casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

DAS ICH
Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
Het is bijna een wonder dat Das Ich nog bestaat. In 2011 werd zanger Stefan Ackerman getroffen door verschillende hersenbloedingen. Hij viel in coma, en de kans dat hij het zou overleven was bijzonder klein. En toch deed hij het! Zo kunnen we de groep weer aan het werk zien op het Dark Xmas festival, op 26 december in Waregem. We hadden een vriendelijke babbel met Stefan en muzikaal meesterbrein Bruno Kramm.

Dag Bruno en Stefan. Bedankt voor deze kans om jullie te interviewen. Het meest opmerkelijke is dat Das Ich terug is na de ernstige hersenbloedingen van Stefan in 2011. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij was bijna gestorven. Hoe is hij eruit geraakt?

Stefan: Met lang en hard werk. Zonder de hulp van de groep en de fans was het niet mogelijk geweest.

Bruno: Stefan moest werkelijk alles opnieuw leren, van schijten tot eten, schrijven, praten en lopen. Maar we motiveerden hem door hem te vertellen dat hij hard moest werken omdat er een tournee en een nieuwe plaat gepland waren.

Ik was op het WGT in de Agrahalle in 2011 toen het nieuws bekendgemaakt werd. Ondanks alles hebben jullie besloten om op te treden met gastzangers als Myk young, Vic Anselmo en Oswald Henke. Het was erg ontroerend. Wat heeft jullie doen beslissen om toch op te treden?

Bruno: Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd. Maar ik wou een sterk signaal voor hem geven met het optreden. Een laatste eerbetoon, als het ware. De fans gaven zo een sterke golf emotie… Ik denk dat het een beetje geholpen heeft in zijn beterschap.

Het is uitzonderlijk om zeven hersenbloedingen te overleven. Stefan, lijd je nog aan de gevolgen?

Stefan: Ik ben voor 95% hersteld. Maar het is nog steeds hard. Ik heb vaak hoofdpijn en paniekaanvallen. Op tournee zijn helpt wel heel veel.

Bruno: Ik heb getracht om vooral concerten te organiseren zoals in Zuid Amerika, die eveneens een soort vakantie zijn. Maar heel eerlijk: op het podium is Stefan opnieuw opperbest.

In 2013 traden jullie voor het eerst terug op, op het Wave Gotik Treffen van Leipzig. Was het belangrijk om het WGT uit te kiezen voor het eerste concert?

Bruno: We zijn te gast op het WGT sinds de tweede editie, en het is bovendien zowat het grote familiefeest. We houden er enorm van, we voelen ons ermee verbonden. Daarom hebben we dat festival uitgekozen.

Werken jullie aan nieuw materiaal voor Das Ich? De laatste cd - de ‘Kannibale’-ep - dateert alweer van 2008. De nieuwe cd ‘Koma’ wordt al aangekondigd sinds 2010, maar werd nooit geconcretiseerd. Zit ‘Koma’ nog steeds in de pijplijn? Wat mogen we nog verwachten?

Bruno: Koma is eigenlijk afgewerkt, maar is volledig verpest door de echte Koma waar Stefan aan geleden heeft. De nummers lijken uit een andere wereld te komen en voelen niet goed aan. Daarom hebben we besloten om aan nieuwe nummers te werken voor een toekomstige uitgave in 2016.

Het optreden op Dark Xmas zal focussen op de vroege jaren. Ik vermoed dat we wat werk uit ‘Die Profeten’ en ‘Staub’ mogen verwachten. Hoe zien jullie het concept van die ‘early days show’?

Bruno: Natuurlijk zullen we focussen op die vroege jaren. We houden ook heel veel van het concept van dit festival. We zijn ook erg blij om aan Alains grootse festival deel te nemen na al die jaren. Waregem was een van de eerste buitenlandse plekken waar we in onze vroege carrière gespeeld hebben. Het voelt een beetje aan alsof we thuiskomen.

Als je terugkijkt naar de vroege jaren en naar de muzikale evolutie die jullie sindsdien gemaakt hebben, hoe zou je die evolutie dan omschrijven?

Bruno: We zijn gestart met iets dat we Neue Deutsche Todeskunst noemden, en we hadden een zeer geïdealiseerde visie van wat we deden. Op de volgende platen hebben we andere impulsen gevolgd, maar uiteindelijk kom je altijd terug bij waar je als jongeman gestart bent.

Foto's door Xavier Marquis

Dark Xmas

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...