casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

DAS ICH
Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
16/12/2015 : DAS ICH - Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd.
Het is bijna een wonder dat Das Ich nog bestaat. In 2011 werd zanger Stefan Ackerman getroffen door verschillende hersenbloedingen. Hij viel in coma, en de kans dat hij het zou overleven was bijzonder klein. En toch deed hij het! Zo kunnen we de groep weer aan het werk zien op het Dark Xmas festival, op 26 december in Waregem. We hadden een vriendelijke babbel met Stefan en muzikaal meesterbrein Bruno Kramm.

Dag Bruno en Stefan. Bedankt voor deze kans om jullie te interviewen. Het meest opmerkelijke is dat Das Ich terug is na de ernstige hersenbloedingen van Stefan in 2011. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Hij was bijna gestorven. Hoe is hij eruit geraakt?

Stefan: Met lang en hard werk. Zonder de hulp van de groep en de fans was het niet mogelijk geweest.

Bruno: Stefan moest werkelijk alles opnieuw leren, van schijten tot eten, schrijven, praten en lopen. Maar we motiveerden hem door hem te vertellen dat hij hard moest werken omdat er een tournee en een nieuwe plaat gepland waren.

Ik was op het WGT in de Agrahalle in 2011 toen het nieuws bekendgemaakt werd. Ondanks alles hebben jullie besloten om op te treden met gastzangers als Myk young, Vic Anselmo en Oswald Henke. Het was erg ontroerend. Wat heeft jullie doen beslissen om toch op te treden?

Bruno: Toen ik Stefan zag en de dokters me vertelden dat hij het niet zou overleven, heb ik hem met tranen in de ogen vaarwel gezegd. Maar ik wou een sterk signaal voor hem geven met het optreden. Een laatste eerbetoon, als het ware. De fans gaven zo een sterke golf emotie… Ik denk dat het een beetje geholpen heeft in zijn beterschap.

Het is uitzonderlijk om zeven hersenbloedingen te overleven. Stefan, lijd je nog aan de gevolgen?

Stefan: Ik ben voor 95% hersteld. Maar het is nog steeds hard. Ik heb vaak hoofdpijn en paniekaanvallen. Op tournee zijn helpt wel heel veel.

Bruno: Ik heb getracht om vooral concerten te organiseren zoals in Zuid Amerika, die eveneens een soort vakantie zijn. Maar heel eerlijk: op het podium is Stefan opnieuw opperbest.

In 2013 traden jullie voor het eerst terug op, op het Wave Gotik Treffen van Leipzig. Was het belangrijk om het WGT uit te kiezen voor het eerste concert?

Bruno: We zijn te gast op het WGT sinds de tweede editie, en het is bovendien zowat het grote familiefeest. We houden er enorm van, we voelen ons ermee verbonden. Daarom hebben we dat festival uitgekozen.

Werken jullie aan nieuw materiaal voor Das Ich? De laatste cd - de ‘Kannibale’-ep - dateert alweer van 2008. De nieuwe cd ‘Koma’ wordt al aangekondigd sinds 2010, maar werd nooit geconcretiseerd. Zit ‘Koma’ nog steeds in de pijplijn? Wat mogen we nog verwachten?

Bruno: Koma is eigenlijk afgewerkt, maar is volledig verpest door de echte Koma waar Stefan aan geleden heeft. De nummers lijken uit een andere wereld te komen en voelen niet goed aan. Daarom hebben we besloten om aan nieuwe nummers te werken voor een toekomstige uitgave in 2016.

Het optreden op Dark Xmas zal focussen op de vroege jaren. Ik vermoed dat we wat werk uit ‘Die Profeten’ en ‘Staub’ mogen verwachten. Hoe zien jullie het concept van die ‘early days show’?

Bruno: Natuurlijk zullen we focussen op die vroege jaren. We houden ook heel veel van het concept van dit festival. We zijn ook erg blij om aan Alains grootse festival deel te nemen na al die jaren. Waregem was een van de eerste buitenlandse plekken waar we in onze vroege carrière gespeeld hebben. Het voelt een beetje aan alsof we thuiskomen.

Als je terugkijkt naar de vroege jaren en naar de muzikale evolutie die jullie sindsdien gemaakt hebben, hoe zou je die evolutie dan omschrijven?

Bruno: We zijn gestart met iets dat we Neue Deutsche Todeskunst noemden, en we hadden een zeer geïdealiseerde visie van wat we deden. Op de volgende platen hebben we andere impulsen gevolgd, maar uiteindelijk kom je altijd terug bij waar je als jongeman gestart bent.

Foto's door Xavier Marquis

Dark Xmas

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...