casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

DARKMEN
100% pure EBM power!
01/10/2007, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Op zaterdag 6 oktober 2007 ging in Hof Ter Lo het derde Minimal/Maximal event door waarop de Belgische electro compilation “Shadows In The Dark” werd voorgesteld. Alle 10 de deelnemende bands mochten zich hier live aan het publiek voorstellen. Twee bands zouden worden uitverkoren om het BIM festival 2007 te openen. Jullie – het publiek – kozen voor NTRSN. Wij – de jury – kozen voor Darkmen.

Eerst en vooral willen we jullie natuurlijk feliciteren met jullie Minimal/Maximal overwinning, waardoor Darkmen en NTRSN het BIMF 2007 zullen openen. Graag een reactie op jullie overwinning. Hadden jullie het verwacht

Darkmen: Ja en neen. Laten we zeggen dat wij totaal verschillen van de andere 9 groepen (zowel qua muziek als show). Dit kon voor ons een voor- of een nadeel zijn... Tot nu toe hadden wij geen band met het Belgische publiek, van onze 900 myspace vrienden zijn er maar weinig uit Belgenland. Het was dan ook een grote verrassing om te zien dat onze muziek ook hier in de smaak valt. Om uiteindelijk door de jury verkozen te worden was toch wel een hele eer 

Stel Darkmen eens voor aan de mensen die jullie nog niet zouden kennen…

Darkmen: Darkmen bestaat uit 2 mensen: Franky (muziek, zang) en Thomas (drums, backing vocals). Hoewel we samen reeds 20 jaar muziek maken, hebben we pas 2 jaar geleden besloten om met dit project te beginnen. Ons doel: pure EBM brengen, ons amuseren en… het zo ver mogelijk proberen te schoppen in de huidige EBM scene! Tot onze verbazing blijkt alles veel vlugger te gaan dan verwacht: verschillende optredens in Duitsland, platendeal, remixen maken en op BIMfest spelen natuurlijk! Onze belangrijkste invloeden: Depeche Mode, D.A.F. en vooral alles wat later de basis was van New Beat: Front 242, A Split Second, High Level, P.I.L. , The Normal, Snowy Red…

Na jullie Shadows In The Dark optreden gezien te hebben, lijkt het me dat humor toch een wezenlijk deel is van Darkmen. Is dat zo? Mogen we hier van enige parodie gewag maken of toch minstens van de nodige tongue-in-cheek humor aangaande het EBM genre?

Darkmen: Zoals ik hierboven reeds zei: wij willen ons vooral amuseren op podium! Niet dat we niet menen wat we brengen, we leven echt wel voor EBM: we zijn zelfs zo gek om af en toe 800 km te rijden naar Duitsland om er naar een fuifke te gaan dus … Maar om op je vraag terug te komen: op het podium zijn we niet Franky & Thomas, maar kruipen we in de huid van een fictief persoon. Een soort superlatief van de EBM mens met alle clichés erop en eraan. En hoe deze zich dan gedragen op het podium … well … it’s out off our control!

Hoewel België toch wel als dé bakermat van het EBM genre beschouwd mag worden, schijnt het zwaartepunt zich heden ten dage verschoven te hebben naar Duitsland. Heb je daar een verklaring voor? Wat zijn je favoriete EBM bands van vroeger en nu?

Darkmen: Oost-Duitsland zal je bedoelen. Ja, daar is het echt niet gewoon! We hebben er ondertussen al een 5tal keer gespeeld en je kan het gewoon niet vergelijken met ons land. Daar is EBM wat hier techno is voor de jeugd. Elk dorpje heeft er wel z’n lokale EBM band, elke week is er wel ergens een puur EBM fuifke… je vindt er zelf EBM cd’s in de gewone supermarkt! Een verklaring (volgens mij): de jeugd daar is eigenlijk een verloren generatie op zoek naar identiteit. Hun ouders hebben het communistische regime meegemaakt, zijzelf zijn als het ware in de westerse markt gegooid die hen vertelde hoe slecht het vroeger wel was! Ze hebben een houvast & identiteit nodig en dat vinden ze binnen EBM . Er heerst echt een ‘groepsgevoel’ binnen deze scene ( allen dezelfde kledij , haarsnit , … ) en er deel van uitmaken geeft echt wel een goed gevoel! Ik denk dat je het best kan vergelijken met de new wave scene uit de jaren 80 . It just feels like coming home!

De favoriete bands van vroeger kan je al raden: D.A.F., Liasons Dangereuses, Nitzer Ebb, Pouppée Fabrikk en Front 242 natuurlijk! Wat de huidige bands betreft: Ionic Vision, Spetsnaz, Orange Sector, Proceed… maar ook vele kleinere onbekende nieuwe bands zoals Jäger90, Astma, Spark, Container 90… deze laatsten komen trouwens allen uit Zweden wat blijkbaar het nieuwe beloofde land wordt wat EBM betreft.

Op jullie site vinden we een bannertje met ‘EBM is non political’. O.a. Front 242 en D.A.F. werden in het verleden (volkomen ten onrechte) voor fascisten versleten. De hoes van D.A.F.’s eerste album en de symboliek van bands als Nitzer Ebb ( 5-puntige sterren, hamers, tandwielen – zoals op “That Total Age”) roepen bij mij eerder associaties op met het andere eind van het politieke spectrum en het flirten met socialistisch/marxistische arbeidersethiek. Kregen jullie zelf reeds af te rekenen met vooroordelen of het feit dat jullie in een politiek hokje werden geduwd of is dat bannertje preventief?

Darkmen: Een vraag die blijkbaar steeds wordt gesteld. En ja, wij hebben hier in het verleden al problemen mee gehad… maar enkel in België! Hier zijn de mensen blijkbaar zo bekrompen dat ze je steeds moeten veroordelen: zonder je echt te kennen, zonder tegen je te spreken... krijg je een stempel op je voorhoofd geplakt! Wij maken EBM voor iedereen die het wil horen en politiek, links of rechts of middenin heeft er gewoon niets mee te maken. Dit is volgens mij trouwens de reden waarom EBM in België totaal verdwenen is. Geen enkele organisator of jeugdhuis neemt het risico om dergelijke bands te boeken want wie weet zijn ze wel ‘politiek niet correct’… ach… wij doen gewoon ons ding, en zij die er niet kunnen mee leven dat ze opnieuw hun oogkleppen opzetten! Je opmerking over de mogelijke invloed van socialisme/marxisme is héél terecht! Hoewel EBM steeds in het rechtse kamp wordt geduwd, worden er véél elementen uit de linkse hoek gebruikt wat propaganda betreft. Zoals Daniel B van Front 242 ooit zei: EBM gebruikt propaganda elementen zowel uit het socialisme als het fascisme. En daar stopt ook de gelijkenis, punt aan de lijn! Wij maker zeker muziek voor de ‘working class kids!‘ We against the system!

Over Nitzer Ebb en “That Total Age” gesproken, komt het tandwiel dat jullie als symbool gebruiken van hen? Zijn zij Darkmens lichtende voorbeeld?

Darkmen: Nitzer Ebb is natuurlijk één van onze voorbeelden maar zelf hebben we het meer voor D.A.F? of Pouppéé Fabrikk wat de muziek betreft. De live show van Nitzer Ebb is dan wel weer iets wat ons sterk aanspreekt (die banners, de logo’s…) En wat dat ‘tandwiel’ betreft: ja, dat is ondertussen bijna een synoniem geworden voor EBM. Je kan het eigenlijk als een trademark beschouwen: bands die het gebruiken in hun logo, wel daar kan je van op aan dat ze iets met EBM te maken hebben.

Zelf gebruiken jullie (zoals vele andere EBM en industrial acts) ook imago en symbolen voor een zekere sfeerschepping op het podium. In welke mate is dat belangrijk en geeft dat een meerwaarde aan de muziek?

Darkmen: Héél belangrijk! Vooreerst zijn we van menig dat je ‘het publiek’ iets moet geven. Zij betalen om naar je te komen kijken, dus mag er best wat ‘show’ bij te pas komen. Dus geen t-shirt en jeans voor ons op het podium! Daarnaast heb je als band een imago te verspreiden ! Wat zou Front 242 vandaag de dag zijn zonder hun imago dat ze hebben opgebouwd midden jaren 80? Je moet ergens toch wel iets uitstralen van rebellie of controverse!

Hoe zit het met jullie debuutalbum op het Machineries Of Joy label? Wat mogen we daarvan verwachten en voor wanneer is het gepland?

Darkmen: Deze zal inderdaad uitkomen op MOJ, een onderdeel van COP international. MOJ is onder andere ook het label van Ionic Vision, en ook de eerste cd van Proceed kwam hierop uit, dus wat dat betreft zitten we wel goed. Verder zorgt COP int. ook voor een goede distributie in Duitsland & Amerika. Wanneer dit zal gebeuren blijft nog een vraag. Alles in de muziekwereld blijkt héél véél tijd te kosten dus… ik hoop dat het gaat lukken voor begin 2008! De productie zal trouwens in handen zijn van Sven Lauwers (Ionic Vison).

Hebben jullie voor de rest nog toekomstplannen?

Darkmen: Wel het zal nog een druk eindejaar worden! We hebben nog 3 optredens te doen: Lille/Frankrijk, Dessau/Duitsland en natuurlijk BIMFest! Daarnaast komen er ook nog enkele cd’s uit waarop remixen staan die we gemaakt hebben, o.a. de nieuwe single van Ionic Vision.

Hoe zou je het publiek motiveren om vroeg genoeg naar het BIM festival te komen zodat ze het optreden van Darkmen kunnen meepikken?

Darkmen: Wel, ik geloof dat tijdens de eerste 2 groepen die er gaan optreden (NTRSN en Darkmen) er meer energie zal te beleven zijn dan bij alle andere groepen! En voor zij die vergeten zijn wat EBM eigenlijk werkelijk is: zeker komen kijken!

Henk Vereecken

http://www.darkmen.be

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...