casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

Badger Op Breaking Barriers
Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer... wat dacht u van Badger, hardcore punk uit het Hageland of was het Leuven?

MN: Badger bestaat ondertussen vier jaar, maar blijft voor veel mensen natuurlijk een vrij onbekende naam. We zullen jullie ook niet snel op Qmusic of JoeFM horen, maar misschien kunnen jullie zelf even kort uitleggen waar de band vandaan komt en waar jullie voor staan.

B: Badger is ontstaan toen Domien niet meer wou drummen en Stijn geen zin meer had om gitaar te spelen. Stijn is gaan drummen en Domien speelt ondertussen ook behoorlijk gitaar. We wilden graag muziek maken en liefst vrij harde. Met twee gelijkgezinde zielen erbij is het gelukt om nummers te schrijven, enkele optredens te versieren en nu twee EP’s uit te brengen. Onze leuze is: Badger saves rock-n-roll. Daar hoeft geen uitleg bij.

MN: Jullie omschrijven zichzelf onder meer als een band uit het Hageland. Is dit voor jullie belangrijk? Voelen jullie zich verwant met de oude Hageland Hardcore-scene uit de jaren '80?

B: We zijn met 4 in de band. Karel is van Kalmthout en Aiko is van Tervuren. Domien en Stijn komen uit Leuven. Maar toch is er die band met de Hageland Hardcore en dat komt vooral door Funtime Records. Funtime is nu minder actief maar eind jaren ’90 en lang de 2000 in waren er veel optredens en releases. Dat heeft veel betekent voor ons. We voelen ons meer verwant met de jaren ’90 en 2000. Stijn geeft mee dat hij de mannen van Heibel goed kent en dat het toch wel een eer is om met hun rond te hangen in het Leuvense. De jaren ’80 zijn eigenlijk nog altijd bezig. En Hageland Hardcore klinkt ook gewoon heel goed. Al is het maar om te discussiëren of Leuven wel of niet bij Hageland hoort.

MN: Jullie hebben een voorliefde voor kerstverlichting en kleurrijke pruiken. Er was wel eens gelachen worden maar betekent punk voor jullie ook meer dan enkel plezier maken? Hebben jullie enige voeling met het activisme dat traditioneel bij de hardcore-scene hoort?

B: Zeker. Elk van ons in de band heeft zijn eigen weg daarin en daarin moedigen we elkaar ook aan. Als band hebben we bij onze beide releases veel van onze oude cd-hoesjes gerecycleerd, geprint op gerecycleerd papier en niets uit China laten verslepen. Onze shirts worden fairtrade en lokaal geprint. We willen niet gemakkelijk geld verdienen op shirts of merchandise terwijl je dan live gaat verkondigen om eerlijk en juist te leven. Zo zijn we niet. We hebben ook een goede band met ‘tofu never screams’. Met het festival ‘this ain’t noise’ dat Karel en Domien organiseren wordt er ook altijd iets georganiseerd voor een goed doel.. En elk van ons heeft zijn eigen invulling. De ene wat meer dan de andere maar we zitten op dezelfde lijn. We zijn eerder de band van: “less talk, more rock.” Met praatjes op het podium kan je mensen raken maar het gaat er ook rap weer uit. Door zelf dingen te doen, bereik je meer.

MN: Zoals gezegd, is Badger bij het brede publiek nog niet zo bekend, om het zacht uit te drukken. Zal daar ooit verandering in komen? Hebben alternatieve bands tegenwoordig nog een kans, ondanks alle tegenwerking door de commerciële zenders en aanverwanten?

B: Nee, daar hebben we ook geen zin en ambitie in. We zijn een lokale punkband en dat vinden we heerlijk. Onze roze wolk is nu echt heel roos en groot en vooral zeer zacht.

MN: Hoe zit het eigenlijk met de buitenlandse belangstelling? De punkscene is meer dan ooit internationaal geworden en het internet zorgt er natuurlijk voor dat heel de wereld gemakkelijk kan communiceren. Heeft dit jullie al iets opgeleverd?

B: Sinds dat we op Spotify en co zitten, zien we meer interesse uit verschillende landen. Dat is heel tof om te horen. Onze droom en waarschijnlijk enige ambitie is om een paar optredens in buurlanden te doen. Een kleine tour. En dat is haalbaar.

MN: Is het eigenlijk gemakkelijk voor een onbekende band als Badger om in eigen land concerten te vinden? Zijn er nog voldoende organisatoren die punkbands willen boeken?

B: Domien: "Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan. Natuurlijk, tegenwoordig zijn die hartige american pancakes zeer geliefd, zelfs met yoghurt over. Dat is niet meer hetzelfde als vroeger. De jeugd heeft iets gedaan op basis van de oude trouwe pannekoek. Je kan nu zeggen dat al die hipsters geen echte pannekoeken met kinnekessuiker meer eten, maar zeggen dat pannekoeken uitgestorven zijn, is toch zeer kort door de bocht, vind ik.Ik eet graag nog echte pannekoeken, zoals moeke Ramones het mij geleerd heeft. Daarentegen kan zo'n hartige pancake mij ook best smaken, zeker de veganistische variant te verkrijgen bij Leo Pancakes aan de vismarkt. Waarover ging het nu weeral?

Stijn: En daar spreken we in de band elkaar tegen. Ik vind dat er eind jaren ’90 en nog een lang stuk in 2000 veel meer optredens waren en vooral meer samenhang tussen de verschillende scenes zoals H8000, Limburg, Hageland, Merret-crew,… Er waren toen elk weekend shows met bands als Amen ra, Rise and Fall, PN, The Setup, Officer Jones and his patrol car problems, .. en nu zijn er niet zoveel ‘grote’ Belgische bands die volk trekken en waar de kleinere bands mee van konden profiteren zonder dat profiteren negatief is. Maar bon.. het is altijd makkelijk om naar het verleden te kijken. En we weten ook maar al te goed dat we echt matige muzikanten zijn.

MN: In november spelen jullie in elk geval in Leuven, in het kader van het Breaking Barriers festival. Kijken jullie er wat naar uit te spelen in Leuven, een stad die tenslotte niet ver van het Hageland is gelegen? Voelen jullie een band met deze stad?

B: Ziehier de discussie of Leuven Hageland is of niet. Wij vinden van wel. Leuven is onze thuisbasis. We zijn opgegroeid in JH Sojo, elk in een ander tijdperk. En het is heerlijk om deel uit te maken van een groot punkfestival in Leuven. Ook al is onze muziek een allegaartje.

MN: Op de affiche van Breaking Barriers staan weer heel wat namen. Staan er bands tussen die jullie zelf goed vinden of die jullie misschien zelfs hebben geïnspireerd?

B: Stijn kijkt uit naar Steve Ignorant’s Slice of life. Als tiener heb ik Crass vaak gedraaid, en soms nog. De combinatie van de sound, het stemgeluid van Steve en de teksten maken deze band echt uniek. Het heeft me een kritischere en, raar maar waar, constructieve kijk gegeven op de wereld. Je kan zagen maar ook echt iets doen. En dat is ook wat Crass deed.De rest van Badger kijkt uit naar Matrak Attakk!

MN: Als jullie, tot slot, één zaak aan de huidige muziekscene in België zouden kunnen veranderen, wat zou dan voor jullie de prioriteit zijn die jullie zeker zouden aanpakken?

B: Jeugdhuizen terug beter ondersteunen en meer vrijheid geven. Er zijn teveel regels.

Badger (facebook) / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Synapscape - A Mutual Disagreement

A Mutual Disagreement, het zou kunnen slaan op een verslag dat ik las van Synapscape’s laatste passage op Belgische bodem. De auteur in kwestie kwam aanhollen met een zodanig nietszeggend stukje tekst waaruit klaar en duidelijk bleek dat ze simpelweg niet wist waarover ze schreef en het optreden eerder een bijkomstigheid was, in plaats ...

lees meer...
CD BESPREKING : Non Toxique Lost - S.O.T.A.

We geven hipsters niet graag gelijk, maar het feit dat Berlijn een van de coolste (muziek)steden van Europa is, daarin kunnen we hen ook onmogelijk ongelijk geven. Als alternativo kan je er niet omheen: noem eender welk subgenre en de Duitse hoofdstad heeft er wel een bruisende scene van. Zo had de stad in de jaren 80 een vermaarde industrial ...

lees meer...
CD BESPREKING : Raven Said - Beyond THe Darkest Hour

Gothic rock uit Yekaterinburg, da's Rusland. Gothic rock, old school naar look en sound. Jawel dan kom je hier in Europa met veel kans uit bij het Secret Sin Records label dat een gothic rock historie en gothic rock erfenis meet zich mee draagt. Raven Said blinkt er met “Beyond The Darkest Hour”, na het vorig jaar in eigen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Greg Fox - Contact

Voor een portie ketelmuziek van jewelste zit je bij Greg Fox aan het juiste adres. We willen hiermee wel niet de negatieve connotatie van het woord bedoelen, maar vinden het eerder een treffende benaming voor de werken van deze Amerikaanse drummer. Drummers die met hun instrument als solo-artiesten op de voorgrond treden, het is vaak een ...

lees meer...
CD BESPREKING : Elfika - Secretum Secretorum

Dit hoor en voel ik graag: doorheen dit debuutalbum van Elfika voel ik een stevig vakmanschap bovendrijven. En bovenal: een goede songwriting! Maar laten we bij het begin beginnen. Ergens in 2013 start het allemaal voor deze Franse band Elfika. Bassist Manu en zangeres Laure Ali-Khodja leggen de fundering voor wat later Elfika zal worden, ...

lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...