casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

40 JAAR STRUGGLER
In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
25/08/2019, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

25/08/2019 : 40 JAAR STRUGGLER - In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
25/08/2019 : 40 JAAR STRUGGLER - In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
25/08/2019 : 40 JAAR STRUGGLER - In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
25/08/2019 : 40 JAAR STRUGGLER - In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
25/08/2019 : 40 JAAR STRUGGLER - In 1976 begon punk door te sijpelen. Het trok mijn aandacht en ik begon punknummers te schrijven.
Struggler blaast 40 kaarsjes uit, en dat willen we vieren. We nodigen de groep op een Dark Entries Night uit op 20 september, die zoals steeds gratis doorgaat in de Gentse Kinky Star. Maar we legden ook ons oor bij stichtend lid René Hulsbosch, in de hoop wat mooie anecdotes uit de voorbije 40 jaar te horen. René had nog meer goed nieuws voor ons: in 2020 zal Struggler een nieuwe plaat uitbrengen! We kijken er naar uit, maar kijken eerst nog eens achterom…

40 jaar Struggler. Ongetwijfeld is er veel gebeurd in die tijd. Laten we even teruggaan naar de prille begintijd: Hamont en Café De Kwiet. Het café had met De Brassers reeds een legende gebaard dat de goegemeente in angst haar nagels deed bijten. Een jaar na De Brassers ontstond Struggler. Vertel ons eens over het ontstaan van jullie band?

We beginnen in 1976. Ik speelde in de band "Kasjmir". Het was rond die periode dat punk hier begon door te sijpelen. Het trok sterk mijn aandacht waardoor ik punksongs begon te schrijven. Eind '77 waren er diverse nummers klaar. De zoektocht naar een bandnaam en leden kon starten. Mijn zus Mathy kwam met "The Struggle For Life" aanzetten waaruit "Struggler" gedestileerd werd. Pas in Maart '79 was de groep compleet en 5 weken later speelden we ons eerste optreden.

We herinneren ons drie groepen die met De Kwiet verbonden waren: De Brassers, The Suspects en Struggler. Hoe was jullie relatie met de andere groepen?

Dat zat goed, we deelden dezelfde kroeg en traden samen op. Laat ons zeggen dat er een stimulerende wisselwerking ontstond.

In 1980 volgde de singles: ‘Nightfever’ en ‘Wanted’ met het nummer ‘Dont’ Care’. ‘Night Fever’ en ‘Don’t Care’ zijn nog steeds klassiekers die jullie op optredens spelen. Hoe hebben jullie de impact van het singles ervaren?

Wanted/Don't Care - geschreven anno '77, opgenomen in '79 - werd uitgebracht begin '80. Het was de eerste D.I.Y. single in wat toen Punktown Hamont genoemd werd met een door Marc Didden goede beoordeling in Humo. Datzelfde jaar nog werd "Nightfever" uitgebracht en beoordeeld in Belpop als een nachtnummer met een beat als die van PIL en een melodie die Siouxsie And The Banshees vergaten te bedenken. Dit maakte dat Struggler breder onder de aandacht kwam en vele optredens volgden.

Jullie gingen op tournee met Siglo XX, die andere Limburgse legende uit de Belgische wave. Hoe verliep dat?

Dat verliep uitermate vlot en geslaagd. Het betreft de straatlawaai tour, aangename herinneringen aan overgehouden. Kunnen we dat nog eens overdoen?

In 1982 kwamde lp ‘It was a long conversation but at the end we didn’t shake hands’ uit, de plaat waarmee jullie meteen naar het voorfront van de Belgische wave gekatapulteerd werden. Hoe kijken jullie terug op het succes van die plaat?

Het was een hele belevenis, we hadden 3 dagen voor de opnames en de mix. Na de eerste opnamedag stopte de bassist onder dwang van het ouderlijke huis zodat ik zelf ook de baspartijen moest inspelen. Zoals de titel aangeeft werden in die periode de eerste tekenen van de downward spiral zichtbaar. Van succes was niet echt sprake, het is eerder nu dat men vraagt om een re-release en de prijzen op het net zijn dan ook monsterlijk hoog. We deden nog wel optredens maar gaandeweg brokkelde ook dat af, de weg naar meest vergeten band in Belgie werd ingezet.

Hoewel jullie tussen 1985 en 1996 niet erg actief waren, zeggen jullie dat de groep nooit gestopt is. Wat is er in die jaren gebeurd?

Het was de periode van nevenprojecten. Toch bleven we met Struggler verder repeteren en de nummers bestaand en nieuw werden ellenlang uitgesponnen. Het was de start van de interne vervreemding, een relationele bug die, zo bleek, zich onherstelbaar verder ontwikkelde. We traden niet meer in elkaars comfort zone, de communicatie was dood. Nooit is iemand uit de band gezet, op een gegeven moment voelt men blijkbaar aan niet meer binnen het concept te passen. Zeg maar een welgekomen natuurlijk gegeven. Het zou duren tot 1991 vooraleer nieuwe impulsen zich opdrongen. Vanaf dan en vanuit het nevenproject B.D.C. werd regelmatig opgetreden. Ook deden we dubbeloptredens, 1 set B.D.C en 1 set Struggler, al werd daar geen ruchtbaarheid aan gegeven.

In 1988 werd de groep herleid tot de nucleus van René Hulsbosch, Yosef en Ronnie Sevens. Zij zijn tot nu toe de kern van de groep, al worden ze thans aangevuld door Kris Oversteyns op synth en publieksfavoriet Alain Hulsbosch, de zoon van René, op gitaar. Kunnen we zeggen dat de groep sinds 1988 een stabiele samenstelling heeft?

Niet '88 maar '91 was het jaar waarin we elkaar vonden. Kris en Alain zitten vanaf 2014 in Struggler. We werken samen hard aan de structuur van de nummers. Potentieel gezien zijn we nu veelzijdiger, zit er geen limiet meer op de identiteit en is de invalshoek breder. Ook weten we de verticale structuur uit het verleden om te buigen naar een mooi en wijd horizontaal geheel. We are on solid ground now.

In 1999 verscheen, onder meer aangestuurd door jullie optreden op Eurorock, de live-ep ‘Life Update+’ met vier nummers. Jullie hebben de plaat trouwens onlangs heruitgebracht in een beperkte vinyl-oplage. Wat maakte dat jullie toen opnieuw nieuw werk wilden uitgeven?

Op een gegeven moment wil je registreren waar je voor staat. Het is zo blijkt Struggler eigen nooit vast te roesten in een bestaande sfeer of sound, vandaar de "Life Update+" mini cd. Ook waren het de enige opnames die nooit op vinyl verschenen waren, een uitgelezen kans om dat nu dus tijdens ons 40-jarig bestaan heruit te brengen.

In 2017 kwam dan het zeer goed ontvangen ‘The Gap’ uit. Het geluid was een stuk scherper dan voordien, en ook oudere nummers kregen een meer energetische aanpak. Voelden jullie de nood om het Struggler-geluid grondig te vernieuwen?

Nee hoor. De energie en scherpte die "The Gap" uitstraalt is het gevolg van de drang en lust waarin de groep zich nu bevindt, een automatische procesflow als het ware. De nieuwe nummers voor de komende release in 2020 zullen daar nog verder in gaan. Het is niet zo dat het alleen onszelf maar zal verbazen. Wait and see/hear.

Hoe hebben jullie de underground-scene weten evolueren in de 40 jaar dat Struggler heeft bestaan?

Als een vorm van inkrimping. De wereld van Multi media, MP3, streaming en al de digitale bronnen lijken zich meer op snelheid, overaanbod en massaproductie te focussen. Door niet toe te treden lijkt de stelregel "onbekend is onbemind" met dodelijke precisie toe te slaan.

Tenslotte: welke ervaring uit 40 jaar Struggler blijft jullie het meeste bij?

Zonder twijfel de hedendaagse cultuur waarin we ons nu bevinden. De volwaardige invulling van een band te zijn waar iedereen een sterke inbreng in toont maakt mij een tevreden man. Alsof de natuurlijke habitat eindelijk gevonden is.

20 september 2019: Dark Entries Night 40 jaar Struggler, gratis, Kinky Star, Vlasmarkt 9 in Gent

Foto's: Luc 'Who Cares' Luyten

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
CD BESPREKING : Erik Griswold - Wallpaper Music IV

Altijd in voor een grap en een grol, die Erik Griswold. We mochten een tijdje geleden met de man kennismaken middels het album All's Grist That Comes To The Mill waarop hij samen met een vijftiental pianisten zijn intrek zocht in een toren in een bos om via openende en sluitende jaloezieën geluiden naar buiten te orkestreren. Ook ...

lees meer...
CD BESPREKING : Geneva Skeen - Double Bind

Mogen we even uw aandacht voor de Amerikaanse Geneva Skeen? Een tweetal jaar geleden liet ze zich opmerken door middel van het ijzersterke debuut A Parallel Array Of Horses. Het album liet een artieste horen met een al even uitgebreid en gelaagd gamma aan geluiden als dat er inspiratiebronnen en referenties waren waaraan haar klanken deden ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...