casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SOVJET WAR
De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). Breaking Barriers-organisator Malcolm Nix stelde Sovjet War een aantal pertinente vragen.

Sovjet War is officieel gesplit in 1984, maar is in 2019 plots weer opgericht. Waarom heeft dat zo lang op zich laten wachten en waarom was 2019 dan wel het juiste moment?

We zijn ermee opgehouden nadat ook onze tweede gitarist wou stoppen en alweer op zoek gaan naar een nieuwe zag eigenlijk niemand nog zitten. De evolutie van je bestaan, weet je wel, tot op een moment dat alles terug begint te keren, je voelt die spirit weer van die begindagen opborrelen, de ene polstte bij de andere, en uiteindelijk werd tijdens een gezamenlijk etentje de knoop doorgehakt. We beginnen weer.

2 jaar voorbereiding voor 40 jaar Sovjet War.

Het is allicht een onvermijdelijke vraag. Hoe hebben jullie heel de COVID-19-crisis ervaren? Welke gevolgen heeft dit voor jullie als band en als muziekliefhebbers gehad?

Wel, het was voor ons 'the same shit' als voor anderen. Enerzijds hadden we nu meer tijd om iets nieuws uit te proberen, maar anderzijds konden we dat dan niet echt als band ten uitvoering brengen. En natuurlijk waren we liever gewoon doorgegaan zoals we bezig waren.

Wereldsterren zijn jullie nooit geweest, maar hoe wordt de band tegenwoordig onthaald? Is er wat enthousiasme voor jullie komende concerten of blijft het vooral bij oude vrienden die elkaar nog eens willen zien?

Enthousiasme is er bij de fans en groepsleden meer dan genoeg, zeker bij de gasten die ons leren kennen. Je hebt al wat kilometers op de teller staan en dat speelt. Je kent de sterke maar ook de zwakke punten van elkaar en aanvaard die ook. Ja, we zijn wel meer dan een muziekgroep.

Ondertussen hebben we twee optredens achter de rug... en dan corona. Op die optredens waren wel wat oude vrienden aanwezig, maar het was zeker geen beleefdheidsapplausje dat we kregen, dat merkte je vooral na het optreden aan het enthousiasme, hoe er over gesproken werd.

Toen jullie eerst actief waren, was de naam Sovjet War natuurlijk heel actueel en relevant, maar wie nu 21 is, is in 2000 of 2001 geboren. Weet de gemiddelde jongere wel wat de Koude Oorlog hier betekende? Hebben jullie die groepsnaam al vaak moeten uitleggen aan mensen die geen idee hebben wat de Sovjet-Unie eigenlijk was?

Als je op onze facebookgroep naar onze ledenpercentages kijkt, dan is 3 op 10 leden een vrouw, het hoogste percentage, 37%, is tussen de 45 en 54 jaar en daarna die tussen 55 en de 64 jaar. Tussen de 18 en de 24 jaar 1%. Het zal die jonge generatie worst wezen, wij van onze kant liggen er zeker niet waker van. Nog wel even vermelden dat we begonnen zijn onder de naam The Sovjets en na een gitaristenwissel (en bijgevolg ook een stijlwissel) de naam hebben gewijzigd in Sovjet War. t’Is maar een naam.

Er zijn trouwens meerdere mogelijke spellingen, zoals Sowjet en Soviet. Is er eigenlijk ooit discussie over jullie schrijfwijze geweest?

Neen. Zoals hierboven vermeld: eerst was het The Sovjets. In die tijd had je ook Soviet Sex en je hebt The Soviettes. Laten we zeggen dat we ons van de rest wat wilden onderscheiden. En hoe meer ze over jou praten, hoe meer er gratis reclame gemaakt wordt. Het blijft een Belgische groep, hé.

De band heeft nooit veel uitgebracht, tenzij we een obscure cassette meetellen die bijna niemand heeft en die velen ook niet meer kunnen afspelen. Zijn er plannen om nieuwe nummers op te nemen en eventueel uit te brengen?

Ha ja, daar zijn we volop mee bezig. Een obscure cassette die wel wat verkocht heeft, hé, maar weinigen hebben die nog, ze hebben die allemaal kapot gespeeld. Elk optreden geven we er twee gratis weg en dat wordt zeker geapprecieerd. Later zijn we met The Nuthouse op 'No Big Business 2' terechtgekomen en nog wat later zijn we een tweede maal in de Cleo studio te Wezemaal gaan opnemen. Met 'It became a problem' en 'Guns for fun' werd een single geperst op 500 exemplaren. Ook 'Just A Story' werd er opgenomen die dag en dat verscheen jaren later op de 'Koude Golven'-verzamelaar op het Onderstroom label. In Duitsland, Engeland en de VS verschenen we op vinyl op één van die obscure labeltjes, maar dat ontdek je dan pas jaren later.

De huidige line-up is niet volledig origineel, want jullie hebben twee vervangers gevonden. Is dat een gemakkelijke opdracht gebleken of heeft het veel moeite gekost de juiste mensen te verzamelen?

Eén vervanger, eigenlijk: gitarist Koen speelde al samen met een ander lid in zijn vorige band, en past dus perfect bij ons. De drie andere leden zijn nog van de originele bezetting. Dat heeft totaal niks moeite gekost. De meesten van ons zijn blijven muziek maken (solo of in andere groepen), waardoor de reünie vlot verliep. Al tijdens de allereerste repetitie gingen enkele oude songs er al vlotjes door, zo zie je maar...

Op 9 oktober 2021 spelen jullie op het Breaking Barriers-festival in Het Depot. Is het eigenlijk moeilijk voor een band als Sovjet War om concerten te vinden? Zijn er nog genoeg plaatsen wat alternatieve bands terecht kunnen?

Indien je absoluut wil optreden, is er keuze genoeg: café’s, jeugdhuizen, clubs. Zolang je voor eten en drank speelt.... We nemen het ernstig en professioneel op, maar met een grote dosis fun. En vraag gerust maar wat rond, de mensen die naar ons optreden kwamen, gingen met een zalig gevoel naar huis en ze kijken uit naar ons volgend feestje.

De tijd staat natuurlijk niet stil, maar als jullie het belangrijkste verschil tussen de scene in 1981 en in 2021 moeten geven, wat valt jullie dan het meest op?

Punks van toen hebben nu wat geld gespaard, vermoeden we. En alles is wat minder ernstig nu, er mag al eens gelachen worden. Geen poses meer, de barricades zijn verdwenen.

Veel mensen vertellen vol nostalgie over de eerste jaren van Punk, maar ze vergeten dan wel dat punks in die tijd ook doelwitten waren en dat punkbands veel kritiek kregen, zeker met een naam die aan het communisme refereert. Zijn er nu nog mensen die zich aan jullie storen of valt dat wel mee?

Zij die zich er aan stoorden, vond je voornamelijk in de snob-pseudo-new wave wereld terug.

Aan de andere kant van het spectrum had je dan weer de rechtse skinheadbeweging, die vooral in onze eerste periode een grote opkomst kendde. Het nummer Carious Capitol verwijst naar een straatgevecht tussen ons en Brusselse skins.

Mijn laatste vraag is misschien wat eigenaardig, maar ik stel ze toch maar. Zouden jullie, als jullie naar de huidige samenleving kijken, graag nu weer zestien jaar zijn?

De eerste Punkgolf was een magische tijd, onvergetelijke jaren voor ieder van ons, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd. De jeugd nu heeft veel meer vrijheid en mogelijkheden, maar ze doet er zo weinig mee... Er lijkt wel een wil te zijn voor en een roep om verandering ('Something better change' blijft overeind), maar niet de spreekwoordelijke stamp-tegen-de-klotenmentaliteit.

Nu 16 jaar willen zijn? Neen.

Terug naar 1977? Volmondig JA !

Breaking Barriers met Sovjet War en Gert

Lees ons vorig interview met Sovjet War (april 2020)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...