casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

LUMINANCE
Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
30/03/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

30/03/2016 : LUMINANCE - Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
30/03/2016 : LUMINANCE - Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
30/03/2016 : LUMINANCE - Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
30/03/2016 : LUMINANCE - Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
30/03/2016 : LUMINANCE - Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.
Een van de bands op Coalescaremonium waar we zeker naar uitkijken is Luminance. We hadden een gesprek met het geesteskind van David-Alexandre Parquier, die natuurlijk ook de gitarist van Soror Dolorosa is.

Hallo, probeer iets te doen wat ik niet kan: beschrijf Luminance!

Luminance is een poging om iets te vinden dat ik nergens anders kan vinden.

Je eerste releases waren op Wool-E Tapes. Hoe ben je op dit label terechtgekomen? En zelfs al lachen sommige mensen met het tapeformaat, denk ik toch dat deze samenwerking met Dimitri vele deuren voor je opent, niet?

Mijn herinneringen zijn een beetje wazig, maar ik denk dat Dimitri me contacteerde om Icons & Dead Fears uit te brengen als een onderlinge samenwerking. Hij heeft een goed netwerk, heeft een goede uitkijk op alles en is super gemotiveerd, dus denk ik dat deze samenwerking Luminance helpt om uit zijn gat te kruipen, ja.

Op die tapes, en in feite ook op Sans Visage, hoor je een heleboel invloeden uit de jaren 80. Hoe belangrijk is dit decennium voor jou op het vlak van muziek?

Net zo belangrijk als ieder ander decennium. Die vorm van uitbundigheid, die euforische chaos, de honger naar misbruik en overvloed uit de jaren 80 trok mij wel aan, ja, maar ik hou evenveel van de psychedelica uit de sixties of de kleurrijke soundscapes uit de 70s.

Hoe meer ik Sans Visage hoor, des te meer ik verslaafd raak, maar ook hoe meer ik het gevoel krijg dat de plaat een zeer sober - zelfs macaber - geluid heeft. Mee eens?

De duisternis, de nachtmerries en de waanzin kunnen zeer verslavend zijn. Op dit album wilde ik de verschillende gezichten van wanhoop tonen, verschillende zwarte gedachten schetsen totdat je erin verdwaalt. Dat komt ook doordat het gemaakt is in een vrij donkere periode, een slechte gezondheid en slechte gewoonten.

Oorspronkelijk kom je uit Frankrijk, maar je leeft in Brussel. Natuurlijk kan ik het mis hebben, maar in de jaren 80 was Brussel toch de stad bij uitstek voor progressieve muzikanten. Deze dagen heeft Brussel niet zo veel meer te bieden, denk ik. Wat is je mening daarover?

Brussel biedt een platform om te doen wat je wil. Er zijn daar geen vooroordelen, en hoe slechter je klinkt in Brussel, hoe beter. De gothic/bodyscène in België is er hopeloos aan toe, maar toch zorgde die scène ervoor dat je er nu een heleboel goede dingen vindt. Uit deze "gothwaveminimalbody" scène die zo goed als dood is, zijn er veel interessante dingen gegroeid. We hebben de uitstekende band Charnier die een zeer ruwe authenticiteit toont, AirLQD en Maoupa Mazzochetti maakt geweldige electro, :Codes hebben een van mijn favoriete minimal/industracks aller tijden gecomponeerd, Yersina Pestisand Excuse Excuse zijn briljant live, Dehuman en Emptiness doen fantastische dingen in de metalscène, MONGOLITO, je hebt keigoede dj’s zoals Phil Blackmarquis of Marc Xpulsiv die fantastische feestjes bouwen... je hoeft alleen maar te weten waar naartoe!

We kennen je ook van Soror Dolorosa, maar de stijl is compleet anders. Is het mogelijk dat je op een dag met een andere stijl komt die we niet van je verwachten?

Ik weet zelf niet wat ik van mezelf kan verwachten.

Een ander verschil met Soror Dolorosa is dat Luminance een soloproject is. Ik weet dat het arrogant klinkt, maar is dat niet het mooiste wat er is voor een musicus, je bent toch volledig vrij om te doen wat je wil?

Ik ben daar niet zeker van, neen, het beste is dat je één geheel vormt met je bandleden zodat er nooit sprake van een compromis moet zijn. Helaas is dat niet echt het geval bij Soror Dolorosa, maar ik hoop dat dit met Luminance wel zo zal zijn. Maar als ik alleen moet doorgaan, dan moet dat maar.

Op Left Out werkte je samen met Darin C Huss van Psyche. Hoe is dat gebeurd. Was het iets wat je via internet deed?

Phil stelde me aan hem voor en dan was het via de klassieke weg, ik stuurde Darrin een track, hij nam zijn zang op en stuurde die terug en het eindigde op het album. Alles wat Psyche deed voor 1988 is cult en geweldig. Ze waren ruw, donker, perfect, euforisch en dansbaar. Alles waarvan ik hou. De singleversie was wel zijn initiatief.

Ik hoop dat je het niet erg vind dat ik het je vraag, maar ik vind dat The Grey een beetje als La Fête Triste van Trisomie 21 klinkt. Bent je het daarmee eens?

Is dat zo?

In feite gebruik je veel stijlen, toch is Hymne Au Sang door zijn neo-folk volslagen anders. Is er een mogelijkheid dat je meer neo-folk zal doen in de toekomst?

Ja, het is mogelijk dat ik iets in de trant van Hymne au Sang zal doen, ik ben er eigenlijk zelfs nu mee bezig. Ik hou van martial, industrial, ambient, klassiek en soundtrack-achtige dingen. Ik wil zeker dat dit een deel van Luminance wordt. Het was de eerste keer voor mij dat ik muziek op woorden zette (en dan nog Franse woorden) en niet omgekeerd. De tekst kwam in één blok op een ochtend vanuit het platteland tot bij mij, ik wist meteen dat ik daarop muziek moest schrijven. Maar als ik dat opnieuw wil doen moet ik natuurlijk wel weer een openbaring uit dat land krijgen.

Wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Jij weet net zo goed als ik dat het onmogelijk is om één album te kiezen. Maar goed, het is Souvenir d'un Autre Monde van Alcest.

Met wie zou je het niet erg vinden om 8 uur alleen in een lift te zitten en wat zou je dan doen?

Mijn vriendin, en het is duidelijk wat we zouden doen. Thee drinken en Space Hulk spelen.

Je speelt weldra op Coalescaremonium in Brussel. Wat kunnen we verwachten?

Veel mist, veel lef, veel goesting.

De laatste woorden zijn de jouwe...

NEE!

Luminance speelt op zaterdag 2 april op Coalescaremonium

Dit interview verscheen oorspronkelijk op Peek-a-boo.

Foto's: Xavier Marquis

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...