casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

WAVETEEF
We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
Waveteef is aan zijn derde festival toe, en dat wordt weer een feestje voor al wie van new wave en minimal synth houdt. Je krijgt er niet enkel bekende groepen als The Frozen Autumn en Parade Ground, maar je kan er ook tal van ontdekkingen doen. We vroegen aan organisator Mat Zwart om ons wegwijs te maken in het aanbod.

Dag Mat. Je organiseert op 8 & 9 April de derde editie van Waveteef, een uniek festival dat het beste uit de minimal wave samenbrengt. Ben je blij met de reputatie die Waveteef intussen verworven heeft?

We hebben eerlijk gezegd lang getwijfeld of een concept als Waveteef wel van de grond zou raken in België. Niet dat we ons daar ooit veel van hebben aangetrokken want we zijn altijd evenementen blijven organiseren. De één al wat succesvoller dan het ander. We hebben de indruk dat Waveteef stilaan wel wat harten kan veroveren en dat is wat goeie muziek moet doen hé?

Hoe verklaar je de grote interesse die er sinds een paar jaren is voor de minimal wave revival? Zou je kunnen stellen dat dit genre in staat is om een jonger publiek naar wave-evenementen te krijgen?

Ik denk dat labels zoals Minimal Wave, Dark Entries, Medical Rec, kernkrach, Fabrika,… daar een zeer grote rol in gespeeld hebben. Er worden hele sterke releases uitgebracht zowel heruitgaves als recente werken. Minimal wave is absoluut in staat een ‘nieuw’ publiek te trekken, alhoewel er vaak minder toegankelijke werken tussen zitten. Maar de scene kan zeker en vast wat nieuw bloed gebruiken, waarom niet?!

Je hebt ook je eigen platenlabel gesticht: Die Blinden Records, waar alvast het debuut van Luminance op verschenen is. Staan er nog publicaties op stapel?

Luminance was de tweede release op Die Blinden Records, daarvoor hebben we nog de heruitgave van Deathly Quiet! gedaan. In mei komt onze derde release eraan, de heruitgave van de haast onvindbare synth-punk/wave parel: X-Quadrat, origineel uitgebracht in 1982. Na lang aandringen heb ik toestemming gekregen van de band! We zijn laaiend, in ieder geval.

Vind je het goed om de verschillende groepen die zullen spelen even te overlopen? De twee openers van vrijdag - Orchidée Noire en Alles - kennen we eigenlijk helemaal niet…

Orchidée Noire is voor mij zelf pas een zeer recente ontdekking. Ik kreeg de tip van de organisator van ‘Darker Side’ in Gent en ik was meteen overtuigd. Ik heb ze geloof ik diezelfde dag nog geïnviteerd om te komen spelen op ons festival. Het is een Franse band met nostalgische, melancholische synths als drijvende component.

Alles is een Poolse band, ik kocht hun eerste album bij Wool E-Shop & vond hun sound vrij uniek. Ze hebben een rauw geluid, sommige nummers hebben iets hypnotiserend. Bij het ene nummer word je als het ware omver gewalst door analoge synths en vette drumcomputers en bij andere nummers moet je gewoon bewegen. En dat Pools klinkt toch ook gewoon vuil hé?

Ash Code is intussen wel bekend. Ze hebben eerder al in Brussel gespeeld en zijn thans op alle festivals te zien. Weer één van die groepen die met één plaat - ze hebben er sinds kort ook een tweede - indruk heeft weten te maken, niet?

Ash Code heeft gewoon een heel sterk geluid. Ik denk dat ze zo succesvol zijn omdat het totaalplaatje klopt. Ze zijn een zeer sterke live band en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. En over het geluid kan ik weinig anders zeggen dan dat ze een succesformule hebben gevonden! Ze zijn terecht een publiekslieveling.

Als topper voor de eerste dag ben je wel bij een oudere groep gaan aankloppen. Parade Ground is al sinds de jaren 80 één van de Belgische trotsen op electro en synthpop-gebied. Is dat een manier om oud en nieuw te verzoenen op de affiche?

Absoluut, oudere bands zullen altijd een plaats hebben op ons festival. En de band Parade Ground is gewoon een topper. Ze zijn absolute pioniers geweest en zijn naar mijn mening ondervertegenwoordigd in dj-setlists. Ik was in alle staten toen ze toezegden op ons festival. Ik zag ze helaas nog nooit live maar op het YouTube materiaal afgaande, kan ik alleen maar vol enthousiasme wachten.

Op naar de tweede dag. DearDeer hebben bij mijn weten ook al in Brussel opgetreden, maar Adam Usi is voor ons alweer een illustere onbekende. Stel beide projecten even voor…

DearDeer is een Frans project, het is een geslaagde mix van Deathrock & Minimal Wave. Claudine van DearDeer zal je misshien wel kennen onder de alias ‘Cheshire cat (the bouncing)’.

Adam Usi is een eenmans-project uit Duitsland met origines in Israël. Hij gaat net z’n debuut releasen op Young & Cold Records (Ook bekend van het gelijknamige festival).
Dit is minimal wave, maar met zeer toegankelijke, haast Pop stem. Een gewaagde mix maar met een mooi resultaat.

Griekenland zal ons in de toekomst misschien met nog meer minimal wave zal verassen. We hebben Selofan al gehad, en nu deze Doric, die eigenlijk een opvolgproject is van Human Puppets. Hoe ben je bij hen terechtgekomen?

Zoals je zelf al hebt vermeld eigenlijk. Ik volg al geruime tijd fan van wat Human Puppets doet dus ik was al snel op de hoogte van Stathis z’n nieuwe project: Doric. Die man weet gewoon waar hij mee bezig is, hij weet perfect hoe z’n synths werken en welke geluiden hij eruit wil persen. Ik zag hem vorig jaar op Kalabalik in Zweden en toen hakten we de knoop door: hij zou op Waveteef 2016 aanwezig zijn. We hebben geluk gehad!

Absolute topper is zonder twijfel Frozen Autumn uit Italië. Zij zijn echt cult en wellicht zijn ze ook de grootste publiekstrekker voor deze editie van Waveteef, niet?

The Frozen Autumn hoeft weinig introductie, ze zijn ondertussen meer dan hun reputatie waard, spelen live een waanzinnig prachtige sets & ze zien er nog eens mooi uit ook. We kijken er vol ongeduld naar uit!

Vat nog eens kort en bondig samen waarom we volgens jou naar Waveteef moeten komen…

Waveteef biedt een hele waaier aan bands die in het synth-milieu circuleren, oude bekenden en nieuwe projecten die de moeite waard zijn om te ontdekken, maar daarnaast bieden we afterparties aan waar je nummers zult horen die je nog nooit eerder hoorde maar die wel ongelofelijke dansvloervullers zijn. De locatie vult de sfeer die we willen creëren perfect aan. We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt! Want echte Waveteefjes blijven tot het einde!

Waveteef Festival III

Indien u wat tijd hebt, luister dan ook naar dit twee uur durende interview met Mat Zwart en Sir Edward over Waveteef door Pierre Elitair van Radio Centraal.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...