casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

ELVYA DULCIMER
De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
20/02/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

20/02/2016 : ELVYA DULCIMER - De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
20/02/2016 : ELVYA DULCIMER - De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
20/02/2016 : ELVYA DULCIMER - De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
20/02/2016 : ELVYA DULCIMER - De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
20/02/2016 : ELVYA DULCIMER - De volgende uitdaging is: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.
Op zaterdag 26 maart start Black Easter en de artieste die de spits mag afbijten is Elvya Dulcimer. We hadden een gesprek met deze talentvolle Belgische dame.

Dag Elvya. Kan jij je eventjes voorstellen aan onze lezers?

Hoi daar! Ik ben Elvya, een fulltime elfje, artieste en muzikante. Enkele maanden geleden bracht ik mijn debuutalbum uit (Untold Stories) met daarop heel wat gastmuzikanten zoals Arjen Lucassen (Ayreon), Fieke van den Hurk (Cesair) en Ivar de Graaf (ex-Within Temptation, Kingfisher Sky). Het is mijn doel om mensen gelukkig te maken met mijn muziek, én ze bewust te maken van het feit dat onze moeder, de natuur, in gevaar is. Ik poog om de ogen van de luisteraars te openen voor de problemen die de mens veroorzaakt op deze aardbol. Op dit moment ben ik hard aan het werk om een liveband samen te stellen. Het zal als een project beginnen en hopelijk later uitgroeien tot een permanent team waarmee ik kan toeren.

Soms treed jij ook op als Elvya Dulcimer, dat heeft alles te maken met de hammered dulcimer. Hoe ben jij in contact gekomen met dit instrument en wat deed je besluiten om dit als je handelsmerk te gebruiken?

Jaren geleden vond ik op YouTube, tijdens het zoeken naar nieuwe muziek, toevallig een filmpje waarin iemand het instrument bespeelde. Ik was meteen verkocht en rende naar mijn ouders om het filmpje te laten zien, en ik vroeg of ik er één mocht kopen. Mijn ouders deelden dat gevoel en besloten dat ik er eentje aan kon schaffen. Een paar weken later kwam hij dan eindelijk aan, mijn eigen hammered dulcimer. Ik ben er toen zelf op gaan tokkelen en heb alles zelf geleerd. Het werd zo’n obsessie dat ik besloot om er mijn achternaam van te maken en zo op te treden. Het is mijn droom om dit prachtige instrument weer te introduceren bij de moderne mens.

In België zullen er niet zo veel artiesten zijn die dit instrument bespelen, ik veronderstel dat je daarmee meteen een beetje uniek bent, niet?

Dat klopt, zeker in het begin. Intussen ken ik wel meerdere mensen die het bespelen. Sommigen dankzij mij, anderen die het op een andere manier ontdekt hebben. Het is altijd fijn om mensen te leren kennen die de dulcimer bespelen. Die mensen hebben altijd al een streepje voor bij mij. (lacht)

Het heeft natuurlijk ook iets met de aard van het instrument te maken, maar als ik je muziek hoor, moet ik meteen aan dagdromerij denken. Ben jij het soort kunstenares die met haar muziek de wreedheid van de wereld tracht te ontvluchten?

Ja en nee. Wel, in de zin dat ik begrijp dat sommige mensen mijn muziek zo zullen opvatten, vooral als ze minder met de fantasywereld te maken hebben dan ik. Dat is op zich helemaal prima. Neen, als het op mij persoonlijk slaat. De muziek die ik maak komt uit mijn dromen en uit mijn hart. Die zal dus sowieso wel wat dromerig klinken, hoe je het ook draait of keert, maar langs de andere kant probeer ik in veel liedjes toch ook juist de wreedheden (net als de schoonheden trouwens) van de natuur te vatten. Luister bijvoorbeeld maar eens naar het lied Nature. Een ander voorbeeld is Leave Me dat ik schreef nadat ik een documentaire zag over een tienermeisje uit een arm gezin dat wilde voortstuderen, maar dat niet kon wegens de gezinssituatie. Dat is toch ook wel een wreedheid van deze wereld, lijkt me.

Je muziek zit ook wel in het middeleeuws sfeertje, ik denk dus dat we met een vrouw praten die gefascineerd is door fantasy en zo, niet?

Oh, zeker wel! Fantasy is mijn leefwereld en ik hoop er later voltijds mee bezig te zijn en er mijn beroep van te kunnen maken. Wat mensen meestal niet weten is dat ik ook grafisch actief ben. Ik teken, ontwerp artwork, zoals je dat op mijn cd kan zien, en ik schrijf verhalen. Op dit moment ben ik bezig met mijn eerste kinderboek, dat zich ook afspeelt in een fantasywereld. Ook bezoek ik zeer graag fantasy beurzen. Het liefste natuurlijk op het podium, maar ik ben ook gewoon graag aanwezig op de festivals. Het is alsof ik naar een familiefeest ga. Je ziet er je vrienden en je kan wat bijpraten. Ook de ontspannen, onbezonnen sfeer en de tolerantie van de gemiddelde bezoeker op zo’n festival is heerlijk. Mensen zullen veel minder snel oordelen over hoe je eruitziet, maar het belangrijker vinden wie je binnenin bent, iets waarvan de alledaagse wereld nog kan leren in mijn ogen.

Twee jaar geleden nam jij deel aan de preselecties van het Eurovisiesongfestival. Kan je daar iets over vertellen, en was je niet bang om je in dat mediacircus te storten?

Op een avond zat ik rustig tv te kijken toen er plots een filmpje verscheen waarin ze kandidaten zochten voor Eurosong. Ik dacht toen: waarom niet! Ik zond een auditie in. Ik had niet echt een reactie verwacht, maar tot mijn verbazing was ik geselecteerd voor de eerste ronde, en zo ging ik ronde na ronde door, totdat ik uiteindelijk bij de tv-rondes uitkwam. Daar was ik te alternatief voor de juryleden om door te gaan, maar het was een geweldige tijd en ik heb er veel geweldige connecties aan overgehouden. Achteraf gezien was ik er ook nog niet helemaal klaar voor, mocht ik gewonnen hebben. Nu sta ik veel verder. Uiteindelijk was Lordi ook niet bepaald mainstream, maar die hebben Europa veroverd. Zeg nooit nooit, zeg ik dus.

Verleden jaar verscheen je eerste cd Untold Series. Zowat alles wat ik er over las, was uiterst lovend. Ik veronderstel dat je dit enorm veel plezier heeft bezorgd.

Jazeker, de reviews en feedback op mijn debuutalbum waren geweldig. Dat is voor iedereen die er zijn hart en ziel in heeft gelegd natuurlijk geweldig, en het geeft me zeker een boost om door te doen. Nu komt de volgende uitdaging natuurlijk: alles live kunnen brengen op een nog krachtigere manier dan op de cd.

Je fans willen het beslist weten, maar wanneer komt je volgende plaat uit, en heb je al enig idee hoe die zal klinken?

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de tweede plaat al volop bezig. De liedjes zijn al zowat allemaal af in hun ruwe vorm en klaar voor de studio. Het enige probleem op dit moment is het geld, want zo’n album uitbrengen kost vele duizenden euro’s, en op dit moment heb ik nog heel wat schulden te betalen van Untold Stories. Dus als ik daar wat op vind, gaan de opnames zo snel mogelijk van start. En hoe het zal klinken? Wel, ik kan nu al beloven dat het weer een uiterst divers album zal zijn. Ik probeer altijd als doel te stellen dat er minstens één lied op de plaat moet staan voor iedereen. Een lied waarvan je kan zeggen: dat is nu eens écht voor mij geschreven.

Je stond al met heel wat gerenommeerde namen op het podium. Hoe kwam je met mensen als Liv Kristine in contact?

Veel mensen heb ik leren kennen via via, anderen heb ik gecontacteerd of zij hebben mij gecontacteerd. Met Leaves’ Eyes ben ik in contact gekomen dankzij hun voormalige gitarist, die ik ook weer via via kende. Op een gegeven moment contacteerden ze me omdat ze graag een dulcimer wilden hebben op hun album. Sindsdien doe ik mee op hun cd’s en hopelijk ook snel live. Daar liggen de plannen al voor op tafel.

Binnenkort sta je ook op Black Easter 2016. Wat kunnen we van je set verwachten?

Sowieso enkele dulcimerliedjes en ook enkele tracks van Untold Stories. Omdat ik nog zo nieuw ben in de livewereld en al mijn bevriende muzikanten zeer ver weg wonen, zal ik waarschijnlijk met een backingtrack werken. Maar wie weet, als het lot me goed gezind is, breng ik wel een of meerdere gastmuzikanten van de cd mee (lacht).

Zijn er artiesten waar je zelf ook wil naar kijken?

Ik ben zeer benieuwd naar het optreden van Jo Quail. Cello is altijd al een instrument geweest waar ik heel graag naar luisterde en dat ik ook graag in m’n eigen muziek gebruik. Haar alternatieve stijl is zeker iets waar ik naar uitkijk.

Wat is je favoriete plaat aller tijden en waarom?

Dat vind ik een moeilijke, heel moeilijk. Er zijn er zo veel en het verandert zo vaak, maar ik denk toch wel Mother Earth van Within Temptation. Die hebben we al in onze auto liggen van toen die uit kwam, en ze is werkelijk perfect. Mijn ouders speelden die toen we op vakantie in Zwitserland waren. Ik herinner me nog dat we ingesneeuwd waren op een bergpas, ik was net 10 jaar geworden geloof ik, en het schemerde. Op dat moment brulde het nummer Ice Queen door de speakers van de auto en we zongen allemaal mee, terwijl we tegen vijf kilometer per uur de bergpas afreden. Dat was pas avontuur! En het mooie van dat alles? Ivar, de drummer van dat album…. is nu de drummer van Untold Stories!

Met wie zou je het niet erg vinden om samen in een lift te zitten gedurende 8 uur en wat zou je dan doen?

Weer zo’n moeilijke vraag! Maar ik denk dat ik twee personen graag zou ontmoeten in die lift. John Lennon en George Blagden. Ik denk dat ik met John zeer veel gemeen zou hebben, en ik zou het geweldig vinden om met hem een diep, filosofisch gesprek te voeren over de muziek en de wereld. Imagine that! Met George Blagden omdat het mijn favoriete acteur is. Ik zie hem zo graag spelen en hij is een van de mooiste mannen die ik ooit in mijn leven heb gezien. Bovendien is zijn stem ook zo geweldig fijn om naar te luisteren. Hij speelt Athelstan in de serie Vikings, en heeft nu ook de hoofdrol in Versailles. Natuurlijk volg ik die reeks alleen al om het feit dat hij erin meedoet. Een mens mag zijn guilty pleasures hebben, niet waar (lacht)?

Elvya, jij hebt het laatste woord.

Het laatste woord? Dank je wel! Ik denk dat ik wil afsluiten met de wijze woorden: aan allen die dit interview gelezen hebben en mijn muziek leuk vinden: proficiat. Aan allen die dit interview niet gelezen hebben en mijn muziek (nog) niet kennen: ook proficiat! Ik hoop jullie allemaal te zien op Black Easter!

Elvya Dulcimer speelt op zaterdag 26 maart op Black Easter in Antwerpen

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het Engels en in het Nederlands op Peek-a-boo-magazine

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...