casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Badger Op Breaking Barriers
Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
02/10/2019 : Badger Op Breaking Barriers - Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan.
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer... wat dacht u van Badger, hardcore punk uit het Hageland of was het Leuven?

MN: Badger bestaat ondertussen vier jaar, maar blijft voor veel mensen natuurlijk een vrij onbekende naam. We zullen jullie ook niet snel op Qmusic of JoeFM horen, maar misschien kunnen jullie zelf even kort uitleggen waar de band vandaan komt en waar jullie voor staan.

B: Badger is ontstaan toen Domien niet meer wou drummen en Stijn geen zin meer had om gitaar te spelen. Stijn is gaan drummen en Domien speelt ondertussen ook behoorlijk gitaar. We wilden graag muziek maken en liefst vrij harde. Met twee gelijkgezinde zielen erbij is het gelukt om nummers te schrijven, enkele optredens te versieren en nu twee EP’s uit te brengen. Onze leuze is: Badger saves rock-n-roll. Daar hoeft geen uitleg bij.

MN: Jullie omschrijven zichzelf onder meer als een band uit het Hageland. Is dit voor jullie belangrijk? Voelen jullie zich verwant met de oude Hageland Hardcore-scene uit de jaren '80?

B: We zijn met 4 in de band. Karel is van Kalmthout en Aiko is van Tervuren. Domien en Stijn komen uit Leuven. Maar toch is er die band met de Hageland Hardcore en dat komt vooral door Funtime Records. Funtime is nu minder actief maar eind jaren ’90 en lang de 2000 in waren er veel optredens en releases. Dat heeft veel betekent voor ons. We voelen ons meer verwant met de jaren ’90 en 2000. Stijn geeft mee dat hij de mannen van Heibel goed kent en dat het toch wel een eer is om met hun rond te hangen in het Leuvense. De jaren ’80 zijn eigenlijk nog altijd bezig. En Hageland Hardcore klinkt ook gewoon heel goed. Al is het maar om te discussiëren of Leuven wel of niet bij Hageland hoort.

MN: Jullie hebben een voorliefde voor kerstverlichting en kleurrijke pruiken. Er was wel eens gelachen worden maar betekent punk voor jullie ook meer dan enkel plezier maken? Hebben jullie enige voeling met het activisme dat traditioneel bij de hardcore-scene hoort?

B: Zeker. Elk van ons in de band heeft zijn eigen weg daarin en daarin moedigen we elkaar ook aan. Als band hebben we bij onze beide releases veel van onze oude cd-hoesjes gerecycleerd, geprint op gerecycleerd papier en niets uit China laten verslepen. Onze shirts worden fairtrade en lokaal geprint. We willen niet gemakkelijk geld verdienen op shirts of merchandise terwijl je dan live gaat verkondigen om eerlijk en juist te leven. Zo zijn we niet. We hebben ook een goede band met ‘tofu never screams’. Met het festival ‘this ain’t noise’ dat Karel en Domien organiseren wordt er ook altijd iets georganiseerd voor een goed doel.. En elk van ons heeft zijn eigen invulling. De ene wat meer dan de andere maar we zitten op dezelfde lijn. We zijn eerder de band van: “less talk, more rock.” Met praatjes op het podium kan je mensen raken maar het gaat er ook rap weer uit. Door zelf dingen te doen, bereik je meer.

MN: Zoals gezegd, is Badger bij het brede publiek nog niet zo bekend, om het zacht uit te drukken. Zal daar ooit verandering in komen? Hebben alternatieve bands tegenwoordig nog een kans, ondanks alle tegenwerking door de commerciële zenders en aanverwanten?

B: Nee, daar hebben we ook geen zin en ambitie in. We zijn een lokale punkband en dat vinden we heerlijk. Onze roze wolk is nu echt heel roos en groot en vooral zeer zacht.

MN: Hoe zit het eigenlijk met de buitenlandse belangstelling? De punkscene is meer dan ooit internationaal geworden en het internet zorgt er natuurlijk voor dat heel de wereld gemakkelijk kan communiceren. Heeft dit jullie al iets opgeleverd?

B: Sinds dat we op Spotify en co zitten, zien we meer interesse uit verschillende landen. Dat is heel tof om te horen. Onze droom en waarschijnlijk enige ambitie is om een paar optredens in buurlanden te doen. Een kleine tour. En dat is haalbaar.

MN: Is het eigenlijk gemakkelijk voor een onbekende band als Badger om in eigen land concerten te vinden? Zijn er nog voldoende organisatoren die punkbands willen boeken?

B: Domien: "Punk is zoals pannekoeken. Zolang mensen pannekoeken bakken, blijft het bestaan. Natuurlijk, tegenwoordig zijn die hartige american pancakes zeer geliefd, zelfs met yoghurt over. Dat is niet meer hetzelfde als vroeger. De jeugd heeft iets gedaan op basis van de oude trouwe pannekoek. Je kan nu zeggen dat al die hipsters geen echte pannekoeken met kinnekessuiker meer eten, maar zeggen dat pannekoeken uitgestorven zijn, is toch zeer kort door de bocht, vind ik.Ik eet graag nog echte pannekoeken, zoals moeke Ramones het mij geleerd heeft. Daarentegen kan zo'n hartige pancake mij ook best smaken, zeker de veganistische variant te verkrijgen bij Leo Pancakes aan de vismarkt. Waarover ging het nu weeral?

Stijn: En daar spreken we in de band elkaar tegen. Ik vind dat er eind jaren ’90 en nog een lang stuk in 2000 veel meer optredens waren en vooral meer samenhang tussen de verschillende scenes zoals H8000, Limburg, Hageland, Merret-crew,… Er waren toen elk weekend shows met bands als Amen ra, Rise and Fall, PN, The Setup, Officer Jones and his patrol car problems, .. en nu zijn er niet zoveel ‘grote’ Belgische bands die volk trekken en waar de kleinere bands mee van konden profiteren zonder dat profiteren negatief is. Maar bon.. het is altijd makkelijk om naar het verleden te kijken. En we weten ook maar al te goed dat we echt matige muzikanten zijn.

MN: In november spelen jullie in elk geval in Leuven, in het kader van het Breaking Barriers festival. Kijken jullie er wat naar uit te spelen in Leuven, een stad die tenslotte niet ver van het Hageland is gelegen? Voelen jullie een band met deze stad?

B: Ziehier de discussie of Leuven Hageland is of niet. Wij vinden van wel. Leuven is onze thuisbasis. We zijn opgegroeid in JH Sojo, elk in een ander tijdperk. En het is heerlijk om deel uit te maken van een groot punkfestival in Leuven. Ook al is onze muziek een allegaartje.

MN: Op de affiche van Breaking Barriers staan weer heel wat namen. Staan er bands tussen die jullie zelf goed vinden of die jullie misschien zelfs hebben geïnspireerd?

B: Stijn kijkt uit naar Steve Ignorant’s Slice of life. Als tiener heb ik Crass vaak gedraaid, en soms nog. De combinatie van de sound, het stemgeluid van Steve en de teksten maken deze band echt uniek. Het heeft me een kritischere en, raar maar waar, constructieve kijk gegeven op de wereld. Je kan zagen maar ook echt iets doen. En dat is ook wat Crass deed.De rest van Badger kijkt uit naar Matrak Attakk!

MN: Als jullie, tot slot, één zaak aan de huidige muziekscene in België zouden kunnen veranderen, wat zou dan voor jullie de prioriteit zijn die jullie zeker zouden aanpakken?

B: Jeugdhuizen terug beter ondersteunen en meer vrijheid geven. Er zijn teveel regels.

Badger (facebook) / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...