casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

WINTER SEVERITY INDEX
Zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, zal ik dat doen
01/02/2016, Didier Becu
 Bookmark and Share

01/02/2016 : WINTER SEVERITY INDEX - Zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, zal ik dat doen
01/02/2016 : WINTER SEVERITY INDEX - Zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, zal ik dat doen
01/02/2016 : WINTER SEVERITY INDEX - Zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, zal ik dat doen
01/02/2016 : WINTER SEVERITY INDEX - Zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, zal ik dat doen
Op 6 februari speelt Winter Severity Index in de Brusselse Botanique tijdens een nieuwe editie van Fantastique Nights. Didier Becu van Peek-A-Boo had een gesprek met de oprichtster van deze Italiaanse darkwaveband: Simona Ferruci.

Als de mensen jullie biografie lezen, dan zullen ze zonder twijfel overweldigd zijn door de vele stijlen die jullie opnoemen : post-punk, cold wave, new wave, dark wave... noem maar op! Vanwaar die brede kijk?

Het labelen van onze muziek interesseert ons echt niet. Ik bedoel, dat is onze taak niet, we zijn muzikanten, geen recensenten of marketingmanagers. We volgen alleen onszelf en spelen de muziek die we willen. Je eigen horizon is de breedste die je kunt hebben, en ik kan dat moeilijk in één woord definiëren.

Vanaf het prille begin deed de band het goed. Toen jullie de ep in 2009 opnamen, hadden jullie dan gedacht dat jullie er zes jaar later nog zouden staan?

Ik kan alleen maar zeggen dat zolang ik iets te zeggen heb met mijn muziek, dat ik dat zal doen.

Laten we terug gaan naar het verleden. Oorspronkelijk bestond Winter Severity Index uit vier vrouwen, en later werd dat teruggebracht tot een duo. Waarom was dat? In ieder geval, de magie van de muziek werd er alleen maar groter door!

Eigenlijk is Winter Severity Index altijd mijn eigen project geweest, maar ik besloot om deze muzikale ervaring met vier speciale vrienden te delen. Ik heb die als musici altijd sterk gewaardeerd. Maar natuurlijk, we zijn vier mensen met een eigen leven en problemen. Er was geen specifieke artistieke reden voor deze wissel. Het gebeurde gewoon door persoonlijke kwesties. Dingen die ons leven veranderen, dat is alles.

Dit is waarschijnlijk iets dat iedereen wil weten: Slanting Ray was een hit. Werk je aan nieuw materiaal ?

We zijn een nieuwe lp aan het opnemen. Ik kan zeggen dat we zijn zeer tevreden zijn met de resultaten, spoedig weet je er meer over.

Toen ik jullie eerste ep besprak was er van Italiaanse wave geen sprake, behalve grote namen als Kirlian Camera of The Frozen Autumn, was de rest zo goed als onbekend. Zes jaar later lijken alle goede bands uit Italië te komen. Hoe verklaar je dat ?

Ik denk dat het zeer eenvoudig is. De belangrijkste reden waarom we vandaag zo sterk staan is gewoon omdat we onze muziek via het web kunnen verspreiden. Vandaag is het makkelijker om in de spotlight te staan en kun je mensen die interesse hebben voor muziek eenvoudiger bereiken. In Italië is er altijd een grote en interessante new wave scène geweest. Er is opnieuw belangstelling voor Italiaanse bands uit de vroege jaren 80. Het verbaast me niet dat buitenlandse platenmaatschappijen deze platen heruitbrengen, sommige oude Italiaanse platen zijn gewoon subliem. Misschien zijn de Italianen er zich gewoon niet van bewust hoe waardevol onze muziekscène wel is. Dat is altijd zo geweest. We onderschatten onszelf altijd, echt jammer.

Over Italië gesproken. Heb je daar nu echt een scène of zijn het gewoon een stel fantastische bands?

De muzikanten zijn echt verbonden, die nieuwe Italiaanse golf is voor ons echt belangrijk. Heel wat geïnteresseerde initiatiefnemers doen hun best om de vlam te laten branden. Ze organiseren evenementen, soms met een zeer laag budget. Ik denk dat het belangrijkste probleem gewoon het publiek is. Er is een gebrek aan belangstelling voor de optredens en de belangrijkste reden is de culturele ramp waarmee ons land de afgelopen vijftien jaar is geconfronteerd. Dingen worden steeds erger en erger en de recessie is het kleinste deel van het probleem. Ik kan daar uren over praten, maar ik denk niet dat jullie dit willen horen.

Jullie spelen op de volgende Fantastique Nights met andere Italiaanse bands: Schonwald, Starcontrol, Phantom Love en Il Pulsivo. Kennen jullie elkaar?

Natuurlijk, en wij houden van elkaar! Zoals je wellicht weet zat Valentina Fanigliulo aka Slappe aka Phantom Love tot 2013 bij Winter Severity Index.

Welke bands hadden een grote invloed op Winter Severity Index?

Voor zover ik me kan herinneren was ik altijd een muziekverslaafde. Dat zijn dus veel invloeden! Ik kan niet precies zeggen over welk percentage het precies gaat, maar ik kan zeker zeggen dat mijn sterkste passie naar de new wave uit de vroege jaren 80 gaat. Joy Division dus en de meeste van de Factory-groepen, net als 4AD, vooral Cocteau Twins. Je moet er zeker The Chameleons, The Sound, maar ook de vroege U2 of Simple Minds bijvoegen. Ik ben er zeker van dat Alessandra dezelfde banden zou noemen. We houden allebei van Kraftwerk, Brian Eno, Cluster, Tangerine Dream, Massive Attack, Sigur Ros, GSYBE, Björk, Aphex Twin, Pet Shop Boys, PJ Harvey, David Bowie, Japan...

De teksten zijn niet echt vrolijk. Ze bevatten veel pijn, woede en zelfs angst. Op welke manier zijn ze introspectief?

Alles wat ik wilde zeggen zit in de teksten. Dus ja. Ze zijn erg introspectief. Zo ben ik, inderdaad.

In je carrière deed je een heleboel optredens in vele plaatsen. Welke vind je de meest memorabele van allemaal?

Alle concerten waren onvergetelijk om verschillende redenen, dus ik kan er niet zo maar één uitkiezen. Overal zagen we fantastische mensen en ik denk dat dit het beste deel van het toeren is, je ontmoet geweldige mensen en je deelt je passie met ze.

Wat is jouw favoriete plaat aller tijden en waarom?

Ik kan geen goed antwoord geven. Te veel favoriete platen. Sorry.

Met wie zou je het niet erg vinden om alleen 8 uur in een lift te zitten en wat zou je dan doen?

Ik val flauw als ik alleen maar aan het idee denk! Ik ben claustrofobisch. Misschien is Peter Hook wel een aardige vent om enkele uren mee in een lift te zitten. Ik las onlangs zijn boek en het is interessant, maar ook zeer vermakelijk.

Je speelt binnenkort in Brussel tijdens de Fantastique Nights. Wat kunnen we verwachten?

Goede muziek, natuurlijk. De rest kan ons niet schelen!

De laatste woorden zijn die van jullie.

Geen labels, alleen muziek! Geniet ervan.

Winter Severity Index speelt op zaterdag 6 februari 2015

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het Engels en het Nederlands op Peek-a-boo-magzine.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...