casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

PROJECT PITCHFORK
Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
25 jaar al vuurt Project Pitchfork ijzersterke nummers op ons af. Nummers van verontwaardiging, woede, maar ook van liefde, voor de mensen en voor de natuur. Project Pitchfork was van meet af aan enorm succesvol, en met een carrière die zo lang en kwaliteitsvol is, is het logisch dat ze gevraagd werden om het BIM festival af te sluiten op zaterdag 19 december. Zanger Peter Spilles en toetsenist Jürgen Jansen staken even de hoofden bij elkaar onze vragen te beantwoorden.

Project Pitchfork staat bekend als een erg geëngageerde groep. Veel teksten handelen over de schade aan de natuur en de mens die onze huidige manier van leven berokkent. Hoe zouden jullie de boodschap van de groep synthetiseren?

Peter Spilles: Na zoveel platen en hopen nummers is het niet zo gemakkelijk om een eenvoudige uitspraak te doen over de boodschap van de groep. Er zijn zoveel boodschappen geweest over zoveel aspecten van het leven, de natuur, de geest, het universum en de betekenis van de kleinste tekening tot de groots mogelijke manier om als mens te denken, en dat maakt je vraag moeilijk te beantwoorden. Misschien kan je het zo stellen: overleef de gruwel van het alledaagse leven en denk er af en toe aan dat je geest gevormd is uit de overschot van vele sterren. En doe nu iets goeds. Het is mogelijk.

Er is natuurlijk een paradox in een groep die ons vertelt hoe slecht de dingen gaan, en ons toch blijft oproepen om er iets aan te doen. Hoe voelen jullie zich daarbij?

PS: Dat is geen paradox. Het is mogelijk en wij doen het. Een paradoxon is iets dat absoluut onmogelijk is.*

Hoe voelen jullie zich bij het huidig niveau van sociaal engagement in de wave & goth scene. Ik heb soms het gevoel dat goths vroeger meer gepolitiseerd waren, en dat de scene meer escapistisch geworden is, met meer referenties naar fantasie of het buitengewone…

PS: Dat is iets dat varieert in de tijd en dat ook heel erg kan verschillen naargelang van de plek waar je leeft. In Duitsland zijn er heel wat gepolitiseerde mensen in de gothic scene, en ze werken hard om iets te bereiken.

Heel wat van jullie teksten bevatten religieuze referenties, alhoewel andere teksten georganiseerde religie bekritiseren. Hoe moeten we dat opvatten?

PS: Georganiseerde religie - of beter nog: dogmatische religie - is onzin en niemand heeft iemand nodig om haar te vertellen waarin ze moet geloven, omwille van de wetenschappelijke bewijzen van wat er echt is.

Jürgen, jij bent bij Pitchfork gekomen in 1997 - ten tijde van het eerder controversiële ‘!Chakra:Red!’ - nadat je eerder een aantal platen van Pitchfork had geproduced en samenwerkingen had met andere artiesten als The Cassandra Complex, Wolfsheim, Die Krupps. Hoe kijk je terug op je tijd met de groep?

Jürgen Jansen: Ik kijk met heel veel trots terug. We hebben heel wat platen gemaakt en over de hele wereld gespeeld. Maar ik kijk ook uit naar wat er nog komen zal. Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn. Dat is een verschil met andere groepen, die een lange pauze nemen nadat ze een plaat of een tournee afgewerkt hebben. Wij zijn een 24/7 moto die geweldig is om mee te rijden.

Als ik de notities op de laatste cd’s bekijk, lijkt het wel of jij, Peter, al het werk in de studio alleen doet, van het schrijven van de nummers tot de opnames en de productie. Klopt dat? Wat is de betrokkenheid van de andere groepsleden?

PS: Wel, ik heb ze nodig om over heel de wereld op te treden, en ook voor foto’s en video’s.

Hoe kwam het contract met Trisol tot stand? En hoe verhoudt zich dat met het bestaan van jullie eigen label Candyland Entertainment?

PS: We hebben ons label een tijdje geleden afgesloten, want het was niet meer noodzakelijk om er nog veel werk in te steken. Trisol was geïnteresseerd om met ons samen te werken, en we maakten en prachtig contract dat beide zijden ten goede komt. Bovendien is Trisol heel sterk in het maken van hoogkwalitatieve hoesjes, wat de enige manier is om vandaag nog cd-kopers te vinden.

Het eerste internationaal optreden van Project Pitchfork vond plaats in België in 1992. Helaas dateert het laatste - geweldige! - optreden alweer van 2012. Zijn jullie blij om terug te komen, en wat kunnen we verwachten op het BIMfest?

PS: Ja, we zijn zeer blij van terug naar België te komen en we kijken erg uit naar het optreden op BIMfest. Verwacht je maar aan een reis doorheen 25 jaar Project Pitchfork nummers en een adembenemende show van de titanen van de electro-gothic scene.

We hopen jullie daar allemaal te zien.

* Na het interview vond nog een korte uitwisseling plaats over de betekenis van het woord ‘paradox', die we hier weergeven.

Xavier Kruth: Beste Peter. Een paradox is - en ik citeer gewoon wikipedia - ‘een ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie’. Ik vermoed dat er een licht verschil van betekenis is met de betekenis van ‘Paradoxon’ in het Duits, waar het een ‘onoverkomelijke contradictie’ is.

Bijvoorbeeld, het feit dat we nog nooit zo rijk en vrij geweest zijn lijkt in strijd met het feit dat er nog nooit zoveel depressies geweest zijn, en dat hun aantal lijkt toe te nemen met hoe rijken en vrijer we worden. In die zin zou je het ook paradoxaal kunnen vinden dat mensen die altijd die steeds aandringen op hoe slechts alles gaat, zo gemotiveerd zijn om zich voor positieve alternatieven in te zetten, ook al gebeurt dat de hele tijd.

Peter Spilles: Fijn om je verduidelijking bij je vraag te lezen. Maar verwar alsjeblieft het ‘gevoel’ niet waar je me naar vroeg met de juiste betekenis van een woord dat je in wikipedia opgezocht hebt.

Je uitleg bij de vraag die je eigenlijk wou stellen is veel beter dan je oorspronkelijke vraag over ‘een paradox in een groep’ waar ik nu eenmaal lid van ben, die je vraag beantwoord naar de paradoxale structuur van een ‘groep’ zoals jij die kent. Wellicht zouden we beter geen oude Griekse woorden gebruiken die we meer exact zouden kunnen uitleggen in het Engels, Nederlands of Duits.

Bestel hier je tickets

Project Pitchfork

Foto's door Xavier Marquis (WGT 2012)

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...