casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

748 items

   

Spiral Of Silence
'oude liefde roest niet'
20/05/2021, Kurt Ingels
 Bookmark and Share

20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
20/05/2021 : Spiral Of Silence - 'oude liefde roest niet'
Voor velen is deze naam allicht onbekend en derhalve onbemind. Zonde, nu de groep uitpakt met de vers verschenen nieuwe singel “Toll” wordt het tijd dat ook u ook kennis maakt met deze Belgische groep die eind jaren 90 en beginjaren 2000 een vaste stek had op tal van wave/goth festivals met een cold wave sound pur sang waar je kippenvel van kreeg. Tegenwoordig met een niet geheel onbekende Kloot Per W in de rangen. Maak kennis met Spiral Of Silence 2.0. Dark Entries sprak met Achiel en Tom.

Stel kort Spiral of Silence, de geschiedenis eens kort voor?

Achiel: We begonnen in de vroege jaren 90 vanuit een voorliefde voor bands als Joy Division, Bauhaus, The Jam etc. In het begin speelden we vooral covers in jeugdhuizen – toen nog onder de naam ‘Theatre Of Pain’. Vooral Joy Division was onze sterkte – dankzij de vocals van Tom, uiteraard. We namen een aantal demo’s op met eigen nummers en die kwamen in het vizier van een Italiaans label dat in 1998 onze eerste officiële release uitbracht: “Leap”. Het titelnummer begon snel een eigen leven te leiden in de underground scene en dat bracht ons meteen op tal van binnen- en buitenlandse podia. Eind jaren 90 was de ‘black scene’ aan een zoveelste revival toe en Spiral sprong mee op de trein. Je had toen festivals als Eurorock (waar we enkele keren speelden met bands als Gary Numan, Echo & The Bunnymen etc.) maar ook op de Purple Moon evenementen (van Alain Meulebrouck) waren we een vaste waarde. We speelden support acts voor bands als Chameleons, Clan Of Xymox. Volle zalen in Het Kuipke, De Vooruit, … het waren leuke tijden. In de vroege jaren 2000 kwam onze tweede plaat uit (‘Decadent’) en dan kregen we ook meer aandacht vanuit het buitenland. Optredens in Rome, Londen, Nederland. Onze cover versie van “Dead Souls” van Joy Division kwam op een Joy Division tribute plaat terecht en dat bracht ons tot een (eerste) hoogtepunt, denk ik. Daarna kregen we een beetje het gevoel dat het wat te veel routine werd – dezelfde festivals, … dezelfde mensen, … We hadden allemaal nood aan iets nieuws, denk ik.

Hoe lang zijn jullie weggeweest en waarom de plotse terugkeer?

Tom: eigenlijk zijn we nooit echt gestopt, alleen hebben we sinds “Souls”, een nummer uit 2004, geen plaat meer uitgebracht. Tussendoor hebben we wel nog een aantal keer opgetreden. Achiel: We deden nog wat reünie optredens (hoewel we nooit splitten). Het laatste wapenfeit dateert van 2014, toen we op een festival in Geleen (NL) speelden.

Jullie waren een cold wave band als ik dat mag zeggen blijven jullie al die jaren later deze muziekstijl trouw?

Tom: het is niet onze bedoeling een welbepaalde stijl te spelen. Ik geef toe dat ik wat lang ben blijven plakken in postpunk, Achiel brengt wat meer poppy invloeden in de nummers en Kloot Per W is een wandelende muziekencyclopedie. De nieuwe nummers klinken gewoon als een combinatie hiervan.

Achiel: we waren altijd al wat het buitenbeentje in het dark wave milieu. Ik herinner me hoe we in het jaar 2000 op Wave Gottik Treffen (D) met ons imago een beetje uit de toon vielen. We waren nooit bewust bezig met hoe we moesten klinken en welke looks we moesten hebben. We speelden wat we dachten dat goed klonk – weliswaar allemaal met onze muzikale invloeden. Dat Kloot Per W er nu bij is brengt nieuwe perspectieven. Veel mensen vergeten dat hij meer is dan een ‘Belpop-icoon’. In de late jaren 70 en vroege jaren 80 bracht hij muziek uit die mee aan de wieg ligt van het wave genre (check nummers als ‘Programmed’ maar eens).

Hoe ziet de actuele bezetting eruit?

Tom: De nieuwe nummers zijn vooral een samenwerking van Achiel, Kloot Per W en mezelf. Gert zal live ook opnieuw meespelen. En ik heb twee mensen van mijn Genkse avonturen gevraagd om ons live te versterken: Thomas Francois op piano/keys en Patrick Dubois op bas.

Er is een nieuwe singel – “Toll”, komt er ook een album?

Tom: We blijven aan nieuwe nummers werken voor een EP of wie weet een full album.

Achiel: We zijn ondertussen gewend aan het ‘componeren op afstand’ gegeven. Het is niet altijd evident, maar het werkt wel. Het nieuw materiaal begint stilaan veelbelovend te klinken en het zou zonde zijn dit niet uit te brengen. We hebben de support van het Britse Jezus Factory Records, een label dat quasi uitsluitend Belgische artiesten uitbrengt (Pascal Deweze, Mauro Pawlowski, Kloot Per W Group, Cromwell). Een label dat zich dus niet meteen situeert in het cold-wave of post punk genre, … maar ook dat brengt weer nieuwe perspectieven.

Was het Tom's passage als Siglo XX zanger die de interesse aanwakkerde?

Tom: ik denk dat het zeker niet slecht was dat we eens ervaring opdeden bij andere mensen. Ik bij Honeymoon Cowboys/Siglo XX, Achiel met Kloot Per W en Cromwell, Gert met zijn bluesgroep Tres Hombres. De interesse om opnieuw samen te spelen bleef er altijd wel.

Achiel: Ik zag Tom met Siglo XX live in Aarschot, een week voor de eerste lockdown en was echt onder de indruk van zijn vocals. Of het me inspireerde om opnieuw muziek te maken met Spiral of Silence? Ik denk gewoonweg dat oude liefde niet snel roest .

Welk is voor jullie het belangrijkste verschil tussen 20 jaar en meer terug en 2021 om muziek te releasen en hoe kijken jullie nu tegen de scene aan?

Tom: toen we nog studeerden en geen gezin hadden, was er uiteraard de tijd om nummers te maken op repetities. Tegenwoordig gebeurt het componeren vooral online, ook omdat de technologieën hiervoor veel toegankelijker geworden zijn. En met huidige toestanden was dit ook de enige manier om nieuwe muziek te maken uiteraard. Maar ik zal vooral blij zijn als we die nummers eindelijk samen kunnen spelen.

Achiel: ik vind het wat dubbel. Enerzijds kan zowat iedereen thuis muziek opnemen en zelf ‘uitbrengen’ op een of ander platform (waar je vroeger nog een label nodig had) – maar dat leidt tegelijkertijd tot een overaanbod, … honderden zogenaamde ‘releases’ elke dag, … ik zie door het bos de bomen niet meer.

Wat willen jullie nog bereiken met Spiral of Silence?

Achiel: eindelijk een goeie opvolger maken voor onze laatste plaat (‘Decadent’) en – vooral – live spelen. Ik mis de energie en de adrenaline van concerten.

Komen de releases ook fysiek (vinyl/cd)?

Achiel: wellicht komt de ep op cd of vinyl uit. Jezus Factory Records is alvast vragende partij. Ik zie trouwens dat onze vorige cd’s voor belachelijke bedragen verkocht worden op Discogs. Misschien moeten we daar ook maar eens een re-issue van doen .

Waar haalt Spiral Of Silence anno 2021 zijn inspiratie vandaan, was Covid een element in de doorstart, een inspiratie? Persoonlijk sluit cold wave goed aan bij deze tijd meen ik?

Tom: Soms zijn de teksten recht uit het leven gegrepen, soms trachten we er ook een elementje humor in te brengen (de ene keer al wat geslaagder dan de andere). En soms is de tekst gewoon wat zinnen die makkelijk bij de muziek passen. Ook wat betreft de teksten is het niet de bedoeling in een bepaalde stijl te passen, we zien gewoon wat eruit komt.

Wat zijn jullie beste, mooiste en minst mooie herinnering aan jullie eerste carrière?

Tom: Beste en mooiste herinnering: optreden in Rome. Minst leuke: het verlies van een aantal mensen die veel te vroeg gestorven zijn, waaronder onze gitarist Bart.

Achiel: Tom, vergeet je legendarische aanvaring niet met Ian McCulloch van Echo & The Bunnymen. We speelden op Eurorock en backstage zei Tom tegen dé Ian McCulloch: “You’re a very good singer but you’re so f***n full of yourself…”, waarop de zanger Tom een klap verkocht… Gelukkig bedaarde het nog voor het ontspoorde en beide zangers poseerden arm in arm op de foto. Hilarisch, toch?

Welke artiesten volgen jullie nu op de voet en welke zitten voor eeuwig en altijd in je hart?

Tom: twee groepen die ik niet snel zal beu worden zijn The Sound en The Call. Aan recente muziek kom ik, zeker nu er geen festivals meer zijn, schandalig weinig toe om te leren kennen. Ik word een echte ouwe zak, dus (lacht).

Spiral Of Silence (facebook)

Fotos (c) FB pagina Spiral Of Silence, foto 4 zagner Tom van Spiral Of Silence live op vocalen bij Siglo XX

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Koffinsurfer - Koffinsurfer (vinyl 7')

Dit klinkt wel heel speciaal. Bij Koffinsurfer hoor je zowat de meest extreme en morbide gruntzang die je ooit hebt gehoord en dat in combinatie met akoestisch folky gitaarspel. En de derde component zijn droney ambient/noise elektronische geluiden. Aldus krijg je een soort akoestische doom metal, al kan je het ook als neofolk beschouwen met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Remote - The Great Bong Of Buchenwald

Van deze band uit Kaluga, een middelgrote stad van dikke 300.000 inwoners op 200 km van Moskou, bespraken we onlangs nog het tweede album “The Gift” uit 2016. Remote spelen ultralogge stonerdoom met een fikse portie vuile, vettige sludge. Die sludge invloeden zijn in de eerste plaats te horen in de vocals; de zanger heeft een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ledfoot - Black Valley

‘The King of gothic blues’ noemt hij zichzelf, deze Ledfoot. Nee, valse bescheidenheid is hem alvast niet vreemd. Tim Scott McConnell (°1958) heet de man achter de artiestennaam Ledfoot. Hij groeide op in de USA (Florida) in de vrij armoedige omstandigheden van een trailerpark. Zijn grote liefde was al van jongsaf zijn gitaar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Allerseelen - Morgenröte

Begin 2019 Binnen het genre waarin ondergetekende zich nog steeds het best thuis voelt, neofolk inderdaad, is de naam en staat van dienst van Allerseelen een standvastige zekerheid te noemen. Het project van de charismatische Oostenrijker Gerhard Hallstatt wist op het moment van z’n 30 jarige bestaan nog steeds de relevantie ...

lees meer...
CD BESPREKING : Parikul - Related Memories

Er lijkt een frisse wind te waaien, of beter er waait een frisse wind in onze hoofdstad waar post punk en wave eigenlijk nooit zijn weg geweest. Partikul, het duo Aly en Stef, gingen in 2019 aan de slag met hun elektronisch aangestuurde dark wave en dat resulteerde de zomer (ik weet het beter laat dan nooit) in het albumdebuut “Related ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 24/11/2021 : Zaterdag Wool-E Fest in Magasin 4

Het regent afgelastingen van concerten, al is dit gelukkig nog niet overal. Optredens mogen immers nog steeds doorgaan mits er zowel naar een Covid Safe Ticket als naar het dragen van een mondmasker wordt gevraagd. En dat is het geval op Wool-E Fest, dat volgende zaterdag doorgaat in het Brusselse Magasin 4. Wool-E Fest, dat doorgaat op ...

lees meer...
NIEUWS 23/11/2021 : Amerikaanse gothic rock band The Wake gaat de remix toer op!

Na vele jaren wachten verscheen rond deze tijd vorig jaar het album “Perfumes And Fripperies” (klik hier voor de Dark Entries review) van deze Amerikaanse cult formatie. De groep gaat ondertussen weer live de hort op en om zich in de kijker te spelen, pakt de groep nu uit met de ep “Mixers And Elixirs” waarop de gothic ...

lees meer...
NIEUWS 22/11/2021 : Het Cold Transmission label heeft weer een paar leuke releases klaar!

Hopelijk liggen ze gauw op de redactietafel voor een kritische review hoor ik u al denken. Feit is dat Cold Transmission naarstig aan de weg blijft timmeren om minder gekende internationale post punk acts (en alles wat onder dat label vegeteert) tot bij ons in de woonkamer te brengen en dat alleen al verdient respect. Recent verscheen er nieuw ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : 'Leidenschaft' van Lacrimosa voor onder de kerstboom?

Er werd een plaat van Lacrimosa beloofd voor 2020, maar er is de afgelopen twee jaar zoveel gebeurd dat we Tilo Wolff kunnen vergeven dat het wat langer geduurd heeft. Al sinds een paar dagen worden er evenwel steeds meer details bekend gemaakt over de nieuwe Lacrimosa. Deze komt op 24 december 2021 uit, net op tijd dus om het als kerstcadeau ...

lees meer...
NIEUWS 21/11/2021 : Dicentra Macrantha: een vernieuwend gothic rock project

Laten we er maar eens als bij de kippen bij zijn. Dicentra Macrantha is een nieuw project uit Leuven, dat net zijn eerste nummers uitgebracht heeft: 'Goddess' en 'Halloween'. Toch gaat het hier ook om een oude bekende. Krys Lunacy van Dicentra Macrantha is immers ook de man die rond 2011 de muziek van de batcave cultgroep The ...

lees meer...
FOTO'S : Winterkälte - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : DIVE - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Iszoloscope - @ Porta Nigra Autumn Passage, 13/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sinner’s Day 30 oktober - 1 november, The Max Venues Heusden-Zolder - De eerste Sinner’s Day driedaagse deed even de mijnsite herleven. Het zag er nog een keer ‘zwart’ van het volk. Een eigenzinnige weergave van een beleving.

In covid tijden een onderneming als deze Sinner’s Day uit de grond stampen is geen evidentie. Dat bleek nog maar een keer uit het wegvallen van diverse groepen die vooral om die pandemie reden verstek gaven. Immers covid maakt een Europese toer op poten zetten, waarbij alle landen hun eigen covid ongemakken en dito regeltjes kennen, ...