casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

KATZENJAMMER KABARETT
Zaterdag 28 juli: 'death rock cabaret' op het Gothic Festival in Waregem. Een voorbeschouwing.
01/07/2007, Henk Vereecken
 Bookmark and Share

Geen Duitsers, maar Fransen, deze band met de grappig vreemde naam Katzenjammer Kabarett. Ze noemden zich ooit death rock cabaret, maar de term post-punk cabaret zou accurater zijn, want hun invloeden putten ze uit een waaier van stijlen, van glamrock tot electroclash, van barok tot new wave, van vroeg 20ste eeuwse avant garde tot gothic en death rock. Vergelijkingen met Dresden Dolls kan u best voor zichzelf houden!

Stel de band eens voor aan het Belgisch publiek?

Miss Mary Komplikated: zang

Herr Katz (gitarist): Disco Shirts Lover

MrGuillotine: Bassist

Klischee (keyboards): Een grote blonde kerel met zwart schoeisel

Hoe zou je de muziek die Katzenjammer Kabarett maakt, zelf omschrijven?

M.M.K: Voor mij zweeft het ergens tussen pop, springerige electro en post-punk.

Herr Katz: We zouden daar echt eens een onderzoek of een poll over moeten opstarten.

Klischee: Ik weet het niet. Ik ben half doof en ik hoor maar de helft van de noten.

Door welke bands en/of muziekstijlen werden jullie beïnvloed? Katzenjammer Kabarett wordt vaak vergeleken met Dresden Dolls. Kan je daar mee leven?

M.M.K: Nee!! We krijgen die vraag alsmaar weer. Serieus, ik ben de grootste Dresden Dolls fan in de band, en hoewel het zeker wel flatterend is om met zulke goede muzikanten vergeleken te worden, begint dat op de duur wel ferm tegen te steken en wordt het een kwelling die niet echt getuigt van veel respect voor onze individualiteit en creativiteit.

We openden twee keer voor hen toen we live begonnen op te treden, maar Jezus zeg, dat is nu toch al wel drie jaar geleden! En het zou me niet kunnen schelen als de vergelijking tenminste opging, maar Dresden Dolls gebruiken niet eens electro sounds. En wij gebruiken niet zo veel piano in onze meeste nummers, of anders is het een synthetische. En we hebben zelfs geen drummer!

Ik vind het grote onzin. Dat ik een lage stem heb en al eens gestreepte kousen draag, dat wil nog niet zeggen dat ik Amanda Palmer tracht te zijn. Hun muziek had wel een grote impact op mij en ze zijn een van mijn invloeden of ik me daar nu bewust van ben of niet.

Over invloeden spreken is niet gemakkelijk om het ander deel van de vraag te beantwoorden. Ik ben een verwoed muziekbeluisteraar, maar ik tracht er me niet in te verliezen noch dingen te kopiëren. Het ergste dat je kan overkomen terwijl je je eigen ding tracht te doen, is dat men je een rip-off noemt. In wat ik doe, word ik het meest beïnvloed door klassieke 40’s jazz en 80’s punk rock.

Herr Katz: Geen commentaar.

Klischee: Euro dance, calipso, reggae, world music, nouvelle scène française, Pascal Obispo, Johnny Hallyday en Céline...

MrG : Ik heb nooit echt begrepen waarom men ons steeds weer vergelijkt met Dresden Dolls, het universum van beide groepen kan wel eens overlappen, maar muzikaal zijn we totaal verschillend. Ach, het is vaak het lot van support groepen om vergeleken te worden met de hoofdact…

Hoe zijn jullie ooit van passieve muziekliefhebbers in muzikanten veranderd?

M.M.K: Toen ik als tiener met vrienden begon te jammen, voelde ik niks anders dan de wil om muziek anders te benaderen, ik zong omwille van de muziek zelf. Het is nog altijd een plezier te zingen. Eigenlijk is er niet veel veranderd, buiten het feit dat ik de dingen nu in een ander perspectief zie. Ik tracht meer contact te krijgen met mensen, hetzij met mijn bandmaten, hetzij met het publiek. Muziek maken is naar mijn mening een zeer zelfzuchtig genoegen, maar dat is niet altijd een slechte zaak.

Herr Katz: Verveling en het feit dat ik dan gemakkelijker vrouwen kon krijgen, maar dat werkte niet zo goed als dat ze mij verteld hadden.

MrG : Ik had al te veel muziek moeten aanhoren. :-)

Klischee: We waren te lui om een sekte op te richten, maar niet lui genoeg om ambtenaar te worden...

Wat was de laatste cd die je kocht?

M.M.K: Ik kocht de eerste twee albums van Coco Rosie (ik denk toch dat het hun eerste twee zijn): ”La Maison De Mon Rêve” en ” “Noah’s Ark”, “Rock For Light” van Bad Brains, en een Buddy Holly compilatie.

Herr Katz: Slapp Happy: “Acnalbasac Noom”.

MrG : Een gouwe ouwe: Return To Khaf'ji.

Klischee: “Kocht”? Mouhahaha! De recentste ‘cd’s die ik heb gedownload... “Tsuki van Usagi” van Kana, “Neon Bible” van Arcade Fire en de compilatie “Bippp: French Synth Wave”

Wanneer je in chronologische volgorde naar je releases luistert, welke evolutie merk je dan?

M.M.K: Ik doe dat bijna nooit, ten eerste omdat ik mezelf niet graag hoor zingen en zeker niet op oude demo’s en ook omdat ik op platen niet de energie terugvind van op concerten en dat frustreert me te veel. Maar voor mij is het wel duidelijk dat we toen meer als een electropop band klonken.

Herr Katz: We zijn zoals water in een microgolfoven.

MrG : Goede wijn wordt beter naarmate hij ouder wordt. :-p

Klischee: Ik heb je al gezegd dat ik doof ben. Ik kan eigenlijk grofweg nog maar een op twee songs aanhoren....

Van waar komt de bandnaam Katzenjammer Kabarett eigenlijk?

Herr Katz: Het is een anagram voor 'Karma Bank meet Jet Tzar'

Juist, ja. Daar zijn we vet mee! Wat betekent het woord 'gothic' voor je?

M.M.K: Niet veel. Mensen trachten het steeds maar opnieuw te labellen, te omschrijven, te analyseren, maar het blijkt gewoon een grote melting pot te zijn. Zowel mensen die naar ebm als naar batcave luisteren, worden gelabeld als goths. Ik zie niet in wat voor ‘eenheid’ daaruit kan voortkomen.

Herr Katz: Hetzelfde als ‘rock’, ‘rap’, ‘techno’, ‘metal’... een generisch label dat dient om erg verschillende zaken die slechts van ver aan elkaar verwant zijn, samen in hetzelfde vakje te kunnen stoppen.

Klischee: Fuiven vol mama’s en papa’s kindjes die hun problemen uitvinden? De beste klanten van talk shows? De dans ‘ik zoek mijn sleutels’? Mouhahaha....

MrG: Momenteel niet veel – ‘t is een beweging die zeker niets gewonnen heeft van het feit dat ze zo gepopulariseerd is geweest - maar ik heb er wel goede herinneringen aan.

Moeten we naar een diepere betekenis zoeken in jullie muziek? Waar gaan de lyrics over? Waar haal je je inspiratie?

M.M.K: Storytelling is het sleutelwoord. Voor de rest laat ik Katz antwoorden, want hij schrijft de lyrics.

Herr Katz: Het zijn gewoon verhalen, je moet er geen diepere betekenis achter gaan zoeken...De ‘inspiratie’ komt vooral van boeken, scènes op straat, films... of gewoon van een zin die door mijn geest flitst.

Wat kunnen we verwachten van het concert in België?

M.M.K: Ik was erover aan het denken om op het podium wat schattige dingen af te slachten, zoals katjes of baby’s en misschien in mezelf te kerven. Oh ja, en ik wil ook nog een satanistisch ritueel opvoeren als er nog wat tijd over is tussen de songs.
Herr Katz: Massa’s zogenaamde ‘nieuwe songs’.
Klischee: … Dat de Chouffe mij nog niet klein gekregen zal hebben vóór het concert.

Wat verwacht je zelf van het Gothic Festival 2007?

M.M.K: Een heleboel leut! Ik hou van de sfeer op festivals. Je kan er de ganse dag rondhangen en naar de andere concerten zien

Herr Katz: Ik hoop dat onze show op appreciatie gaat kunnen rekenen.

Klischee: Chouffe!

Zijn er concerten op het festival die je graag zelf zou zien?

M.M.K: Ik keek er echt naar uit om Punish Yourself voor het eerst live te zien, ik heb ze nog nooit kunnen zien hoewel ze al een paar keer in Frankrijk gespeeld hebben (en iedereen zegt dat ze een geweldige live band zijn), maar helaas zullen we vrijdag niet aanwezig zijn. Zaterdag ga ik zeker naar All Gone Dead, Kirlian Camera en Front 242 kijken. En misschien ook naar Skeletal Family, ik heb ze nog niet gezien met de nieuwe line-up.

Herr Katz: All Gone Dead en Front 242.

MrG : All Gone Dead!

Wat weten jullie zoal over België?

M.M.K: Ik ben er eigenlijk nog maar een keer geweest en heb toen eigenlijk veel minder gezien dan ik wou, dus veel persoonlijke ervaring heb ik niet. Het lijkt me wel een land dat enorm kunst minded is.

Klischee: Dutroux, Manneke Pis, la Chouffe, Poelvoorde, mijn Italiaanse nonkel heeft zijn Frans in Belgisch Congo geleerd, de frieten, flauwe cartoonisten als Geluck, potige ebm, een draaischijf voor drugs, de hoerenbuurt aan het Oost (les putes), de Europese ambtenaren (les dé-putés), Noël Godin, de Botanique, het bier, het bier, het bier: Chimay, Duvel, Grimbergen, Orval, Trappiste Rochefort 8, Cuvée des Trolls, Chouffe, Mc Chouffe(mijn favoriet) etc. Het Musée des Arts anciens, Jean Claude Vandamme, Jean Philippe Smet en een warm onthaal elke keer dat ik er geweest ben, waarvoor dank.

Herr Katz: Ik ben nooit goed geweest in aardrijkskunde. Het ligt tussen Tibet en Brazilië, nietwaar?

MrG: Jean Claude!!!

Misschien kan je ons iets meer vertellen over het meest recente album?

Herr Katz: We zijn aan een nieuw bezig. We hebben al een naam. De songs zijn opgenomen en worden nu gemixed. Het gaat meer pop zijn, jazzy, barok, electro, punk, klassiek en glam.

Klischee:Het is onder constructie: problemen, problemen en nog meer problemen: pech, ongeluk, tegenslag, het boze oog... Het mixen loopt niet van een leien dakje, maar uiteindelijk komt het wel in orde. Samengevat krijgen jullie meer strijkers, meer gitaren, meer bass, meer synths, meer zang, meer keyboards, meer rock, meer pop, meer electro, meer energie, meer alles!

Wat zijn de toekomstplannen?

M.M.K: Meer muziek maken! Ik ben momenteel bezig met zingende zaag te leren spelen en daarna wil ik ukulele leren spelen. Ik hoop dat we ook nog eens een volledige toer kunnen doen, we werken eraan.

Herr Katz: We zijn alweer met nieuwe songs bezig. Verder meer concerten, toeren etc. Kortom: we gaan op de ingeslagen weg verder.

Klischee: Voor Katzenjammer Kabarett het nieuwe album. En voor het album dat daarop volgt hebben we al de eerste songs. En voor de rest andere projecten, maar daar kan ik niks over zeggen. :-p

Nog een laatste boodschap voor onze lezers? Waarom moeten ze zeker naar het concert komen kijken?

M.M.K: Omdat we van ze houden! We zijn miserabele artiesten, hongerend naar liefde! Dank aan alle mensen die van plan zijn te komen kijken en ook aan al diegenen die dit interview tot het einde hebben uitgelezen.

Klischee: Om te zuipen, te dansen, mekaar vast te pakken op onze muziek en met mij de liefde te bedrijven!

Herr Katz: Er is die dag toch niks op TV. Ik heb het gecheckt, dus jullie kunnen gerust afkomen. En als je op visite moet bij familie, pak die dan gewoon mee...

MrG: En pak ook plaatselijke alcoholische brouwsels mee voor ons! Hartelijk dank!

Spijtig, maar we mogen geen drank mee binnen pakken! :-p

Henk Vereecken
foto onderaan: NachtGewand

http://www.katzenjammer-kabarett.com

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...