casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

BAKTERIELLE INFEKTION
Het leven is geen Whitney Houston song!
01/12/2007, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Als liefhebber van minimal wave bent u op de BIM festival editie van 2007 op het juiste adres. Niet alleen hebben we Alien Skull Paint op de affiche staan, maar ook de Berlijnse minimal helden van Bakterielle Infektion – hun eerste demo dateert alweer van 1996 - maken er hun opwachting. Zorg dus maar dat u er vroeg genoeg bij bent!

Kan je Bakterielle Infektion eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Uwe Marx: Ik hoop eigenlijk dat we ons aan het Belgische publiek niet meer hoeven voor te stellen. Met bands als Front 242, Parade Ground, A Split Second enzovoorts, zijn jullie tenslotte wel heel vertrouwd met oude elektronische muziek. Bovendien hebben we reeds tweemaal in België opgetreden: eenmaal in Brussel en een keer in The Steeple in Waregem. Beide heel goede optredens en druk bezocht.

Zouden jullie Bakterielle Infektion simpelweg als ‘minimal’ klasseren? Wat versta je eigenlijk onder ‘minimal’ of ‘minimal wave’ of ‘minimal electro’?

Roger Semsroth: Geen idee. Minimal electro is wel het vakje waarin we het beste passen. Veel van onze stukken passen echter beslist ook in het vakje EBM of industrial, vooral de oudere dingen.
Uwe: Ik hou eigenlijk niet meer zo van het begrip minimal... Hier in Berlijn wordt dat meestal voor een bepaald soort techno gebruikt. Misschien is ‚electronic new wave’ nog het best gepast als genrebeschrijving.

Door welke bands werden jullie beïnvloed? Ik gok op bands als Kraftwerk, DAF, The Klinik.

Roger: Kraftwerk en DAF zijn eerder bands die de interesse in muziek gewekt hebben, niet echt invloeden. Een concrete band als invloed kan ik niet direct noemen.
Uwe: Als men een band opricht, of het nu techno is of reggae of EBM, zijn er altijd invloeden merkbaar van derden, gewoon omdat de leden fans zijn van andere bands. Bij ons waren onder andere The Neon Judgement, de oude Depeche Mode en Front 242 bands die we allebei goed vonden.

Wat was voor jullie de reden om zelf muziek te beginnen maken in plaats van simpelweg platen te kopen en te beluisteren?

Uwe: Goede vraag. Waarom wordt men muzikant? Waarom dj? Waarom muziekjournalist? Ik denk dat dat voor veel fans gewoon een uitlaatklep is voor hun enthousiasme. Vooral in de underground scene wil men niet gewoon consument zijn, maar ook zelf iets verwezenlijken.

Waarom kozen jullie de naam Bakterielle Infektion? Omdat het zo koud en klinisch klinkt?

Roger: Voordat we met Bakterielle Infektion begonnen, maakte ik al een tijdje muziek. Ik nam vaak tapes op voor mezelf. Allerlei fragmenten die eerder in de richting van noise gingen. Een van die tapes gaf ik de titel Bakterielle Infektion. Vraag me niet waarom, het klonk wel goed voor mij als 16-jarige. Toen we dan samen de eerste song hadden gemaakt, hadden we natuurlijk een naam nodig. Bakterielle Infektion was een van de mogelijkheden, die tape slingerde toen ergens in de buurt rond. Vandaag vind ik eigenlijk dat we met Bakterielle Infektion de slechtst mogelijke keuze gemaakt hebben.

Wat zijn qua geluidsdragers jullie laatste aanwinsten?

Roger: Een paar Galakthorrö platen. Daarvoor twee bestellingen: een bij Touch in Engeland en een bij Graundfault. Verder ook veel dubstep.
Uwe: Ik koop heel regelmatig platen en cd’s op ebay. Daar zijn vaak goede koopjes te doen. Ik koop veel klassieke underground dingen: Tuxedomoon, Sleep Chamber, Psyche, Current 93, Legendary Pink Dots, Skinny Puppy...

Waar handelen jullie lyrics over? Waar vinden jullie je inspiratie?

Uwe: In veel, van onze songs gaat het om gevoelens, maar niet om de meest zwaarwichtige, eerder om de kleinere, onder het oppervlak verborgene gevoelens. Het leven is geen Whitney Houston song! Onze inspiratie doen we op in allerlei grotere Europese steden, vooral daar waar nog de geest van de jaren ‘70 en ‘80 rondwaart.

Een paar vraagjes over jullie meest recente abum “Cities Of Glass” (2005). Daar staat een song op, “Keine Angst”, die origineel van de band Razzia stamt. Nooit van gehoord, van die band! Wie zijn zij?

Uwe: Razzia is een oude Duitse punkband. Ik heb geen idee wie ze zijn, maar het origineel is gewoon een geweldige song en al jaren een absoluut lievelingslied van mij (niet van Roger!). De tekst handelt over de koude oorlog van de jaren ‘80.

En dan is er de song “Untitled And Unfinished” met lyrics van Ian Curtis? Kan je daar wat meer over vertellen?

Uwe: Dat is een tekst van Ian Curtis, waaruit nooit een Joy Division song is voortgekomen. Die tekst staat achteraan in het boek van zijn weduwe Deborah, „From A Distance“. Dat hoofdstuk heet gewoon “Untitled And Unfinished”. Dat boek is ook verfilmd. Ik heb de film nog niet gezien, maar ik ben erg benieuwd. Ik denk dat die echt wel goed gaat zijn. Wij zijn gek op Joy Division!

Wat zijn jullie favoriete songs op “Cities Of Glass”? De mijne zijn “Actors On Stage” en “Crawling And Falling”

Roger: Ik heb eigenlijk niet echt een voorkeur voor een bepaalde track. Er zijn er wel een paar die ik niet meer zo goed vind. Maar het is waar, „Crawling And Falling“ is echt een heel goede song geworden.
Uwe: Akkoord, ik vind „Actors On Stage“ ook het beste. Het is een popsong die een absolute publiekslieveling is, een hit op concerten

Wat zijn de toekomstplannen?

Roger: We hebben al twee jaar lang geen enkele track meer opnemen. Weer wat gaan opnemen is mijn toekomstplan.
Uwe: Ik hoop dat we op BIM een of twee nieuwe songs kunnen spelen. Dat zou ik leuk vinden! Ideeën hebben we in elk geval genoeg.

Wat mogen we verwachten van het concert op BIM 2007?

Uwe: Twee gasten op het podium, waarvan de ene zingt en danst en de andere rokend achter de synths staat, het typische electro-duo. Live brengen we zoals de meeste bands niet onze meest experimentele songs. Songs als “Black & White”, “Actors On Stage” en “Living In The Underground” mag je zeker verwachten.

Waarom moeten onze lezers zeker naar het concert komen zien?

Uwe: We zijn zelf al meermaals naar dat festival geweest. Het heeft weinig zin om erheen te gaan voor maar één band. Geniet gewoon van legendarische artisten als Psyche, Alien Skull Paint en... Bakterielle Infektion natuurlijk. We hopen dat het BIM-festival in 2007 weer die geweldige ‘eighties-underground-feeling’ zal hebben. Ik hoop dat de mensen niet naar het festival komen voor één headliner, maar dat ze ook plezier zullen beleven aan de andere bands.

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/bakterielleinfektion

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...