casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

748 items

   

EPICA
Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021, Gerry Croon
 Bookmark and Share

11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, dat we zeer binnenkort mogen verwachten. Die vrees bleek onterecht, want ‘Omega’ doet er schijnbaar nog een stevige schep bovenop! Stichter en tevens songwriter/gitarist/zanger Mark Jansen van Epica was zoals steeds bereikbaar om op onze vragen te antwoorden.

Een eerste vraag, en vergeef me, maar je kan toch niet rond die corona heen. Hoe hebben jullie afgelopen maanden beleefd?

Het is zoals het is, ik woon ook nog eens in Zuid-Italië dus heb de rest van de boys en girl al heel lang niet meer gezien. We maken er het beste van en zijn blij dat de plaat binnenkort uitkomt zodat we iets hebben om naar uit te kijken. Verder pas ik me vrij snel aan aan veranderende omstandigheden en thuis heb ik ook nog genoeg te doen dus ik verveel me geen moment.

Wat is de stand van zaken van Corona in Nederland? Vind je dat de regering het goed aanpakt? In België is er vaak onderlinge twist tussen virologen en regering, is dat in Nederland ook het geval?

Ik ben al een hele lange tijd niet meer in Nederland geweest maar ik volg het nieuws uiteraard wel strikt op. Onderlinge twist is er overal wel. Iedereen heeft net wat andere belangen en meningen over het beleid. Hier in Italië hebben we maanden in een harde lockdown gezeten, we mochten zelfs onze huizen nog niet meer uit. Dat doet wel wat met je. Ik heb gelukkig nog een grote tuin maar er zijn veel mensen die in steden wonen, die het in die periode veel zwaarder hadden dan ik. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen in deze onzekere tijden. Ik ben altijd positief ingesteld dus we moeten even door deze dikke zure appel heen bijten en hopelijk kunnen we daarna met z’n allen samen bouwen aan een mooiere wereld.

‘Abyss of Time’ was de eerste single die ook op video te zien was. En gezien is hij zeker! Meer dan een 2 miljoen keer! Waarom de keuze voor dit nummer? Waar vond je de inspiratie voor deze geweldige clip?

Qua songs hebben we mensen buiten de band laten kiezen, zoals onze boeker en mensen van de platenmaatschappij. Want dan krijg je een puur objectieve mening. ‘Abyss of Time’ werd vaak genoemd dus dat was daarmee een logische keuze.

Voor de video hebben we samen gewerkt met Grupa13 uit Polen. Deze mannen zijn door de wol geverfd en hebben al veel ervaring opgedaan. We hebben samen met hen de verhaallijn uitgezet op basis van de tekst maar ook wat eigen interpretatie vanuit Grupa13 zelf.

‘Omega’ is de titel van jullie nieuwe werkstuk. Net zoals op ‘The Holographic Principle’ (2016) wordt er terug een volledig symfonisch orkest ingeschakeld. Dat fascineert me enorm. Het is toch een huzarenstuk om voor elke muzikant een partij in de juiste sleutel en toonaard uit te schrijven. Wie zijn verdienste is dat?

Dat is inderdaad een monnikenwerk. Alle arrangementen hebben we zelf gemaakt samen met producer Joost van den Broek maar het uitschrijven van alle individuele partijen heeft Ben Mathot op zich genomen. Je hebt hem al gehoord. Hij heeft meegewerkt als violist op onze akoestische versies en die van Ayreon. Ben verklapte ons dat hij daar twee weken aan heeft zitten werken. Echt een enorme klus, inderdaad.

Je hebt samengewerkt met het Filharmonisch orkest van Praag. Hoe kom je bij dit orkest terecht?

Dit orkest kende ik door mijn samenwerking met ditzelfde orkest op het album Dhyana van mijn andere band MaYaN. Dit was me zo goed bevallen dat we met Epica ook voor dit orkest hebben gekozen. De vorige keer met ‘The Holographic Principle’ hebben we het orkest in losse delen in Nederland opgenomen, dus een strijkerssessie, een blazerssessie etc. Maar we vinden dat als ze allemaal tegelijk spelen nog mooier en meer organisch klinken. Dus dat was dan ook de reden om deze keer naar Praag te trekken.


Wolven spelen een rol in ‘Omega’. Kan je daar wat over uitweiden? En Epica heeft ook twee wolven geadopteerd. Wat was daar de beweegreden voor?

De song ‘Freedom’ gaat erover dat we allemaal twee wolven in ons gevat hebben. Een donkere wolf die negatieve gevoelens en emoties zoals haat en jaloezie voedt en een andere lichte wolf die positieve gevoelens en emoties uitdraagt, zoals medeleven en liefde. De wolf die we het meest voeden zal de dominante wolf worden, dus het is uiteindelijk een eigen keuze wie we willen zijn en wat we willen uitdragen in dit leven. Het idee van de adoptie kwam van ons label Nuclear Blast. Aangezien we in het verleden zelf al wat campagnes met het WWF hebben gedaan, leek ons dit ook wel een goed idee. Overal waar we kunnen helpen en ons steentje kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor dieren en dierenwelzijn in het algemeen daar doen we het. De wolven leven verder in Noord-Amerika. Een eigen naam hebben we ze niet kunnen geven. .

We zijn ook altijd benieuwd naar de muzikale interesses en ontdekkingen van andere. Zo dus; welke bands of cd’s heb je jezelf onlangs aangeschaft of ontdekt?

Ik heb de laatste tijd de nieuwe plaat van Phantom Elite vaak gedraaid. Mijn oude muzikale collega van After Forever, Sander Gommans heeft daar een flinke vinger in de pap te brokken, dus ik was razend benieuwd. Het mag gezegd, die plaat is erg goed.

Ik wens jullie verder nog alle succes toe en veel plezier met de komende tour. Ik zag dat je onder andere geprogrammeerd staat in Finland en Roemenië. Fantastisch. Als fan is het fijn te zien dat jullie zo sterk groeien, toch jezelf trouw blijft en steeds blijft streven naar beter! Hopelijk mogen alle concertplannen plaatsvinden (f***cking corona).

Top, dank voor het interview! Uiteindelijk zal het goed komen, hopelijk gaat het niet al te lang meer duren. Bovenal wens ik iedereen een goede gezondheid toe!

Epica

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : TeHÔM - Phobos

Dit dark ambient/ritual project uit de Kroatische hoofdstad Zagreb kent een bewogen geschiedenis. Het ontstond eigenlijk reeds in 1987 toen de vierkoppige metalband Ivor The Lord zijn naam wijzigde in Ivor Lord en met twee originele bandleden doorging: Siniša Očuršćak en Goran Terihaj, waarbij de muziekstijl ook wijzigde ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevig debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
CD BESPREKING : Whispers In The Shadow - Gilding The Lily - A Retrospective 1996-2021

25 jaar Whispers In The Shadow wordt gevierd met een compilatie: ‘Gilding The Lily – A Retrospective 1996-2021’. Daarop prijken maar liefst 21 nummers uit de volledige loopbaan van de groep. Maar dat zijn niet steeds de originele versies. Whispers In The Shadow koos ervoor om heel wat nummers opnieuw op te nemen, waardoor ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fistula - Ignorant Weapon (vinyl 7')

Een bandnaam als Fistula (‘pijpzweer’) en artwork als dit, dat kan toch bijna enkel grindcore zijn? Dit is trouwens een uitgave van het Russische Bad Roads label in samenwerking met het Britse grindcorelabel Let The Bastards Grind. Toch zou ik dit persoonlijk niet echt grindcore noemen (of toch geen echte) want daarvoor is de stem ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ate & Nowa Ziemia - Substrate

Een samenwerking tussen twee Polen afkomstig uit Trójmiasto, ‘Driestad’, een grote agglomeratie van meer dan een miljoen inwoners rond de steden Gdynia, Sopot en Gdańsk in het noorden van het land aan de Noordzee. Achter Nowa Ziemia zit Artur Krychowiak. Nowa Ziemia creëert experimentele gitaar composities ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : ODD - Offensive Defiant Disorder

Robert Hofman leerde we kennen als de accordeonist van de Rotterdamse neofolkband Osewoudt. Qua hipheid zal hij voor velen met dit instrument waarschijnlijk geen hoge ogen gooien maar de fans van het genre weten dat de aerofoon hierin wel degelijk een meerwaarde te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan het fantastische Forseti en ook Hofmans ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...