casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Spiral Of Silence
'oude liefde roest niet'
20/05/2021, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
Voor velen is deze naam allicht onbekend en derhalve onbemind. Zonde, nu de groep uitpakt met de vers verschenen nieuwe singel “Toll” wordt het tijd dat ook u ook kennis maakt met deze Belgische groep die eind jaren 90 en beginjaren 2000 een vaste stek had op tal van wave/goth festivals met een cold wave sound pur sang waar je kippenvel van kreeg. Tegenwoordig met een niet geheel onbekende Kloot Per W in de rangen. Maak kennis met Spiral Of Silence 2.0. Dark Entries sprak met Achiel en Tom.

Stel kort Spiral of Silence, de geschiedenis eens kort voor?

Achiel: We begonnen in de vroege jaren 90 vanuit een voorliefde voor bands als Joy Division, Bauhaus, The Jam etc. In het begin speelden we vooral covers in jeugdhuizen – toen nog onder de naam ‘Theatre Of Pain’. Vooral Joy Division was onze sterkte – dankzij de vocals van Tom, uiteraard. We namen een aantal demo’s op met eigen nummers en die kwamen in het vizier van een Italiaans label dat in 1998 onze eerste officiële release uitbracht: “Leap”. Het titelnummer begon snel een eigen leven te leiden in de underground scene en dat bracht ons meteen op tal van binnen- en buitenlandse podia. Eind jaren 90 was de ‘black scene’ aan een zoveelste revival toe en Spiral sprong mee op de trein. Je had toen festivals als Eurorock (waar we enkele keren speelden met bands als Gary Numan, Echo & The Bunnymen etc.) maar ook op de Purple Moon evenementen (van Alain Meulebrouck) waren we een vaste waarde. We speelden support acts voor bands als Chameleons, Clan Of Xymox. Volle zalen in Het Kuipke, De Vooruit, … het waren leuke tijden. In de vroege jaren 2000 kwam onze tweede plaat uit (‘Decadent’) en dan kregen we ook meer aandacht vanuit het buitenland. Optredens in Rome, Londen, Nederland. Onze cover versie van “Dead Souls” van Joy Division kwam op een Joy Division tribute plaat terecht en dat bracht ons tot een (eerste) hoogtepunt, denk ik. Daarna kregen we een beetje het gevoel dat het wat te veel routine werd – dezelfde festivals, … dezelfde mensen, … We hadden allemaal nood aan iets nieuws, denk ik.

Hoe lang zijn jullie weggeweest en waarom de plotse terugkeer?

Tom: eigenlijk zijn we nooit echt gestopt, alleen hebben we sinds “Souls”, een nummer uit 2004, geen plaat meer uitgebracht. Tussendoor hebben we wel nog een aantal keer opgetreden. Achiel: We deden nog wat reünie optredens (hoewel we nooit splitten). Het laatste wapenfeit dateert van 2014, toen we op een festival in Geleen (NL) speelden.

Jullie waren een cold wave band als ik dat mag zeggen blijven jullie al die jaren later deze muziekstijl trouw?

Tom: het is niet onze bedoeling een welbepaalde stijl te spelen. Ik geef toe dat ik wat lang ben blijven plakken in postpunk, Achiel brengt wat meer poppy invloeden in de nummers en Kloot Per W is een wandelende muziekencyclopedie. De nieuwe nummers klinken gewoon als een combinatie hiervan.

Achiel: we waren altijd al wat het buitenbeentje in het dark wave milieu. Ik herinner me hoe we in het jaar 2000 op Wave Gottik Treffen (D) met ons imago een beetje uit de toon vielen. We waren nooit bewust bezig met hoe we moesten klinken en welke looks we moesten hebben. We speelden wat we dachten dat goed klonk – weliswaar allemaal met onze muzikale invloeden. Dat Kloot Per W er nu bij is brengt nieuwe perspectieven. Veel mensen vergeten dat hij meer is dan een ‘Belpop-icoon’. In de late jaren 70 en vroege jaren 80 bracht hij muziek uit die mee aan de wieg ligt van het wave genre (check nummers als ‘Programmed’ maar eens).

Hoe ziet de actuele bezetting eruit?

Tom: De nieuwe nummers zijn vooral een samenwerking van Achiel, Kloot Per W en mezelf. Gert zal live ook opnieuw meespelen. En ik heb twee mensen van mijn Genkse avonturen gevraagd om ons live te versterken: Thomas Francois op piano/keys en Patrick Dubois op bas.

Er is een nieuwe singel – “Toll”, komt er ook een album?

Tom: We blijven aan nieuwe nummers werken voor een EP of wie weet een full album.

Achiel: We zijn ondertussen gewend aan het ‘componeren op afstand’ gegeven. Het is niet altijd evident, maar het werkt wel. Het nieuw materiaal begint stilaan veelbelovend te klinken en het zou zonde zijn dit niet uit te brengen. We hebben de support van het Britse Jezus Factory Records, een label dat quasi uitsluitend Belgische artiesten uitbrengt (Pascal Deweze, Mauro Pawlowski, Kloot Per W Group, Cromwell). Een label dat zich dus niet meteen situeert in het cold-wave of post punk genre, … maar ook dat brengt weer nieuwe perspectieven.

Was het Tom's passage als Siglo XX zanger die de interesse aanwakkerde?

Tom: ik denk dat het zeker niet slecht was dat we eens ervaring opdeden bij andere mensen. Ik bij Honeymoon Cowboys/Siglo XX, Achiel met Kloot Per W en Cromwell, Gert met zijn bluesgroep Tres Hombres. De interesse om opnieuw samen te spelen bleef er altijd wel.

Achiel: Ik zag Tom met Siglo XX live in Aarschot, een week voor de eerste lockdown en was echt onder de indruk van zijn vocals. Of het me inspireerde om opnieuw muziek te maken met Spiral of Silence? Ik denk gewoonweg dat oude liefde niet snel roest .

Welk is voor jullie het belangrijkste verschil tussen 20 jaar en meer terug en 2021 om muziek te releasen en hoe kijken jullie nu tegen de scene aan?

Tom: toen we nog studeerden en geen gezin hadden, was er uiteraard de tijd om nummers te maken op repetities. Tegenwoordig gebeurt het componeren vooral online, ook omdat de technologieën hiervoor veel toegankelijker geworden zijn. En met huidige toestanden was dit ook de enige manier om nieuwe muziek te maken uiteraard. Maar ik zal vooral blij zijn als we die nummers eindelijk samen kunnen spelen.

Achiel: ik vind het wat dubbel. Enerzijds kan zowat iedereen thuis muziek opnemen en zelf ‘uitbrengen’ op een of ander platform (waar je vroeger nog een label nodig had) – maar dat leidt tegelijkertijd tot een overaanbod, … honderden zogenaamde ‘releases’ elke dag, … ik zie door het bos de bomen niet meer.

Wat willen jullie nog bereiken met Spiral of Silence?

Achiel: eindelijk een goeie opvolger maken voor onze laatste plaat (‘Decadent’) en – vooral – live spelen. Ik mis de energie en de adrenaline van concerten.

Komen de releases ook fysiek (vinyl/cd)?

Achiel: wellicht komt de ep op cd of vinyl uit. Jezus Factory Records is alvast vragende partij. Ik zie trouwens dat onze vorige cd’s voor belachelijke bedragen verkocht worden op Discogs. Misschien moeten we daar ook maar eens een re-issue van doen .

Waar haalt Spiral Of Silence anno 2021 zijn inspiratie vandaan, was Covid een element in de doorstart, een inspiratie? Persoonlijk sluit cold wave goed aan bij deze tijd meen ik?

Tom: Soms zijn de teksten recht uit het leven gegrepen, soms trachten we er ook een elementje humor in te brengen (de ene keer al wat geslaagder dan de andere). En soms is de tekst gewoon wat zinnen die makkelijk bij de muziek passen. Ook wat betreft de teksten is het niet de bedoeling in een bepaalde stijl te passen, we zien gewoon wat eruit komt.

Wat zijn jullie beste, mooiste en minst mooie herinnering aan jullie eerste carrière?

Tom: Beste en mooiste herinnering: optreden in Rome. Minst leuke: het verlies van een aantal mensen die veel te vroeg gestorven zijn, waaronder onze gitarist Bart.

Achiel: Tom, vergeet je legendarische aanvaring niet met Ian McCulloch van Echo & The Bunnymen. We speelden op Eurorock en backstage zei Tom tegen dé Ian McCulloch: “You’re a very good singer but you’re so f***n full of yourself…”, waarop de zanger Tom een klap verkocht… Gelukkig bedaarde het nog voor het ontspoorde en beide zangers poseerden arm in arm op de foto. Hilarisch, toch?

Welke artiesten volgen jullie nu op de voet en welke zitten voor eeuwig en altijd in je hart?

Tom: twee groepen die ik niet snel zal beu worden zijn The Sound en The Call. Aan recente muziek kom ik, zeker nu er geen festivals meer zijn, schandalig weinig toe om te leren kennen. Ik word een echte ouwe zak, dus (lacht).

Spiral Of Silence (facebook)

Fotos (c) FB pagina Spiral Of Silence, foto 4 zagner Tom van Spiral Of Silence live op vocalen bij Siglo XX

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...