casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

EPICA
Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021, Gerry Croon
 Bookmark and Share

11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, dat we zeer binnenkort mogen verwachten. Die vrees bleek onterecht, want ‘Omega’ doet er schijnbaar nog een stevige schep bovenop! Stichter en tevens songwriter/gitarist/zanger Mark Jansen van Epica was zoals steeds bereikbaar om op onze vragen te antwoorden.

Een eerste vraag, en vergeef me, maar je kan toch niet rond die corona heen. Hoe hebben jullie afgelopen maanden beleefd?

Het is zoals het is, ik woon ook nog eens in Zuid-Italië dus heb de rest van de boys en girl al heel lang niet meer gezien. We maken er het beste van en zijn blij dat de plaat binnenkort uitkomt zodat we iets hebben om naar uit te kijken. Verder pas ik me vrij snel aan aan veranderende omstandigheden en thuis heb ik ook nog genoeg te doen dus ik verveel me geen moment.

Wat is de stand van zaken van Corona in Nederland? Vind je dat de regering het goed aanpakt? In België is er vaak onderlinge twist tussen virologen en regering, is dat in Nederland ook het geval?

Ik ben al een hele lange tijd niet meer in Nederland geweest maar ik volg het nieuws uiteraard wel strikt op. Onderlinge twist is er overal wel. Iedereen heeft net wat andere belangen en meningen over het beleid. Hier in Italië hebben we maanden in een harde lockdown gezeten, we mochten zelfs onze huizen nog niet meer uit. Dat doet wel wat met je. Ik heb gelukkig nog een grote tuin maar er zijn veel mensen die in steden wonen, die het in die periode veel zwaarder hadden dan ik. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen in deze onzekere tijden. Ik ben altijd positief ingesteld dus we moeten even door deze dikke zure appel heen bijten en hopelijk kunnen we daarna met z’n allen samen bouwen aan een mooiere wereld.

‘Abyss of Time’ was de eerste single die ook op video te zien was. En gezien is hij zeker! Meer dan een 2 miljoen keer! Waarom de keuze voor dit nummer? Waar vond je de inspiratie voor deze geweldige clip?

Qua songs hebben we mensen buiten de band laten kiezen, zoals onze boeker en mensen van de platenmaatschappij. Want dan krijg je een puur objectieve mening. ‘Abyss of Time’ werd vaak genoemd dus dat was daarmee een logische keuze.

Voor de video hebben we samen gewerkt met Grupa13 uit Polen. Deze mannen zijn door de wol geverfd en hebben al veel ervaring opgedaan. We hebben samen met hen de verhaallijn uitgezet op basis van de tekst maar ook wat eigen interpretatie vanuit Grupa13 zelf.

‘Omega’ is de titel van jullie nieuwe werkstuk. Net zoals op ‘The Holographic Principle’ (2016) wordt er terug een volledig symfonisch orkest ingeschakeld. Dat fascineert me enorm. Het is toch een huzarenstuk om voor elke muzikant een partij in de juiste sleutel en toonaard uit te schrijven. Wie zijn verdienste is dat?

Dat is inderdaad een monnikenwerk. Alle arrangementen hebben we zelf gemaakt samen met producer Joost van den Broek maar het uitschrijven van alle individuele partijen heeft Ben Mathot op zich genomen. Je hebt hem al gehoord. Hij heeft meegewerkt als violist op onze akoestische versies en die van Ayreon. Ben verklapte ons dat hij daar twee weken aan heeft zitten werken. Echt een enorme klus, inderdaad.

Je hebt samengewerkt met het Filharmonisch orkest van Praag. Hoe kom je bij dit orkest terecht?

Dit orkest kende ik door mijn samenwerking met ditzelfde orkest op het album Dhyana van mijn andere band MaYaN. Dit was me zo goed bevallen dat we met Epica ook voor dit orkest hebben gekozen. De vorige keer met ‘The Holographic Principle’ hebben we het orkest in losse delen in Nederland opgenomen, dus een strijkerssessie, een blazerssessie etc. Maar we vinden dat als ze allemaal tegelijk spelen nog mooier en meer organisch klinken. Dus dat was dan ook de reden om deze keer naar Praag te trekken.


Wolven spelen een rol in ‘Omega’. Kan je daar wat over uitweiden? En Epica heeft ook twee wolven geadopteerd. Wat was daar de beweegreden voor?

De song ‘Freedom’ gaat erover dat we allemaal twee wolven in ons gevat hebben. Een donkere wolf die negatieve gevoelens en emoties zoals haat en jaloezie voedt en een andere lichte wolf die positieve gevoelens en emoties uitdraagt, zoals medeleven en liefde. De wolf die we het meest voeden zal de dominante wolf worden, dus het is uiteindelijk een eigen keuze wie we willen zijn en wat we willen uitdragen in dit leven. Het idee van de adoptie kwam van ons label Nuclear Blast. Aangezien we in het verleden zelf al wat campagnes met het WWF hebben gedaan, leek ons dit ook wel een goed idee. Overal waar we kunnen helpen en ons steentje kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor dieren en dierenwelzijn in het algemeen daar doen we het. De wolven leven verder in Noord-Amerika. Een eigen naam hebben we ze niet kunnen geven. .

We zijn ook altijd benieuwd naar de muzikale interesses en ontdekkingen van andere. Zo dus; welke bands of cd’s heb je jezelf onlangs aangeschaft of ontdekt?

Ik heb de laatste tijd de nieuwe plaat van Phantom Elite vaak gedraaid. Mijn oude muzikale collega van After Forever, Sander Gommans heeft daar een flinke vinger in de pap te brokken, dus ik was razend benieuwd. Het mag gezegd, die plaat is erg goed.

Ik wens jullie verder nog alle succes toe en veel plezier met de komende tour. Ik zag dat je onder andere geprogrammeerd staat in Finland en Roemenië. Fantastisch. Als fan is het fijn te zien dat jullie zo sterk groeien, toch jezelf trouw blijft en steeds blijft streven naar beter! Hopelijk mogen alle concertplannen plaatsvinden (f***cking corona).

Top, dank voor het interview! Uiteindelijk zal het goed komen, hopelijk gaat het niet al te lang meer duren. Bovenal wens ik iedereen een goede gezondheid toe!

Epica

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...