vettige sludge. Die sludge invloeden zijn in de eerste plaats te horen in de vocals; de zanger heeft een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ledfoot - Black Valley

‘The King of gothic blues’ noemt hij zichzelf, deze Ledfoot. Nee, valse bescheidenheid is hem alvast niet vreemd. Tim Scott McConnell (°1958) heet de man achter de artiestennaam Ledfoot. Hij groeide op in de USA (Florida) in de vrij armoedige omstandigheden van een trailerpark. Zijn grote liefde was al van jongsaf zijn gitaar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Allerseelen - Morgenröte

Begin 2019 Binnen het genre waarin ondergetekende zich nog steeds het best thuis voelt, neofolk inderdaad, is de naam en staat van dienst van Allerseelen een standvastige zekerheid te noemen. Het project van de charismatische Oostenrijker Gerhard Hallstatt wist op het moment van z’n 30 jarige bestaan nog steeds de relevantie ...

lees meer...
CD BESPREKING : Parikul - Related Memories

Er lijkt een frisse wind te waaien, of beter er waait een frisse wind in onze hoofdstad waar post punk en wave eigenlijk nooit zijn weg geweest. Partikul, het duo Aly en Stef, gingen in 2019 aan de slag met hun elektronisch aangestuurde dark wave en dat resulteerde de zomer (ik weet het beter laat dan nooit) in het albumdebuut “Related ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...