casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

707 items

   

Mise en Scène op Breaking Barriers !!
Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer. Tijd voor de eerste in een lange reeks interviews! Maak kennis met Mise En Scène!

MN: Mise en Scène bestaat al jaren, maar de naam klinkt voor veel mensen nog totaal onbekend. Enig idee waarom het tegenwoordig zo moeilijk is voor alternatieve bands om een publiek te bereiken? Ligt het aan de smaak van de mensen of zijn er andere factoren in het spel?

MES: Jongeren worden steeds minder aangetrokken door underground muziekstromingen of alternatieve leefstijlen, zodat er minder instroom is. Er gaat ook gewoon meer aandacht naar wat mainstream is. Wellicht zullen ook de veranderende muzieksmaken daar mee te maken hebben. Om er vandaag de dag uit te springen, heb je wel een grote machine nodig die vist achter 'likes' of promotiecampagnes voert om jouw band in de markt te zetten. Met marketing zijn wij als band niet bezig, en een radiohit scoren zal er ook wel niet inzitten, dus zullen we wellicht niet altijd onmiddellijk een belletje laten rinkelen bij het grote publiek. So be it, dat is gewoon het lot als 'alternatieve' band.

MN: De band speelt eigenlijk ska met punkinvloeden, maar hoe zouden jullie Mise en Scène zelf omschrijven? Aangezien mensen toch de neiging hebben op alles een etiket te kleven, is het soms handiger dat etiket gewoon zelf te verzinnen en daar zo nog enige controle over te houden. Welk etiket past volgens jullie en welk etiket zouden jullie echt storend vinden?

MES: Als een feestband?

Vroeger speelden we punk met ska-invloeden, maar die ska-invloeden kregen meer de bovenhand. Zelf gebruiken we altijd de term ska/punk/fiesta, omdat dit toch ietwat een idee geeft wat je kan verwachten. Je moet het kind een naam geven natuurlijk. Dan is het inderdaad beter dat we zelf met iets op de proppen te komen, al is er niet echt een etiket dat storend is voor ons…

MN: Jullie hebben al vaak in het buitenland opgetreden, maar welke ervaring op tour is jullie het meest bijgebleven?

MES: Afhankelijk van wie je het vraagt in de band, zal er wel een verschillend antwoord volgen op deze vraag. De 'anciens' zullen zich nog wel de vele zomertournees in Oost-Europa herinneren en de bijhorende ervaringen, de nieuwere bandleden zullen ook wel zotte verhalen kunnen opdissen van recentere tourtjes.

Wat ons als groep eigenlijk het meest bijblijft, is het feit dat wij soms als totaal onbekende band op plekken terecht komen en daar onze kunstjes mogen vertonen voor een publiek dat ons kort tevoren niet kende, en dat we dan niet zelden dat publiek dan volledig uit de bol zien gaan. Da's echt het plezantste gevoel dat je kan hebben, denk ik, als je gaat touren. Dan vergeet je onmiddellijk dat je uren en uren in een busje kilometers aan het vreten was. We zijn gewoon heel blij en ook wel ergens trots dat we straks in 30 landen zullen gespeeld hebben, da's wel een mooie prestatie als band.

MN: Is er een groot verschil tussen de manier waarop bands in de alternatieve scene worden behandeld in binnen- en buitenland? Op welk vlak kunnen we in België nog wat verbetering gebruiken?

MES: In België wordt je als band - een uitzondering niet te na gesproken - gewoonweg uitstekend behandeld, dat mag ook wel eens gezegd worden. Als je wel al eens in de UK hebt gespeeld, hebben we hier echt geen recht tot klagen. Doorgaans wordt een band hier uitstekend in de watten gelegd, daarom komen zoveel bands hier graag optreden. Hier loopt een organisator zich meestal de poten vanonder het lijf om het een band zo goed mogelijk naar de zin te maken.

In het buitenland, afhankelijk van waar je speelt, durft dat wel eens verschillen. We haalden al Engeland aan, waar je doorgaans op niet al te veel moet rekenen qua gastvrijheid. We hebben al meegemaakt dat de eigenaar van een bar waar we net hadden opgetreden ons zonder verpinken de rekening onder de neus schoof van de drankjes (elk 1 drankje trouwens, dus zeker noi...) die we tijdens het optreden hadden geconsumeerd. Faut le faire...

Of die eerste keer dat we in Roemenië gingen spelen: iedere keer enorm veel volk op de optredens zelf, maar qua organisatie was dat echt een ramp. Toen we jaren nadien opnieuw ginder gingen optreden, konden we onze ogen niet geloven: alles was tot in de puntjes geregeld, de clubs waren über-professioneel, we sliepen niet meer in oude legerkazernes of op het podium waar we net speelden, maar in sjieke hotels… Om maar te zeggen dat dingen vlug kunnen veranderen.

MN: In welke mate zijn jullie, als band zonder de steun van een groot platenlabel of managementkantoor, afhankelijk van het internet om jullie muziek te verspreiden en mensen te bereiken?

MES: Onze muziek is op Spotify en Bandcamp te vinden, op YouTube wordt wel eens een clipje gezet, maar we zijn daar eerlijk gezegd niet zozeer mee bezig. Moesten we daar wat meer tijd kunnen insteken, zou dat wellicht ook wat effect hebben qua publieksbereik, maar er zijn maar 24 uur in een dag, en ieder heeft ook een leven naast de band hé.

MN: Mise en Scène telt heel wat muzikanten. Is dat geen probleem in kleinere zalen en cafés met een beperkte podiumruimte?

MES: Het is natuurlijk altijd leuk om op een podium te staan dat groot genoeg is zonder dat je een trombone of gitaar in je oog krijgt bij de minste beweging, maar we zijn geen klagers. Als er niet meer podiumruimte is om op te treden, dan is dat zo. Dan maken we daar het beste van. Al denk ik dat we meer tot ons recht komen als we iets meer bewegingsvrijheid hebben. Dit gezegd zijnde, we hebben echt al in kleine plekken gespeeld, en da's ons toch telkens goed gelukt…

MN: In november spelen jullie op Breaking Barriers in muziekcentrum Het Depot. Voelen jullie zich verwant met de andere bands op de affiche of gaat het gewoon om andere muzikanten die toevallig ook aanwezig zullen zijn?

MES: Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches. Het plezante aan Breaking Barriers is dat er gevestigde waarden te zien zijn, maar dat er tegelijk ook bands worden geboekt die graag eens buiten de platgetreden paden treden. Een beetje alle (muziek)strekkingen binnen de punk aan bod laten komen dus. Dat vinden we wel fijn, zo kom je ook wel 's bands tegen die je niet kende.

MN: Zullen jullie altijd ska blijven spelen of zit een muzikale evolutie in de richting van een andere stijl er na al die jaren nog in? Zijn er eigenlijk vaste toekomstplannen voor de band of hangt alles af van wat toevallig jullie richting komt uitwaaien?

MES: We gaan niet opeens een salsa-band worden of zo, maar met 9 mensen in de band, die allemaal naar verschillende muziek luisteren, van hardcore punk tot rockabilly, van Japanse noise tot jazz, is het natuurlijk onvermijdelijk dat we eens een andere horizon zullen verkennen.

We hebben wel een formule - als ik het zo mag noemen - gevonden die werkt voor de band. Feelgood music met een scherp randje zal wel altijd ons handelsmerk blijven. Beetje per beetje zie je de band ook evolueren. Blazers erbij, betere opnames, kwaliteit van het live-spelen die stijgt, de nummers die we maken worden beter… Er zit dus nog wel wat rek op.

We hebben niet echt een Grote Strategie, maar willen als band blijven groeien. Af en toe heb je daarbij wel eens een gunstige wind nodig, al dwingen wij onze kansen meestal zelf wel af. Als dat niet punk is ;)

Mise En Scène / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ The Roundhouse London, 20/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : The Sisters of Mercy - @ The Roundhouse London, 20/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Frode Haltli - Border Woods

Voor het inspelen van ‘Avant Folk’, uitgebracht in 2018, verzamelde accordeonist en componist Frode Haltli nog een tiental muzikanten rond zich. Voor ‘Border Woods’ is zijn begeleidingsband, bestaande uit Emilia Amper (harp) en percussionisten Håkon Stene en Eirik Raude afgeslankt tot een trio. De muziek op ‘Border ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Fantastique.Night LXI: Kollaps, Nytt Land, Xavier Kruth & Crooniek

De Fantastique.Nights laten ons regelmatig proeven van gedurfde en uitstekende wave, maar voor de eenenzestigste editie hebben ze iets bijzonders in petto. Het wordt immers een editie die vooral de liefhebbers van industrial en neofolk zullen kunnen smaken. De avond gaat uitzonderlijk door op een donderdag - met name 26 september - en zal ...

lees meer...
NIEUWS 20/09/2019 : Donder, Hel & Hagel vindt het duister in het licht

Duizend brandbommen en traangasgranaten, daar zijn Donder, Hel & Hagel weer. De Leuvense anarchowavers - bekend van hun uithaal naar Joke Schauvliege op hun eerste single 'Joke is weer daar...' - hebben zelfs hun eerste plaat klaar, en die heet 'Lang genoeg beleefd geweest'. We herinneren ons niet dat deze kornuiten ooit ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ordo Rosarius Equilibrio - Let's Play (Two Girls & A Goat)

De uitstekende EP Ménage à Quatre die onlangs uitkwam beloofde reeds veel goeds voor het aankomende nieuwe Ordo Rosarius Equilibrio (dat we hier vanaf nu als ORE zullen afkorten). Sommigen opperden na het horen van de digitale promo die op voorhand aan de journalisten werd opgestuurd zelfs van het beste wat ORE tot hiertoe ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : Indietronic Fest 4 Zaterdag 19 oktober in Lede

Zaterdag 19 oktober staat voor de 4de keer het Indietronic Fest te Lede, zaal CC Volkskring, geprogrammeerd. Dit jaar gaat alle aandacht naar Adriaan De Roover (voorheen Oaktree), Paper Hats, Raveyards en Gauss. Misschien niet meteen de meest bekende namen in onze scene maar zeker het uit checken waard indien u liefhebbert in progressieve ...

lees meer...
NIEUWS 19/09/2019 : David J pakt tijdens Bauhaus koorts uit met nieuw materiaal

Heel wat te doen hier de afgelopen dagen / weken omtrent Bauhaus en aanverwante projecten. David J was / is sedert jaar en dag lid van de Engelse cultformatie maar ook solo actief. Zijn nieuwe worp luistert naar de naam “Missive To An Angel From The Halls Of Infamy And Allure”. Voor dit album liet David J zich bijstaan door leden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Paolo Spaccamonti - Volume Quattro

Paolo Spaccamonti is een in Turijn gevestigde gitarist en componist. Naast enkele soloplaten werkt hij samen met andere artiesten zoals Jochen Arbeit van Einstürzende Neubauten of Daniele Brusaschetto. Maakt ook muziek voor televisie en componeert soundtracks voor film en heeft een voorkeur om live uitvoeringen te geven met zowel ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2019 : Affiche dag 1 Porta Nigra compleet!

Naast Dead Man’s Hill, Rosa Crux en Ordo Rosarius Equilibrio hadden we nog 1 naam te goed om te kunnen spreken van een volledige affiche voor de eerste dag van Porta Nigra. Dit is uiteindelijk weer een grote naam geworden, die trouwe bezoekers van het Aarschotse festival met blijdschap zullen zien terugkeren: :Of The Wand And The ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Default 0012

Naast Batch 0010 verscheen op hetzelfde moment Default 0012 van en creux. Onze bevindingen bij het tiende deel uit de Batch reeks kon u reeds lezen, we laten nu ons licht schijnen op haar episode in de andere serie van het SM-LL label. Wederom vier nummers, deze keer geplukt uit live optredens uit de periode 2017-2018, waarbij naast de ...

lees meer...
CD BESPREKING : en creux - Batch 0010

Veel info over en creux vonden we niet terug. We weten alleen dat het gaat om de in Londen wonende Taiwanese artieste Lucia H. Chung. Verder ook dat ze onlangs twee EP’s uitbracht bij het experimentele SM-LL label. Naast deel 10 in hun Batch reeks verder nog het twaalfde deel in de Default reeks van het label. In het verleden verzorgde ...

lees meer...
FOTO'S : Near Meth Experience - @ Zappa Antwerpen, 16/09/2019 door Luc Luyten

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Sewerfest (31/08/19, De Wommel, Wommelgem) - Een traditie om in ere te houden.

De allerlaatste dag van de zomervakantie afsluiten met Sewerfest, het begint een leuke traditie te worden. Voor de tweede keer vond dit gezellige DIY festival, georganiseerd door de mensen achter de New Wave Top 100 fuiven en Pale Moon, plaats in de Wommel. Vorig jaar was het het geval met Psychic Krist Kastrator, ook dit jaar werd een ...