casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

727 items

   

WAVETEEF
We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
Waveteef is aan zijn derde festival toe, en dat wordt weer een feestje voor al wie van new wave en minimal synth houdt. Je krijgt er niet enkel bekende groepen als The Frozen Autumn en Parade Ground, maar je kan er ook tal van ontdekkingen doen. We vroegen aan organisator Mat Zwart om ons wegwijs te maken in het aanbod.

Dag Mat. Je organiseert op 8 & 9 April de derde editie van Waveteef, een uniek festival dat het beste uit de minimal wave samenbrengt. Ben je blij met de reputatie die Waveteef intussen verworven heeft?

We hebben eerlijk gezegd lang getwijfeld of een concept als Waveteef wel van de grond zou raken in België. Niet dat we ons daar ooit veel van hebben aangetrokken want we zijn altijd evenementen blijven organiseren. De één al wat succesvoller dan het ander. We hebben de indruk dat Waveteef stilaan wel wat harten kan veroveren en dat is wat goeie muziek moet doen hé?

Hoe verklaar je de grote interesse die er sinds een paar jaren is voor de minimal wave revival? Zou je kunnen stellen dat dit genre in staat is om een jonger publiek naar wave-evenementen te krijgen?

Ik denk dat labels zoals Minimal Wave, Dark Entries, Medical Rec, kernkrach, Fabrika,… daar een zeer grote rol in gespeeld hebben. Er worden hele sterke releases uitgebracht zowel heruitgaves als recente werken. Minimal wave is absoluut in staat een ‘nieuw’ publiek te trekken, alhoewel er vaak minder toegankelijke werken tussen zitten. Maar de scene kan zeker en vast wat nieuw bloed gebruiken, waarom niet?!

Je hebt ook je eigen platenlabel gesticht: Die Blinden Records, waar alvast het debuut van Luminance op verschenen is. Staan er nog publicaties op stapel?

Luminance was de tweede release op Die Blinden Records, daarvoor hebben we nog de heruitgave van Deathly Quiet! gedaan. In mei komt onze derde release eraan, de heruitgave van de haast onvindbare synth-punk/wave parel: X-Quadrat, origineel uitgebracht in 1982. Na lang aandringen heb ik toestemming gekregen van de band! We zijn laaiend, in ieder geval.

Vind je het goed om de verschillende groepen die zullen spelen even te overlopen? De twee openers van vrijdag - Orchidée Noire en Alles - kennen we eigenlijk helemaal niet…

Orchidée Noire is voor mij zelf pas een zeer recente ontdekking. Ik kreeg de tip van de organisator van ‘Darker Side’ in Gent en ik was meteen overtuigd. Ik heb ze geloof ik diezelfde dag nog geïnviteerd om te komen spelen op ons festival. Het is een Franse band met nostalgische, melancholische synths als drijvende component.

Alles is een Poolse band, ik kocht hun eerste album bij Wool E-Shop & vond hun sound vrij uniek. Ze hebben een rauw geluid, sommige nummers hebben iets hypnotiserend. Bij het ene nummer word je als het ware omver gewalst door analoge synths en vette drumcomputers en bij andere nummers moet je gewoon bewegen. En dat Pools klinkt toch ook gewoon vuil hé?

Ash Code is intussen wel bekend. Ze hebben eerder al in Brussel gespeeld en zijn thans op alle festivals te zien. Weer één van die groepen die met één plaat - ze hebben er sinds kort ook een tweede - indruk heeft weten te maken, niet?

Ash Code heeft gewoon een heel sterk geluid. Ik denk dat ze zo succesvol zijn omdat het totaalplaatje klopt. Ze zijn een zeer sterke live band en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. En over het geluid kan ik weinig anders zeggen dan dat ze een succesformule hebben gevonden! Ze zijn terecht een publiekslieveling.

Als topper voor de eerste dag ben je wel bij een oudere groep gaan aankloppen. Parade Ground is al sinds de jaren 80 één van de Belgische trotsen op electro en synthpop-gebied. Is dat een manier om oud en nieuw te verzoenen op de affiche?

Absoluut, oudere bands zullen altijd een plaats hebben op ons festival. En de band Parade Ground is gewoon een topper. Ze zijn absolute pioniers geweest en zijn naar mijn mening ondervertegenwoordigd in dj-setlists. Ik was in alle staten toen ze toezegden op ons festival. Ik zag ze helaas nog nooit live maar op het YouTube materiaal afgaande, kan ik alleen maar vol enthousiasme wachten.

Op naar de tweede dag. DearDeer hebben bij mijn weten ook al in Brussel opgetreden, maar Adam Usi is voor ons alweer een illustere onbekende. Stel beide projecten even voor…

DearDeer is een Frans project, het is een geslaagde mix van Deathrock & Minimal Wave. Claudine van DearDeer zal je misshien wel kennen onder de alias ‘Cheshire cat (the bouncing)’.

Adam Usi is een eenmans-project uit Duitsland met origines in Israël. Hij gaat net z’n debuut releasen op Young & Cold Records (Ook bekend van het gelijknamige festival).
Dit is minimal wave, maar met zeer toegankelijke, haast Pop stem. Een gewaagde mix maar met een mooi resultaat.

Griekenland zal ons in de toekomst misschien met nog meer minimal wave zal verassen. We hebben Selofan al gehad, en nu deze Doric, die eigenlijk een opvolgproject is van Human Puppets. Hoe ben je bij hen terechtgekomen?

Zoals je zelf al hebt vermeld eigenlijk. Ik volg al geruime tijd fan van wat Human Puppets doet dus ik was al snel op de hoogte van Stathis z’n nieuwe project: Doric. Die man weet gewoon waar hij mee bezig is, hij weet perfect hoe z’n synths werken en welke geluiden hij eruit wil persen. Ik zag hem vorig jaar op Kalabalik in Zweden en toen hakten we de knoop door: hij zou op Waveteef 2016 aanwezig zijn. We hebben geluk gehad!

Absolute topper is zonder twijfel Frozen Autumn uit Italië. Zij zijn echt cult en wellicht zijn ze ook de grootste publiekstrekker voor deze editie van Waveteef, niet?

The Frozen Autumn hoeft weinig introductie, ze zijn ondertussen meer dan hun reputatie waard, spelen live een waanzinnig prachtige sets & ze zien er nog eens mooi uit ook. We kijken er vol ongeduld naar uit!

Vat nog eens kort en bondig samen waarom we volgens jou naar Waveteef moeten komen…

Waveteef biedt een hele waaier aan bands die in het synth-milieu circuleren, oude bekenden en nieuwe projecten die de moeite waard zijn om te ontdekken, maar daarnaast bieden we afterparties aan waar je nummers zult horen die je nog nooit eerder hoorde maar die wel ongelofelijke dansvloervullers zijn. De locatie vult de sfeer die we willen creëren perfect aan. We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt! Want echte Waveteefjes blijven tot het einde!

Waveteef Festival III

Indien u wat tijd hebt, luister dan ook naar dit twee uur durende interview met Mat Zwart en Sir Edward over Waveteef door Pierre Elitair van Radio Centraal.

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gothic rockers der lage landen verenigt u! The Wake komt met nieuw album “Perfumes And Fripperies”

Liefhebbers en liefhebsters van gothic rock opgelet! Het Amerikaanse The Wake (opgericht in 1986 in Columbus USA), één van de meest onderschatte old school gothic rock bands van de tweede golf, pakt tegen Halloween uit met een nagelnieuw album, “Perfumes And Fripperies” waarvan het nummer “Hammer Hall” ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Dead Can Dance op tournee, twee data in Antwerpen

Dead Can Dance kan er prat op gaan zowat op zijn eentje de neoklassieke variant op darkwave te hebben uitgevonden. Ze zijn de onbetwiste pioniers in het genre, die intussen veel navolging heeft gekregen. Lisa Gerrard en Brendan Perry hebben in 2019 een zeer succesvolle tournee gemaakt na de uitgave van 'Dionysus', en ze willen dat ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Gratis download van Zauber

U houdt van sterk georkestreerde electro? Dan hopen we dat u al gehoord hebt van Zauber, het electroproject van Fransman Ludovic Dhenry. Zauber geeft een nummer gratis weg via bandcamp, een voorafname op de nieuwe plaat waar Zauber momenteel aan werkt. Het is niet het enige waar Ludovic zich momenteel mee bezig is. De nieuwe plaat van Exponentia ...

lees meer...
NIEUWS 18/09/2020 : Abstrackt Black: Dat we moesten sterven

In principe ging op 19 september onze Dark Entries Night door met De Delvers en Abstrackt Black, in de Kinky Star te Gent. Voorlopig gaat deze concertenreeks helaas niet door, maar dat betekent nog niet dat de groepen zelf niets meer van zich laten horen. Abstrackt Black bracht een paar dagen geleden bijvoorbeeld nog een nummer uit: 'Dat ...

lees meer...
CD BESPREKING : Empusae - Sounds From Beyond

Empusae verblijdde ons in 2019 pas nog met het uitstekende audiovisuele spektakel Iter In Tenebris. 2020 was het jaar van het gedwongen binnenzitten, wat tijd met zich meebracht om reeds over nieuw werk te buigen. Empusae presenteert Sounds From Beyond als een tussendoortje, ook al weigeren we het in die hoedanigheid te zien. Daarvoor ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ashtoreth / Grey Malkin - Hermit Remixes

Het begint stilaan een (fijne) traditie te worden: nadat Ashtoreth een album uitbrengt, strooit opperhoofd Peter Verwimp de afzonderlijke stukken in de schoot van bevriende muzikanten waarna een remix-versie van het album in kwestie uitgebracht wordt. Het was het geval bij Pilgrim, de samenwerking tussen Ashtoreth en Grey Malkin, nu is ...

lees meer...
CD BESPREKING : Sutcliffe Jügend - Slaves No More

We nemen het u niet kwalijk als u totaal niet meer mee bent met het hele Sutcliffe Jügend-verhaal. Vorig jaar in februari maakte Kevin Tomkins bekend de stekker uit het project te trekken, waarna nog een laatste album (The Deluge) zou uitgebracht worden op 4iB. Ondertussen verscheen er bij Death Continues Records ook nog de even uitgebreide ...

lees meer...
NIEUWS 16/09/2020 : Athamay geeft een teken van leven...

'Wie?' hoor ik u al denken. Athamay, een groepje dat in de tweede helft van de jaren 90 via het Britse Nightbreed label wat furore genoot met donkere gotisch aandoende electro fetish muziek die de wereld van de bdsm celebreerde. De groep scoorde ook bij ons een paar eenvoudige maar doeltreffende hitjes als “Domination” ...

lees meer...
CD BESPREKING : TraumaSutra & Peter Geysels - L'Appel du Vide

We schrijven maart 2018. Na vele keren vragen heb ik Peter De Koning – de man achter TraumaSutra – kunnen overtuigen om op te treden op een Dark Entries Night. Peter was toen nog een gewaardeerde collega, die sindsdien op vriendschappelijke wijze gestopt is met bijdragen aan Dark Entries. We waren steeds verwonderd over het ontelbare ...

lees meer...
CD BESPREKING : De Brassers - Alternative News (live vinyl)

Nu de magie van de echte live optredens, met dank aan covid19, is verdwenen brengen De Brassers de live sfeer uw woonkamer binnen. Toegegeven, het is niet helemaal hetzelfde, maar het is alvast beter dan niets. De Brassers dus, jawel de ooit verguisde punk / cold wavers uit het vredige Limburg, die nu zowat in elke Limburgse plattelands parochie ...