casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

KnK
Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
Een van de opmerkelijkste festivals waarbij we stil willen staan is Coalescaremonium in Brussel. Zet je schrap voor een rij interviews met de bands die je dan op het podium kan zien. De eerste in het rijtje is het Vlaamse duo KnK. Zij zullen op Coalescaremonium voor de eerste keer op de planken staan.

Hallo heren. KnK is nieuw, dus ik zou zeggen: stel jullie maar eventjes voor.

KnK is K1 en K2. K3 hoort er niet bij. K1 is Koenraad Vercammen aka Deejee Ko-ën en K2 is Koen Vanderstappen aka Koen Van Dappernest, ook wel DJ Pallias. We zijn twee kameraden met een gezamenlijke passie voor donkere muziek. We hebben samen 60 jaar ervaring in de muziekwereld en zijn nu 16 jaar daarvan in elkaars vaarwater bezig.

Als omschrijving kozen jullie voor dead body music. In alle eerlijkheid dacht ik: het klinkt zo verschrikkelijk waar, maar waarom vonden andere bands de term niet eerder uit? Hoe zijn jullie daar op gekomen?

Wij houden van woordspelingen, vooral de donkere. In de voorzomer van 2015 waren we op een feestje bij vrienden en tussen pot en pint dachten we: “Electronic Body Music, Dead Body Music", leuke woordspeling. En we dachten ook letterlijk “dat daar nog niemand op is gekomen, hahaha! Gebruiken dus.” Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.

Dead Body Music, het klinkt als een lugubere term. Vanwaar die fascinatie voor dat donkere?

K2: Ik heb eigenlijk nog nooit een lijk gezien. Raar, he.

K1: Ik wel, en ik schrijf niet graag over bloemetjes en vrolijke lentedagen. We zijn allebei opgegroeid in de zwarte muziekscène. K1 vooral in de new wave en K2 aanvankelijk in de metalscène. We houden intussen allebei wel van beide dingen en de correlatie ertussen. Een kwalitatieve tekst gaat bij ons vooral over gevoelens en het innerlijke. Dus niet voor VTM-kijkers, we zeiden eerder al dat K3 er niet bij hoort. Als we dan iets grappigs doen, dan moet het ook nog in het kader passen, dus dan lachen we vooral met dingen die anderen choqueren (“especially girls, young and innocent”).

KnK is K1 en K2. Abstracter kan bijna niet. Waarom kozen jullie voor deze pseudoniemen. Mag de wereld niet weten wie er achter KnK schuilt?

We denken dat al wie ons kent wel weet wie we zijn. We noemen elkaar eigenlijk al 15 jaar zo, door het overaanbod aan Koenen in ons sociaal leven. Vooral bij KnK mag de vermelding van deze pseudoniemen niet achterblijven, he! Simpliciteit is zo mooi, dat is ook de reden voor deze eenduidige benamingen, en ook het feit dat onze cd-hoezen zo simpel zijn. Het is ook meegenomen dat we zelfs in de meest beschonken toestand een goede handtekening kunnen zetten.

Alle gekheid op een stokje. Jullie maakten al decennia terug samen muziek. Wat is het verschil tussen vroeger en nu?

Vroeger werkten we elke dag met 100 % gedrevenheid en weinig ervaring (overproductie). Nu komen we twee- tot driewekelijks samen met een duidelijk idee dat we zo lang mogelijk willen laten narijpen (of –rotten). De ervaring zorgt er uiteraard voor dat de muziek een pak meer uitgewerkt wordt. Vroeger lieten we bijvoorbeeld de apparatuur willekeurig een geluid maken dat we later niet meer konden nadoen. Nu weten we op voorhand hoe het moet klinken en we krijgen het er ook uit.

Ik heb jullie muziek met The Klinik en Liquid G. vergeleken. Op het eerste gezicht deed ik dit gemakshalve, maar hoe meer ik naar jullie werk luister, hoe meer ik dat beaam. Ijskoude indusgeluiden waarin tevens angst verscholen zit. Kunnen jullie je daar in terug vinden?

Ja. Bij de eerstvolgende ontmoeting krijg je een pint van ons.

Binnenkort brengen jullie een tweede album uit. Vertel eens…

Toen de eerste mini-cd klaar was, zaten we met een probleem: nóg inspiratie. We hebben dus meteen doorgewerkt aan een opvolger Dead Body Music II. Simpliciteit voorop, en niemand zal zich afvragen welke cd nu de laatste nieuwe is. De tweede mini-cd zal trager zijn, maar de wanhoop trekt zich stilaan terug om plaats te maken voor ruwheid, zwarte humor en zelfs een sprankeltje hoop (maar niet te veel!). Qua muziek gaan we iets breder in geluiden en composities. Het gevoel blijft even duister, maar het verschil tussen I en II zal duidelijk zijn voor iedereen die luistert.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Als ik de muziek hoor, zou ik antwoorden: de gevoelens!

Dood, seks en religie. Verraad en angst. Hoop en nieuwe opportuniteiten. KnK werd opgericht toen K1 weer vrijgezel was en K2 een troostende schouder wilde bieden. Veel bekenden uit de omgeving fluisterden al over de waarschijnlijkheid dat er nieuw muzikaal geweld van zou komen. Lawaai was nodig en het gaat al veel beter nu. Muziek is voor ons therapie.

Een paar dagen na de release van jullie nieuwe platen, staan jullie ook op Coalescaremonium. Hebben jullie eigenlijk podiumervaring of is dit jullie eerste keer?

We hebben tot nu toe nog nooit samen op een podium gestaan, maar hebben wel elkaar al vaak bezig gezien (destijds in elkaars voorprogramma gestaan op de Fear The Light-festivals). We bibberen niet meer, misschien is deze rol nu weggelegd voor het publiek. (“victims are everywhere…” – “Nobody gets out alive”).

Wat mogen we verwachten tijdens het concert?

Kort, diep en hard. Donker, zwart en wit. Wij. Misschien een cover om het luchtig te houden.

Kunnen jullie eigenlijk vertellen hoe een KnK-compositie tot stand komt. Wie doet wat?

We spreken af om samen te komen en zetten de apparatuur aan. K1 vraagt een kladpapiertje en noteert wat indrukken bij de jam die K2 doet. K1 dreunt zijn teksten door de ritmes en zo komen ideeën tot stand. We komen meestal binnen het uur tot een basisdemo die dan in enkele weken tijd verder wordt uitgewerkt. We kennen elkaar door en door wat betreft onze muzikale voorliefdes en we voelen elkaar ook aan. Het zou een perfecte liefde zijn, maar de natuur heeft ons zo niet gebouwd (“since we are not free, we will never be”).

Wat zijn jullie muzikale dromen?

Een 50-tal cd’s uitbrengen (“I hunger for more”). We moeten niet kunnen leven van onze muziek, maar als we de kosten terugverdienen (zoals tot nu toe) zijn we zeer tevreden. KnK is voor ons vriendschap, en we hopen die te kunnen blijven delen door het aantal loyale fans te blijven vergroten (“No fear, no hatred – this is where we all belong”).

We sluiten af met twee traditionele vragen. Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

De focus van onze smaak verschilt van maand tot maand, van week tot week, van dag tot dag. Als je vraagt om een aantal favoriete platen te noemen, zitten we nog altijd met een probleem. De gezondheid van de productiekosten van jullie magazine zijn belangrijker dan dit antwoord vermoeden we.

Met wie zou je het niet erg vinden om samen in een lift te zitten gedurende 8 uur en wat zou je dan doen?

Met elkaar, dat geeft 3 of 4 nieuwe nummers.

We zijn vriendelijke mensen, dus jullie hebben het laatste woord.

We willen al onze fans bedanken voor de steun tot hier toe, en vooral Wesley van Coalescaremonium. Wij beoefenen onze hobby, maar jullie zijn degenen die er betekenis aan geven.

KnK: website / facebook

KnK speelt op 2 april op Coalescaremonium

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...