casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

707 items

   

LA MERDE
Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
Al meerdere jaren tijdens de eerste april was de grap in neofolk land dat The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud terug bij elkaar zou komen. Wij weten wel beter en laten ons hier natuurlijk niet aan vangen. Niet dat we er afkerig tegenover staan, maar dit jaar bleek dat we geen wonderen moeten verwachten om deze specifieke sound nog eens in een geüpdatete versie terug te horen. Verrassend genoeg kwam deze ook niet uit Oostenrijk, Duitsland of pakweg Italië, maar simpelweg uit ons bescheiden België, meer bepaald uit Gent.

Hiervoor verantwoordelijk was La Merde, dit duo bracht met Dood En De Merde een zeer verrassende cassette uit, die het niet enkel goed deed bij de neofolk redactie van Dark Entries. Niet veel later kwam er al een tweede cassette (L'Amour Et Le Merde) en was Art Abscons zelve zo enthousiast dat hij ze verdeelde via zijn Opus Abscondi label. Ik heb dan ook mijn uiterste best gedaan om La Merde in de juiste kringen te pushen, en aangezien het talent massaal bij deze mannen aanwezig is wisten alle visjes te bijten.

Nu u nog, dus lieten we Thomas en Jonah graag aan het woord.

DE: Eerste zeer voor de hand liggende vraag: waarom de naam La Merde?

LM: La Merde is een passende benoeming van ons beeld op de wereld. Niet enkel of zozeer op internationaal niveau maar ook en vooral in de kleine dingen. La Merde is de boer wiens oogst mislukt, La Merde is de multinational die een fabriek sluit en honderden mensen op straat zet, La Merde is de oude vrouw, kromgebogen van jarenlange fysieke arbeid die wekelijks een kruisje slaat aan de dorpskerk, La Merde is de dronkenlap die danst en kweelt in een bruine kroeg terwijl zijn kinderen thuis honger lijden, …

Tevens omvat het ons gevoel van de klungelige oogkleppencultuur uit België en Vlaanderen. Want een bureaucratisch kluwen aan formulieren is evenzeer La Merde.

DE: Jullie spelen al geruime tijd samen in een black metal groep. Het is niet ongebruikelijk dat (black) metal artiesten zich plots aan neofolk (of verwante genres zoals dark ambient of industrial) wagen, hoe verklaren jullie deze aantrekkingskracht?

LM: Los van de muzische achtergronden delen deze genres een naburige esthetiek en visie met een focus op het ongeziene, catharsis, dunkelheit und das unheimliche. Neofolk en aanverwanten geeft ook de vrijheid om deze emoties op een andere sonische wijze te exploreren.

Anno 2019 is er trouwens ook een zodanige versmelting van muziekstijlen en genres dat je je van niets meer hoeft te verbazen (banjo’s bij Taake, trap beats bij Peste Noire, etc…). De tijd dat muzikanten zich maar aan 1 stijl hielden ligt ver achter ons, en maar goed ook.

DE: Zowel black metal als neofolk wordt door heel wat zowel in- als outsiders geassocieerd met een bruin politiek randje, hoe ervaren jullie dit?

LM: Persoonlijk zien wij onszelf functioneren in een historisch kader, maar dan wel een kader dat al een kleine honderd jaar op zolder ligt te verrotten. Het is geenszins historisch correct maar eerder een verwijzing naar het verleden vanuit onze eigen geschiedenis, met een nadruk op de toenemende industrialisatie van het agrarische leven. En uiteraard komt ook oorlog aan bod in onze muziek, maar zeker niet met een politieke agenda.

Waar extreemrechts geflirt in de jaren 80 en 90 nog als ‘edgy’ en choquerend ervaren kon worden, lijkt me dit hedendaags compleet achterhaald. Niet te vergeten dat veel van deze outsidermuzikanten en artiesten, die zich toch wel op het randje van het cultureel-maatschappelijk aanvaarde bevinden, waarschijnlijk bij de eersten zouden zijn die in een zowel rechts- als links-totalitaire staat zouden weggevoerd worden.

DE: De eerste cassette van La Merde deed ons heel erg denken aan The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud, wat zoals jullie me reeds wisten te vertellen, een zeer grote invloed geweest is op jullie muziek. Welke invloeden mogen daar nog bij gerekend worden?

LM: Muzikaal gezien mag je zeker denken aan klassiekers zoals Of The Wand And The Moon en Current 93. Daarnaast hoor je ook invloeden van fanfares, dorpskermissen en volksmuziek in het algemeen.
We houden ook van klassieke muziek, van de middeleeuwen tot het romantisisme naar de hedendaagse avant-garde en noise.

Maar daarnaast is er ook een grote literaire en visuele invloed op ons. Auteurs als Rilke, Sartre, Heidegger, Verhaeren, Boon, …. En beeldend kunstenaars als De Saedeleer of De Woestyne en stromingen als het Dadaïsme of het Futurisme zijn voor ons zeker en vast ook een bron van inspiratie. Deze proberen we overigens ook te delen op onze social media kanalen, niet om te dwepen met onze invloeden maar om ze aan een steeds wijder publiek tentoon te stellen.

La Merde bestaat uit vele invloeden en probeert dit te kanaliseren naar een coherent nieuw geheel.

DE: Onlangs traden jullie voor de allereerste keer op in de Kinky Star in thuisbasis Gent, hoe waren de reacties en hoe hebben jullie dit optreden zelf ervaren?

LM: Dit concert was een eerste try out van ons materiaal in een live omgeving. Het was een goede les die ons toonde aan welke punten er gewerkt moet worden.

DE: Zelf was ik van in het begin verkocht aan jullie eerste cassette, en heb deze dan ook volop gepromoot bij mensen die het zou kunnen interesseren. Iedereen deelde dit enthousiasme, en zelfs Art Abscons zelve was zodanig onder de indruk dat hij jullie maar wat graag wil uitbrengen op zijn label. Hebben jullie verder nog verrassende reacties gekregen?

LM: Ondanks dat het genre op sterven na dood is hebben we toch verschillende goeie reacties gekregen. We weten wel dat dit voor het kleine publiek is. Desondanks doen we dit vooral voor onze eigen exploratie en om ons artistiek ei kwijt te kunnen.

DE: Dankzij deze promotie kon ik jullie ook een concert in het voorprogramma van Rome, en wat later bleek een dubbelconcert te zijn (in Duitsland met Changes) versieren, in oktober in De Wommel, samen met Awen en By The Spirits.

Ik mag dan wel hebben zitten pushen hiervoor, toch is het een hele eer om door het prestigieuze FolkWorld gevraagd te worden.

LM: Waarvoor oprechte dank.

DE: Jullie stijl is zeer uniek te noemen, zeker hier in België, waar dit genre amper (om niet te zeggen niet) aan bod komt. Toch is er wel degelijk interesse in dit genre in ons land, zo mag ik vaststellen op mijn eigenste Trouwfest. Hoe verklaren jullie de nationale bloedarmoede op dat gebied?

LM: Neofolk is een dood kind met een lam handje, jammer genoeg kunnen we niet op tegen de Drakes en Ed Sheerans van deze wereld.

DE: Jullie releases verschijnen op cassette, een medium dat terug hip is. Waarom kozen jullie hier voor, en mogen we in de toekomst ook materiaal op cd of vinyl van jullie verwachten?

LM: Tape draagt uiteraard de charme van een analoog object met zich mee met heerlijk krakende magneetbanden, maar dit gezegd zijnde is het ook gewoon één van de meest kosteneffectieve manieren om fysiek muziek uit te brengen. Het is het medium dat we vandaag gebruiken, maar we staan er evenwel niet weigerachtig tegenover om eens een cd-r uit te brengen bijvoorbeeld.
En alles wat we uitbrengen is ook eenvoudigweg digitaal te downloaden via onze Bandcamp pagina.

Het formaat van toekomstige releases hangt ook af van eventuele labels.

DE: Een gezonde dosis humor valt ook op bij La Merde, zo is de ondertitel van jullie Facebook pagina “Akkerdjie” (bij iedereen die opgroeide in de jaren 80 de bekende vloek van Policarpus Tack uit Merlina), en ook op de cassette kwamen we een sample van gevloek uit een Vlaamse film tegen. Tekstueel kunnen we ook wat voorbeelden aanstippen dat het allemaal niet zo serieus moet voor La Merde in een genre dat gekenmerkt wordt door stoïcijns voor zich uit starende personen. Een bewuste keuze deze kwinkslagen?

LM: Ja, maar het is niet omdat het met humor gebracht wordt dat het niet serieus genomen moet worden. La Merde gebruikt humor maar vertelt verhalen die heel serieus zijn.

DE: Jullie wisten me al te vertellen dat een nieuwe cassette reeds zo goed als klaar is, en dat al volop aan een derde gewerkt wordt. Nog verdere toekomstperspectieven?

LM: Onze 2de tape 'L'Amour et La Merde' zal reeds uit zijn bij het verschijnen van dit interview (inderdaad, lees hier de review, nvdr.). We hebben ook een clip op YouTube die heel fijn was te maken en dit is een medium dat we in de toekomst zeker nog gaan gebruiken. Ondertussen hebben we enkele labels op het oog maar er is nog niets concreets. Zoals gezegd doen we dit alles voor onszelf en het behouden van de creatieve controle is dan ook erg belangrijk. Deze zomer gaan we ons vooral toeleggen om onze live act uit te werken. Kom ons zien in de bruinste cafés van België en omstreken!

Je kan La Merde samen met Rome, Awen en By The Spirits gaan bekijken tijdens October Ritus, op 4 oktober in de Wommel (Wommelgem).

La Merde

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Frode Haltli - Border Woods

Voor het inspelen van ‘Avant Folk’, uitgebracht in 2018, verzamelde accordeonist en componist Frode Haltli nog een tiental muzikanten rond zich. Voor ‘Border Woods’ is zijn begeleidingsband, bestaande uit Emilia Amper (harp) en percussionisten Håkon Stene en Eirik Raude afgeslankt tot een trio. De muziek op ‘Border ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Fantastique.Night LXI: Kollaps, Nytt Land, Xavier Kruth & Crooniek

De Fantastique.Nights laten ons regelmatig proeven van gedurfde en uitstekende wave, maar voor de eenenzestigste editie hebben ze iets bijzonders in petto. Het wordt immers een editie die vooral de liefhebbers van industrial en neofolk zullen kunnen smaken. De avond gaat uitzonderlijk door op een donderdag - met name 26 september - en zal ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Donder, Hel & Hagel vindt het duister in het licht

Duizend brandbommen en traangasgranaten, daar zijn Donder, Hel & Hagel weer. De Leuvense anarchowavers - bekend van hun uithaal naar Joke Schauvliege op hun eerste single 'Joke is weer daar...' - hebben zelfs hun eerste plaat klaar, en die heet 'Lang genoeg beleefd geweest'. We herinneren ons niet dat deze kornuiten ooit ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten). Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : Indietronic Fest 4 Zaterdag 19 oktober in Lede

Zaterdag 19 oktober staat voor de 4de keer het Indietronic Fest te Lede, zaal CC Volkskring, geprogrammeerd. Dit jaar gaat alle aandacht naar Adriaan De Roover (voorheen Oaktree), Paper Hats, Raveyards en Gauss. Misschien niet meteen de meest bekende namen in onze scene maar zeker het uit checken waard indien u liefhebbert in progressieve ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : David J pakt tijdens Bauhaus koorts uit met nieuw materiaal

Heel wat te doen hier de afgelopen dagen / weken omtrent Bauhaus en aanverwante projecten. David J was / is sedert jaar en dag lid van de Engelse cultformatie maar ook solo actief. Zijn nieuwe worp luistert naar de naam “Missive To An Angel From The Halls Of Infamy And Allure”. Voor dit album liet David J zich bijstaan door leden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Paolo Spaccamonti - Volume Quattro

Paolo Spaccamonti is een in Turijn gevestigde gitarist en componist. Naast enkele soloplaten werkt hij samen met andere artiesten zoals Jochen Arbeit van Einstürzende Neubauten of Daniele Brusaschetto. Maakt ook muziek voor televisie en componeert soundtracks voor film en heeft een voorkeur om live uitvoeringen te geven met zowel ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Default 0012

Naast Batch 0010 verscheen op hetzelfde moment Default 0012 van en creux. Onze bevindingen bij het tiende deel uit de Batch reeks kon u reeds lezen, we laten nu ons licht schijnen op haar episode in de andere serie van het SM-LL label. Wederom vier nummers, deze keer geplukt uit live optredens uit de periode 2017-2018, waarbij naast de ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Batch 0010

Veel info over en creux vonden we niet terug. We weten alleen dat het gaat om de in Londen wonende Taiwanese artieste Lucia H. Chung. Verder ook dat ze onlangs twee EP’s uitbracht bij het experimentele SM-LL label. Naast deel 10 in hun Batch reeks verder nog het twaalfde deel in de Default reeks van het label. In het verleden verzorgde ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Spiritual Bat - @ Le Garage Luik, 06/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...

lees meer...
FOTO'S : And One - W-Fest Waregem 18/08/2019 door Luc Luyten