casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

DARKMEN
100% pure EBM power!
01/10/2007, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Op zaterdag 6 oktober 2007 ging in Hof Ter Lo het derde Minimal/Maximal event door waarop de Belgische electro compilation “Shadows In The Dark” werd voorgesteld. Alle 10 de deelnemende bands mochten zich hier live aan het publiek voorstellen. Twee bands zouden worden uitverkoren om het BIM festival 2007 te openen. Jullie – het publiek – kozen voor NTRSN. Wij – de jury – kozen voor Darkmen.

Eerst en vooral willen we jullie natuurlijk feliciteren met jullie Minimal/Maximal overwinning, waardoor Darkmen en NTRSN het BIMF 2007 zullen openen. Graag een reactie op jullie overwinning. Hadden jullie het verwacht

Darkmen: Ja en neen. Laten we zeggen dat wij totaal verschillen van de andere 9 groepen (zowel qua muziek als show). Dit kon voor ons een voor- of een nadeel zijn... Tot nu toe hadden wij geen band met het Belgische publiek, van onze 900 myspace vrienden zijn er maar weinig uit Belgenland. Het was dan ook een grote verrassing om te zien dat onze muziek ook hier in de smaak valt. Om uiteindelijk door de jury verkozen te worden was toch wel een hele eer 

Stel Darkmen eens voor aan de mensen die jullie nog niet zouden kennen…

Darkmen: Darkmen bestaat uit 2 mensen: Franky (muziek, zang) en Thomas (drums, backing vocals). Hoewel we samen reeds 20 jaar muziek maken, hebben we pas 2 jaar geleden besloten om met dit project te beginnen. Ons doel: pure EBM brengen, ons amuseren en… het zo ver mogelijk proberen te schoppen in de huidige EBM scene! Tot onze verbazing blijkt alles veel vlugger te gaan dan verwacht: verschillende optredens in Duitsland, platendeal, remixen maken en op BIMfest spelen natuurlijk! Onze belangrijkste invloeden: Depeche Mode, D.A.F. en vooral alles wat later de basis was van New Beat: Front 242, A Split Second, High Level, P.I.L. , The Normal, Snowy Red…

Na jullie Shadows In The Dark optreden gezien te hebben, lijkt het me dat humor toch een wezenlijk deel is van Darkmen. Is dat zo? Mogen we hier van enige parodie gewag maken of toch minstens van de nodige tongue-in-cheek humor aangaande het EBM genre?

Darkmen: Zoals ik hierboven reeds zei: wij willen ons vooral amuseren op podium! Niet dat we niet menen wat we brengen, we leven echt wel voor EBM: we zijn zelfs zo gek om af en toe 800 km te rijden naar Duitsland om er naar een fuifke te gaan dus … Maar om op je vraag terug te komen: op het podium zijn we niet Franky & Thomas, maar kruipen we in de huid van een fictief persoon. Een soort superlatief van de EBM mens met alle clichés erop en eraan. En hoe deze zich dan gedragen op het podium … well … it’s out off our control!

Hoewel België toch wel als dé bakermat van het EBM genre beschouwd mag worden, schijnt het zwaartepunt zich heden ten dage verschoven te hebben naar Duitsland. Heb je daar een verklaring voor? Wat zijn je favoriete EBM bands van vroeger en nu?

Darkmen: Oost-Duitsland zal je bedoelen. Ja, daar is het echt niet gewoon! We hebben er ondertussen al een 5tal keer gespeeld en je kan het gewoon niet vergelijken met ons land. Daar is EBM wat hier techno is voor de jeugd. Elk dorpje heeft er wel z’n lokale EBM band, elke week is er wel ergens een puur EBM fuifke… je vindt er zelf EBM cd’s in de gewone supermarkt! Een verklaring (volgens mij): de jeugd daar is eigenlijk een verloren generatie op zoek naar identiteit. Hun ouders hebben het communistische regime meegemaakt, zijzelf zijn als het ware in de westerse markt gegooid die hen vertelde hoe slecht het vroeger wel was! Ze hebben een houvast & identiteit nodig en dat vinden ze binnen EBM . Er heerst echt een ‘groepsgevoel’ binnen deze scene ( allen dezelfde kledij , haarsnit , … ) en er deel van uitmaken geeft echt wel een goed gevoel! Ik denk dat je het best kan vergelijken met de new wave scene uit de jaren 80 . It just feels like coming home!

De favoriete bands van vroeger kan je al raden: D.A.F., Liasons Dangereuses, Nitzer Ebb, Pouppée Fabrikk en Front 242 natuurlijk! Wat de huidige bands betreft: Ionic Vision, Spetsnaz, Orange Sector, Proceed… maar ook vele kleinere onbekende nieuwe bands zoals Jäger90, Astma, Spark, Container 90… deze laatsten komen trouwens allen uit Zweden wat blijkbaar het nieuwe beloofde land wordt wat EBM betreft.

Op jullie site vinden we een bannertje met ‘EBM is non political’. O.a. Front 242 en D.A.F. werden in het verleden (volkomen ten onrechte) voor fascisten versleten. De hoes van D.A.F.’s eerste album en de symboliek van bands als Nitzer Ebb ( 5-puntige sterren, hamers, tandwielen – zoals op “That Total Age”) roepen bij mij eerder associaties op met het andere eind van het politieke spectrum en het flirten met socialistisch/marxistische arbeidersethiek. Kregen jullie zelf reeds af te rekenen met vooroordelen of het feit dat jullie in een politiek hokje werden geduwd of is dat bannertje preventief?

Darkmen: Een vraag die blijkbaar steeds wordt gesteld. En ja, wij hebben hier in het verleden al problemen mee gehad… maar enkel in België! Hier zijn de mensen blijkbaar zo bekrompen dat ze je steeds moeten veroordelen: zonder je echt te kennen, zonder tegen je te spreken... krijg je een stempel op je voorhoofd geplakt! Wij maken EBM voor iedereen die het wil horen en politiek, links of rechts of middenin heeft er gewoon niets mee te maken. Dit is volgens mij trouwens de reden waarom EBM in België totaal verdwenen is. Geen enkele organisator of jeugdhuis neemt het risico om dergelijke bands te boeken want wie weet zijn ze wel ‘politiek niet correct’… ach… wij doen gewoon ons ding, en zij die er niet kunnen mee leven dat ze opnieuw hun oogkleppen opzetten! Je opmerking over de mogelijke invloed van socialisme/marxisme is héél terecht! Hoewel EBM steeds in het rechtse kamp wordt geduwd, worden er véél elementen uit de linkse hoek gebruikt wat propaganda betreft. Zoals Daniel B van Front 242 ooit zei: EBM gebruikt propaganda elementen zowel uit het socialisme als het fascisme. En daar stopt ook de gelijkenis, punt aan de lijn! Wij maker zeker muziek voor de ‘working class kids!‘ We against the system!

Over Nitzer Ebb en “That Total Age” gesproken, komt het tandwiel dat jullie als symbool gebruiken van hen? Zijn zij Darkmens lichtende voorbeeld?

Darkmen: Nitzer Ebb is natuurlijk één van onze voorbeelden maar zelf hebben we het meer voor D.A.F? of Pouppéé Fabrikk wat de muziek betreft. De live show van Nitzer Ebb is dan wel weer iets wat ons sterk aanspreekt (die banners, de logo’s…) En wat dat ‘tandwiel’ betreft: ja, dat is ondertussen bijna een synoniem geworden voor EBM. Je kan het eigenlijk als een trademark beschouwen: bands die het gebruiken in hun logo, wel daar kan je van op aan dat ze iets met EBM te maken hebben.

Zelf gebruiken jullie (zoals vele andere EBM en industrial acts) ook imago en symbolen voor een zekere sfeerschepping op het podium. In welke mate is dat belangrijk en geeft dat een meerwaarde aan de muziek?

Darkmen: Héél belangrijk! Vooreerst zijn we van menig dat je ‘het publiek’ iets moet geven. Zij betalen om naar je te komen kijken, dus mag er best wat ‘show’ bij te pas komen. Dus geen t-shirt en jeans voor ons op het podium! Daarnaast heb je als band een imago te verspreiden ! Wat zou Front 242 vandaag de dag zijn zonder hun imago dat ze hebben opgebouwd midden jaren 80? Je moet ergens toch wel iets uitstralen van rebellie of controverse!

Hoe zit het met jullie debuutalbum op het Machineries Of Joy label? Wat mogen we daarvan verwachten en voor wanneer is het gepland?

Darkmen: Deze zal inderdaad uitkomen op MOJ, een onderdeel van COP international. MOJ is onder andere ook het label van Ionic Vision, en ook de eerste cd van Proceed kwam hierop uit, dus wat dat betreft zitten we wel goed. Verder zorgt COP int. ook voor een goede distributie in Duitsland & Amerika. Wanneer dit zal gebeuren blijft nog een vraag. Alles in de muziekwereld blijkt héél véél tijd te kosten dus… ik hoop dat het gaat lukken voor begin 2008! De productie zal trouwens in handen zijn van Sven Lauwers (Ionic Vison).

Hebben jullie voor de rest nog toekomstplannen?

Darkmen: Wel het zal nog een druk eindejaar worden! We hebben nog 3 optredens te doen: Lille/Frankrijk, Dessau/Duitsland en natuurlijk BIMFest! Daarnaast komen er ook nog enkele cd’s uit waarop remixen staan die we gemaakt hebben, o.a. de nieuwe single van Ionic Vision.

Hoe zou je het publiek motiveren om vroeg genoeg naar het BIM festival te komen zodat ze het optreden van Darkmen kunnen meepikken?

Darkmen: Wel, ik geloof dat tijdens de eerste 2 groepen die er gaan optreden (NTRSN en Darkmen) er meer energie zal te beleven zijn dan bij alle andere groepen! En voor zij die vergeten zijn wat EBM eigenlijk werkelijk is: zeker komen kijken!

Henk Vereecken

http://www.darkmen.be

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...