casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Duncan Reid op Breaking Barriers!
Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
30/07/2019, Malcolm Nix
 Bookmark and Share

30/07/2019 : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
30/07/2019 : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
30/07/2019 : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
30/07/2019 : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
30/07/2019 : Duncan Reid op Breaking Barriers! - Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen
Breaking Barriers vindt dit jaar voor de 4de keer plaats in Het Depot te Leuven. Onze locale correspondent met de vlotte pen, MAcolm Nix, stort zich met jeugdig enthousiasme op het legertje groepen dat er optreed op zaterdag 9 en zondag 10 november. Breaking Barriers viert anno 2019 het punkgerne in al zijn facetten en subgenres vandaar dat er ook wel een brok cold (wave) en meer hybride punk aan bod komt. Vorig jaar hadden we er Siglo XX dit jaar gauwgenoten De Brassers. En nog veel veel meer. Tijd voor de eerste in een lange reeks interviews! Maak kennis met Duncan Read!

MN: Hoewel u al actief bent sinds 1976, is Duncan Reid in de meeste landen geen welbekende naam. Zelfs als we het op Wikipedia opzoeken, krijgen we enkel informatie over een of andere basketbalspeler uit Hong Kong. Stuurt het u een cultfiguur in de undergroundscene zonder echte erkenning door het grote publiek te zijn?

DR: Bedankt voor de herinnering. We moeten een Wikipedia pagina maken! De muziek die we nu spelen, is enkel voor een nichepubliek en blijft ver weg van de mainstream. Voor heel wat mensen die de punk/new wave/power pop-scene volgen, is het een nostalgische trip die hen hun jonge jaren laat herbeleven, dus het is moeilijk om nieuwe muziek te spelen. Maar ik houd ervan nieuw te zijn en ik houd ervan te weten dat we beter zijn dan bijna iedereen. De enige reden waarom ik populairder zou willen zijn, is dat we dan meer live zouden kunnen spelen en dat we geld zouden hebben voor een roadie en voor alle geweldige mensen in heel de wereld die ons zo hard helpen. Daarbuiten, denk ik dat ik geluk heb te kunnen doen wat ik doe met deze fantastische band.

MN: Wat houdt u aan de gang? Ooit eraan gedacht muziek gewoon op te geven of kunt u eenvoudigweg niet zonder muziek leven?

A: Ik zou niet zonder muziek kunnen leven. Het is het grootste plezier dat ik ervaar. Mensen zijn zo sympathiek ten aanzien van ons. We krijgen aanmoedigingen van over heel de wereld. Hoe zou ik anders mijn ego kunnen voeden?

MN: Het is nogal ongewoon een bassist als frontman van een band te zien. Hebt u er ooit aan gedacht op gitaar over te schakelen of is het een verslaving aan dit ene instrument?

DR: Ik heb op onze platen heel wat gitaar en keyboard gespeeld. Ik heb akoestische shows met een gitaar geprobeerd en ik kan dat wel, maar ik amuseer me er niet mee, want het voelt dan alsof ik weer een beginner ben. Ik wil plezier maken en dus houd ik me aan wat ik het beste kan.

MN: Denkt u dat het internet en de sociale media het gemakkelijker maken voor undergroundartiesten om een nieuw publiek te bereiken? Welke impact zouden deze digitale communicatiemiddelen op de vroege punkscene hebben gehad indien ze toen beschikbaar zouden zijn geweest?

DR: Ik denk dat dit het geval moet zijn. Facebook en anderen creëren wel barrières om mensen te verplichten te betalen om hun eigen publiek te bereiken, maar het is nog steeds mogelijk dagelijks te communiceren met heel wat mensen die uw muziek appreciëren. Ik weet niet of The Boys na twintig jaar opnieuw bij elkaar zouden zijn gekomen indien we geen websites hadden gezien waarop mensen van over heel de wereld over ons praatten. Wie weet welk effect sociale media in de seventies zouden hebben gehad? Een van die effecten zou alleszins de ondergang van de gedrukte fanzines zijn en dat zou echt wel spijtig zijn geweest.

MN: Volgens jullie website spelen jullie vooral in Groot-Brittannïe, maar in oktober 2019 volgen vier concerten in Japan en zelfs eentje in Zuid-Korea. Waar komt die populariteit aan de andere kant van de wereld vandaan? Waarom zijn zij geïnteresseerder in jullie muziek dan, bijvoorbeeld, concertorganisatoren in Europese landen als Frankrijk, Italië of Spanje, die uiteraard een stuk dichterbij liggen?

DR: Ik ben niet zeker of ik het hier wel eens mee ben. Het afgelopen jaar hebben we in de VS, Uruguay, Zweden, Duitsland, België, Frankrijk en Spanje gespeeld. Als ik kijk waar onze luisteraars op Spotify zitten, zijn we het populairst in Spanje en een plaats waar we concerten altijd uitverkopen, is Cuxhaven in het noorden van Duitsland. We hebben, met andere woorden, een publiek over heel de wereld. Aanvankelijk was dat natuurlijk omdat ik in The Boys zat, maar hoe meer er over ons wordt gepraat, hoe minder ons publiek weet wie The Boys waren. Ons publiek groeit omdat we gewoon zo verschrikkelijk goed zijn.

MN: In november 2019 spelen jullie op het Breaking Barriers festival in Het Depot. Kennen jullie de andere bands op de affiche? Kijken jullie ernaar uit om met sommigen onder hen een podium te delen?

DR: Ik heb een aantal van die bands natuurlijk al gehoord en het is een heel gevarieerde line-up. We hebben al eens geprobeerd met The Nomads te spelen in Zweden, dus het is een goede zaak dat we hen in België kunnen ontmoeten. We hebben recent nog met Peter and the Test Tube Babies gespeeld op het Scotland Calling Festival. Dat kan nog chaotisch worden!

MN: De line-up van Breaking Barriers is vrij gevarieerd, maar het is bedoeld als een viering van Punk in de brede zin van het woord. Wat is volgens u een punk band?

DR: Het is een breed spectrum, van de schreeuwerige Oi!-bands tot wat wij doen. Ik hou van bands die bovenop de gitaren nog melodieën voortbrengen en die de punk clichés niet volgen.

MN: Heel wat mensen in België, met inbegrip van een groot gedeelte van de alternatieve scene, hebben jullie nog nooit zien spelen. Wat mogen ze verwachten? Zal de setlist uit eigen songs bestaan of komen er ook oude klassiekers van uw vroegere band, The Boys?

DR: Ze kunnen zich verwachten aan de mooiste, energiekste band die ze ooit hebben gezien. We zullen met plezier de beste melodieuze power pop punk spelen die ze ooit hebben gehoord, met inbegrip van een paar klassiekers van The Boys.

MN: De laatste vraag is misschien wat provocatief, maar ik waag het er toch maar op. Waarom lijkt het alsof Engelse muziekfans, ook in de alternatieve scene, enkel artiesten uit andere Angelsaksische landen goed vinden? Waar komt die eigenaardige vorm van chauvinisme vandaan?

DR: Er zijn bands, zoals ABBA, The Hives, A-Ha, The Cardigans, etc. die echt groot waren of zijn in Groot-Brittannïe, dus het is niet echt een kwestie van chauvinisme. Maar het is echt belangrijk voor Britten dat ze de teksten begrijpen en dus moeten we de songs, op een paar uitzonderingen als Plastic Bertrand na, in het Engels worden gezongen. Dat is geen chauvinisme, maar een songs zonder tekst is voor ons slechts een halve song. Voor buitenlandse bands is dit moeilijk want a) het is moeilijk teksten te schrijven in een vreemde taal aan de hand van de normen die Engelsen gewoon zijn en verwachten en b) als songs in het Engels worden gezongen, klinken de meeste buitenlandse accenten gewoon lelijk en dom. Dit valt moeilijk uit te leggen aan een meertalig volkje als de Belgen, maar men moet zich een harde rocksong inbeelden die in het Vlaams of het Frans wordt gezongen, maar dan met een Chinees accent en met verkeerd uitgesproken woorden. In de ogen van iemand die dit niet gewoon is, zou dat gewoon onnozel klinken. Ik denk dat om die reden alle bands die ik net heb vermeld uit Scandinavië komen. Hoewel ze met een buitenlands accent spreken, hebben ze om een of andere reden niet echt een accent als ze zingen of klinkt het lichte accent dat ze hebben aangenaam op een manier dat, bijvoorbeeld, een Duits accent niet aangenaam klinkt. Ik heb vaak muziek van niet-Engelse bands gekregen met de vraag wat ik ervan vind en het breekt soms mijn hart. De muziek is geweldig, maar ik moet eerlijk zijn en hen vertellen dat ze ofwel hun zanger wat ernstige stemtraining in het Engels moeten bezorgen en met een Angelsakser moeten samenwerken om de teksten te verbeteren, ofwel in hun eigen taal moeten zingen. Gelukkig wordt dat laatste overal steeds meer een optie, want het plaatselijk publiek accepteert steeds meer dat bands in hun eigen taal zingen. Het is niet noodzakelijk in het Engels te zingen, maar dan moet men wel gewoon aanvaarden dat men niet groot zal worden in Engeland.

Breaking Barriers, 9 en 10 november het Depot Leuven

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : European Ghost - Pale And Sick (2020 edition)

Dit album verscheen origineel reeds in 2016 bij het Spaanse Unknown Pleasure Records. Eind vorig jaar vond Icy Cold Records het hoog tijd om dit ondertussen niet meer verkrijgbare album in een 2020 versie heruit te geven. Terecht want in 2016 deelde ik een 8,5 op 10 uit voor de prestaties van dit trio uit Bologna. Moderne post punk. Lekker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...