casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

747 items

   

SOVJET WAR
De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
14/09/2021 : SOVJET WAR - De eerste Punkgolf was een magische tijd, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd.
Jammer maar helaas, Breaking Barriers moest dit jaar zijn internationale affiche afzeggen omdat de Russische feministische punkgroep Pussy Riot zijn Europese tournee afgelaste. Er volgt wel een kleiner evenement met enkel Belgische groepen. Sovjet War - punkveteranen uit het begin van de jaren 80 - zijn er de topact, aangevuld met Gert (Kleinpunk). Breaking Barriers-organisator Malcolm Nix stelde Sovjet War een aantal pertinente vragen.

Sovjet War is officieel gesplit in 1984, maar is in 2019 plots weer opgericht. Waarom heeft dat zo lang op zich laten wachten en waarom was 2019 dan wel het juiste moment?

We zijn ermee opgehouden nadat ook onze tweede gitarist wou stoppen en alweer op zoek gaan naar een nieuwe zag eigenlijk niemand nog zitten. De evolutie van je bestaan, weet je wel, tot op een moment dat alles terug begint te keren, je voelt die spirit weer van die begindagen opborrelen, de ene polstte bij de andere, en uiteindelijk werd tijdens een gezamenlijk etentje de knoop doorgehakt. We beginnen weer.

2 jaar voorbereiding voor 40 jaar Sovjet War.

Het is allicht een onvermijdelijke vraag. Hoe hebben jullie heel de COVID-19-crisis ervaren? Welke gevolgen heeft dit voor jullie als band en als muziekliefhebbers gehad?

Wel, het was voor ons 'the same shit' als voor anderen. Enerzijds hadden we nu meer tijd om iets nieuws uit te proberen, maar anderzijds konden we dat dan niet echt als band ten uitvoering brengen. En natuurlijk waren we liever gewoon doorgegaan zoals we bezig waren.

Wereldsterren zijn jullie nooit geweest, maar hoe wordt de band tegenwoordig onthaald? Is er wat enthousiasme voor jullie komende concerten of blijft het vooral bij oude vrienden die elkaar nog eens willen zien?

Enthousiasme is er bij de fans en groepsleden meer dan genoeg, zeker bij de gasten die ons leren kennen. Je hebt al wat kilometers op de teller staan en dat speelt. Je kent de sterke maar ook de zwakke punten van elkaar en aanvaard die ook. Ja, we zijn wel meer dan een muziekgroep.

Ondertussen hebben we twee optredens achter de rug... en dan corona. Op die optredens waren wel wat oude vrienden aanwezig, maar het was zeker geen beleefdheidsapplausje dat we kregen, dat merkte je vooral na het optreden aan het enthousiasme, hoe er over gesproken werd.

Toen jullie eerst actief waren, was de naam Sovjet War natuurlijk heel actueel en relevant, maar wie nu 21 is, is in 2000 of 2001 geboren. Weet de gemiddelde jongere wel wat de Koude Oorlog hier betekende? Hebben jullie die groepsnaam al vaak moeten uitleggen aan mensen die geen idee hebben wat de Sovjet-Unie eigenlijk was?

Als je op onze facebookgroep naar onze ledenpercentages kijkt, dan is 3 op 10 leden een vrouw, het hoogste percentage, 37%, is tussen de 45 en 54 jaar en daarna die tussen 55 en de 64 jaar. Tussen de 18 en de 24 jaar 1%. Het zal die jonge generatie worst wezen, wij van onze kant liggen er zeker niet waker van. Nog wel even vermelden dat we begonnen zijn onder de naam The Sovjets en na een gitaristenwissel (en bijgevolg ook een stijlwissel) de naam hebben gewijzigd in Sovjet War. t’Is maar een naam.

Er zijn trouwens meerdere mogelijke spellingen, zoals Sowjet en Soviet. Is er eigenlijk ooit discussie over jullie schrijfwijze geweest?

Neen. Zoals hierboven vermeld: eerst was het The Sovjets. In die tijd had je ook Soviet Sex en je hebt The Soviettes. Laten we zeggen dat we ons van de rest wat wilden onderscheiden. En hoe meer ze over jou praten, hoe meer er gratis reclame gemaakt wordt. Het blijft een Belgische groep, hé.

De band heeft nooit veel uitgebracht, tenzij we een obscure cassette meetellen die bijna niemand heeft en die velen ook niet meer kunnen afspelen. Zijn er plannen om nieuwe nummers op te nemen en eventueel uit te brengen?

Ha ja, daar zijn we volop mee bezig. Een obscure cassette die wel wat verkocht heeft, hé, maar weinigen hebben die nog, ze hebben die allemaal kapot gespeeld. Elk optreden geven we er twee gratis weg en dat wordt zeker geapprecieerd. Later zijn we met The Nuthouse op 'No Big Business 2' terechtgekomen en nog wat later zijn we een tweede maal in de Cleo studio te Wezemaal gaan opnemen. Met 'It became a problem' en 'Guns for fun' werd een single geperst op 500 exemplaren. Ook 'Just A Story' werd er opgenomen die dag en dat verscheen jaren later op de 'Koude Golven'-verzamelaar op het Onderstroom label. In Duitsland, Engeland en de VS verschenen we op vinyl op één van die obscure labeltjes, maar dat ontdek je dan pas jaren later.

De huidige line-up is niet volledig origineel, want jullie hebben twee vervangers gevonden. Is dat een gemakkelijke opdracht gebleken of heeft het veel moeite gekost de juiste mensen te verzamelen?

Eén vervanger, eigenlijk: gitarist Koen speelde al samen met een ander lid in zijn vorige band, en past dus perfect bij ons. De drie andere leden zijn nog van de originele bezetting. Dat heeft totaal niks moeite gekost. De meesten van ons zijn blijven muziek maken (solo of in andere groepen), waardoor de reünie vlot verliep. Al tijdens de allereerste repetitie gingen enkele oude songs er al vlotjes door, zo zie je maar...

Op 9 oktober 2021 spelen jullie op het Breaking Barriers-festival in Het Depot. Is het eigenlijk moeilijk voor een band als Sovjet War om concerten te vinden? Zijn er nog genoeg plaatsen wat alternatieve bands terecht kunnen?

Indien je absoluut wil optreden, is er keuze genoeg: café’s, jeugdhuizen, clubs. Zolang je voor eten en drank speelt.... We nemen het ernstig en professioneel op, maar met een grote dosis fun. En vraag gerust maar wat rond, de mensen die naar ons optreden kwamen, gingen met een zalig gevoel naar huis en ze kijken uit naar ons volgend feestje.

De tijd staat natuurlijk niet stil, maar als jullie het belangrijkste verschil tussen de scene in 1981 en in 2021 moeten geven, wat valt jullie dan het meest op?

Punks van toen hebben nu wat geld gespaard, vermoeden we. En alles is wat minder ernstig nu, er mag al eens gelachen worden. Geen poses meer, de barricades zijn verdwenen.

Veel mensen vertellen vol nostalgie over de eerste jaren van Punk, maar ze vergeten dan wel dat punks in die tijd ook doelwitten waren en dat punkbands veel kritiek kregen, zeker met een naam die aan het communisme refereert. Zijn er nu nog mensen die zich aan jullie storen of valt dat wel mee?

Zij die zich er aan stoorden, vond je voornamelijk in de snob-pseudo-new wave wereld terug.

Aan de andere kant van het spectrum had je dan weer de rechtse skinheadbeweging, die vooral in onze eerste periode een grote opkomst kendde. Het nummer Carious Capitol verwijst naar een straatgevecht tussen ons en Brusselse skins.

Mijn laatste vraag is misschien wat eigenaardig, maar ik stel ze toch maar. Zouden jullie, als jullie naar de huidige samenleving kijken, graag nu weer zestien jaar zijn?

De eerste Punkgolf was een magische tijd, onvergetelijke jaren voor ieder van ons, dat blijkt echt wanneer we samen weer wat herinneringen ophalen uit die tijd. De jeugd nu heeft veel meer vrijheid en mogelijkheden, maar ze doet er zo weinig mee... Er lijkt wel een wil te zijn voor en een roep om verandering ('Something better change' blijft overeind), maar niet de spreekwoordelijke stamp-tegen-de-klotenmentaliteit.

Nu 16 jaar willen zijn? Neen.

Terug naar 1977? Volmondig JA !

Breaking Barriers met Sovjet War en Gert

Lees ons vorig interview met Sovjet War (april 2020)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Here-X - You're Coming Home ep (vinyl)

Here-X is een vrij nieuw soloproject uit Griekenland rond multi-instrumentalist en zanger Stavros Nikolau die zich voor de teksten laat bij staan door verschillende personen, zo ook Roger Waters (Pink Floyd) van wie hij het nummer “Hey You” (zie clip) even leende om er een goede eigentijdse post punk cover uit te puren. Post ...

lees meer...
FOTO'S : Front 242 - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Radical G - @ Depot Leuven, 22/10/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Flying Horseman en Peenoise (voorprogramma) - ...weer op de bühne én op de kaart met een geslaagde thuismatch...

Om redenen ons allen wel gekend moest de Antwerpse band Flying Horseman wachten om hun album Mothership, hun zesde album in een zo goed als vlekkeloze carrière, in levende lijve aan ons voor te stellen. Wanneer dat ook nog eens achter mijn hoek, in De Roma, gebeurt dan zeg ik geen nee… Tijdens gekeuvel met oude bekenden kwamen ...

lees meer...
CD BESPREKING : TRAITRS - Horses In The Abattoir

Hippe post punk uit Canada met goth mascara en pop lipstick in een existentialistische nauw aansluitende outfit die past bij deze geconformeerde depressietijden. Zie, ik kan het ook een bio maken om het nieuwe album “Horses In The Abattoir” van het niet meer geheel onbekende TRAITRS aan te kondigen. Een charmant zagend stemmetje ...

lees meer...
NIEUWS 20/10/2021 : Sinner’ Day, zwart heeft veel tinten (deel 3 Allerheiligen)

Mijn persoonlijke voorkeuren voor de derde dag Sinner’s Day, we zitten immers in de laatste rechte lijn want nog 10 keer slapen en het is zover. Feest. Een ‘Alle Heiligen’ feesten mee op maandag 1 november in Heusden Zolder en wel op twee podia. Hopelijk hebt u dag 1 en dag 2 overleefd. Want ook op 1 november valt er één ...

lees meer...
CD BESPREKING : Creux Lies - Goodbye Divine

Het wiegje van Creux Lies staat in Sacramento (Amerika) maar via het Duitse Freakwave label is hun muziek tegenwoordig ook vlotjes (sic) bij ons verkrijgbaar. Hun debuut “The Hearth” verscheen reeds in 2018 bij het Amerikaanse Cleopatra Records en schopte het ook bij ons in post punk minnende kringen tot cult sensatie. Zelf ...

lees meer...
CD BESPREKING : Feeling Of Presence - Of Lost Illusion

Het nieuwe soloproject van de Duitse multi-instrumentalist Andreas Hack, wiens vorige band Frequency Drift (progrock met female vocals) met zijn 8 uitgebrachte albums (2008-2018) en talrijke concerten een internationale fan base verwierf. Nu staat Andreas Hack er dus nagenoeg alleen voor maar krijgt voor dit eerste album met zijn soloproject ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : 25 jaar Whispers In The Shadow: video voor 'Back To The Wound'

Whispers In The Shadow blaast 25 kaarsjes uit. In de afgelopen kwarteeuw hebben ze 10 platen uitgebracht. En dat willen ze in de kijker brengen door een uitstekende compilatie: 'Gilding the Lily - A Restrospective'. Daarop hebben ze niet enkel hun beste nummers verzameld, maar ze hebben ook verschillende nummers terug onder handen ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : A Slice Of Life: Coraline (The Foreing Resort Remix)

Hoe zat het weer met A Slice Of Life? Oh ja, ze hebben in 2018 een prachtig debuut uitgegeven: 'Restless'. We weten uit goede bron dat ze sindsdien heel wat nieuwe nummers geschreven hebben en zelfs dat ze aan een nieuwe plaat werken. In de tussentijd verrassen ze ons nu en dan met een remix uit hun debuut, zoals 'Sweet Sin' ...

lees meer...
NIEUWS 19/10/2021 : Dark Entries zoekt vers bloed

Ware vampieren zijn wij, die in de duisternis jagen op warmbloedige wezens om onze dorst aan te laven… Yep, we zoeken naar vers bloed om ons magazine te versterken. Uiteraard gaat onze voorkeur hierbij uit naar jonge maagden, maar op onze leeftijd en met ons uiterlijk kunnen we niet al te veeleisend zijn. Je geslacht, leeftijd of uiterlijk ...

lees meer...
NIEUWS 18/10/2021 : Sinner’s Day, zwart heeft veel tinten (deel of dag 2, Halloween).

Hier ben ik weer, trick or treat, met mijn bijzondere en smaakvolle voorkeuren voor de tweede dag Sinner’s Day van 31 oktober. Ondertussen hebben we al een dag achter de kiezen en belanden we meteen in de helft. Zondigen nu het nog kan want ook op 31 oktober staat veel moois op de affiche. Eén en ander passeerde reeds de Dark ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark - Nightmare

Deze Dark uit Hamburg wordt al een ongeveer een jaar gehypet als zijnde het project dat de pure dark wave / goth weer op het voorplan moet zetten. Online werden reeds heel wat nummers de ether in gegooid en dat het moest komen tot een heus album is dus niet meteen een verrassing, al blijf ik 8 nummers wel wat mager vinden. Vorig jaar verscheen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Aksak Maboul - ...met een nostalgische sound tegelijk de toekomst in @ Het Bos, Antwerpen, 14 oktober 2021

Aksak Maboul is al sinds 1977 onder ons, maar heeft in die tussentijd slechts 4 albums uitgebracht. Een en ander heeft te maken met het feit dat oprichter (en enige oorspronkelijk lid) Marc Hollander daarnaast ook nog zijn label Crammed Disc (voor onze scène vooral bekend van Tuxedomoon) te runnen heeft. Crammed Discs is bekend om zijn ...

lees meer...
FOTO'S : Sovjet War - @ Depot Leuven, Breaking Barriers 09/10/2021 door Luc Luyten