casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SCHONWALD
Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
03/02/2016 : SCHONWALD - Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.
Op 6 februari staat het Italiaanse duo Schonwald op de planken van de Brusselse Botanique tijdens de nieuwste editie van de Fantastique.Nights. Uiteraard zullen heel wat nummers uit hun nieuwste telg ‘Between Parallel Lights’ worden gespeeld, een album dat je gerust mag onderbrengen in het vakje van sublieme postpunk en shoegaze. Tijd voor een gesprekje dus…

Schonwald bestaat bijna 6 jaar. Toch denk dat ik dat het pas nu is dat alles ontploft. Ik bedoel in de undergroundscène ben je tegenwoordig het gesprek van de dag. En ook al zijn er tegenwoordig veel briljante Italiaanse bands, ik vind dat Schonwald een ander geluid heeft, niet?

Luca: Ja ik ben het zeker met je eens. In de afgelopen jaren hadden grote bands als Kirlian Camera, Winter Severity Index, Ash Code en Be Forest meer succes in het buitenland dan hier in Italië. In feite, als je het met de situatie van 10 of 20 jaar geleden vergelijkt, lijkt de huidige alternatieve Italiaanse scène heel gezond.

In je biografie las ik dat Ravenna één van je inspiraties is. Leg dat eens uit, ik was zelf in deze mooie stad, maar ik zou die nooit met luidruchtige shoegazepop associëren.

Alessandra: Ravenna is een klein stadje in het noordoosten van Italië, niet ver van Venetië, dat wordt gekenmerkt door mist en moerassen. Deze plaatsen hebben vooral in de winter een sombere atmosfeer die ons heel gemakkelijk inspireert.

Denk je zelf dat lawaaierige shoegazepop een goede term is?

Alessandra: Onze muziek verschuilt zich in de zenuwslopende, spectrale hoeken van het genre. We toveren met een minimalistische aanpak een geluid tevoorschijn dat niet zou misstaan in een of andere horrorfilm. Door de ijskoude synthesizerlijnen, de beats en het gitaarwerk bieden wij een andere kijk op de donkere kant van de shoegazemuziek.

Het is moeilijk om te beschrijven wat ik voel als ik Schonwald beluister, enerzijds maakt het me blij, aan de andere kant ook melancholisch...

Luca: We zijn het met je eens, vooral wat de melancholie betreft. We houden ervan om donkere emotionele structuren te mengen die diametraal tegenover de klinische koude staan.

Help mij eens om een mysterie op te lossen, waarom kiest een Italiaanse band voor een Duitse naam?

Luca: Veel mensen vragen ons naar de betekenis van onze naam. Schonwald betekent in het Duits zoiets als "een beschermd bos". Het heeft echter ook een persoonlijke betekenis, want het is een variant van de familienaam van mijn moeder. In feite ben ik van Duitse afkomst, de juiste familienaam is Schönwal

Excuseer me als ik het mis heb, maar ik lees dat jullie een paar zijn. Dit is een voordeel voor het creatieve proces?

Alessandra: Ja, je hebt gelijk, we zijn een stel en we trouwen volgende maand. Als we muziek spelen, is dat als een soort emotionele waterval als resultaat van de gevoelens tussen mij en Luca, dus het is een voordeel voor het creatieve proces!

In feite, wie doet wat in Schonwald?

Alessandra: Luca stelt eerst een aantal patronen op de drummachine en de bas samen, daarna voeg ik er de synths en de basgitaar aan toe. Daarna werkt Luca aan de gitaar en ten slotte voegt hij er mijn zang aan toe. Meestal testen we de nieuwe nummers met demo’s die we thuis opnemen, daarna gaan we naar de opnamestudio.

Uw laatste album ‘Between Parallel Lights’ is gewoon fantastisch. Je bent er zonder twijfel trots op. Hoe zijn de reacties?

Luca: We zijn erg tevreden met dit album. Nu zijn we thuis. De eerste helft van de Europese tour zit erop. Het was geweldig! Het publiek waardeerde de nieuwe songs en achteraf kochten ze het album. Op dit moment nemen we een kleine pauze zodat we onze bruiloft kunnen regelen. Daarna gaan we verder met de tweede helft van de tour met optredens in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Griekenland en, last but not least, Italië.

Soms zetten mensen jullie in dezelfde categorie als The KVB, She Past Away en The Soft Moon. In zekere zin begrijp ik dat, jij ook?

Luca: Ja, hoor. Misschien, hebben we dezelfde muzikale smaak en wie weet dezelfde achtergrond.

Wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Alessandra: Movement van New Order. Het blijft verbazingwekkend dat dit eigenlijk een dance-act is. Ik herinner mij zeer goed al die middagen toen ik op mijn slaapkamer op dit album stond te dansen. Het was liefde op het eerste gezicht: strakke drumritmes, prachtige melodieën, snijdende gitaren, één van mijn favoriete albums ooit.

Luca: Uiteraard is The Cure mijn favoriete band, dus is het zeer moeilijk om hun beste plaat te kiezen. Hoe dan ook, Faith is een unieke spectrale veeg grijs, maar de plaat straalt tevens een enorme decadentie uit. Other Voices, Primary en The Drowning Man zijn voor mij de hoogtepunten van het album.

Met wie zou je het niet erg vinden om acht uur in een lift te zitten en wat zou je doen?

Alesandra: Robert Smith en Sean Penn. Het zou geweldig zijn om te kunnen praten over de film This Must Be The Place.

Binnenkort spelen jullie in Brussel op een nieuwe editie van Fantastique Nights. Wat kunnen we verwachten?

Luca: We werken aan een nieuwe liveset en we zijn erg enthousiast om met Winter Severity Index, Starcontrol en Phantom Love te spelen. We kunnen niet wachten om naar Brussel te gaan en daar op te treden!

De laatste woorden zijn die van jullie.

‘s Nachts, altijd zachtjes, een manier om te begrijpen, om elkaar te begrijpen. Als de dag net is beëindigd en een nieuwe dag begint. Een dag om lief te hebben, om te dromen, om te leven.

Schonwald

Schonwald speelt zaterdag 6 februari op de Fantsatique.Night in de Botanique in Brussel, samen met Winter Severity Index en Starcontrol.

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het Engels en het Nederlands op Peek-a-boo-magazine.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...