casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SCHONWALD
Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
Op 6 februari staat het Italiaanse duo Schonwald op de planken van de Brusselse Botanique tijdens de nieuwste editie van de Fantastique.Nights. Uiteraard zullen heel wat nummers uit hun nieuwste telg ‘Between Parallel Lights’ worden gespeeld, een album dat je gerust mag onderbrengen in het vakje van sublieme postpunk en shoegaze. Tijd voor een gesprekje dus…

Schonwald bestaat bijna 6 jaar. Toch denk dat ik dat het pas nu is dat alles ontploft. Ik bedoel in de undergroundscène ben je tegenwoordig het gesprek van de dag. En ook al zijn er tegenwoordig veel briljante Italiaanse bands, ik vind dat Schonwald een ander geluid heeft, niet?

Luca: Ja ik ben het zeker met je eens. In de afgelopen jaren hadden grote bands als Kirlian Camera, Winter Severity Index, Ash Code en Be Forest meer succes in het buitenland dan hier in Italië. In feite, als je het met de situatie van 10 of 20 jaar geleden vergelijkt, lijkt de huidige alternatieve Italiaanse scène heel gezond.

In je biografie las ik dat Ravenna één van je inspiraties is. Leg dat eens uit, ik was zelf in deze mooie stad, maar ik zou die nooit met luidruchtige shoegazepop associëren.

Alessandra: Ravenna is een klein stadje in het noordoosten van Italië, niet ver van Venetië, dat wordt gekenmerkt door mist en moerassen. Deze plaatsen hebben vooral in de winter een sombere atmosfeer die ons heel gemakkelijk inspireert.

Denk je zelf dat lawaaierige shoegazepop een goede term is?

Alessandra: Onze muziek verschuilt zich in de zenuwslopende, spectrale hoeken van het genre. We toveren met een minimalistische aanpak een geluid tevoorschijn dat niet zou misstaan in een of andere horrorfilm. Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.

Het is moeilijk om te beschrijven wat ik voel als ik Schonwald beluister, enerzijds maakt het me blij, aan de andere kant ook melancholisch...

Luca: We zijn het met je eens, vooral wat de melancholie betreft. We houden ervan om donkere emotionele structuren te mengen die diametraal tegenover de klinische koude staan.

Help mij eens om een mysterie op te lossen, waarom kiest een Italiaanse band voor een Duitse naam?

Luca: Veel mensen vragen ons naar de betekenis van onze naam. Schonwald betekent in het Duits zoiets als "een beschermd bos". Het heeft echter ook een persoonlijke betekenis, want het is een variant van de familienaam van mijn moeder. In feite ben ik van Duitse afkomst, de juiste familienaam is Schönwal

Excuseer me als ik het mis heb, maar ik lees dat jullie een paar zijn. Dit is een voordeel voor het creatieve proces?

Alessandra: Ja, je hebt gelijk, we zijn een stel en we trouwen volgende maand. Als we muziek spelen, is dat als een soort emotionele waterval als resultaat van de gevoelens tussen mij en Luca, dus het is een voordeel voor het creatieve proces!

In feite, wie doet wat in Schonwald?

Alessandra: Luca stelt eerst een aantal patronen op de drummachine en de bas samen, daarna voeg ik er de synths en de basgitaar aan toe. Daarna werkt Luca aan de gitaar en ten slotte voegt hij er mijn zang aan toe. Meestal testen we de nieuwe nummers met demo’s die we thuis opnemen, daarna gaan we naar de opnamestudio.

Uw laatste album ‘Between Parallel Lights’ is gewoon fantastisch. Je bent er zonder twijfel trots op. Hoe zijn de reacties?

Luca: We zijn erg tevreden met dit album. Nu zijn we thuis. De eerste helft van de Europese tour zit erop. Het was geweldig! Het publiek waardeerde de nieuwe songs en achteraf kochten ze het album. Op dit moment nemen we een kleine pauze zodat we onze bruiloft kunnen regelen. Daarna gaan we verder met de tweede helft van de tour met optredens in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en, last but not least, Italië.

Soms zetten mensen jullie in dezelfde categorie als The KVB, She Past Away en The Soft Moon. In zekere zin begrijp ik dat, jij ook?

Luca: Ja, hoor. Misschien, hebben we dezelfde muzikale smaak en wie weet dezelfde achtergrond.

Wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Alessandra: Movement van New Order. Het blijft verbazingwekkend dat dit eigenlijk een dance-act is. Ik herinner mij zeer goed al die middagen toen ik op mijn slaapkamer op dit album stond te dansen. Het was liefde op het eerste gezicht: strakke drumritmes, prachtige melodieën, snijdende gitaren, één van mijn favoriete albums ooit.

Luca: Uiteraard is The Cure mijn favoriete band, dus is het zeer moeilijk om hun beste plaat te kiezen. Hoe dan ook, Faith is een unieke spectrale veeg grijs, maar de plaat straalt tevens een enorme decadentie uit. Other Voices, Primary en The Drowning Man zijn voor mij de hoogtepunten van het album.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur in een lift te zitten en wat zou je doen?

Alesandra: Robert Smith en Sean Penn. Het zou geweldig zijn om te kunnen praten over de film This Must Be The Place.

Binnenkort spelen jullie in Brussel op een nieuwe editie van Fantastique Nights. Wat kunnen we verwachten?

Luca: We werken aan een nieuwe liveset en we zijn erg enthousiast om met Winter Severity Index, Starcontrol en Phantom Love te spelen. We kunnen niet wachten om naar Brussel te gaan en daar op te treden!

De laatste woorden zijn die van jullie.

‘s Nachts, altijd zachtjes, een manier om te begrijpen, om elkaar te begrijpen. Als de dag net is beëindigd en een nieuwe dag begint. Een dag om lief te hebben, om te dromen, om te leven.

Schonwald

Schonwald speelt zaterdag 6 februari op de Fantsatique.Night in de Botanique in Brussel, samen met Winter Severity Index en Starcontrol.

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het Engels en het Nederlands op Peek-a-boo-magazine.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...