casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

BAKTERIELLE INFEKTION
Het leven is geen Whitney Houston song!
01/12/2007, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Als liefhebber van minimal wave bent u op de BIM festival editie van 2007 op het juiste adres. Niet alleen hebben we Alien Skull Paint op de affiche staan, maar ook de Berlijnse minimal helden van Bakterielle Infektion – hun eerste demo dateert alweer van 1996 - maken er hun opwachting. Zorg dus maar dat u er vroeg genoeg bij bent!

Kan je Bakterielle Infektion eens voorstellen aan het Belgische publiek?

Uwe Marx: Ik hoop eigenlijk dat we ons aan het Belgische publiek niet meer hoeven voor te stellen. Met bands als Front 242, Parade Ground, A Split Second enzovoorts, zijn jullie tenslotte wel heel vertrouwd met oude elektronische muziek. Bovendien hebben we reeds tweemaal in België opgetreden: eenmaal in Brussel en een keer in The Steeple in Waregem. Beide heel goede optredens en druk bezocht.

Zouden jullie Bakterielle Infektion simpelweg als ‘minimal’ klasseren? Wat versta je eigenlijk onder ‘minimal’ of ‘minimal wave’ of ‘minimal electro’?

Roger Semsroth: Geen idee. Minimal electro is wel het vakje waarin we het beste passen. Veel van onze stukken passen echter beslist ook in het vakje EBM of industrial, vooral de oudere dingen.
Uwe: Ik hou eigenlijk niet meer zo van het begrip minimal... Hier in Berlijn wordt dat meestal voor een bepaald soort techno gebruikt. Misschien is ‚electronic new wave’ nog het best gepast als genrebeschrijving.

Door welke bands werden jullie beïnvloed? Ik gok op bands als Kraftwerk, DAF, The Klinik.

Roger: Kraftwerk en DAF zijn eerder bands die de interesse in muziek gewekt hebben, niet echt invloeden. Een concrete band als invloed kan ik niet direct noemen.
Uwe: Als men een band opricht, of het nu techno is of reggae of EBM, zijn er altijd invloeden merkbaar van derden, gewoon omdat de leden fans zijn van andere bands. Bij ons waren onder andere The Neon Judgement, de oude Depeche Mode en Front 242 bands die we allebei goed vonden.

Wat was voor jullie de reden om zelf muziek te beginnen maken in plaats van simpelweg platen te kopen en te beluisteren?

Uwe: Goede vraag. Waarom wordt men muzikant? Waarom dj? Waarom muziekjournalist? Ik denk dat dat voor veel fans gewoon een uitlaatklep is voor hun enthousiasme. Vooral in de underground scene wil men niet gewoon consument zijn, maar ook zelf iets verwezenlijken.

Waarom kozen jullie de naam Bakterielle Infektion? Omdat het zo koud en klinisch klinkt?

Roger: Voordat we met Bakterielle Infektion begonnen, maakte ik al een tijdje muziek. Ik nam vaak tapes op voor mezelf. Allerlei fragmenten die eerder in de richting van noise gingen. Een van die tapes gaf ik de titel Bakterielle Infektion. Vraag me niet waarom, het klonk wel goed voor mij als 16-jarige. Toen we dan samen de eerste song hadden gemaakt, hadden we natuurlijk een naam nodig. Bakterielle Infektion was een van de mogelijkheden, die tape slingerde toen ergens in de buurt rond. Vandaag vind ik eigenlijk dat we met Bakterielle Infektion de slechtst mogelijke keuze gemaakt hebben.

Wat zijn qua geluidsdragers jullie laatste aanwinsten?

Roger: Een paar Galakthorrö platen. Daarvoor twee bestellingen: een bij Touch in Engeland en een bij Graundfault. Verder ook veel dubstep.
Uwe: Ik koop heel regelmatig platen en cd’s op ebay. Daar zijn vaak goede koopjes te doen. Ik koop veel klassieke underground dingen: Tuxedomoon, Sleep Chamber, Psyche, Current 93, Legendary Pink Dots, Skinny Puppy...

Waar handelen jullie lyrics over? Waar vinden jullie je inspiratie?

Uwe: In veel, van onze songs gaat het om gevoelens, maar niet om de meest zwaarwichtige, eerder om de kleinere, onder het oppervlak verborgene gevoelens. Het leven is geen Whitney Houston song! Onze inspiratie doen we op in allerlei grotere Europese steden, vooral daar waar nog de geest van de jaren ‘70 en ‘80 rondwaart.

Een paar vraagjes over jullie meest recente abum “Cities Of Glass” (2005). Daar staat een song op, “Keine Angst”, die origineel van de band Razzia stamt. Nooit van gehoord, van die band! Wie zijn zij?

Uwe: Razzia is een oude Duitse punkband. Ik heb geen idee wie ze zijn, maar het origineel is gewoon een geweldige song en al jaren een absoluut lievelingslied van mij (niet van Roger!). De tekst handelt over de koude oorlog van de jaren ‘80.

En dan is er de song “Untitled And Unfinished” met lyrics van Ian Curtis? Kan je daar wat meer over vertellen?

Uwe: Dat is een tekst van Ian Curtis, waaruit nooit een Joy Division song is voortgekomen. Die tekst staat achteraan in het boek van zijn weduwe Deborah, „From A Distance“. Dat hoofdstuk heet gewoon “Untitled And Unfinished”. Dat boek is ook verfilmd. Ik heb de film nog niet gezien, maar ik ben erg benieuwd. Ik denk dat die echt wel goed gaat zijn. Wij zijn gek op Joy Division!

Wat zijn jullie favoriete songs op “Cities Of Glass”? De mijne zijn “Actors On Stage” en “Crawling And Falling”

Roger: Ik heb eigenlijk niet echt een voorkeur voor een bepaalde track. Er zijn er wel een paar die ik niet meer zo goed vind. Maar het is waar, „Crawling And Falling“ is echt een heel goede song geworden.
Uwe: Akkoord, ik vind „Actors On Stage“ ook het beste. Het is een popsong die een absolute publiekslieveling is, een hit op concerten

Wat zijn de toekomstplannen?

Roger: We hebben al twee jaar lang geen enkele track meer opnemen. Weer wat gaan opnemen is mijn toekomstplan.
Uwe: Ik hoop dat we op BIM een of twee nieuwe songs kunnen spelen. Dat zou ik leuk vinden! Ideeën hebben we in elk geval genoeg.

Wat mogen we verwachten van het concert op BIM 2007?

Uwe: Twee gasten op het podium, waarvan de ene zingt en danst en de andere rokend achter de synths staat, het typische electro-duo. Live brengen we zoals de meeste bands niet onze meest experimentele songs. Songs als “Black & White”, “Actors On Stage” en “Living In The Underground” mag je zeker verwachten.

Waarom moeten onze lezers zeker naar het concert komen zien?

Uwe: We zijn zelf al meermaals naar dat festival geweest. Het heeft weinig zin om erheen te gaan voor maar één band. Geniet gewoon van legendarische artisten als Psyche, Alien Skull Paint en... Bakterielle Infektion natuurlijk. We hopen dat het BIM-festival in 2007 weer die geweldige ‘eighties-underground-feeling’ zal hebben. Ik hoop dat de mensen niet naar het festival komen voor één headliner, maar dat ze ook plezier zullen beleven aan de andere bands.

Henk Vereecken

http://www.myspace.com/bakterielleinfektion

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...