casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

748 items

   

RAYA SCHADUWJAAGSTER
Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.
02/09/2020, Dimi Brands
 Bookmark and Share

02/09/2020 : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.
02/09/2020 : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.
02/09/2020 : RAYA SCHADUWJAAGSTER - Ik ben echt een dummie als het aankomt op mediteren en ademen.
Onlangs, tijdens volle maan, volgend op Lugghnasadh bracht Sven Visterin (Ernst H. Störzhendr/The Horny Hour (Radio Centraal)) in samenwerking met Sombre Soniks de compilatie The Central Throne uit. Het is een album dat gaat over hartcoherentie. Bij een album dat ademhalingsoefeningen moet begeleiden denken wij spontaan aan het soort new age klanken waarbij de enige adem die ons daarbij ontsnapt een langgerekte geeuw is. Maar dankzij Raya Schaduwjaagster (Svens levensgezellin die we ook nog kennen van bij Dark Poem), van wie het idee voor dit album kwam, weten we nu ook dat het anders kan. Om een woordje uitleg bedelend klopte ik dan ook aan bij mijn stadsgenote.

DE: Hallo Raya, laat ons beginnen met de meest voor de hand liggende vraag: wat inspireerde je voor dit project?

RS: Ik had een boek gelezen met als titel ‘Uw brein als medicijn’. Daarin staat een hoofdstuk over hartcoherentie en ik vond dat superinteressant. Ik zal om het duidelijk te maken alvast een stukje uit citeren, meer bepaald over de voordelen van hartcoherentie: “Als er een medicijn bestond dat de intieme relatie tussen hart en hersenen in harmonie zou brengen zou dat positieve effecten hebben op het gehele organisme. Het zou het verouderingsproces vertragen, stress en vermoeidheid verminderen, een einde maken aan angstaanvallen en ons tegen depressies beschermen. We zouden ‘s nachts beter kunnen slapen en we zouden overdag optimaal ons concentratievermogen en onze trefzekerheid kunnen benutten. Bovenal zou zo’n medicijn door de relatie tussen de hersenen en het lichaam in balans te brengen het mogelijk maken dat we gemakkelijker die toestand van flow kunnen bereiken die synoniem is voor welbevinden. Het zou tegelijk een middel zijn tegen verhoogde bloeddruk, een angstdempend middel en een antidepressivum zijn, alles ineen. Als het bestond zouden alle artsen het voorschrijven. Jammer genoeg bestaat dit wondermedicijn nog niet. We beschikken daarentegen sinds kort wel over een eenvoudige en doeltreffende methode die binnen ieders bereik ligt en die nu precies de voorwaarde lijkt te scheppen voor harmonie tussen hart en hersenen.

Dat klinkt allemaal heel interessant, dus ik wou dat eens proberen en ik vond op YouTube zo van die filmpjes waarbij je dan moet ademen en ondertussen een bolletje volgen. Maar ik vond dat nogal vervelend om die oefening te doen. Ten eerste omdat ik de hele tijd naar het scherm met dat bolletje moest zitten kijken terwijl ik liever mijn ogen dicht wou doen en ten tweede omdat de muziek die ze daarbij gemonteerd hadden niet in de maat van de ademhaling was. Dus ik dacht: als ik nu zelf eens een muziekje maak waarbij ik gewoon moet mee-ademen op het ritme dan kan ik die oefening doen met mijn ogen dicht en dan gaat dat veel gemakkelijker zijn. Dat was inderdaad goed gelukt waarna ik dacht dat ik dan misschien eens aan mijn musicerende vrienden kon vragen of ze het ook zagen zitten om zo’n nummertje te maken. Zo kan ik afwisselen, en iedere dag een ander nummertje op te zetten om mijn ademhalingsoefening te doen. Dus in totaal zijn we met tien artiesten die een nummer hebben gemaakt voor The Central Throne.

Het album werkt als volgt: het is telkens een eenvoudige ademhalingsoefening, dus je zet een van de tracks van het album op, dan adem je mee met de ademhaling die in de muziek zit, dus op het ritme en dan adem je eigenlijk zes keer per minuut in en uit. Een goede diepe buikademhaling en ook zien dat je altijd heel goed uitgeademd hebt voor je opnieuw inademt. Dan, terwijl je die ademhalingsoefening doet focus je op je hart of op je borstkas waar je hart zit dus daar is je aandacht bij. De derde stap van de oefening is dat je je concentreert op een positieve, liefdevolle gedachte. Dat kan bijvoorbeeld een kind of een kleinkind zijn dat je heel graag ziet of een huisdier, een mooie vakantieherinnering, noem maar op. Door die oefening te doen kom je uiteindelijk tot hartcoherentie wat wil zeggen dat je hersenen op je hart zijn afgesteld en dat je een soort van staat van harmonie bereikt.

DE: Wat zijn je bevinden na het doen van zo’n oefening? Voel je snel effect en hoe manifesteert zich dit vooral?

RS: Ik probeer elke ochtend even tijd te maken voor deze oefening. Als het aankomt op mediteren en ademen ben ik echt een dummie, ik heb daar totaal geen talent voor, want mijn gedachten stoppen nooit. Daarom is deze oefening juist geschikt voor mij. Ze duurt maar zes minuten, ze is niet te moeilijk en ik vind het fijn om liefdevolle gedachten te denken.

Deze oefening doet iets met mij dat niet zo makkelijk uit te leggen is. De tijd vertraagt. Zes minuten stilzitten en ademen duurt voor mijn gevoel even lang als een uur scrollen op Facebook. Alsof de tijd opengerekt wordt. Er komt meer plaats in mijn hoofd, een soort helderheid. Het effect is niet spectaculair ofzo, ik voel me gewoon klaar om aan de dag te beginnen.

De bedoeling is eigenlijk dat je jezelf traint om gemakkelijk tot hartcoherentie te komen, zodat je dit kunt gebruiken als je in een stresserende situatie terechtkomt. Doordat je vertrouwd bent met het ritme, hoef je maar een paar keer goed te ademen om rustiger en helderder te worden, zodat je niet gaat handelen vanuit opgefokte emotie.

DE: We kennen je vooral als zangeres van Dark Poem. Op het nummer The Healing Habit horen we enkel je ademhaling en muzikale begeleiding. Heb je deze ook zelf gedaan?

RS: Bij Dark Poem maken Sophie en ik de muziek ook zelf. Met dezelfde middelen ging ik aan de slag om The Healing Habit te maken. De ademhaling die erin zit is niet de mijne, het is een sample. Sommige artiesten op het album gebruikten een andere ademhalings-loop die gemaakt is met de ademhaling van Sven.

DE: Sta me toe je te feliciteren met The Central Throne. Niet alleen wat je eigen bijdrage betreft, maar ook voor de puike selectie artiesten die jullie voor dit initiatief wisten te verzamelen. Hieronder tal van bevriende Belgische acts (Ashtoreth, TraumaSutra, True Zebra, Chrysopa Occulta, Dreamwash), maar ook tal van buitenlandse namen. Kan je deze voor onze lezers een beetje toelichten?

RS: Dankjewel Dimi! Ik ben zelf ook heel tevreden met The Central Throne. Nadat ik het concept bedacht had en The Healing Habit maakte, nam Sven de organisatie en communicatie voor zijn rekening, dus ik had er verder weinig werk mee.
Eerst contacteerden we Ashtoreth en Chrysopa Occulta, van wie we weten dat het spirituele mensen zijn. Ze overtroffen onze verwachtingen, hun muziek brengt je echt naar een andere wereld.
Chrysopa Occulta heeft een organische sound. Met fluit en natuurgeluiden roepen ze de sfeer op van een riviertje in een magisch woud.


Ashtoreth is ervaren in het scheppen van geluidslandschappen waarin je geest vrij kan ronddwalen en met de gezangen in het laatste stuk van het nummer geeft hij nog een extra dimensie aan zijn klankverhaal.

Het nummer Anahata van Traumasutra klinkt duister, maar rustgevend. De trom heeft hij er op mijn verzoek aan toegevoegd zodat het ritme makkelijk te volgen is. Het geluid van spelende kinderen geeft Anahata een vrolijke toets.

Dreamwash is het soloproject van Sam Devos. In zijn nummer Asem zijn de toonaarden en frequenties gebaseerd op de geometrie van de schepping. Een eerdere versie van dit nummer werd gebruikt in de docu-film 'Freedom'.

True Zebra maakte Te Manawa, een sereen en diep muziekstukje met een eenvoudig te volgen ritme. Er zit een speciale bas in die aan een ademde reus doet denken. Kevin van True Zebra deed ook de eindmastering van het hele album.

Ik vond het geweldig dat we ook Grey Malkin (bekend van The Hare and The Moon) konden strikken voor dit project, want ik ben grote fan van deze Schotse artiest. Met spookachtige synths en etherische gezangen creëerde hij het nummer Ghost Breath. Dit is not your average new age sound, ik zou het eerder meditatieve folk horror noemen.

Babalith uit Portugal maakt thelemistisch ritueel theater. Zijn bijdrage aan The Central Throne heet The Heart is a Happy Place. Dit is, zoals we van deze obscure tovenaar kunnen verwachten, een duister en eigenzinnig nummer.

Het Tsjechische dark ambient duo Druhá Smrt maakte het nummer Rauchin Tiphareth. De titel verwijst naar de kabbalistische levensboom. Druhá Smrt schept een desolate sfeer, een wereld om even alleen in te zijn, een plek waar het hart centraal staat.

Akoustik Timbre Frekuency is het sjamanistisch muziekproject van Kevin Wright. Met het geluid van klankschalen en fluit maakte hij muziek die lieflijk en warm is, als de omhelzing van een Moedergodin.

DE: Het uitbrengen van deze compilatie lijkt in volle coronatijden haast als voor de hand liggend. De overheid verplicht mondmaskers, maar met een zodanig gestuntel (wel-niet-wel-soms-wel-...) dat heftige discussies van voor- en tegenstanders onvermijdelijk zijn. Als al deze tegenstrijdige meningen een ding gemeen hebben is het wel het belang van de ademhaling. Welk standpunt neem jij in heel deze discussie?

RS: De polarisatie die ontstaat tussen de pro-vrijheid-aanhangers en het pro-veiligheid-kamp vind ik jammer. Omwille van mijn smetvrees ben ik eerder pro-veiligheid, maar ik ben vooral voorstander van nuance. Mondmaskers in winkels en bibliotheken is goed, in een bos of in een rustige straat lijken ze me overbodig. Volgens mij is het zinvoller om begrip te hebben voor elkaars gevoel dan om er ruzie over te maken. Deze corona-situatie is voor niemand plezant en de wereld heeft vooral nood aan meer vriendelijkheid. Zelf ben ik graag thuis creatief bezig en heb ik absoluut geen behoefte aan feestjes met veel volk, maar ik snap dat sommige mensen meer prikkels en sociaal contact nodig hebben om zich levend te voelen, dat jongeren graag samenkomen en dat mensen willen reizen. Iedereen is verschillend. We vormen onze mening vanuit onze eigen situatie en behoeften, maar het is goed om de situatie langs verschillende kanten te bekijken in plaats van door te drammen in je eigen gelijk.

Ik geloof dat de muziek van The Central Throne en de ademhalingsoefening vandaag vooral relevant is omdat ze stressverlagend, helend en energiegevend kan zijn. Elke dag even de tijd nemen om dicht bij jezelf te komen, om met al je aandacht aanwezig te zijn in het moment, dat kan deugd doen.

DE:Onthaasting, yoga, ademhalingsoefeningen, mindfullness,... het zijn de laatste jaren zeer hippe woorden geworden die voor velen toch nog een zweverig lading dekken. Vooral starre aanhangers van de wetenschap lachen al deze technieken maar wat graag weg. Merk jij veel vooroordelen wanneer je hierover met mensen praat?

RS: Hartcoherentie kan gemeten worden met biofeedbackapparatuur. Het is dus geen zweverig, ongrijpbaar gedoe, het bestaat echt.
Er zijn mensen die zich graag bezighouden met yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen en er de voordelen van ondervinden en er zijn anderen die er geen interesse voor hebben of het onzin vinden en dat is natuurlijk ook prima. Voor mij werkt die oefening goed, wat anderen ervan denken maakt me eigenlijk niet zoveel uit.
Wie geen fan is van ademhalingsoefeningen kan The Central Throne ook gewoon opzetten als sfeervolle achtergrondmuziek.

DE: The Central Throne werd uitgebracht op het fijne dark ambient label Sombre Soniks. Hebben jullie hen zelf gecontacteerd of hoe kwam dit tot stand?

RS: Sven heeft Sombre Soniks gecontacteerd omdat hij al lang fan is van dat label en een goed contact heeft met Kevin Wright. In zijn programma The Horny Hour op Radio Centraal is er regelmatig aandacht voor de releases van Sombre Soniks. Op dit label vind je ritualistische muziek uit de hele wereld.

DE: Een tweetal jaar terug besloot Dark Poem het voor bekeken te houden. Misschien voorgoed, misschien tijdelijk. Ondertussen zagen we Sophie al opduiken bij Hybryds en ook jij verleende hier en daar je stem. Niet alleen voor The Central Throne maar ook op de ijzersterke comeback EP van For Greater Good. Ligt dit soort vriendendiensten je meer, omdat er misschien minder druk is om een volledig album in elkaar te steken?

RS: Samenwerken is ontzettend interessant. Het lukt niet met iedereen, je moet de juiste mensen vinden. Het is al gebeurd dat ik samen met een artiest die ik bewonder enthousiast aan een nummer begin, maar dat het uiteindelijk nooit afgeraakt. Met Sophie kan ik goed samenwerken omdat we elkaar aanvullen: ik ben de vrouw van de duizend ideeën, zij de perfectionist die voor de afwerking zorgt. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst nog samen iets maken. Met For Greater Good ging het creëren ook heel vlot en vanzelfsprekend, maar het had wel wat voeten in de aarde voor de EP uiteindelijk verscheen.

Ik sta zeker open voor nieuwe samenwerkingen.

DE: Een vraag van mijn dochter, zoals je weet een immense fan van jou: mis je het niet om op een podium te staan, en zie je jezelf dat in de toekomst nog doen?

RS: Ik stel Ramona niet graag teleur, maar ik mis het podium niet. Optreden was iets dat ik absoluut moest doen, anders zou mijn leven niet compleet geweest zijn, maar ik heb het tien jaar lang gedaan en nu ben ik er voorlopig klaar mee.

DE: Als afsluiter: aangezien je zelf in een bibliotheek werkt, welk boek deed je kennismaken met deze techniek en zijn er nog andere boeken omtrent ademhaling/healing die je moeite waard vindt om aan te raden?

RS: Het was het boek 'Uw brein als medicijn' van David Servan-Schreiber dat me op het idee voor The Central Throne bracht. Het is een interessant boek over neurobiologie en neuropsychologie. Naast hartcoherentie behandelt het ook onderwerpen zoals EMDR, acupunctuur, omega-3 en de voordelen van ochtendlicht en sport. Hersenen zijn zo fascinerend, vind je ook niet? Nu is dit niet zo'n recent boek, dus ik vermoed dat de wetenschap intussen al veel verder staat dan op het moment dat dit geschreven werd.

Ik zou je boeken over ademen kunnen aanraden als je daarin geïnteresseerd bent, vorig jaar verscheen bijvoorbeeld 'Ademruimte' van Veerle Dobbelaere, maar eerlijk gezegd vind ik ademen eerder iets om te doen dan om erover te lezen. Lijkt me saai, zo'n heel boek over ademhaling.

Dan zou ik eerder 'Big Magic' van Elizabeth Gilbert aanraden, voor iedereen die een creatief leven wil leiden. Dit boek is geestig en diepzinnig tegelijk, vol kleine verhaaltjes.

DE: Ok, je mag ons binnenkort aan de bibliotheekbalie verwachten.

Foto's: 1.Raya & Sven / 2. artwork The Central Throne / 3. Raya met zus Sophie en Peter De Koning (TraumaSutra) (Dark Poem)

Download The Central Throne hier

Onze mening over The Central Throne lees je hier.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : TeHÔM - Phobos

Dit dark ambient/ritual project uit de Kroatische hoofdstad Zagreb kent een bewogen geschiedenis. Het ontstond eigenlijk reeds in 1987 toen de vierkoppige metalband Ivor The Lord zijn naam wijzigde in Ivor Lord en met twee originele bandleden doorging: Siniša Očuršćak en Goran Terihaj, waarbij de muziekstijl ook wijzigde ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Sygo Cries is klaar met “Talking About Walls”

Enige tijd geleden al stelden we hier bij Dark Entries de echte hergeboorte of definitieve herstart van de cold wave / post punk formatie Sygo Cries voor. Eén van de vele projecten van Mika Goedrijk die vooral bekendheid geniet met het industrial tribal techno project This Morn’Omina, maar ook eerder actief was met Nebula-H en ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Brandende nachten in Kroatië: Ewiniar

Samen met je partner muziek maken, dat is inderdaad fantastisch (trust me, I know). En zo dachten Marin and Katarina Tramontana uit Split (Kroatië) er ook over. Onder de bandnaam Ewiniar brengt dit duo u het stevig debuutalbum ‘Burning the Night’. De negen tracks op dit album baden ergens tussen goth rock en metal. Zelf was ...

lees meer...
NIEUWS 03/12/2021 : Nieuw album van Michael J Sheehy op Bandcamp Friday...

Bandcamp Friday is er weer…!! U weet wel, uw geliefde artiesten genieten een hoger percentage van de opbrengst indien u hun materiaal via Bandcamp op een vrijdag koopt… Deze vrijdag vragen we even uw aandacht voor het nieuwe album van Michael J Sheehy (Dream City Film Club, Miraculous Mule, United Sounds of Joy, solo), The ...

lees meer...
CD BESPREKING : Whispers In The Shadow - Gilding The Lily - A Retrospective 1996-2021

25 jaar Whispers In The Shadow wordt gevierd met een compilatie: ‘Gilding The Lily – A Retrospective 1996-2021’. Daarop prijken maar liefst 21 nummers uit de volledige loopbaan van de groep. Maar dat zijn niet steeds de originele versies. Whispers In The Shadow koos ervoor om heel wat nummers opnieuw op te nemen, waardoor ...

lees meer...
NIEUWS 01/12/2021 : Sinner’s Day 2022 al in volle voorbereiding

Misschien hebt u de editie van dit jaar nog niet helemaal verteerd, toch pakt de Sinner’s Day organisatie nu al uit met een reeks nieuwe namen! Zo werden recent aan de affiche toegevoegd; The Birthday Massacre, The Exploited, Actors, Zware Machine, NOYCE™ (met een exclusief verjaardagsconcert voor België), Tiny Magnetic Pets, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fistula - Ignorant Weapon (vinyl 7')

Een bandnaam als Fistula (‘pijpzweer’) en artwork als dit, dat kan toch bijna enkel grindcore zijn? Dit is trouwens een uitgave van het Russische Bad Roads label in samenwerking met het Britse grindcorelabel Let The Bastards Grind. Toch zou ik dit persoonlijk niet echt grindcore noemen (of toch geen echte) want daarvoor is de stem ...

lees meer...
NIEUWS 30/11/2021 : Wat is er loos met Lacrimosa?

Er komt een nieuwe plaat van Lacrimosa aan. 'Leidenschaft' zal er net op tijd zijn om onder de kerstboom te liggen. Langzamerhand krijgen we meer informatie over de plaat. En ja, de eerste video is een feit. 'Raubtier' is het eerste volledige nummer dat we kunnen beluisteren uit de nieuwe plaat. En we krijgen er zelfs beelden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ate & Nowa Ziemia - Substrate

Een samenwerking tussen twee Polen afkomstig uit Trójmiasto, ‘Driestad’, een grote agglomeratie van meer dan een miljoen inwoners rond de steden Gdynia, Sopot en Gdańsk in het noorden van het land aan de Noordzee. Achter Nowa Ziemia zit Artur Krychowiak. Nowa Ziemia creëert experimentele gitaar composities ...

lees meer...
FOTO'S : The Breath of Life - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Enzo Kreft - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Ultimate Dreamers - @ Wool-E Fest: Belgian underground music, 27/11/2021 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : ODD - Offensive Defiant Disorder

Robert Hofman leerde we kennen als de accordeonist van de Rotterdamse neofolkband Osewoudt. Qua hipheid zal hij voor velen met dit instrument waarschijnlijk geen hoge ogen gooien maar de fans van het genre weten dat de aerofoon hierin wel degelijk een meerwaarde te bieden heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan het fantastische Forseti en ook Hofmans ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Porta Nigra Autumn Passage (13/11/2021, JH De Klinker, Aarschot) - Koud vlees en powernoise.

“Zie mij hier nu staan”, verzuchtte Xavier Kruth tijdens het laatste nummer van zijn band Winterstille (met ook Dark Entries collega Gerry Croon in de gelederen). Exact hetzelfde idee hadden we toen we dat moment ons als koopwaar door middel van een barcode moesten laten scannen om de ‘zwarte poort’ van Aarschot ...