Niet elke martial act komt uit Europa, al blijft ons werelddeel wel de belangrijkste leverancier van het genre. Maar ook buiten de grenzen van het in het genre zo vaak bezongen Europa is men in de weer met bombastische, post apocalyptische klanken. Neem nu bijvoorbeeld Kazeria, die zorgen voor de onheilspellende donderwolk boven de anders zo zonnige hemel van het Argentijnse Buenos Aires.
Samen met een exemplaartje van het nieuwe Kazeria album ‘In Bolskan’, kregen we van Gradual Hate Records ook een interview (met enkele standaardvragen) in de handen gestopt dat we jullie niet willen onthouden.
DE: Doe de geschiedenis van Kazeria voor onze lezers eens uit de doeken?
K: Kazeria is formeel van start gegaan in 2008 als een één-persoons-project en dit formaat is het nog steeds heden ten dage. Er zijn opnames die dateren voor deze datum van wat later het project zou worden, maar deze zijn nog niet bewerkt. Het is hard en sterk materiaal; veel ervan zweeft in het gebied rond de stijlen noise/industrial/dark ambient.
Twintig jaar geleden begon ik te componeren en spelen in Buenos Aires. Ik nam deel aan verschillende projecten, van elektronica en experimentele tot darkwave en gothic. In die periode speelde ik ook een actieve rol in een ondergrondse en interessante scene van artistieke collectieven, die nu bijna allemaal jammer genoeg verdwenen zijn.
Kazeria’s eerste album was ‘Discipline Of The Shadows’ (2008), dat in een gelimiteerde oplage van 50 stuks werd uitgebracht door het Duitse SkullLine. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Kazeria was dat. Twilight Records uit Argentinië bracht opvolger ‘Credo Nostrvm’ (2009) uit, evenals ‘Liver Corvus’ (2012), en deed in 2013 ook een heruitgave van ‘Discipline Of The Shadows’, deze laatste twee werden gezamenlijk uitgebracht door Twilight Records als GH Records uit Spanje.
DE: Waar haal je je inspiratie voor je werk met Kazeria?
K: Inspiratie komt van de oude wereld en haar vruchtbare culturen; voornamelijk westerse tradities -onze eigen cultuur-, in hun uitingen van de oudheid tot de Middeleeuwen en vooral de hoedanigheid hoe deze oude overtuigingen bewaard zijn gebleven. Het verborgene en mysterieuze zijn eveneens sterke invloeden, maar ook waarden van identiteit, esthetisch uitgedrukt. Kazeria probeert ook om alles wat is via een transcendente menselijke ervaring te weerspiegelen: het leven, dood, oorlog, rites, de jacht in een ware en symbolische betekenis, het geweld en het heilige, feest en rouw. Ik ben ook geïnteresseerd in een aantal aspecten van de filosofie en de georganiseerde religies. Ik denk dat al deze concepten het best uit te drukken vallen via muzikale stijlen zoals martial, industrial, neoklassoek, dark ambient, neofolk, dark folk en dergelijke. Dat is dan ook de reden waarom Kazeria deze stijlen ten gehore brengt en er aan gehecht is.
DE: Hoe komt een Kazeria nummer tot stand?
K: Wat ik kan omschrijven als het ‘creatieve proces’, begint vaak met een visie, een bereidheid om een verhaal of een interpretatie van historische gebeurtenissen door middel van geluid te vertellen. Ik probeer om een sterke ‘visual’ en schilderachtig stempel op mijn muziek te drukken. Het belangrijkste idee hierachter is dat de luisteraars een bepaalde scène kunnen ‘zien’ of er aan moeten denken, enkel en alleen met de naam van de track als aanwijzing. Ik ben zeer veeleisend voor mezelf en heel obsessief als het gaat om tot een goede compositie te komen, en dit te allen tijden. Tevredenheid komt pas na grote inspanningen, kunst vraagt om een offer. Het is al de geboorte van een god.
DE: Kazeria heeft een nieuw album klaar, ‘In Bolskan’, wat wil je hierover kwijt?
K: Het idee en concept voor het nieuwe album kwam uit de ervaring die ik had op een recente reis door het noorden van Spanje. Ik was in Huesca, Aragón; het oude Bolskan en zijn omgeving. Het landschap, de tradities, symbolen en de monumenten, zoals het kasteel van Loarre (of Luar, in de oude streektaal) en dat van Montearagón -zijn heel indrukwekkend. Ik was er ten tijde van het katholieke Pasen en ik kon de broeders met kap ‘s avonds laat op hun trommels zien spelen, trekkend door de oude straten. Veel inwoners van Huesca zijn betrokken bij dergelijke middeleeuwse tradities. De mensen zijn erg vriendelijk, ze bevorderen echt hun erfgoed en cultuur. Ik respecteer dat. Uiteindelijk maakt dit ons tot wat we zijn. De percussie op het album, en nog een aantal instrumenten werden live opgenomen van de ‘Cofradías’, en er is niets synthetisch aan toegevoegd, simpelweg organisch en field recordings met een minimum aan editing proces achteraf. Argentijn zijnde, vind ik dat Spanje, evenals Europa, een zeer diepe verbinding heeft met onze geschiedenis en cultuur. ‘In Bolskan’ is dan ook een persoonlijke ode er aan geworden; alsook aan een deel van mijn voorouders. Ik wilde dit album maken met een partner als Aphlar, een fijn en nieuw project tevens uit Buenos Aires dat neofolk/dark folk brengt op een rustieke en energieke manier om de juiste sfeer op plaat te bereiken. We zullen blijven samenwerken met Aphlar op andere spannende dingen.
Ik ben ook erg blij om het album uit te brengen op het Spaanse GH Records. Avencio DM is een goede vriend, een uitstekende en onvermoeibare professional die de juiste gevoeligheid bezit om mijn mijn werk te begrijpen.
DE: Hoe kijk je naar de tegenwoordige scene wereldwijd?
K: Het is een goede zaak dat al die muziekstijlen die ik al eerder aangaf zich al ten minste meer dan dertig jaar aan het ontwikkelen zijn, sinds de post-punk uitbraak. Na al de klassieke bands en projecten die deze stijlen uitvoeren, kwamen er een heleboel nieuwe en frisse exponenten die zorgden voor de voortzetting en uitbreiding van de scene. Ik kan zeggen dat Kazeria een plaats onder hen verworven heeft dankzij de wereldwijde support en volgelingen, en dat waardeer ik!
De uitbreiding van alternatieve en onafhankelijke labels is een feit, een realiteit. Technologie -als een geweldig middel, maar geen eindpunt- schept veel mogelijkheden.
In dit opzicht vormen vele bands, projecten, labels, webzines alsook de zeer verschillende plaatsen (landen, culturen) van waar de artiesten komen een soort cultureel verzet dat staat voor de eigen waarden. En dat is geweldig!
|