casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

PROJECT PITCHFORK
Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
18/09/2015 : PROJECT PITCHFORK - Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn.
25 jaar al vuurt Project Pitchfork ijzersterke nummers op ons af. Nummers van verontwaardiging, woede, maar ook van liefde, voor de mensen en voor de natuur. Project Pitchfork was van meet af aan enorm succesvol, en met een carrière die zo lang en kwaliteitsvol is, is het logisch dat ze gevraagd werden om het BIM festival af te sluiten op zaterdag 19 december. Zanger Peter Spilles en toetsenist Jürgen Jansen staken even de hoofden bij elkaar onze vragen te beantwoorden.

Project Pitchfork staat bekend als een erg geëngageerde groep. Veel teksten handelen over de schade aan de natuur en de mens die onze huidige manier van leven berokkent. Hoe zouden jullie de boodschap van de groep synthetiseren?

Peter Spilles: Na zoveel platen en hopen nummers is het niet zo gemakkelijk om een eenvoudige uitspraak te doen over de boodschap van de groep. Er zijn zoveel boodschappen geweest over zoveel aspecten van het leven, de natuur, de geest, het universum en de betekenis van de kleinste tekening tot de groots mogelijke manier om als mens te denken, en dat maakt je vraag moeilijk te beantwoorden. Misschien kan je het zo stellen: overleef de gruwel van het alledaagse leven en denk er af en toe aan dat je geest gevormd is uit de overschot van vele sterren. En doe nu iets goeds. Het is mogelijk.

Er is natuurlijk een paradox in een groep die ons vertelt hoe slecht de dingen gaan, en ons toch blijft oproepen om er iets aan te doen. Hoe voelen jullie zich daarbij?

PS: Dat is geen paradox. Het is mogelijk en wij doen het. Een paradoxon is iets dat absoluut onmogelijk is.*

Hoe voelen jullie zich bij het huidig niveau van sociaal engagement in de wave & goth scene. Ik heb soms het gevoel dat goths vroeger meer gepolitiseerd waren, en dat de scene meer escapistisch geworden is, met meer referenties naar fantasie of het buitengewone…

PS: Dat is iets dat varieert in de tijd en dat ook heel erg kan verschillen naargelang van de plek waar je leeft. In Duitsland zijn er heel wat gepolitiseerde mensen in de gothic scene, en ze werken hard om iets te bereiken.

Heel wat van jullie teksten bevatten religieuze referenties, alhoewel andere teksten georganiseerde religie bekritiseren. Hoe moeten we dat opvatten?

PS: Georganiseerde religie - of beter nog: dogmatische religie - is onzin en niemand heeft iemand nodig om haar te vertellen waarin ze moet geloven, omwille van de wetenschappelijke bewijzen van wat er echt is.

Jürgen, jij bent bij Pitchfork gekomen in 1997 - ten tijde van het eerder controversiële ‘!Chakra:Red!’ - nadat je eerder een aantal platen van Pitchfork had geproduced en samenwerkingen had met andere artiesten als The Cassandra Complex, Wolfsheim, Die Krupps. Hoe kijk je terug op je tijd met de groep?

Jürgen Jansen: Ik kijk met heel veel trots terug. We hebben heel wat platen gemaakt en over de hele wereld gespeeld. Maar ik kijk ook uit naar wat er nog komen zal. Pitchfork rust nooit. Er staat altijd iets nieuws en interessant in de pijplijn. Dat is een verschil met andere groepen, die een lange pauze nemen nadat ze een plaat of een tournee afgewerkt hebben. Wij zijn een 24/7 moto die geweldig is om mee te rijden.

Als ik de notities op de laatste cd’s bekijk, lijkt het wel of jij, Peter, al het werk in de studio alleen doet, van het schrijven van de nummers tot de opnames en de productie. Klopt dat? Wat is de betrokkenheid van de andere groepsleden?

PS: Wel, ik heb ze nodig om over heel de wereld op te treden, en ook voor foto’s en video’s.

Hoe kwam het contract met Trisol tot stand? En hoe verhoudt zich dat met het bestaan van jullie eigen label Candyland Entertainment?

PS: We hebben ons label een tijdje geleden afgesloten, want het was niet meer noodzakelijk om er nog veel werk in te steken. Trisol was geïnteresseerd om met ons samen te werken, en we maakten en prachtig contract dat beide zijden ten goede komt. Bovendien is Trisol heel sterk in het maken van hoogkwalitatieve hoesjes, wat de enige manier is om vandaag nog cd-kopers te vinden.

Het eerste internationaal optreden van Project Pitchfork vond plaats in België in 1992. Helaas dateert het laatste - geweldige! - optreden alweer van 2012. Zijn jullie blij om terug te komen, en wat kunnen we verwachten op het BIMfest?

PS: Ja, we zijn zeer blij van terug naar België te komen en we kijken erg uit naar het optreden op BIMfest. Verwacht je maar aan een reis doorheen 25 jaar Project Pitchfork nummers en een adembenemende show van de titanen van de electro-gothic scene.

We hopen jullie daar allemaal te zien.

* Na het interview vond nog een korte uitwisseling plaats over de betekenis van het woord ‘paradox', die we hier weergeven.

Xavier Kruth: Beste Peter. Een paradox is - en ik citeer gewoon wikipedia - ‘een ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie’. Ik vermoed dat er een licht verschil van betekenis is met de betekenis van ‘Paradoxon’ in het Duits, waar het een ‘onoverkomelijke contradictie’ is.

Bijvoorbeeld, het feit dat we nog nooit zo rijk en vrij geweest zijn lijkt in strijd met het feit dat er nog nooit zoveel depressies geweest zijn, en dat hun aantal lijkt toe te nemen met hoe rijken en vrijer we worden. In die zin zou je het ook paradoxaal kunnen vinden dat mensen die altijd die steeds aandringen op hoe slechts alles gaat, zo gemotiveerd zijn om zich voor positieve alternatieven in te zetten, ook al gebeurt dat de hele tijd.

Peter Spilles: Fijn om je verduidelijking bij je vraag te lezen. Maar verwar alsjeblieft het ‘gevoel’ niet waar je me naar vroeg met de juiste betekenis van een woord dat je in wikipedia opgezocht hebt.

Je uitleg bij de vraag die je eigenlijk wou stellen is veel beter dan je oorspronkelijke vraag over ‘een paradox in een groep’ waar ik nu eenmaal lid van ben, die je vraag beantwoord naar de paradoxale structuur van een ‘groep’ zoals jij die kent. Wellicht zouden we beter geen oude Griekse woorden gebruiken die we meer exact zouden kunnen uitleggen in het Engels, Nederlands of Duits.

Bestel hier je tickets

Project Pitchfork

Foto's door Xavier Marquis (WGT 2012)

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twice A Man - On The Other Side Of The Mirror

Je eigen uitwendige zelf zie je dagelijks in de spiegel. Maar is er een groot verschil tussen dat wat je daadwerkelijk ziet en dat van je innerlijke ziel ? Twice A Man ziet deze vraag als uitgangspunt van het album On The Other Side Of The Mirror. Eerder dystopisch van aard dan psychologisch. En dat heeft alles met huidige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : XTR Human - Interior

Het is geleden van 2014 dat er nog eens een nieuw album werd uitgebracht door XTR Human, enkele singles of EP’s niet meegerekend. Goed zes jaren dus om de moeilijke tweede te openbaren. Niet dat Johannes Stabel en de zijnen de hangmat der luiheid hebben opgezocht, neen, vooral omdat het hier gaat over een band die op regelmatige tijden ...

lees meer...
CD BESPREKING : Fotocrime - South Of Heaven

Op zijn paspoort staat nog steeds Ryan Patterson maar als het gaat om de identiteit waarvan hij met zijn band Fotocrime wil aangesproken worden doe je dat best gewoon als R. Er zal wel een reden zijn voor deze bewuste anonimiteit, en wel omdat hij zijn eigen verleden wil laten rusten. Een verleden dat vooral gekenmerkt werd door zijn metal-band ...

lees meer...
CD BESPREKING : Causenation - Promises Of Hope And Fear

Debuutalbum van deze Antwerpse electroband na een reeks demo’s en virtuele singles. Causenation is een duo bestaande uit Vain Sacrosanct en Van Der Goes. Een Dark Entries interview uit 2018 toen Causenation kwam optreden op onze Dark Entries Night in de Gentse Kinky Star, lees je hier. Vain Sacrosanct heeft een verleden als programmamaker ...

lees meer...
CD BESPREKING : Jonas Kasper Jensen - Plasma In DEX Garden

Jonas Kasper Jensen nodigt ons uit in zijn denkbeeldige tuin waarin hij onze oren onderdompelt in geluiden die dit oord tot iets werkelijks zouden omtoveren. Nice try, but close but no cigar. Plasma In DEX Garden schenkt ons 9 nummers die eigenlijk als 1 eentonige drone te aanhoren vallen. Contemplatief voor de ene, stierlijk vervelend ...

lees meer...
NIEUWS 24/01/2021 : Epica zwemt tegen de stroom van het leven in

Epica heeft een nieuwe plaat klaar voor jullie. Op 26 februari komt 'Omega' uit, en dat is de opvolger voor het onder lof bedolven 'The Holographic Principle' uit 2016. Na video's voor 'Abyss Of Time' en 'Freedom - The Wolves Within', is de derde single een mooie ballade op piano: 'Rivers'. '"Rivers" ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...