casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

Trouwfe(e)st #3: FOR GREATER GOOD
We deden het niet om jullie te pesten.
03/06/2019, Dimi Brands
 Bookmark and Share

03/06/2019 : Trouwfe(e)st #3: FOR GREATER GOOD - We deden het niet om jullie te pesten.
03/06/2019 : Trouwfe(e)st #3: FOR GREATER GOOD - We deden het niet om jullie te pesten.
03/06/2019 : Trouwfe(e)st #3: FOR GREATER GOOD - We deden het niet om jullie te pesten.
Trouwfe(e)st houdt er van om zijn bezoekers verrassende namen voor te schotelen. Zo was er twee jaar geleden het zeer gesmaakte Belgische debuut van Massenhysterie. Was de passage van Traum'er Leben vorig jaar ook de eerste in ons land en kregen we met UrZon & Orryelle ook een bijzondere samenwerking die naar meer smaakte. Ook dit jaar is het weer prijs: Riotmiloo was nog nooit eerder in ons land en Wappenbund kondigde reeds aan dat hun show op Trouwfest hun allerlaatste zal zijn. Wat ook op wat gefronste wenkbrauwen kon rekenen was de toevoeging van het Belgische dark ambient project For Greater Good. Ja inderdaad, ze bestaan nog!, was ook het antwoord dat ik nadien meermaals heb mogen geven. Niet alleen zijn we benieuwd naar hun optreden na zolang weggeweest te zijn, tevens geven we graag ook het woord even aan Izzy en Sam voor een tegenwoordige stand van zaken.

DE: For Greater Good op onze affiche. De reacties stroomden meteen binnen: bestaan die nog??? Ok heren, kom maar op met die verantwoording!

IZ/ Waarom je zo weinig hoort over ons? Vooral real life kicking in (lacht) Sam en ik, de core members van FGG hebben allebei een full-time job, een gezin met kinderen en een hoop andere projecten lopen. For Greater Good belandde zo een beetje in de koelkast, met de bedoeling om het ter zijner tijd er terug uit te halen.

DE: Hoe kwamen jullie bij de naam For Greater Good?

IZ/ Ik had drie namen in mijn hoofd en ik heb een poll gedaan onder een paar mensen, FGG kwam er als beste uit. Geen zwaar verhaal achter dus (knipoogt). Het idee van de naam For Greater Good komt wel voort uit dat zinnetje dat te pas en te onpas gebruikt wordt om misdaden en oorlogen goed te praten "it's for the greater good", alsof dan alles ineens ok is.

SAM/ Die "the" maakt het verschil, da's een bepaald "good", meestal het "good" van diegene die het zegt.

DE: In 2015 verscheen er vanuit het niets plots een nieuw nummer middels een videoclip (And Thus...Unfolds), Sam wist me onlangs te vertellen dat jullie nieuwe plaat eigenlijk al een jaar of zes klaar is, maar dat het er nog niet van gekomen is ze finaal uit te brengen?

IZ/ Ja, dat klopt wel een beetje. We hebben eigenlijk nummers genoeg om een plaat uit te brengen, maar de final touch en de mixing/mastering ontbreekt. Dat in combinatie met tijdsgebrek, en het idee van "laat maar effe rijpen"

Er is ook nooit druk geweest, geen deadlines.... we deden het dus niet om jullie te pesten, maar we willen niks overhaasten...

DE: Laat ons even terug gaan in de tijd. Jullie nummer Le Jugement Du Roi En Jaune werd opgepikt door het legendarische Cold Meat Industry label. Ik kan me voorstellen dat dit deugd deed. Hoe is dat nummer daar geraakt?

IZ/ Ik had indertijd na ons debuut een paar labels aangesproken. Zo heeft Roger Karmanik ons opgepikt, en hij wou ons eerst op die compilatie zetten om de reacties te zien van de mensen, en dan eens bespreken wat hij kon doen als label.

DE: Ondanks deze belangstelling hapte het label toch niet toe om een album uit te brengen, en bleven jullie in eigen beheer uitbrengen. Frustrerend, of was het jullie bedoeling niet en verkozen jullie liever het comfortabele van zelf de touwtjes in handen te blijven hebben?

IZ/ .... wel, die besprekingen zijn er nooit meer gekomen dus. En kort daarna zijn we overeen gekomen dat we inderdaad het heft in eigen handen gingen houden. Enkel wat mastering betreft, dat geven we meestal uit handen.

DE: Op jullie website maakten jullie anderhalf jaar geleden bekend dat jullie nu onder contract staan bij Cluster Park, zoals de naam verklapt een cluster van 7 labels waaronder bekenden Starman en Walhalla Records, is er al een concreet plan met hen voor het nieuwe album?

IZ/ Niet echt, we zijn daar ook heel vrij.

SAM/ Eens de plaat er is komt ze bij Cluster Park uit.

DE: Jullie mogen dan wel ervaren muzikanten zijn, toch is het al een hele tijd geleden dat jullie nog als FGG op het podium stonden. Hoe zit het met de zenuwen voor Trouwfest?

IZ/ Ik heb meestal een beetje zenuwen voor het optreden vooral over het technisch aspect, maar die verdwijnen steeds als ik de eerste stap op het podium zet. Dat heb ik al van kindsbeen af. Ik heb mijn hersens gedrild "als je zenuwen hebt, maak je fouten", dus vanaf ik op het podium stap, zet ik de knop op en is het showtime (lacht).

SAM/ Dat beetje zenuwen zorgt ook voor de adrenaline rush nadien.

DE: Ashtoreth die dit jaar ook op Trouwfest staat doet het heel erg goed. Ook labels als Cyclic Law, Cryo Chamber en onze eigenste Consouling Sounds en Silken Tofu blijven sterk materiaal uitbrengen. Aan kwalitatieve dark ambient geen gebrek, ervaren jullie het ook zo dat de tijd rijp is voor een nieuwe FGG plaat?

IZ/ ik vind dat de rest het heel goed doet, ik voel niet meteen de nood om effe snel mee op de voorbijrijdende kar te springen. Die artiesten en labels timmeren trouwens al jarenlang aan de weg, met vallen en opstaan, en ik ben enorm blij dat ze eindelijk de waardering krijgen die ze al een hele tijd oprecht verdienen.

DE: Jullie werkten ook samen met Japanner Kenji Satori, die goed in de Belgische markt ligt want ook samenwerkte met Dead Man’s Hill. Hoe kwam deze samenwerking tot stand?

IZ/ ik weet nog dat we aan een nummer waren aan 't werken en dat Sam vond dat daar een Japanse tekst op zou passen. Ik geloof dat Kenji op een bepaald moment ons gecontacteerd had, misschien weet Sam het nog exact.

SAM/ Somehow, way back in the MySpace days (lacht).

DE: Izzy, je werkte niet alleen mee met Detour Doom Project maar ook aan het titelloze album van neofolk supergroep L’Amara. Kan je hier iets meer over vertellen?

IZ/ Ja, we staan echt niet stil he. Sinds ik de oude liefde voor trompet en bugel terug heb opgepikt word ik regelmatig gevraagd als sessie-muzikant voor allerhande projecten. Het darkjazz-wereldje is heel klein, dus toen men mij contacteerde voor Detour Doom Project, was ik snel verkocht, en zij aan mij. En het team acter l'Amara, de traditionele neofolk hosteria, is voor een deel hetzelfde team achter Detour Doom Project. Adriano Vincenti is ook bekend van power electronics projecten zoals Macelleria Mobile Di Mezzanotte en Zoloft Evra en is ook de man achter Signora Ward Records. Klein wereldje dus. l' Amara is een supergroep die een LP wou maken met in het achterhoofd de traditionele Italiaanse folkhistorie van de jaren '40 en '50, de kleine bendes, drinkgelag en muziek in de taveernes, gokken en messentrekkerij, boefjes op straat, dat soort dingen. Peaky Blinders meets Mama Miracoli.

Trouwens, door die darkjazz-connectie heb ik ook mogen meespelen met het nieuwe project van Jason Köhnen, genaamd The Thing With Five Eyes. Jason ken je waarschijnlijk van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, een heel bekende naam in de darkjazz wereld. En zo kwam ik ook onder andere terecht bij andere jazzprojecten zoals de smooth jazz van The Sarto Klyn V en de triphop van Nyctophiliac. Je ziet, tijd over? Niet echt!

DE: Sam, jij was van jouw kant dan weer betrokken bij het cover project La Femme Verte, samen met Jean-Marc Lederman. Waar jullie naast met de meisjes van Dark Poem ook samenwerkten met All About Eve zangeres Julianne Regan. Een boeiend project, lijkt me. Heb je veel bijgeleerd van oude rotten in het vak als Lederman en Regan?

SAM/ Dat was een leuk project om aan mee te werken. Samen met Sophie namen we "Where the wild roses grow" van Nick Cave & Kylie Minogue op. Dat was een uitdaging.

Voor het JML solo album schreef en zong ik een lullaby.

Jean Marc is een pracht van een mens en een unieke componist en ik werk altijd met plezier met hem samen.

Julianne heb ik niet persoonlijk ontmoet, zij stuurt haar zangpartijen op.

Wat misschien wat meer onder de radar is gebleven zijn de remixes die ik als Dreamwash maakte voor bvb Marcel Van Thilt's "Paracetamol" EP of recenter nog voor n bijzondere Liquid G. Tape.

DE: Naar welk optreden op Trouwfest kijken jullie zelf het meest uit (behalve dat van FGG bedoel ik dan)?

IZ/ Alles, want ik ben al veel te lang uit dat wereldje uit! Ik ben benieuwd. Ashoreth ken ik al wel, Peter en zijn projecten volg ik al een tijdje, de mens doet fantastische dingen. De rest mag mij verbazen maar ik geloof vast dat er veel moois tussen zit!

For Greater Good

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
CD BESPREKING : Erik Griswold - Wallpaper Music IV

Altijd in voor een grap en een grol, die Erik Griswold. We mochten een tijdje geleden met de man kennismaken middels het album All's Grist That Comes To The Mill waarop hij samen met een vijftiental pianisten zijn intrek zocht in een toren in een bos om via openende en sluitende jaloezieën geluiden naar buiten te orkestreren. Ook ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...