casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

LA MERDE
Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
20/08/2019 : LA MERDE - Neofolk is een dood kind met een lam handje.
Al meerdere jaren tijdens de eerste april was de grap in neofolk land dat The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud terug bij elkaar zou komen. Wij weten wel beter en laten ons hier natuurlijk niet aan vangen. Niet dat we er afkerig tegenover staan, maar dit jaar bleek dat we geen wonderen moeten verwachten om deze specifieke sound nog eens in een geüpdatete versie terug te horen. Verrassend genoeg kwam deze ook niet uit Oostenrijk, Duitsland of pakweg Italië, maar simpelweg uit ons bescheiden België, meer bepaald uit Gent.

Hiervoor verantwoordelijk was La Merde, dit duo bracht met Dood En De Merde een zeer verrassende cassette uit, die het niet enkel goed deed bij de neofolk redactie van Dark Entries. Niet veel later kwam er al een tweede cassette (L'Amour Et Le Merde) en was Art Abscons zelve zo enthousiast dat hij ze verdeelde via zijn Opus Abscondi label. Ik heb dan ook mijn uiterste best gedaan om La Merde in de juiste kringen te pushen, en aangezien het talent massaal bij deze mannen aanwezig is wisten alle visjes te bijten.

Nu u nog, dus lieten we Thomas en Jonah graag aan het woord.

DE: Eerste zeer voor de hand liggende vraag: waarom de naam La Merde?

LM: La Merde is een passende benoeming van ons beeld op de wereld. Niet enkel of zozeer op internationaal niveau maar ook en vooral in de kleine dingen. La Merde is de boer wiens oogst mislukt, La Merde is de multinational die een fabriek sluit en honderden mensen op straat zet, La Merde is de oude vrouw, kromgebogen van jarenlange fysieke arbeid die wekelijks een kruisje slaat aan de dorpskerk, La Merde is de dronkenlap die danst en kweelt in een bruine kroeg terwijl zijn kinderen thuis honger lijden, …

Tevens omvat het ons gevoel van de klungelige oogkleppencultuur uit België en Vlaanderen. Want een bureaucratisch kluwen aan formulieren is evenzeer La Merde.

DE: Jullie spelen al geruime tijd samen in een black metal groep. Het is niet ongebruikelijk dat (black) metal artiesten zich plots aan neofolk (of verwante genres zoals dark ambient of industrial) wagen, hoe verklaren jullie deze aantrekkingskracht?

LM: Los van de muzische achtergronden delen deze genres een naburige esthetiek en visie met een focus op het ongeziene, catharsis, dunkelheit und das unheimliche. Neofolk en aanverwanten geeft ook de vrijheid om deze emoties op een andere sonische wijze te exploreren.

Anno 2019 is er trouwens ook een zodanige versmelting van muziekstijlen en genres dat je je van niets meer hoeft te verbazen (banjo’s bij Taake, trap beats bij Peste Noire, etc…). De tijd dat muzikanten zich maar aan 1 stijl hielden ligt ver achter ons, en maar goed ook.

DE: Zowel black metal als neofolk wordt door heel wat zowel in- als outsiders geassocieerd met een bruin politiek randje, hoe ervaren jullie dit?

LM: Persoonlijk zien wij onszelf functioneren in een historisch kader, maar dan wel een kader dat al een kleine honderd jaar op zolder ligt te verrotten. Het is geenszins historisch correct maar eerder een verwijzing naar het verleden vanuit onze eigen geschiedenis, met een nadruk op de toenemende industrialisatie van het agrarische leven. En uiteraard komt ook oorlog aan bod in onze muziek, maar zeker niet met een politieke agenda.

Waar extreemrechts geflirt in de jaren 80 en 90 nog als ‘edgy’ en choquerend ervaren kon worden, lijkt me dit hedendaags compleet achterhaald. Niet te vergeten dat veel van deze outsidermuzikanten en artiesten, die zich toch wel op het randje van het cultureel-maatschappelijk aanvaarde bevinden, waarschijnlijk bij de eersten zouden zijn die in een zowel rechts- als links-totalitaire staat zouden weggevoerd worden.

DE: De eerste cassette van La Merde deed ons heel erg denken aan The Moon Lay Hidden Beneath A Cloud, wat zoals jullie me reeds wisten te vertellen, een zeer grote invloed geweest is op jullie muziek. Welke invloeden mogen daar nog bij gerekend worden?

LM: Muzikaal gezien mag je zeker denken aan klassiekers zoals Of The Wand And The Moon en Current 93. Daarnaast hoor je ook invloeden van fanfares, dorpskermissen en volksmuziek in het algemeen.
We houden ook van klassieke muziek, van de middeleeuwen tot het romantisisme naar de hedendaagse avant-garde en noise.

Maar daarnaast is er ook een grote literaire en visuele invloed op ons. Auteurs als Rilke, Sartre, Heidegger, Verhaeren, Boon, …. En beeldend kunstenaars als De Saedeleer of De Woestyne en stromingen als het Dadaïsme of het Futurisme zijn voor ons zeker en vast ook een bron van inspiratie. Deze proberen we overigens ook te delen op onze social media kanalen, niet om te dwepen met onze invloeden maar om ze aan een steeds wijder publiek tentoon te stellen.

La Merde bestaat uit vele invloeden en probeert dit te kanaliseren naar een coherent nieuw geheel.

DE: Onlangs traden jullie voor de allereerste keer op in de Kinky Star in thuisbasis Gent, hoe waren de reacties en hoe hebben jullie dit optreden zelf ervaren?

LM: Dit concert was een eerste try out van ons materiaal in een live omgeving. Het was een goede les die ons toonde aan welke punten er gewerkt moet worden.

DE: Zelf was ik van in het begin verkocht aan jullie eerste cassette, en heb deze dan ook volop gepromoot bij mensen die het zou kunnen interesseren. Iedereen deelde dit enthousiasme, en zelfs Art Abscons zelve was zodanig onder de indruk dat hij jullie maar wat graag wil uitbrengen op zijn label. Hebben jullie verder nog verrassende reacties gekregen?

LM: Ondanks dat het genre op sterven na dood is hebben we toch verschillende goeie reacties gekregen. We weten wel dat dit voor het kleine publiek is. Desondanks doen we dit vooral voor onze eigen exploratie en om ons artistiek ei kwijt te kunnen.

DE: Dankzij deze promotie kon ik jullie ook een concert in het voorprogramma van Rome, en wat later bleek een dubbelconcert te zijn (in Duitsland met Changes) versieren, in oktober in De Wommel, samen met Awen en By The Spirits.

Ik mag dan wel hebben zitten pushen hiervoor, toch is het een hele eer om door het prestigieuze FolkWorld gevraagd te worden.

LM: Waarvoor oprechte dank.

DE: Jullie stijl is zeer uniek te noemen, zeker hier in België, waar dit genre amper (om niet te zeggen niet) aan bod komt. Toch is er wel degelijk interesse in dit genre in ons land, zo mag ik vaststellen op mijn eigenste Trouwfest. Hoe verklaren jullie de nationale bloedarmoede op dat gebied?

LM: Neofolk is een dood kind met een lam handje, jammer genoeg kunnen we niet op tegen de Drakes en Ed Sheerans van deze wereld.

DE: Jullie releases verschijnen op cassette, een medium dat terug hip is. Waarom kozen jullie hier voor, en mogen we in de toekomst ook materiaal op cd of vinyl van jullie verwachten?

LM: Tape draagt uiteraard de charme van een analoog object met zich mee met heerlijk krakende magneetbanden, maar dit gezegd zijnde is het ook gewoon één van de meest kosteneffectieve manieren om fysiek muziek uit te brengen. Het is het medium dat we vandaag gebruiken, maar we staan er evenwel niet weigerachtig tegenover om eens een cd-r uit te brengen bijvoorbeeld.
En alles wat we uitbrengen is ook eenvoudigweg digitaal te downloaden via onze Bandcamp pagina.

Het formaat van toekomstige releases hangt ook af van eventuele labels.

DE: Een gezonde dosis humor valt ook op bij La Merde, zo is de ondertitel van jullie Facebook pagina “Akkerdjie” (bij iedereen die opgroeide in de jaren 80 de bekende vloek van Policarpus Tack uit Merlina), en ook op de cassette kwamen we een sample van gevloek uit een Vlaamse film tegen. Tekstueel kunnen we ook wat voorbeelden aanstippen dat het allemaal niet zo serieus moet voor La Merde in een genre dat gekenmerkt wordt door stoïcijns voor zich uit starende personen. Een bewuste keuze deze kwinkslagen?

LM: Ja, maar het is niet omdat het met humor gebracht wordt dat het niet serieus genomen moet worden. La Merde gebruikt humor maar vertelt verhalen die heel serieus zijn.

DE: Jullie wisten me al te vertellen dat een nieuwe cassette reeds zo goed als klaar is, en dat al volop aan een derde gewerkt wordt. Nog verdere toekomstperspectieven?

LM: Onze 2de tape 'L'Amour et La Merde' zal reeds uit zijn bij het verschijnen van dit interview (inderdaad, lees hier de review, nvdr.). We hebben ook een clip op YouTube die heel fijn was te maken en dit is een medium dat we in de toekomst zeker nog gaan gebruiken. Ondertussen hebben we enkele labels op het oog maar er is nog niets concreets. Zoals gezegd doen we dit alles voor onszelf en het behouden van de creatieve controle is dan ook erg belangrijk. Deze zomer gaan we ons vooral toeleggen om onze live act uit te werken. Kom ons zien in de bruinste cafés van België en omstreken!

Je kan La Merde samen met Rome, Awen en By The Spirits gaan bekijken tijdens October Ritus, op 4 oktober in de Wommel (Wommelgem).

La Merde

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Niels Gordon - Land

‘Organische elektronische muziek uit de donkere wouden van Zweden’, zo omschrijft deze artiest zijn muziek op zijn facebook pagina. “Land” (8 tracks, 44 minuten) is het debuutalbum op vinyl van de synthesizerwizard Niels Gordon, die als een volleerde Klaus Schulze met een uitgebreide batterij analoge synthesizers, keyboards ...

lees meer...
CD BESPREKING : Madeleine Cocolas - Ithaca

Na vele jaren in Melbourne, Seattle en New York te hebben gewoond nam Madeleine Cocolas terug haar intrek in geboortestad Brisbane. Het vormde meteen de aanzet voor het schrijven van Ithaca. Meteen ook een rauwe, persoonlijke en louterende ervaring waarin ze de complexe en gevarieerde emoties onderzoekt die ze gewaar werd sinds ze terug ...

lees meer...
CD BESPREKING : Lawrence English - Lassitude

Wanneer we aan een orgel denken krijgen we het visioen van een prachtige kerk die gevuld wordt met barokke klanken er gratis bovenop. Qua sfeerschepping is het immers een instrument dat kan tellen, daarom is het niet verwonderlijk dat het bij tal van gothic en Neue Deutsche Todeskunst artiesten zijn weg vond (Sopor Aeternus, Rosa Crux, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Black Angel - Kiss Of Death

“Kiss Of Death” is na “Widow” het tweede album in eigen beheer (gepromoot via New Dark Ages) van deze Engelse gothic rock formatie rond Matt Vowles, hoewel deze meneer al enige tijd z’n stek in Los Angeles heeft. Daar doet ie wat ie van zijn oudere broer leerde, of tenminste, hij maakt de muziek waarmee zijn broer ...

lees meer...
CD BESPREKING : The Legendary Pink Dots - Kleine Krieg

Je zal maar fan zijn van Legendary Pink Dots en willens nillens werkelijk alles van je favoriete groep in huis willen hebben. Indien u daarenboven niet vies bent van een gezonde dosis snobisme prefereert u de originele uitgaves. We moeten er zelfs geen rekensommetje voor maken om te besluiten dat u dit een flink pak duiten armer zal maken. Niet ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 03/08/2020 : Goethes Erben: tijd voor een nieuw album!

Corona legt veel stil, maar Oswald Henke krijg je niet zomaar klein. Sinds juli 2020 kon je regelmatig op de facebookpagina van Goethes Erben fragmenten van hun repetities bijwonen. Volledig Corona-proof werd er geknutseld aan nieuw materiaal. Het resultaat hiervan heet ‘Flüchtige Küsse’ en is vanaf september te koop! ...

lees meer...
NIEUWS 22/07/2020 : Nieuwe Evanescence-video 'The Game Is Over' nu online.

De Amerikaanse rockband Evanescence heeft zojuist de video van de albumtrack 'The Game Is Over' online gezet, afkomstig van het eerste studio-album in negen jaar, getiteld 'The Bitter Truth'. Afgelopen woensdag kwam deze song al als 2e single uit. Volgend jaar september (2021 dus) geeft de band vijf shows in de Benelux, samen ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : The Cure belooft het beste album ooit!

Mocht u zich afvragen hoe het zit met het nieuwe album van The Cure dat reeds voor eind vorig jaar, begin dit jaar werd aangekondigd, wel er is eindelijk nog eens nieuws. Van de twee of zelfs drie albums die oorspronkelijk werden beloofd is niet meteen sprake meer. Bij monde van Roger O’ Donnel, de man achter de toetsen wordt het nieuwe ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Online vertier; release the bats!

Zo, nu het einde van de wereld schoorvoetend als covid19 - ik stond erbij en keer er naar - op ons afkomt kunnen we virtueel elke vierde vrijdag terecht bij de "release the bats show" en dit tot de wereld weer normaal wordt of gewoon ophoudt te bestaan. Gothic en death rock recht uit Amerika (Californië) tot in je huiskamer, ...

lees meer...
NIEUWS 21/07/2020 : Gratis avant! Records compilatie!

Nu u geniet van uw wel verdiend verlof hoort daar uiteraard een passend muziekje bij. Dark Entries wil u hierbij graag attenderen op de gratis compilatie “Year Of The Mask” van het Avant! Label. Een leuke portie underground uit eigen stal die je beslist eens moet gehoord hebben! Om het u niet al te moeilijk te maken heb ik hierbij ...