casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

740 items

   

EPICA
Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021, Gerry Croon
 Bookmark and Share

11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
11/02/2021 : EPICA - Epica blijft schitteren: tijd voor ‘Omega’!
Het laatste epos van Epica ligt me nog vers in het geheugen en schuift met de regelmaat van de klok die cd-speler binnen. ‘The Holographic Principle’ weet je wel? Een monumentaal werk. Toch enige vrees: hier kunnen ze nooit niet meer ‘over’. Wat dan? Tot ik wat songs hoorde van hun 8ste studioalbum, ‘Omega’, dat we zeer binnenkort mogen verwachten. Die vrees bleek onterecht, want ‘Omega’ doet er schijnbaar nog een stevige schep bovenop! Stichter en tevens songwriter/gitarist/zanger Mark Jansen van Epica was zoals steeds bereikbaar om op onze vragen te antwoorden.

Een eerste vraag, en vergeef me, maar je kan toch niet rond die corona heen. Hoe hebben jullie afgelopen maanden beleefd?

Het is zoals het is, ik woon ook nog eens in Zuid-Italië dus heb de rest van de boys en girl al heel lang niet meer gezien. We maken er het beste van en zijn blij dat de plaat binnenkort uitkomt zodat we iets hebben om naar uit te kijken. Verder pas ik me vrij snel aan aan veranderende omstandigheden en thuis heb ik ook nog genoeg te doen dus ik verveel me geen moment.

Wat is de stand van zaken van Corona in Nederland? Vind je dat de regering het goed aanpakt? In België is er vaak onderlinge twist tussen virologen en regering, is dat in Nederland ook het geval?

Ik ben al een hele lange tijd niet meer in Nederland geweest maar ik volg het nieuws uiteraard wel strikt op. Onderlinge twist is er overal wel. Iedereen heeft net wat andere belangen en meningen over het beleid. Hier in Italië hebben we maanden in een harde lockdown gezeten, we mochten zelfs onze huizen nog niet meer uit. Dat doet wel wat met je. Ik heb gelukkig nog een grote tuin maar er zijn veel mensen die in steden wonen, die het in die periode veel zwaarder hadden dan ik. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen in deze onzekere tijden. Ik ben altijd positief ingesteld dus we moeten even door deze dikke zure appel heen bijten en hopelijk kunnen we daarna met z’n allen samen bouwen aan een mooiere wereld.

‘Abyss of Time’ was de eerste single die ook op video te zien was. En gezien is hij zeker! Meer dan een 2 miljoen keer! Waarom de keuze voor dit nummer? Waar vond je de inspiratie voor deze geweldige clip?

Qua songs hebben we mensen buiten de band laten kiezen, zoals onze boeker en mensen van de platenmaatschappij. Want dan krijg je een puur objectieve mening. ‘Abyss of Time’ werd vaak genoemd dus dat was daarmee een logische keuze.

Voor de video hebben we samen gewerkt met Grupa13 uit Polen. Deze mannen zijn door de wol geverfd en hebben al veel ervaring opgedaan. We hebben samen met hen de verhaallijn uitgezet op basis van de tekst maar ook wat eigen interpretatie vanuit Grupa13 zelf.

‘Omega’ is de titel van jullie nieuwe werkstuk. Net zoals op ‘The Holographic Principle’ (2016) wordt er terug een volledig symfonisch orkest ingeschakeld. Dat fascineert me enorm. Het is toch een huzarenstuk om voor elke muzikant een partij in de juiste sleutel en toonaard uit te schrijven. Wie zijn verdienste is dat?

Dat is inderdaad een monnikenwerk. Alle arrangementen hebben we zelf gemaakt samen met producer Joost van den Broek maar het uitschrijven van alle individuele partijen heeft Ben Mathot op zich genomen. Je hebt hem al gehoord. Hij heeft meegewerkt als violist op onze akoestische versies en die van Ayreon. Ben verklapte ons dat hij daar twee weken aan heeft zitten werken. Echt een enorme klus, inderdaad.

Je hebt samengewerkt met het Filharmonisch orkest van Praag. Hoe kom je bij dit orkest terecht?

Dit orkest kende ik door mijn samenwerking met ditzelfde orkest op het album Dhyana van mijn andere band MaYaN. Dit was me zo goed bevallen dat we met Epica ook voor dit orkest hebben gekozen. De vorige keer met ‘The Holographic Principle’ hebben we het orkest in losse delen in Nederland opgenomen, dus een strijkerssessie, een blazerssessie etc. Maar we vinden dat als ze allemaal tegelijk spelen nog mooier en meer organisch klinken. Dus dat was dan ook de reden om deze keer naar Praag te trekken.


Wolven spelen een rol in ‘Omega’. Kan je daar wat over uitweiden? En Epica heeft ook twee wolven geadopteerd. Wat was daar de beweegreden voor?

De song ‘Freedom’ gaat erover dat we allemaal twee wolven in ons gevat hebben. Een donkere wolf die negatieve gevoelens en emoties zoals haat en jaloezie voedt en een andere lichte wolf die positieve gevoelens en emoties uitdraagt, zoals medeleven en liefde. De wolf die we het meest voeden zal de dominante wolf worden, dus het is uiteindelijk een eigen keuze wie we willen zijn en wat we willen uitdragen in dit leven. Het idee van de adoptie kwam van ons label Nuclear Blast. Aangezien we in het verleden zelf al wat campagnes met het WWF hebben gedaan, leek ons dit ook wel een goed idee. Overal waar we kunnen helpen en ons steentje kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving voor dieren en dierenwelzijn in het algemeen daar doen we het. De wolven leven verder in Noord-Amerika. Een eigen naam hebben we ze niet kunnen geven. .

We zijn ook altijd benieuwd naar de muzikale interesses en ontdekkingen van andere. Zo dus; welke bands of cd’s heb je jezelf onlangs aangeschaft of ontdekt?

Ik heb de laatste tijd de nieuwe plaat van Phantom Elite vaak gedraaid. Mijn oude muzikale collega van After Forever, Sander Gommans heeft daar een flinke vinger in de pap te brokken, dus ik was razend benieuwd. Het mag gezegd, die plaat is erg goed.

Ik wens jullie verder nog alle succes toe en veel plezier met de komende tour. Ik zag dat je onder andere geprogrammeerd staat in Finland en Roemenië. Fantastisch. Als fan is het fijn te zien dat jullie zo sterk groeien, toch jezelf trouw blijft en steeds blijft streven naar beter! Hopelijk mogen alle concertplannen plaatsvinden (f***cking corona).

Top, dank voor het interview! Uiteindelijk zal het goed komen, hopelijk gaat het niet al te lang meer duren. Bovenal wens ik iedereen een goede gezondheid toe!

Epica

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Ohe Nomen - Night Flower

Uit de asse van de Italiaanse dark wave band Marlat ontstond deze Ohne Nomen, het project van Fra ‘AngeNoir’ Marlat en Filip Marlat (Iamnoone) die zich tekstueel laten inspireren door de schrijfsels van StephaneSeth (die andere helft van Iamnoone). Muzikaal wordt licht onderkoelde edoch sensuele synth wave uit de muziekkamer geperst ...

lees meer...
CD BESPREKING : Verzamelaar - The Rough Guide To Avant-Garde Japan

Een mens moet prioriteiten stellen in het leven. Toen Jan Denolet besloot om niet alleen de pijp maar ook de pen aan Maarten te geven en bijgevolg zijn schrijfwerkzaamheden bij Dark Entries te stoppen konden we, hoe jammer we het ook vonden, daar alleen maar begrip voor opbrengen. Vooral voor ondergetekende een jammere zaak, want naast ...

lees meer...
CD BESPREKING : S.E.T.I. - The Sphere Of Density

Andrew Lagowski heet de man achter dit project. S.E.T.I. staat voor Search for Evidence of Terrestrial Intelligence. En zoals je al kan raden is de man nogal begeesterd door science fiction. Hij stelt ons met “The Sphere Of Density” een dubbelalbum voor met een studio schijfje en een live schijfje. Andrew Lagowski bracht in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Heretic

Aan alles komt een einde. Of dit ook het geval is voor de vruchtbare samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin daar hebben we het raden naar (al vermoeden en hopen we in ieder geval van niet!). Wat wel zeker is, is dat met Heretic het sluitstuk voor de trilogie die voorafgegaan werd door de ijzersterke albums Pilgrim en Hermit (waar ...

lees meer...
CD BESPREKING : Aquario - Innsmouth/ Home 7'

Mario Hartwig studeerde af als master in de muziekwetenschap, is bekend als zanger en songschrijver van de symfonische metal band Glass God maar mag solo ook graag meer intieme dark pop songs schrijven die hij onder de moniker Aquario wat naambekendheid wil geven. Het Danse Macabre label viel voor de intimistische dark pop kunstjes van deze ...

lees meer...
NIEUWS 06/04/2021 : La Merde lost eerste teaser voor nieuwe album La Vie en Noir.

In Gent worden terug de degens gekruist... wie een beetje op de hoogte is van groepen en de symbolen die ze gebruiken weet dat we het dan hebben over La Merde, het duo dat er aardig in slaagt om de neofolk-vlam in eigen land brandende te houden. Dit resulteerde reeds in 3 zeer goed ontvangen cassettes die ze in eigen beheer uitbrachten. ...

lees meer...
NIEUWS 01/04/2021 : Corona treft Leichtmatrose ...

Andreas Stitz, de anders zo energierijke zanger van het Duitse folk/chanson gezelschap Leichtmatrose heeft zijn gevecht met corona goed doorstaan. Dat het een diepe indruk op hem heeft nagelaten, bewijst deze videoboodschap . Hier bij Dark Entries wensen we hem alvast een verder spoedig herstel toe. Leichtmatrose

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Digitale rereleases voor cult act Ghosting

Bij Dark Dimensions verschijnen twee cult albums opnieuw: “Romantic Death”(1993) en “Lips Like Red”(1995) van de Duitse gothic cult formatie Ghosting. Ghosting was een groep rond frontman Sascha Tayefeh die in 1989 te Koblenz werd opgericht. Ook bij ons surfte de groep mee op de hernieuwde belangstelling in het gothic ...

lees meer...
NIEUWS 29/03/2021 : Nieuwe digitale ep voor You Life On Hold

Your Life On Hold verwacht een hete zomer maar wil tot het zover is het vuur brandende houden. Dat doen John Wolf en de zijnen met een nieuwe digitale ep "Imprisoned" die komende vrijdag, 2 april, op alle gangbare digitale platformen staat te verschijnen. 1 April was een beetje lullig geweest, vandaar. Op de ep “Imprisoned” ...

lees meer...
NIEUWS 25/03/2021 : Gönül Yarası: Liana met pijn in het hart.

Liana, oftewel de samensmelting tussen de zussen Lia en Lena wisten met hun vorige singles het hart van Dark Entries reeds te beroeren. Met hun Turks/Armeense roots die ze niet schromen om in hun elektronische, dromerige muziek te verwerken, mikken ze met hun nieuwste single weer, en deze keer ook vrij letterlijk, richting de hartstreek. ‘Gönül ...