casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

TÝR
Pagan folk metal van de Faeröer
01/03/2008, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Týr zijn een pagan folk metal band van de Faeröer – een eilandengroep in de driehoek tussen IJsland, Noorwegen en Schotland – die old school heavy metal verzoenen met de traditionele muziek hen overgeleverd door hun voorvaderen. Het resultaat is een boeiend en opwindend brouwsel dat ze op 4 april komen voorstellen op het Pagan Fest in Hof Ter Lo! We wisten zanger/gitarist Heri Joensen te strikken voor een interview.

Kan je Týr eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Heri: Týr is een viking/folk/pagan metal band van de Faeröer. De Faeröer zijn 18 eilanden in de Noord Atlantische Oceaan. Omstreeks het jaar 850 vestigden er zich Noorse vikings en wij zijn hun afstammelingen. De band werd opgericht in 1998 en tot nu toe brachten we drie albums uit: “How Far To Asgaard” (2002), “Eric The Red” (2003) en “Ragnarok” (2006). Ons vierde album “Land” komt uit op 30 mei. We spelen muziek gebaseerd op Scandinavische traditionele muziek en old school heavy metal en onze compositorische benadering is heel klassiek en theoretisch.

Waarom kozen jullie de naam Týr voor jullie band?

Heri: We wilden een naam uit de noordse mythologie en de keuze viel op Týr, gedeeltelijk wegens het Black Sabbath album met die naam, maar ook omwille van de mythologische verhalen over Týr, in het bijzonder het verhaal over het ketenen van de wolf Fenrir. Týr is de god van oorlog, strategie, diplomatie en recht. Toen Fenrir uitgroeide tot een probleem voor de Aesir (de goden van de noordse mythologie) en niemand hem dierf te benaderen buiten Týr, de dapperste der Aesir, beslisten de Aesir dat hij geketend moest worden. Na een reeks gebeurtenissen moest Týr tenslotte zijn rechterhand opofferen aan de wolf om de vrede te bewaren, voor het algemeen belang. Dat mag een vreemde daad lijken voor een god van de oorlog, maar tezelfdertijd zendt hij een heel positieve boodschap. Het is die ambiguïteit en vragen die ze oproept die ons de naam Týr deden kiezen.

Kan je ons wat meer vertellen over zowel de metal invloeden als de folk invloeden in jullie muziek? Misschien een paar bandnamen?

Heri: Onze metal invloeden zijn de grote namen van de old school heavy metal: Iron Maiden, Metallica, Judas Priest, Black Sabbath etc. Onze folk invloeden zijn geen bands, maar folklore. De melodieën worden misschien wel gespeeld door een aantal folk bands, maar ik ben bekend met de meeste melodieën via de orale traditie. Ze werden mij aangeleerd door oudere mensen. Sommige zocht ik op in documenten en andere vond ik op opnames die teruggaan tot 1902, gecompileerd en uitgegeven op cd.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de albums “Eric The Red” en “Ragnarok”?

Heri: “Eric The Red” is veel toegankelijker en heeft meer straight forward songs. “Ragnarok” is een concept album, heel progressief, meer episch en hoogdravend.

Ik ken eigenlijk maar één band van de Faeröer en dat is Týr. Wellicht hebben jullie nog andere bands die de moeite zijn?

Heri: We hebben nog twee goede metal bands: Sic en Synarchy.

Het viking en het pagan thema staat centraal in de Týr songs. Zijn er soms leden van Týr die zich bezighouden met paganisme, odinisme of Ásatrú op religieus vlak of is het enkel een thema in de muziek?

Het antwoord is nee. Niet omdat we Ásatrú onbelangrijk vinden, maar omdat religie, dogmatische religie in het bijzonder, de wereld echt kapot heeft gemaakt. En meer dan eens. En een andere georganiseerde dogmatische religie zou het probleem enkel maar erger maken. Ásatrú gaat niet over geloof of religie: het gaat over geschiedkunde. Het geloof dat Odin heden ten dage ergens echt zou bestaan, is gewoon dom. De enige praktische benadering van Ásatrú is de parallellen die je kunt trekken tussen de sagen over de Aesir en onze samenleving, het mensdom en de wereld in het algemeen. Op die manier kan je een aantal gouden granen meepikken uit Ásatrú.

Kan je ons al iets vertellen over het nieuwe album?

Heri: Op het nieuwe album “Land” staan meer traditionals, het is meer episch, meer heidens en meer viking dan elk van onze vorige albums. Ik denk dat het ook toegankelijker is dan “Ragnarok”. De compositorische benadering is meer die van “How Far To Asgaard”.

Wat mogen we verwachten van het Týr concert op het Paganfest in Antwerpen?

Heri: We spelen vooral nieuwe songs en de setlist is niet zo lang. Er spelen immers 5 bands, dus we hebben niet de tijd om alle songs te spelen die we zouden willen. Het zal in elk geval een knaller van een concert worden en de eerste kans om ons nieuw materiaal te horen.

Jullie maken gebruik van runentekens. Rond het gebruik van runen bestaan heel wat vooroordelen. Zo zijn er zeker mensen die jullie omwille daarvan automatisch in het extreemrechtse kamp zullen plaatsen. Wat antwoord je als zo iemand vraagt: “Is Týr een fascistische, nazistische of racistische band is?”

Heri: NEE, ABSOLUUT NIET! We noemden onze band dus Týr ten dele omwille van de Germaanse en Oud-Noorse god met de naam Týr en ten dele wegens het Black Sabbath album met de titel Týr. Het idee voor het rune logo kregen we van datzelfde Black Sabbath album. We distantiëren ons van het misbruik dat het derde rijk maakte van de Týr rune. We hebben niets te maken met fascistische, nazistische of racistische ideeën en we distantiëren er ons van. We staan integendeel sterk achter de idee dat alle mensen gelijk geboren worden. Tezelfdertijd vinden we dat we het recht hebben om trots te zijn op ons cultureel erfgoed, maar zonder afbreuk te doen aan dat van anderen.

Henk Vereecken

http://www.tyr.net

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...