casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

WAVETEEF
We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
01/04/2016 : WAVETEEF - We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt!
Waveteef is aan zijn derde festival toe, en dat wordt weer een feestje voor al wie van new wave en minimal synth houdt. Je krijgt er niet enkel bekende groepen als The Frozen Autumn en Parade Ground, maar je kan er ook tal van ontdekkingen doen. We vroegen aan organisator Mat Zwart om ons wegwijs te maken in het aanbod.

Dag Mat. Je organiseert op 8 & 9 April de derde editie van Waveteef, een uniek festival dat het beste uit de minimal wave samenbrengt. Ben je blij met de reputatie die Waveteef intussen verworven heeft?

We hebben eerlijk gezegd lang getwijfeld of een concept als Waveteef wel van de grond zou raken in België. Niet dat we ons daar ooit veel van hebben aangetrokken want we zijn altijd evenementen blijven organiseren. De één al wat succesvoller dan het ander. We hebben de indruk dat Waveteef stilaan wel wat harten kan veroveren en dat is wat goeie muziek moet doen hé?

Hoe verklaar je de grote interesse die er sinds een paar jaren is voor de minimal wave revival? Zou je kunnen stellen dat dit genre in staat is om een jonger publiek naar wave-evenementen te krijgen?

Ik denk dat labels zoals Minimal Wave, Dark Entries, Medical Rec, kernkrach, Fabrika,… daar een zeer grote rol in gespeeld hebben. Er worden hele sterke releases uitgebracht zowel heruitgaves als recente werken. Minimal wave is absoluut in staat een ‘nieuw’ publiek te trekken, alhoewel er vaak minder toegankelijke werken tussen zitten. Maar de scene kan zeker en vast wat nieuw bloed gebruiken, waarom niet?!

Je hebt ook je eigen platenlabel gesticht: Die Blinden Records, waar alvast het debuut van Luminance op verschenen is. Staan er nog publicaties op stapel?

Luminance was de tweede release op Die Blinden Records, daarvoor hebben we nog de heruitgave van Deathly Quiet! gedaan. In mei komt onze derde release eraan, de heruitgave van de haast onvindbare synth-punk/wave parel: X-Quadrat, origineel uitgebracht in 1982. Na lang aandringen heb ik toestemming gekregen van de band! We zijn laaiend, in ieder geval.

Vind je het goed om de verschillende groepen die zullen spelen even te overlopen? De twee openers van vrijdag - Orchidée Noire en Alles - kennen we eigenlijk helemaal niet…

Orchidée Noire is voor mij zelf pas een zeer recente ontdekking. Ik kreeg de tip van de organisator van ‘Darker Side’ in Gent en ik was meteen overtuigd. Ik heb ze geloof ik diezelfde dag nog geïnviteerd om te komen spelen op ons festival. Het is een Franse band met nostalgische, melancholische synths als drijvende component.

Alles is een Poolse band, ik kocht hun eerste album bij Wool E-Shop & vond hun sound vrij uniek. Ze hebben een rauw geluid, sommige nummers hebben iets hypnotiserend. Bij het ene nummer word je als het ware omver gewalst door analoge synths en vette drumcomputers en bij andere nummers moet je gewoon bewegen. En dat Pools klinkt toch ook gewoon vuil hé?

Ash Code is intussen wel bekend. Ze hebben eerder al in Brussel gespeeld en zijn thans op alle festivals te zien. Weer één van die groepen die met één plaat - ze hebben er sinds kort ook een tweede - indruk heeft weten te maken, niet?

Ash Code heeft gewoon een heel sterk geluid. Ik denk dat ze zo succesvol zijn omdat het totaalplaatje klopt. Ze zijn een zeer sterke live band en ze zijn goed op elkaar ingespeeld. En over het geluid kan ik weinig anders zeggen dan dat ze een succesformule hebben gevonden! Ze zijn terecht een publiekslieveling.

Als topper voor de eerste dag ben je wel bij een oudere groep gaan aankloppen. Parade Ground is al sinds de jaren 80 één van de Belgische trotsen op electro en synthpop-gebied. Is dat een manier om oud en nieuw te verzoenen op de affiche?

Absoluut, oudere bands zullen altijd een plaats hebben op ons festival. En de band Parade Ground is gewoon een topper. Ze zijn absolute pioniers geweest en zijn naar mijn mening ondervertegenwoordigd in dj-setlists. Ik was in alle staten toen ze toezegden op ons festival. Ik zag ze helaas nog nooit live maar op het YouTube materiaal afgaande, kan ik alleen maar vol enthousiasme wachten.

Op naar de tweede dag. DearDeer hebben bij mijn weten ook al in Brussel opgetreden, maar Adam Usi is voor ons alweer een illustere onbekende. Stel beide projecten even voor…

DearDeer is een Frans project, het is een geslaagde mix van Deathrock & Minimal Wave. Claudine van DearDeer zal je misshien wel kennen onder de alias ‘Cheshire cat (the bouncing)’.

Adam Usi is een eenmans-project uit Duitsland met origines in Israël. Hij gaat net z’n debuut releasen op Young & Cold Records (Ook bekend van het gelijknamige festival).
Dit is minimal wave, maar met zeer toegankelijke, haast Pop stem. Een gewaagde mix maar met een mooi resultaat.

Griekenland zal ons in de toekomst misschien met nog meer minimal wave zal verassen. We hebben Selofan al gehad, en nu deze Doric, die eigenlijk een opvolgproject is van Human Puppets. Hoe ben je bij hen terechtgekomen?

Zoals je zelf al hebt vermeld eigenlijk. Ik volg al geruime tijd fan van wat Human Puppets doet dus ik was al snel op de hoogte van Stathis z’n nieuwe project: Doric. Die man weet gewoon waar hij mee bezig is, hij weet perfect hoe z’n synths werken en welke geluiden hij eruit wil persen. Ik zag hem vorig jaar op Kalabalik in Zweden en toen hakten we de knoop door: hij zou op Waveteef 2016 aanwezig zijn. We hebben geluk gehad!

Absolute topper is zonder twijfel Frozen Autumn uit Italië. Zij zijn echt cult en wellicht zijn ze ook de grootste publiekstrekker voor deze editie van Waveteef, niet?

The Frozen Autumn hoeft weinig introductie, ze zijn ondertussen meer dan hun reputatie waard, spelen live een waanzinnig prachtige sets & ze zien er nog eens mooi uit ook. We kijken er vol ongeduld naar uit!

Vat nog eens kort en bondig samen waarom we volgens jou naar Waveteef moeten komen…

Waveteef biedt een hele waaier aan bands die in het synth-milieu circuleren, oude bekenden en nieuwe projecten die de moeite waard zijn om te ontdekken, maar daarnaast bieden we afterparties aan waar je nummers zult horen die je nog nooit eerder hoorde maar die wel ongelofelijke dansvloervullers zijn. De locatie vult de sfeer die we willen creëren perfect aan. We willen niet herkauwen, we willen ontdekken en dansen tot het licht wordt! Want echte Waveteefjes blijven tot het einde!

Waveteef Festival III

Indien u wat tijd hebt, luister dan ook naar dit twee uur durende interview met Mat Zwart en Sir Edward over Waveteef door Pierre Elitair van Radio Centraal.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...