casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

749 items

   

Badger Op Breaking Barriers
Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer... wat dacht u van Badger, hardcore punk uit het Hageland of was het Leuven?

MN: Badger bestaat ondertussen vier jaar, maar blijft voor veel mensen natuurlijk een vrij onbekende naam. We zullen jullie ook niet snel op Qmusic of JoeFM horen, maar misschien kunnen jullie zelf even kort uitleggen waar de band vandaan komt en waar jullie voor staan.

B: Badger is ontstaan toen Domien niet meer wou drummen en Stijn geen zin meer had om gitaar te spelen. Stijn is gaan drummen en Domien speelt ondertussen ook behoorlijk gitaar. We wilden graag muziek maken en liefst vrij harde. Met twee gelijkgezinde zielen erbij is het gelukt om nummers te schrijven, enkele optredens te versieren en nu twee EP’s uit te brengen. Onze leuze is: Badger saves rock-n-roll. Daar hoeft geen uitleg bij.

MN: Jullie omschrijven zichzelf onder meer als een band uit het Hageland. Is dit voor jullie belangrijk? Voelen jullie zich verwant met de oude Hageland Hardcore-scene uit de jaren '80?

B: We zijn met 4 in de band. Karel is van Kalmthout en Aiko is van Tervuren. Domien en Stijn komen uit Leuven. Maar toch is er die band met de Hageland Hardcore en dat komt vooral door Funtime Records. Funtime is nu minder actief maar eind jaren ’90 en lang de 2000 in waren er veel optredens en releases. Dat heeft veel betekent voor ons. We voelen ons meer verwant met de jaren ’90 en 2000. Stijn geeft mee dat hij de mannen van Heibel goed kent en dat het toch wel een eer is om met hun rond te hangen in het Leuvense. De jaren ’80 zijn eigenlijk nog altijd bezig. En Hageland Hardcore klinkt ook gewoon heel goed. Al is het maar om te discussiëren of Leuven wel of niet bij Hageland hoort.

MN: Jullie hebben een voorliefde voor kerstverlichting en kleurrijke pruiken. Er was wel eens gelachen worden maar betekent punk voor jullie ook meer dan enkel plezier maken? Hebben jullie enige voeling met het activisme dat traditioneel bij de hardcore-scene hoort?

B: Zeker. Elk van ons in de band heeft zijn eigen weg daarin en daarin moedigen we elkaar ook aan. Als band hebben we bij onze beide releases veel van onze oude cd-hoesjes gerecycleerd, geprint op gerecycleerd papier en niets uit China laten verslepen. Onze shirts worden fairtrade en lokaal geprint. We willen niet gemakkelijk geld verdienen op shirts of merchandise terwijl je dan live gaat verkondigen om eerlijk en juist te leven. Zo zijn we niet. We hebben ook een goede band met ‘tofu never screams’. Met het festival ‘this ain’t noise’ dat Karel en Domien organiseren wordt er ook altijd iets georganiseerd voor een goed doel.. En elk van ons heeft zijn eigen invulling. De ene wat meer dan de andere maar we zitten op dezelfde lijn. We zijn eerder de band van: “less talk, more rock.” Met praatjes op het podium kan je mensen raken maar het gaat er ook rap weer uit. Door zelf dingen te doen, bereik je meer.

MN: Zoals gezegd, is Badger bij het brede publiek nog niet zo bekend, om het zacht uit te drukken. Zal daar ooit verandering in komen? Hebben alternatieve bands tegenwoordig nog een kans, ondanks alle tegenwerking door de commerciële zenders en aanverwanten?

B: Nee, daar hebben we ook geen zin en ambitie in. We zijn een lokale punkband en dat vinden we heerlijk. Onze roze wolk is nu echt heel roos en groot en vooral zeer zacht.

MN: Hoe zit het eigenlijk met de buitenlandse belangstelling? De punkscene is meer dan ooit internationaal geworden en het internet zorgt er natuurlijk voor dat heel de wereld gemakkelijk kan communiceren. Heeft dit jullie al iets opgeleverd?

B: Sinds dat we op Spotify en co zitten, zien we meer interesse uit verschillende landen. Dat is heel tof om te horen. Onze droom en waarschijnlijk enige ambitie is om een paar optredens in buurlanden te doen. Een kleine tour. En dat is haalbaar.

MN: Is het eigenlijk gemakkelijk voor een onbekende band als Badger om in eigen land concerten te vinden? Zijn er nog voldoende organisatoren die punkbands willen boeken?

B: Domien: "Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan. Natuurlijk, tegenwoordig zijn die hartige american pancakes zeer geliefd, zelfs met yoghurt over. Dat is niet meer hetzelfde als vroeger. De jeugd heeft iets gedaan op basis van de oude trouwe pannekoek. Je kan nu zeggen dat al die hipsters geen echte pannekoeken met kinnekessuiker meer eten, maar zeggen dat pannekoeken uitgestorven zijn, is toch zeer kort door de bocht, vind ik.Ik eet graag nog echte pannekoeken, zoals moeke Ramones het mij geleerd heeft. Daarentegen kan zo'n hartige pancake mij ook best smaken, zeker de veganistische variant te verkrijgen bij Leo Pancakes aan de vismarkt. Waarover ging het nu weeral?

Stijn: En daar spreken we in de band elkaar tegen. Ik vind dat er eind jaren ’90 en nog een lang stuk in 2000 veel meer optredens waren en vooral meer samenhang tussen de verschillende scenes zoals H8000, Limburg, Hageland, Merret-crew,… Er waren toen elk weekend shows met bands als Amen ra, Rise and Fall, PN, The Setup, Officer Jones and his patrol car problems, .. en nu zijn er niet zoveel ‘grote’ Belgische bands die volk trekken en waar de kleinere bands mee van konden profiteren zonder dat profiteren negatief is. Maar bon.. het is altijd makkelijk om naar het verleden te kijken. En we weten ook maar al te goed dat we echt matige muzikanten zijn.

MN: In november spelen jullie in elk geval in Leuven, in het kader van het Breaking Barriers festival. Kijken jullie er wat naar uit te spelen in Leuven, een stad die tenslotte niet ver van het Hageland is gelegen? Voelen jullie een band met deze stad?

B: Ziehier de discussie of Leuven Hageland is of niet. Wij vinden van wel. Leuven is onze thuisbasis. We zijn opgegroeid in JH Sojo, elk in een ander tijdperk. En het is heerlijk om deel uit te maken van een groot punkfestival in Leuven. Ook al is onze muziek een allegaartje.

MN: Op de affiche van Breaking Barriers staan weer heel wat namen. Staan er bands tussen die jullie zelf goed vinden of die jullie misschien zelfs hebben geïnspireerd?

B: Stijn kijkt uit naar Steve Ignorant’s Slice of life. Als tiener heb ik Crass vaak gedraaid, en soms nog. De combinatie van de sound, het stemgeluid van Steve en de teksten maken deze band echt uniek. Het heeft me een kritischere en, raar maar waar, constructieve kijk gegeven op de wereld. Je kan zagen maar ook echt iets doen. En dat is ook wat Crass deed.De rest van Badger kijkt uit naar Matrak Attakk!

MN: Als jullie, tot slot, één zaak aan de huidige muziekscene in België zouden kunnen veranderen, wat zou dan voor jullie de prioriteit zijn die jullie zeker zouden aanpakken?

B: Jeugdhuizen terug beter ondersteunen en meer vrijheid geven. Er zijn teveel regels.

Badger (facebook) / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : The Spacelords - Unknown Species

The Spacelords werden opgericht in 2008 in Reutlingen (Baden-Württemberg in het zuiden van Duitsland) en bestaan heden uit het trio Matthias 'Hazi' Wettstein (gitaar, effecten), Akee Kazmaier (bass, effecten, orgel) en Marcus Schnitzler (drums, percussie, synths). The Spacelords zijn een van de bekendere bands van de Europese ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Lacrimosa: Celebrate The Darkness

Leven is lijden. Het is een oude boeddhistische wijsheid die ook Lacrimosa zich eigen gemaakt heeft. Neen, het leven is niet altijd prettig, en houdt ook pijn en teleurstelling in. Maar aangezien we daar toch niets aan kunnen doen, vatten we het beter goed op. Meer zelfs: laten we de duisternis in ons leven vieren. Daar komt de boodschap van ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : Nieuwe Terra Relicta-compilatie: Call Me Darkness

Dark Entries mag dan al het grootste Nederlandstalige gothzine zijn, we zijn op geen enkele manier het enige interessante gothzine. Hebt u al gehoord van onze Sloveense collega's van Terra Relicta? Zij doen het in het Engels. Hun website is zeer aanbevelenswaardig, vooral daar ze niet enkel besprekingen en interviews doen, maar ook een ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2022 : 400ste Dag des oordeels

Kunt u geloven dat we al 399 Dagen des oordeels hebben gekend? Met De dag des oordeels bedoelen we natuurlijk het radioprogramma van onze collega Danny Quetin, die elke maandagavond tussen 22 en 24u de beste post-punk, gothic en electro uitzendt op Radio Benelux. Dat staat gelijk aan 8 jaar hard labeur, en voor aflevering 400 heeft Danny dan ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuw live audio-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven' van Wardruna

Een jaar na de release van zijn meest recente studio-album 'Kvitravn' (en als opmaat naar de komende live data), presenteert Nordic/dark folk/ambient band Wardruna zijn live-document 'Kvitravn –First Flight of the White Raven'. Dit is een luxe release op 2CD en op digitale formaten waaronder het originele studioalbum ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2022 : Nieuwe single van Darkher

Darkher laat terug van haar horen met de single ‘Lowly Weep’. En we krijgen daarbij ook wat inkijk in een nieuw album ‘The Buried Storm’. Het debuutalbum ‘Realms’ (2016) werd door Dark Entries alvast goed onthaald! Deze nieuwe storm geeft vorm aan de duisternis die op de loer ligt aan de rand van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Remote - Дым / Smoke

Vorig jaar bespraken we twee oudere albums van deze Russen, die na een digitale release een nieuw promorondje kregen. Het waren "The Great Bong Of Buchenwald" uit 2014 (waarmee de band dikke ambras kreeg met Bandcamp maar dat leest u in de review) en “The Gift” uit 2016. En hier zijn ze dan met “Дым ...

lees meer...
CD BESPREKING : BySenses - MonoCHROOM

Achter dit project zit Gentenaar Didier Dewachtere, die we reeds kenden van zijn samenwerking met die andere Gentenaar Johan De Paepe alias Owann in het project The Tower Tree. De digitale albums “InSense” (2014) en “5 Jours de Liberté” (2021) meegerekend is dit het vijfde album van BySenses. In 2014 verscheen ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miasmatha - Miasmatha

Klaar voor een portie controverse? Miasmatha draagt dit titelloze (mini)album op aan Biopreparat, de onderzoeksorganisatie voor biologische wapens van de Sovjet-Unie dat vanaf 1973 met 30000 werknemers pathogenen en hun remedies (antigiffen, sera, antibiotica) onderzocht. Sinds de ineenstorting van de USSR is de status van het onderzoek onbekend, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Черноплодь (Chernoplod') - Черноплодь

Chernoplod’ is een obscure black metal band uit het noorden van Rusland die op dit titelloze album hun eerste 2 demo’s verzamelt. De nummers werden geheel eigen aan de muziekstijl opgenomen op de zolder van een verlaten huis in een net zo verlaten dorp. Het resultaat is black metal zoals die door puristen het liefst gesmaakt ...