casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Mise en Scène op Breaking Barriers !!
Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
11/08/2019 : Mise en Scène op Breaking Barriers !! - Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches.
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, Malcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer. Tijd voor de eerste in een lange reeks interviews! Maak kennis met Mise En Scène!

MN: Mise en Scène bestaat al jaren, maar de naam klinkt voor veel mensen nog totaal onbekend. Enig idee waarom het tegenwoordig zo moeilijk is voor alternatieve bands om een publiek te bereiken? Ligt het aan de smaak van de mensen of zijn er andere factoren in het spel?

MES: Jongeren worden steeds minder aangetrokken door underground muziekstromingen of alternatieve leefstijlen, zodat er minder instroom is. Er gaat ook gewoon meer aandacht naar wat mainstream is. Wellicht zullen ook de veranderende muzieksmaken daar mee te maken hebben. Om er vandaag de dag uit te springen, heb je wel een grote machine nodig die vist achter 'likes' of promotiecampagnes voert om jouw band in de markt te zetten. Met marketing zijn wij als band niet bezig, en een radiohit scoren zal er ook wel niet inzitten, dus zullen we wellicht niet altijd onmiddellijk een belletje laten rinkelen bij het grote publiek. So be it, dat is gewoon het lot als 'alternatieve' band.

MN: De band speelt eigenlijk ska met punkinvloeden, maar hoe zouden jullie Mise en Scène zelf omschrijven? Aangezien mensen toch de neiging hebben op alles een etiket te kleven, is het soms handiger dat etiket gewoon zelf te verzinnen en daar zo nog enige controle over te houden. Welk etiket past volgens jullie en welk etiket zouden jullie echt storend vinden?

MES: Als een feestband?

Vroeger speelden we punk met ska-invloeden, maar die ska-invloeden kregen meer de bovenhand. Zelf gebruiken we altijd de term ska/punk/fiesta, omdat dit toch ietwat een idee geeft wat je kan verwachten. Je moet het kind een naam geven natuurlijk. Dan is het inderdaad beter dat we zelf met iets op de proppen te komen, al is er niet echt een etiket dat storend is voor ons…

MN: Jullie hebben al vaak in het buitenland opgetreden, maar welke ervaring op tour is jullie het meest bijgebleven?

MES: Afhankelijk van wie je het vraagt in de band, zal er wel een verschillend antwoord volgen op deze vraag. De 'anciens' zullen zich nog wel de vele zomertournees in Oost-Europa herinneren en de bijhorende ervaringen, de nieuwere bandleden zullen ook wel zotte verhalen kunnen opdissen van recentere tourtjes.

Wat ons als groep eigenlijk het meest bijblijft, is het feit dat wij soms als totaal onbekende band op plekken terecht komen en daar onze kunstjes mogen vertonen voor een publiek dat ons kort tevoren niet kende, en dat we dan niet zelden dat publiek dan volledig uit de bol zien gaan. Da's echt het plezantste gevoel dat je kan hebben, denk ik, als je gaat touren. Dan vergeet je onmiddellijk dat je uren en uren in een busje kilometers aan het vreten was. We zijn gewoon heel blij en ook wel ergens trots dat we straks in 30 landen zullen gespeeld hebben, da's wel een mooie prestatie als band.

MN: Is er een groot verschil tussen de manier waarop bands in de alternatieve scene worden behandeld in binnen- en buitenland? Op welk vlak kunnen we in België nog wat verbetering gebruiken?

MES: In België wordt je als band - een uitzondering niet te na gesproken - gewoonweg uitstekend behandeld, dat mag ook wel eens gezegd worden. Als je wel al eens in de UK hebt gespeeld, hebben we hier echt geen recht tot klagen. Doorgaans wordt een band hier uitstekend in de watten gelegd, daarom komen zoveel bands hier graag optreden. Hier loopt een organisator zich meestal de poten vanonder het lijf om het een band zo goed mogelijk naar de zin te maken.

In het buitenland, afhankelijk van waar je speelt, durft dat wel eens verschillen. We haalden al Engeland aan, waar je doorgaans op niet al te veel moet rekenen qua gastvrijheid. We hebben al meegemaakt dat de eigenaar van een bar waar we net hadden opgetreden ons zonder verpinken de rekening onder de neus schoof van de drankjes (elk 1 drankje trouwens, dus zeker noi...) die we tijdens het optreden hadden geconsumeerd. Faut le faire...

Of die eerste keer dat we in Roemenië gingen spelen: iedere keer enorm veel volk op de optredens zelf, maar qua organisatie was dat echt een ramp. Toen we jaren nadien opnieuw ginder gingen optreden, konden we onze ogen niet geloven: alles was tot in de puntjes geregeld, de clubs waren über-professioneel, we sliepen niet meer in oude legerkazernes of op het podium waar we net speelden, maar in sjieke hotels… Om maar te zeggen dat dingen vlug kunnen veranderen.

MN: In welke mate zijn jullie, als band zonder de steun van een groot platenlabel of managementkantoor, afhankelijk van het internet om jullie muziek te verspreiden en mensen te bereiken?

MES: Onze muziek is op Spotify en Bandcamp te vinden, op YouTube wordt wel eens een clipje gezet, maar we zijn daar eerlijk gezegd niet zozeer mee bezig. Moesten we daar wat meer tijd kunnen insteken, zou dat wellicht ook wat effect hebben qua publieksbereik, maar er zijn maar 24 uur in een dag, en ieder heeft ook een leven naast de band hé.

MN: Mise en Scène telt heel wat muzikanten. Is dat geen probleem in kleinere zalen en cafés met een beperkte podiumruimte?

MES: Het is natuurlijk altijd leuk om op een podium te staan dat groot genoeg is zonder dat je een trombone of gitaar in je oog krijgt bij de minste beweging, maar we zijn geen klagers. Als er niet meer podiumruimte is om op te treden, dan is dat zo. Dan maken we daar het beste van. Al denk ik dat we meer tot ons recht komen als we iets meer bewegingsvrijheid hebben. Dit gezegd zijnde, we hebben echt al in kleine plekken gespeeld, en da's ons toch telkens goed gelukt…

MN: In november spelen jullie op Breaking Barriers in muziekcentrum Het Depot. Voelen jullie zich verwant met de andere bands op de affiche of gaat het gewoon om andere muzikanten die toevallig ook aanwezig zullen zijn?

MES: Je kan ons wel zien als een erfgenaam van de punk. Graag zelfs. Dus sowieso zijn we verwant met de bands op de affiches. Het plezante aan Breaking Barriers is dat er gevestigde waarden te zien zijn, maar dat er tegelijk ook bands worden geboekt die graag eens buiten de platgetreden paden treden. Een beetje alle (muziek)strekkingen binnen de punk aan bod laten komen dus. Dat vinden we wel fijn, zo kom je ook wel 's bands tegen die je niet kende.

MN: Zullen jullie altijd ska blijven spelen of zit een muzikale evolutie in de richting van een andere stijl er na al die jaren nog in? Zijn er eigenlijk vaste toekomstplannen voor de band of hangt alles af van wat toevallig jullie richting komt uitwaaien?

MES: We gaan niet opeens een salsa-band worden of zo, maar met 9 mensen in de band, die allemaal naar verschillende muziek luisteren, van hardcore punk tot rockabilly, van Japanse noise tot jazz, is het natuurlijk onvermijdelijk dat we eens een andere horizon zullen verkennen.

We hebben wel een formule - als ik het zo mag noemen - gevonden die werkt voor de band. Feelgood music met een scherp randje zal wel altijd ons handelsmerk blijven. Beetje per beetje zie je de band ook evolueren. Blazers erbij, betere opnames, kwaliteit van het live-spelen die stijgt, de nummers die we maken worden beter… Er zit dus nog wel wat rek op.

We hebben niet echt een Grote Strategie, maar willen als band blijven groeien. Af en toe heb je daarbij wel eens een gunstige wind nodig, al dwingen wij onze kansen meestal zelf wel af. Als dat niet punk is ;)

Mise En Scène / Breaking Barriers

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...