casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

747 items

   

THE ULTIMATE DREAMERS
Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
26/09/2021, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

26/09/2021 : THE ULTIMATE DREAMERS - Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
26/09/2021 : THE ULTIMATE DREAMERS - Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
26/09/2021 : THE ULTIMATE DREAMERS - Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
26/09/2021 : THE ULTIMATE DREAMERS - Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
26/09/2021 : THE ULTIMATE DREAMERS - Een paar jaar geleden had Dimitri van Wool-E Discs vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren.
De jaren 80 hebben nog niet al hun geheimen vrijgegeven. Neem nu The Ultimate Dreamers. Ze maakten van 1986 tot 1990 de podia in Lessen en omstreken onveileig, maar tot een plaat kwam het toen nooit. Tot nu. Na een duik in zijn archieven vond zanger Frédéric Cotton - ook bekend van de Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven in Brussel - voldoende nummers om een plaat uit te brengen, en die wordt nu uitgegeven door Wool-E Discs en Dans Les Profondeurs. Bovendien wordt de groep voor de gelegenheid hervormd en zal hij in de komende maanden verschillende concerten spelen, te beginnen met het voorstellingsconcert in de CaliClub in Drogenbos op 2 oktober.

Dag Frédéric. The Ultimate Dreamers komen uit Lessen, de stad van de surrealisten René Magritte en Louis Scutenaire. Kun je de sfeer beschrijven die halverwege de jaren tachtig in Lessen heerste, en in het bijzonder de toegang die je had tot muziek en vooral new wave?

Dag Xavier! Lessen was een klein provinciestadje waar niet veel te beleven was. Muzikaal was het behoorlijk woestijnachtig en we waren slechts een kleine groep vrienden die geïnteresseerd waren in undergroundmuziek. Er was maar één platenzaak en hoewel de eigenaar deed wat hij kon, gingen we liever naar Brussel of Gent om platen te kopen of concerten bij te wonen. Onvermijdelijk, in het zwart gekleed en met een bizar uiterlijk als we waren, werden we door enkele kleine lokale geesten gezien als weinig betrouwbare mensen. Een klassiek verhaal, denk ik.

Het is in deze context dat The Ultimate Dreamers het daglicht zagen. Hoe is de groep ontstaan?

We zaten nog op de middelbare school toen we het No Position-project opstartten, met Joël op drums, Laurent op bas en ikzelf op synth en zang. Twee andere jongens speelden ook synths. We speelden maar twee concerten en toen namen Joël, Laurent en ik, die een meer donkere smaak hadden, afscheid om The Ultimate Dreamers te creëren.

Als ik het goed heb begrepen, begon de band als een meer op synth gericht trio en evolueerde toen naar meer gitaren. Kun je ons meer details geven over deze evolutie?

Inderdaad. In het begin gebruikten we een ritmemachine, synths maar ook een zeer aanwezige bas. Het was een formule die veel mogelijkheden bood. Daarna nam Laurent, die een multi-instrumentalist is, de drums over en we vertrouwden de bas toe aan een nieuwkomer: Bertrand. Even later nam ik de gitaar in de handen, waardoor we evolueerden naar een harder geluid, een beetje meer rock.

Ik begrijp dat jullie jullie eigen underground festival in Lessen hebt georganiseerd. Hoe is dat verlopen?

Dat klopt. Omdat er niets gebeurde in Lessen, besloten we om ons klein festival zelf te organiseren. We maakten duidelijk beginnersfouten en hadden de voorzienbare problemen met SABAM (met m als maffia), de politie, de gemeente, enz. Er zijn 3 edities geweest van dit Summer End Festival, met bands als Designed To Die, Heaven’s Above, Courtisan Holy of Nijinsky, als ik het me goed herinner. Een paar mensen praten me er nog over aan.

The Ultimate Dreamers stopte in 1990. Wat leidde tot het einde van de band?

Net als andere bands zijn we niet uit elkaar gegaan. We spreken liever van een lange pauze dan van een einde. Laurent verliet ons als eerste om zich te wijden aan andere projecten die hij tegelijkertijd leidde, met name met een luidruchtige popgroep (het was het begin van de jaren 90) genaamd Mosaic Eyes, die enig succes had. In het verlengde daarvan besloot Bertrand om familiale redenen te stoppen. Nadat ik een paar vervangers zonder succes had getest, raakte ik een beetje ontmoedigd en concentreerde ik me op mijn studies. Joël ging aan zijn zijde verder met vele zeer uiteenlopende projecten: groepen, een label en zelfs een worstelcarrière!

Nu brengen jullie een compilatie uit van The Ultimate Dreamers: ‘Live Happily While Waiting For Death’. Als ik het goed begrijp heb je tijdens de lockdown de tijd genomen om in je archieven te zoeken naar de laatste overblijfselen van de groep. Klopt dat?

Het is bijna dat. In 1990 maakte ik een kleine ‘best of’-cassette die ik tussen mijn cd's had liggen, in de buurt van mijn hifi-systeem. Een paar jaar geleden had Dimitri (van Wool-E Discs) vernomen dat ik in de jaren 80 deel uitmaakte van een groep en vroeg me om te kunnen luisteren, maar ik ben daar toen niet op ingegaan. Tijdens de coronacrisis gebeurde er zoveel dat ik uiteindelijk besloot de tape te digitaliseren. Ik plaatste een paar fragmenten op facebook, met geamuseerde en geïnteresseerde reacties tot gevolg, en stuurde ze naar Dimitri. Hij stelde al snel voor om een ​​album uit te brengen, tot mijn grote verbazing. Ik ben toen op zoek gegaan naar de originele opnames...

Hoeveel nummers heb je tijdens je onderzoek gevonden en hoe heb je gekozen welke nummers geschikt waren voor de uitgave van de plaat?

Ik vond 25 cassettes die ik snel digitaliseerde en beluisterde. Het was als een reis door het verleden. Ik heb het aantal nummers niet geteld maar het moeten er tussen de 50 en de 100 zijn. Ik deed een eerste schifting en daarna maakten Dimitri en ik een fijnere selectie met een aandeel van Bertrand en Joël. Ten slotte hebben we de cassettes in een studio laten digitaliseren, waarna we de geselecteerde stukken konden restaureren en masteren.

Daarnaast heb je de groep gereanimeerd. Twee van de voormalige bandleden vergezellen je met een nieuwkomer om de plaat live te promoten. Hoe heb je deze mensen bij elkaar weten te krijgen?

Bertrand en ik zagen elkaar nog regelmatig en ik had nog contact met Joël en Laurent. In eerste instantie hebben we de plaat besproken. Toen ontstond het idee van een voorstellingsconcert. Ten slotte vonden we al snel terug het plezier om samen te spelen. Na een paar weken nam ik contact op met Sarah, wiens keyboards ik erg leuk had gevonden in de Brusselse post-punkgroep The Panties. Ze ging op mijn aanbod in. We repeteerden samen en de chemie was er. De Ultimate Dreamers waren terug.

Het geluid van de plaat is erg jaren 80. Hebben jullie sommige nummers bijgewerkt om ze live een moderner geluid te geven?

Ons huidig repertoire bestaat uit onze oude composities, sommige op de plaat, andere niet omdat het geluid niet goed genoeg was. Door deze stukken opnieuw te spelen, evolueerden ze natuurlijk naar een modernere klank, zonder dat dit een uitgesproken doel was. Maar het is de realiteit en het is best goed.

Tegenwoordig ben je vooral bekend als de organisator van Fantastique.Nights-concerten en de Club New Wave-fuiven. Was het een natuurlijke evolutie voor jou om van muzikant naar concertorganisator te gaan?

Misschien. Zoals ik al eerder zei, begon ik eigenlijk al vroeg met concerten organiseren. Ik ging ermee verder toen ik student was in Bergen en daarna in Brussel. Na een paar rustige jaren ben ik rond 2000 weer begonnen toen ik het team van het fanzine Khimaira en het webzine LeFantastique.net (vandaar de naam Fantastique.Nights) vervoegde als columnist en daarna als muziekmanager. Concerten hebben me altijd gefascineerd. De fuiven hebben vooral een financieel belang. Ze maken het mogelijk om concerten te blijven organiseren.

Tijdens de pandemie werd je ook een publiek figuur als professor en directeur van het medisch-chemisch laboratorium van de ULB. Hoe heb je dit ervaren?

We hebben allemaal een ongelooflijke periode doorgemaakt die de hele planeet op veel manieren heeft opgeschud. Als gezondheidsprofessional in de academische wereld was het soms erg stressvol, maar ook erg intens. Op een gegeven moment, geconfronteerd met de herhaaldelijke fouten van bepaalde ministers, voelde ik de behoefte om te reageren. Ik schreef een opinieartikel in de krant Le Soir, die voor veel ophef zorgde, vooral aan Franstalige kant, en ik werd op de mediascène geslingerd. Dit is een situatie die uiteindelijk veel problemen met zich meebrengt. Niet alleen Van Ranst heeft gevaarlijke gekken aangetrokken. Door The Ultimate Dreamers terug te vinden, kon ik ontsnappen aan de domheid van allerlei soorten samenzweerders (helaas vrij talrijk in de donkere scene).

Als we jouw ervaring als organisator combineren met je medische expertise, moet je wel een mening hebben over de hervatting van concerten en uitgaansgelegenheden terwijl het virus nog actief is. Vertel!

Als organisator was ik erg voorzichtig omdat de opeenvolgende golven voorspelbaar waren. Annuleringen zijn demotiverend en kostelijk. Nu heb ik meer vertrouwen omdat de algemene bevolking goed beschermd is dankzij de vaccinatie. Maar de crisis is nog niet voorbij. Nog te veel mensen weigeren nuttige maatregelen met vaak domme argumenten. We zullen misschien nog kleine golven zien maar niets vergelijkbaars met wat we in 2020 hebben meegemaakt. Tijdelijk kan het Covid Safe Ticket of het COVID-certificaat nog heel handig zijn.

The Ultimate Dreamers

Foto's groep door Xavier Marquis

Komende concerten:

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 27/10/2021 : Sinner’s Day; the final call!

Aftellen nu! Straks is het zover een eerste editie van Sinner’s Day 2.0, drie dagen en twee podia alsook een heuse danskeet die naar de naam The Batcave luistert. Tickets zijn nog altijd beschikbaar voor de volle drie dagen (beter koop), voor twee dagen naar keuze of gewoon een dagticket. Al kan ik geen goede reden bedenken waarom u ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ton Globiter - KITNL Dark Hour Reprise (vinyl ep)

Ton Globiter, geboren als Domenikas Blazevicius (niet meteen een 'artiestennaam'), is een Litouwse dj/producer die vooral in de edm/techno en dance scene al enig succes wist te oogsten. Zo verscheen begin 2021 een digitale versie van “Kaunas Is The New London” bij Wrong Era dat werd opgepikt door Oraculo Records. Doch ...

lees meer...
NIEUWS 25/10/2021 : Enter the Batcave op Sinner’s Day!

Sinner’s Day komt nu wel zeer dichtbij, rep je dus voor een ticket, u krijgt er drie dagen van 30 oktober tem 1 november maar liefst 54 bands op twee podia. Als u het allemaal niet kunt bij houden kunt u ook de Sinner’s Day app installeren. Stel je eigen tijdstabel samen met deze app en de app laat je ook toe met vriendinnetjes ...

lees meer...
CD BESPREKING : Glasgow Coma Scale - Sirens

Deze band komt niet uit Schotland zoals de naam zou kunnen laten vermoeden, maar wel uit het Duitse Frankfurt. De bandnaam is afkomstig uit de neurologie. De Glasgow Coma Scale is een internationaal erkende schaal waarmee de graad van bewustzijn van een persoon wordt gemeten. Glasgow Coma Scale laten een hoofdzakelijk instrumentale sound ...

lees meer...
CD BESPREKING : Abraxas - Embrace Capitalism (Until It Strangles You) Remixed

Dansmuziek opnieuw een geweten schoppen en bevrijden van de commerciële mentaliteit waaraan het zich heeft overgegeven. Dansen met lijf en verstand. Anarchisme en rebellie op beat. Dat is waar deze Abraxas kortweg voor staat. Scherp en lekker militant zoals het ooit was. Abraxas is ook het project van de Spaanse Damià Llorens, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten