casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

740 items

   

ENZO KREFT
Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
06/03/2021, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

06/03/2021 : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
06/03/2021 : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
06/03/2021 : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
06/03/2021 : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
06/03/2021 : ENZO KREFT - Ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.
Enzo Kreft – Eric Vandamme voor de vrienden – heeft alweer een plaat afgewerkt, en zoals gewoonlijk gaat het om een conceptalbum. Nadat hij op ‘Wasteland’ de milieuproblemen thematiseerde en op ‘Control’ de gevaren van de moderne technologie, gaat hij nog een stapje verder op ‘Different World’. Hierop behandelt hij een thema dat gloeiend actueel is: COVID-19. Hij doet dat als een vorm van maatschappijkritiek. Volgens Enzo wordt de pandemie immers mee veroorzaakt door onze levenswijze. Daar wilden we uiteraard meer over weten, en we trokken hem aan zijn oren voor een kritisch vraaggesprek.

Dag Eric. Proficiat met je nieuwe plaat. Hij lijkt heel erg geïnspireerd door de corona-pandemie. In welke zin heeft de pandemie je geïnspireerd om er muziek over te maken?

Ik vind mijn inspiratie in themas die te maken hebben met bedreigingen voor onze samenleving en ik kan zo mijn onvrede, woede of bezorgdheid uiten. Zo was het werken aan Different World” een goede manier om ook deze pandemie te kanaliseren en te verwerken.

Lag het thema van de nieuwe plaat bij voorbaat vast? Ik heb ergens gelezen dat je eerst andere plannen had en dat je je tijdens het werken bent gaan concentreren op de pandemie.

De impact van de pandemie was zo heftig dat ik er de ogen niet voor kon sluiten. Ik moest ermee aan de slag, zo voelde het. De andere plannen werden er abrupt door van tafel geveegd... maar ze zitten nog in de koelkast, dus...

Is het virus een wraak van de natuur, zoals je lijkt te suggereren op Woke Up This Morning?

Ik denk van wel. De natuur is een mooi maar gevaarlijk beest dat je niet moet uitdagen. Onze vroege voorouders leefden nog in volledige verbondenheid met de natuur, maar gaandeweg zijn we de connectie verloren. De mens heeft tienduizenden jaren kunnen genieten van wat de aarde voorbrengt, maar is hierin de laatste eeuwen wel erg ver gegaan en daarop reageert de natuur.

Opmerkelijk aan de pandemie is dat het blijkbaar ook een broeihaard is voor complottheorieën. Je snijdt dit onderwerp aan in Viral Paranoia. In welk opzicht denk je dat de pandemie dit soort theorieën voortbrengt?

Gebeurtenissen op wereldschaal, rampen en crisissen bij uitstek, vormen een aanleiding voor complottheorieën, denk bijvoorbeeld maar aan 9/11. Complotdenken wordt in de hand gewerkt door onduidelijkheid en complotdenkers proberen hierop in te spelen. Uitbraken van virussen zijn wel vaker onderwerp geweest van complottheorieën, logischerwijs ook deze pandemie. Ik las onlangs dat uit onderzoek bleek dat 1/3 van de Belgische bevolking minstens in 1 complottheorie gelooft... ik viel bijna van mijn stoel!

Als ik het goed begrijp pleit je voor meer respect voor de natuur als antwoord op de epidemie. Hoewel ik dit kan onderschrijven, heb ik ook een bedenking. Is het virus geen deel van de natuur dat ons bedreigt? En kunnen we het virus niet net te lijf gaan doordat we een gevorderde gezondheidszorg hebben?

De natuur dwingt ons tot nederigheid. Ik denk dan aan de memorabele woorden van Seattle, het opperhoofd van de Duwanisch-Indianen: We belong to the earth, the earth does not belong to us”. De mens van vandaag ziet de natuur als een gescheiden iets dat hij denkt te kunnen controleren, maar dat is een illusie. Met de huidige wetenschappelijke kennis kunnen we inderdaad wel wat, we ontwikkelen vaccins en medicamenten en we leven gemiddeld langer dan vroeger, maar ik denk niet dat we ooit volledig opgewassen zullen zijn tegen de verrassingen die moeder natuur voor ons in petto heeft.

Een tweede thema dat prominent aanwezig is op je cd, is de destructieve consumptiemaatschappij, en het feit dat zowel de politiek als een groot deel van de bevolking liever zijn hoofd in het zand steekt, verder in luxe leeft, dan de waarheid – bijvoorbeeld omtrent de klimaatverandering – aan te pakken. Kun jij dat beter uitleggen?

We leven massaal boven onze stand en net dat ligt aan de basis van deze coronapandemie en ook toekomstige epidemieën. Ik zie het dan ook niet als een tweede thema op de cd, maar eerder als het uitdiepen van de onderliggende ziekte” waarvan deze hele pandemie een gevolg is. COVID-19 is een zoönose, een infectie afkomstig van andere dieren. We mogen ons volgens wetenschappers in de komende decennia nog aan andere zoönoses verwachten. De oorzaken hiervan moeten we zoeken in de aantasting van ecosystemen door massale ontbossing, de industrialisatie van de veeteelt en de voedingsmiddelenindustrie. Zolang de politiek en een groot deel van de bevolking dit ontkennen, kunnen de problemen alleen maar toenemen.

Ik moest bij je plaat regelmatig denken aan Gary Numan. Niet alleen muzikaal zijn er gelijkenissen. Als we kijken naar de laatste plaat van Numan – 'Savage' waarin de overgebleven mensen de wereld moeten herbouwen nadat de klimaatverandering alles om zeep heeft geholpen – of naar zijn nieuwe plaat Intruder, waarin de mens zelf tot een soort virus wordt gebombardeerd waarvan de wereld zich beter zou verlossen, dan zie ik ook inhoudelijke gelijkenissen. Voel je je artistiek verbonden aan iemand als Gary Numan?

Er worden al eens muzikale vergelijkingen gemaakt met bijvoorbeeld Fad Gadget of Kraftwerk en inderdaad ook met Gary Numan. Dat is normaal, denk ik. Ik behoor tot dezelfde generatie en heb dus ook de zeitgeist van de late 70s en de vroege 80s actief beleefd. Bovendien gebruikte ik in 'Different World’ klanken van de Polymoog, die ook Numan gebruikt, waardoor mensen hieraan moeten denken. Je hoort die Polymoog-sounds ook wel in tracks van anderen, bijvoorbeeld in 'Theme For Great Cities’ van Simple Minds. Inhoudelijk voel ik ook wel een soort verbondenheid. Ik weet nog dat ik blij verrast was toen Savage” van Numan verscheen in september 2017, exact een maand na mijn album Wasteland” en ik vaststelde dat hij rond heel vergelijkbare themas had gewerkt.

Over het algemeen is je wereldbeeld – of tenminste het wereldbeeld dat je op Different Worldschetst – erg pessimistisch. Zie jij ook redenen tot optimisme in de huidige toestand van de wereld?

Het ziet er allemaal niet zo best uit nu, ik vraag me soms wel eens af of het nog goed komt. Ik durf wel te hopen dat een groeiend aantal mensen, waaronder een groot deel van de jongere generaties, deze crisis zien als een kans voor een duurzamere samenleving... dit is het moment voor verandering!

Enzo Kreft: website / bandcamp

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ohe Nomen - Night Flower

Uit de asse van de Italiaanse dark wave band Marlat ontstond deze Ohne Nomen, het project van Fra ‘AngeNoir’ Marlat en Filip Marlat (Iamnoone) die zich tekstueel laten inspireren door de schrijfsels van StephaneSeth (die andere helft van Iamnoone). Muzikaal wordt licht onderkoelde edoch sensuele synth wave uit de muziekkamer geperst ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - The Rough Guide To Avant-Garde Japan

Een mens moet prioriteiten stellen in het leven. Toen Jan Denolet besloot om niet alleen de pijp maar ook de pen aan Maarten te geven en bijgevolg zijn schrijfwerkzaamheden bij Dark Entries te stoppen konden we, hoe jammer we het ook vonden, daar alleen maar begrip voor opbrengen. Vooral voor ondergetekende een jammere zaak, want naast ...

lees meer...
CD BESPREKING : S.E.T.I. - The Sphere Of Density

Andrew Lagowski heet de man achter dit project. S.E.T.I. staat voor Search for Evidence of Terrestrial Intelligence. En zoals je al kan raden is de man nogal begeesterd door science fiction. Hij stelt ons met “The Sphere Of Density” een dubbelalbum voor met een studio schijfje en een live schijfje. Andrew Lagowski bracht in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Heretic

Aan alles komt een einde. Of dit ook het geval is voor de vruchtbare samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin daar hebben we het raden naar (al vermoeden en hopen we in ieder geval van niet!). Wat wel zeker is, is dat met Heretic het sluitstuk voor de trilogie die voorafgegaan werd door de ijzersterke albums Pilgrim en Hermit (waar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Aquario - Innsmouth/ Home 7'

Mario Hartwig studeerde af als master in de muziekwetenschap, is bekend als zanger en songschrijver van de symfonische metal band Glass God maar mag solo ook graag meer intieme dark pop songs schrijven die hij onder de moniker Aquario wat naambekendheid wil geven. Het Danse Macabre label viel voor de intimistische dark pop kunstjes van deze ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...