casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

KnK
Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
10/03/2016 : KnK - Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.
Een van de opmerkelijkste festivals waarbij we stil willen staan is Coalescaremonium in Brussel. Zet je schrap voor een rij interviews met de bands die je dan op het podium kan zien. De eerste in het rijtje is het Vlaamse duo KnK. Zij zullen op Coalescaremonium voor de eerste keer op de planken staan.

Hallo heren. KnK is nieuw, dus ik zou zeggen: stel jullie maar eventjes voor.

KnK is K1 en K2. K3 hoort er niet bij. K1 is Koenraad Vercammen aka Deejee Ko-ën en K2 is Koen Vanderstappen aka Koen Van Dappernest, ook wel DJ Pallias. We zijn twee kameraden met een gezamenlijke passie voor donkere muziek. We hebben samen 60 jaar ervaring in de muziekwereld en zijn nu 16 jaar daarvan in elkaars vaarwater bezig.

Als omschrijving kozen jullie voor dead body music. In alle eerlijkheid dacht ik: het klinkt zo verschrikkelijk waar, maar waarom vonden andere bands de term niet eerder uit? Hoe zijn jullie daar op gekomen?

Wij houden van woordspelingen, vooral de donkere. In de voorzomer van 2015 waren we op een feestje bij vrienden en tussen pot en pint dachten we: “Electronic Body Music, Dead Body Music", leuke woordspeling. En we dachten ook letterlijk “dat daar nog niemand op is gekomen, hahaha! Gebruiken dus.” Het thema van de dood is goed bruikbaar in donkere muziek en er zit een zekere vorm van sarcasme in, dat houdt het wat luchtiger.

Dead Body Music, het klinkt als een lugubere term. Vanwaar die fascinatie voor dat donkere?

K2: Ik heb eigenlijk nog nooit een lijk gezien. Raar, he.

K1: Ik wel, en ik schrijf niet graag over bloemetjes en vrolijke lentedagen. We zijn allebei opgegroeid in de zwarte muziekscène. K1 vooral in de new wave en K2 aanvankelijk in de metalscène. We houden intussen allebei wel van beide dingen en de correlatie ertussen. Een kwalitatieve tekst gaat bij ons vooral over gevoelens en het innerlijke. Dus niet voor VTM-kijkers, we zeiden eerder al dat K3 er niet bij hoort. Als we dan iets grappigs doen, dan moet het ook nog in het kader passen, dus dan lachen we vooral met dingen die anderen choqueren (“especially girls, young and innocent”).

KnK is K1 en K2. Abstracter kan bijna niet. Waarom kozen jullie voor deze pseudoniemen. Mag de wereld niet weten wie er achter KnK schuilt?

We denken dat al wie ons kent wel weet wie we zijn. We noemen elkaar eigenlijk al 15 jaar zo, door het overaanbod aan Koenen in ons sociaal leven. Vooral bij KnK mag de vermelding van deze pseudoniemen niet achterblijven, he! Simpliciteit is zo mooi, dat is ook de reden voor deze eenduidige benamingen, en ook het feit dat onze cd-hoezen zo simpel zijn. Het is ook meegenomen dat we zelfs in de meest beschonken toestand een goede handtekening kunnen zetten.

Alle gekheid op een stokje. Jullie maakten al decennia terug samen muziek. Wat is het verschil tussen vroeger en nu?

Vroeger werkten we elke dag met 100 % gedrevenheid en weinig ervaring (overproductie). Nu komen we twee- tot driewekelijks samen met een duidelijk idee dat we zo lang mogelijk willen laten narijpen (of –rotten). De ervaring zorgt er uiteraard voor dat de muziek een pak meer uitgewerkt wordt. Vroeger lieten we bijvoorbeeld de apparatuur willekeurig een geluid maken dat we later niet meer konden nadoen. Nu weten we op voorhand hoe het moet klinken en we krijgen het er ook uit.

Ik heb jullie muziek met The Klinik en Liquid G. vergeleken. Op het eerste gezicht deed ik dit gemakshalve, maar hoe meer ik naar jullie werk luister, hoe meer ik dat beaam. Ijskoude indusgeluiden waarin tevens angst verscholen zit. Kunnen jullie je daar in terug vinden?

Ja. Bij de eerstvolgende ontmoeting krijg je een pint van ons.

Binnenkort brengen jullie een tweede album uit. Vertel eens…

Toen de eerste mini-cd klaar was, zaten we met een probleem: nóg inspiratie. We hebben dus meteen doorgewerkt aan een opvolger Dead Body Music II. Simpliciteit voorop, en niemand zal zich afvragen welke cd nu de laatste nieuwe is. De tweede mini-cd zal trager zijn, maar de wanhoop trekt zich stilaan terug om plaats te maken voor ruwheid, zwarte humor en zelfs een sprankeltje hoop (maar niet te veel!). Qua muziek gaan we iets breder in geluiden en composities. Het gevoel blijft even duister, maar het verschil tussen I en II zal duidelijk zijn voor iedereen die luistert.

Waar halen jullie je inspiratie vandaan? Als ik de muziek hoor, zou ik antwoorden: de gevoelens!

Dood, seks en religie. Verraad en angst. Hoop en nieuwe opportuniteiten. KnK werd opgericht toen K1 weer vrijgezel was en K2 een troostende schouder wilde bieden. Veel bekenden uit de omgeving fluisterden al over de waarschijnlijkheid dat er nieuw muzikaal geweld van zou komen. Lawaai was nodig en het gaat al veel beter nu. Muziek is voor ons therapie.

Een paar dagen na de release van jullie nieuwe platen, staan jullie ook op Coalescaremonium. Hebben jullie eigenlijk podiumervaring of is dit jullie eerste keer?

We hebben tot nu toe nog nooit samen op een podium gestaan, maar hebben wel elkaar al vaak bezig gezien (destijds in elkaars voorprogramma gestaan op de Fear The Light-festivals). We bibberen niet meer, misschien is deze rol nu weggelegd voor het publiek. (“victims are everywhere…” – “Nobody gets out alive”).

Wat mogen we verwachten tijdens het concert?

Kort, diep en hard. Donker, zwart en wit. Wij. Misschien een cover om het luchtig te houden.

Kunnen jullie eigenlijk vertellen hoe een KnK-compositie tot stand komt. Wie doet wat?

We spreken af om samen te komen en zetten de apparatuur aan. K1 vraagt een kladpapiertje en noteert wat indrukken bij de jam die K2 doet. K1 dreunt zijn teksten door de ritmes en zo komen ideeën tot stand. We komen meestal binnen het uur tot een basisdemo die dan in enkele weken tijd verder wordt uitgewerkt. We kennen elkaar door en door wat betreft onze muzikale voorliefdes en we voelen elkaar ook aan. Het zou een perfecte liefde zijn, maar de natuur heeft ons zo niet gebouwd (“since we are not free, we will never be”).

Wat zijn jullie muzikale dromen?

Een 50-tal cd’s uitbrengen (“I hunger for more”). We moeten niet kunnen leven van onze muziek, maar als we de kosten terugverdienen (zoals tot nu toe) zijn we zeer tevreden. KnK is voor ons vriendschap, en we hopen die te kunnen blijven delen door het aantal loyale fans te blijven vergroten (“No fear, no hatred – this is where we all belong”).

We sluiten af met twee traditionele vragen. Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

De focus van onze smaak verschilt van maand tot maand, van week tot week, van dag tot dag. Als je vraagt om een aantal favoriete platen te noemen, zitten we nog altijd met een probleem. De gezondheid van de productiekosten van jullie magazine zijn belangrijker dan dit antwoord vermoeden we.

Met wie zou je het niet erg vinden om samen in een lift te zitten gedurende 8 uur en wat zou je dan doen?

Met elkaar, dat geeft 3 of 4 nieuwe nummers.

We zijn vriendelijke mensen, dus jullie hebben het laatste woord.

We willen al onze fans bedanken voor de steun tot hier toe, en vooral Wesley van Coalescaremonium. Wij beoefenen onze hobby, maar jullie zijn degenen die er betekenis aan geven.

KnK: website / facebook

KnK speelt op 2 april op Coalescaremonium

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...