casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Disturbance op Breaking Barriers
Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
04/09/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

04/09/2019 : Disturbance op Breaking Barriers - Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
04/09/2019 : Disturbance op Breaking Barriers - Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
04/09/2019 : Disturbance op Breaking Barriers - Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
04/09/2019 : Disturbance op Breaking Barriers - Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
04/09/2019 : Disturbance op Breaking Barriers - Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, ...
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreedt op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgenre in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer. En uiteraard ook punk, dit keer uit Nederland. Hier is voor u Disturbance.

MN: Disturbance speelt in België meestal in kleine zaaltjes of op kleinere punkfestivals, maar in november spelen jullie tijdens Breaking Barriers eindelijk eens in een grotere zaal op te treden. Denken jullie dat er een groot verschil zal zijn met andere concerten?

D: Dat weet ik het niet zo precies. Wij vinden doorgaans een optreden niet meer of minder geslaagd wanneer de zaal groot of klein is. Het gaat ons er vooral om dat de juiste sfeer er hangt, en dat ons geluid goed overkomt. Zeker richting het publiek. Als die het dan vervolgens oppakken en reageren zitten we goed. Of het nu 40 of 1000 man zijn.

MN: Jullie recentste LP, getiteld 'Tox Populi', dateert van vorig jaar. Zal het concert vooral een officieuze presentatie van dat nieuw materiaal zijn of wordt het een selectie van oude en nieuwe songs?

D:We proberen zoveel mogelijk een goede mix van beiden te maken. We willen logischerwijs ons nieuwe materiaal promoten, zeker buiten de ‘reguliere’ optredens, waar de meeste mensen de nummers al goed hebben verorberd inmiddels. Daarnaast vinden we ook dat herkenning ook voor een deel van de drive zorgt. We schuwen dus zeker de klassiekers niet. Kwestie van uitbalanceren. Soms passen we de zaken ook direct op het podium aan. Je moet doen wat op dat moment goed lijkt.

MN: Kennen jullie de andere bands op de affiche? Zijn er bands tussen waar jullie echt naar uitkijken om eens het podium mee te delen?

D: Ik ben erg benieuwd naar de andere bands, eerlijk gezegd. Breaking Barriers is mij opgevallen om zijn brede horizon binnen een underground setting. Vorig jaar stonden Siglo XX, TV Smith en The Cravats op de lijst. Daar wordt ik erg blij van, mag ik wel zeggen. Goede, op zichzelf staande acts, die allemaal een ander pad hebben bewandeld, maar allemaal mijn interesse hebben. Dat vind ik een sterk staaltje voorwerk vanuit BB. Dit hebben jullie volgens mij dit jaar wederom goed gedaan, hoewel ik minder namen van de bill ken. Daarentegen zie je dit jaar erg goed dat de natuur van punks om steeds iets nieuws op te pakken aanwezig blijft. Natuurlijk kennen we de Boys, maar ik ben des te nieuwsgieriger welke kant Duncan Reid zich heeft ontplooid. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Contingent waarin Atilla the stockbroker speelt. Die heb ik namelijk al weleens gezien, maar niet in deze constructie. Maar ik zie ook andere verrassingen zoals de Brassers. Ooit een lp op de kop getikt, zonder het te kennen, en nu gewoon live kunnen zien. Wat dat betreft: hoe dieper je de line-up bekijkt, hoe meer je alles al blijkt te (her)kennen.

MN: Het is vrij moeilijk om in België een groot publiek te vinden voor een punkevenement. Is de scene in Nederland nog wat levendiger en jonger?

D: Het was een tijdje lastiger, maar volgens mij gaan we weer de goede kant op. In de randstad, en van oorsprong punkgeoriënteerde steden, zoals Nijmegen, zien we weer meer actieve bands en boekers. Zowel nieuwe aanwas als bands die er een tijd mee gestopt zijn en toch weer gas geven, zoals Bitter Grounds en tegenwoordig ook weer Antidote voor een paar shows per jaar. Groningen is bijvoorbeeld ook weer goed van de partij met meerdere venues en podia zoals Het Bolwerk (in Friesland) die zich een paar jaar wat rustiger hebben gehouden op punkgebied, durven het weer vaker aan. Onlangs was het door onze bassist georganiseerde punkfestival "Tales from the Punx" weer druk bezocht. Ook staan we dit jaar op "The sound of revolution" in Eindhoven, waar doorgaans veel volk op afkomt.

MN: Hoe gaat het eigenlijk met de muziekscene in het algemeen in Nederland? In België krijgen we altijd te horen dat Nederlandse concertzalen meer mogelijkheden hebben omdat ze veel meer subsidies ontvangen, maar is dat ook echt zo? Is het voor Nederlandse bands gemakkelijker om in eigen land concertboekingen te krijgen?

D: We spelen zelf niet echt in dat circuit. Ik heb geen idee hoeveel een gemiddelde nederlandse band krijgt in een middelgrote zaal. Af en toe komen we ermee in contact en dankzij subsidie is er inderdaad meer mogelijk. Dat is erg prettig, gezien de kosten voor zaalhuur en dergelijke ook niet misselijk zijn, en dan nog is het voor de muzikant vaak geen vetpot. Voor ons is dat niet erg. Wij doen het daar niet voor. Ik weet wel dat het in de underground nog steeds erg lastig is voor (DIY) zalen om het hoofd boven water te houden. Zeker binnen de punk/kraakscene komt het allemaal neer op donaties en met de prijzen die er gerekend worden voor consumpties is het moeilijk geld verdienen. Dat is alleen maar goed. Dan kun je tenminste nog eens naar een bandje gaan zonder belachelijke entree te betalen om vervolgens leeg te lopen op een paar biertjes. Dit fenomeen zie je trouwens in de hele nederlandse horeca, hoor. Niet per se alleen in concertzalen. Volgens mij gaan er wel eens wat dingen langs elkaar heen met betrekking tot geldstromen in poppodia in Nederland. Echter heb ik me daar verder nooit echt in verdiept, dus echt concreet wil ik daar ook niks over zeggen.

MN: Jullie hebben veel buitenlandse tournees achter de rug, waaronder eentje door China, wat ongetwijfeld een compleet verlieslatende affaire was. Hoe slaagt een minder bekende undergroundband zonder grote inkomsten er eigenlijk in de nodige energie te vinden om te blijven doorgaan?

D: Vooral do it yourself. Er zijn inmiddels behoorlijk wat bands die op deze manier de wereld overgaan. Je probeert geld technisch quitte te spelen. Lukt dat niet, speel je lokaal meer en probeer je het zo terug te verdienen. De energie moet er echter natuurlijk wel zijn. De situaties waarin je je bevindt zijn vaak niet bepaald luxueus. Dat moet je dan ook wel kunnen hebben. Dat betekent verder niet dat mensen niet hun best doen om goed voor je te zorgen. Dat gebeurt zo goed als altijd namelijk. Het is alleen niet gek dat iemand die zijn huis openstelt voor een band dan ook geen 4 slaapkamers heeft. Het is logischer dat je met zijn allen naast de fietsen en onder de eetkamertafel slaapt. Zeker in stedelijke gebieden.

MN: Hoe zit het eigenlijk met de bekendheid van Belgische punkbands in Nederland? Kent het Nederlands publiek onze bands eigenlijk of wordt België enkel geassocieerd met de theatervoorstellingen van Urbanus en het festival Tomorrowland?

D: België is natuurlijk in het bezit van een aantal zeer bekende punkbands. Natuurlijk zijn er bands uit ‘onze generatie’ zoals Funeral Dress, en die zijn in Nederland ook behoorlijk bekend, evenals de eerdere generatie punk van The Kids. Maar ik sta ook elke keer verbaasd over de hoeveelheid mensen die ook altijd superenthousiast reageren wanneer ik vertel dat ik Bompa Punk van Belgian Asociality moddervet vind en zij vervolgens zelf met een andere favoriet op de proppen komen.

MN: Hebben jullie nog advies voor Belgische bands die eens in Nederland willen spelen? Hoe pakken ze dat best aan?

D: Op dezelfde wijze als wij dat doen in België, of elk ander land. Altijd doorgaan, en het zelf doen en regelen. Uiteindelijk krijg je dan diverse contacten, en vanaf daar goed je best blijven doen en andere bands verder helpen.

Disturbance / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
CD BESPREKING : Erik Griswold - Wallpaper Music IV

Altijd in voor een grap en een grol, die Erik Griswold. We mochten een tijdje geleden met de man kennismaken middels het album All's Grist That Comes To The Mill waarop hij samen met een vijftiental pianisten zijn intrek zocht in een toren in een bos om via openende en sluitende jaloezieën geluiden naar buiten te orkestreren. Ook ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geneva Skeen - Double Bind

Mogen we even uw aandacht voor de Amerikaanse Geneva Skeen? Een tweetal jaar geleden liet ze zich opmerken door middel van het ijzersterke debuut A Parallel Array Of Horses. Het album liet een artieste horen met een al even uitgebreid en gelaagd gamma aan geluiden als dat er inspiratiebronnen en referenties waren waaraan haar klanken deden ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...