casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

725 items

   

Merciful Nuns/Aeon Sable
The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015, Wim Guillemyn
 Bookmark and Share

04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
Dark Entries Magazine : Benelux Gathering , Gothic Castle Festival , 29/8/2015.

Inleiding (door Wim Guillemyn)

De Benelux Lodge telt zowat 300 leden. De facebook pagina wordt opgevolgd door Frater Fidens (woont in Amsterdam) en Tom Meert (uit West Vlaanderen). Tom is de laatste zes maanden toegevoegd aan de Lodge om het Belgische gedeelte op zich te nemen. Dit betekent vooral promo, promo… Frater bewaakt het Benelux gebied en zorgt voor dagelijkse updates op facebook.

Nu Merciful Nuns een aantal zomerfestivals doen, is het idee bij Tom Meert gerezen om zowel Merciful Nuns alsook de Benelux Lodge in de kijker te zetten. Een idee waar ik met plezier mijn schouders wilde onder zetten. Op Gothic Castle Festival gaan een groep leden uit de Benelux Lodge naar Aeon Sable en vooral Merciful Nuns gaan kijken.

Aeon Sable werd aan de affiche toegevoegd omdat hun optreden op Amphi deze zomer geannuleerd werd vanwege stormweer. Op 14 november spelen The Nuns in Athene eveneens met Aeon Sable in het voorprogramma. Aeon Sable zit ook op Solar Lodge label en deelt ook de spirituele diepgang met de Merciful Nuns.

Het Gothic Castle Festival zien de leden als een Benelux-samenkomst om de 2 bands te ondersteunen. Samen op weg dus…

Het ideale moment voor Dark Entries om de bezielers, Frater Fidens en Tom Meert, van de Benelux Lodge eens te aanhoren.

Frater: Het idee om samen op pad te gaan om de Merciful Nuns live aan het werk te zien is geleidelijk aan gegroeid door de activiteiten van de Merciful Nuns Benelux Lodge die de grondslag zijn van een pragmatisch netwerk.

Tom: Voorheen, tijdens de Garden of Delight periode, was dit niet zo georganiseerd en was ieder op zichzelf aangewezen, maar nu, met het oprichten van de Lodges vormen we 1 gemeenschap die elkaar goed kent. Zo hebben we meermaals telefonisch contact. Iedereen van de Benelux Lodge kent de band uiteraard sinds ten tijde van GOD waarvan Merciful Nuns het natuurlijke vervolg is.

Frater: De sociale media en het oprichten van de verschillende Lodges wereldwijd zorgt ervoor dat we alles beter op elkaar kunnen afstemmen. Iedereen had zo zijn eigen instapmoment ten tijde van GOD. Bij Tom was dit bij de release van “Necromanteion“, bij andere leden ( zoals Stefaan en Bart) was dit na zien van het allereerste optreden van GOD in België. Die uitwisseling van ervaringen, gevoelens is een memorie.

Wim: Hoe omschrijf je de stijl van de Merciful Nuns?

Frater: Artaud Seth zelf omschrijft het als volgt:

"I am indeed partial to the deepest bass lines and cold, sober drumming void of emotions. They should accentuate the songs in a simple but very precise and effective manner. I am determined to drag the Goth Rock of the present into a new direction. Away from the time worn and dust covered Goth cliché into a hopefully ground-breaking approach based on good contemporary production in conjunction with intelligent concepts and a brooding emotion long thought of as forgotten and to bring it all together in one harmonious concept which finds its expression in the typical Merciful Nuns sound.”

Tom (vult aan): De meesten van ons ervaren de Merciful Nuns 2-ledig. Enerzijds de muziek an sich waarbij de diepgaande teksten alsook het bijbehorende artwork zeer zeker niet van ondergeschikt belang zijn. De cruciale vraag blijft : “Waar komen we vandaan?”, “Wat is onze taak hier op deze planeet?”, “Is God geen mensachtig iets dat door de culturen is opgedragen om voor de mensheid een houvast te bieden? “, …

Frater: Het Maya en megalithische tijdperk, Egyptische mythologie, het mysterie van Jerusalem, Aleister Crowley en diens profetische geschrift dat “The Book of the Law” heet, … voldoende stof waar men zich verder in kan verdiepen, over lezen, eigen meningen over vormen en dergelijke meer. De band zelf reist globaal rond om zich in deze oude culturen te verdiepen en vormen dan ook de basis van een aantal albums waarvan Goetia IV en V vanuit die optiek het meest indrukwekkend zijn. Het is dan ook geen wonder dat dit de meest gevarieerde cd’s zijn qua instrumenten en sferen.

Wim: Wat vind jullie van de kritiek die gegeven wordt dat ze een rip-off van The Sisters of Mercy zijn?

Tom: Door de sound worden de Merciful Nuns wel eens afgedaan als een copy van de Sisters of Mercy, maar ondertussen, na vele releases en optredens, zijn ze er toch in geslaagd om een geheel eigen sound te creëren. Zoals ‘Reflections of Darkness’ heel mooi zei na de M’era Luna gig: “A band which is able to copy and create a new style at the same time!” Drum computer, diepe bass, echo van gitaargeluid en het typische stemgeluid van Artaud. Zijn stem, zijn attitude, bepalen het unieke concept dat de Merciful Nuns zijn.

Wim: Wat zijn die Lodges nu precies?

Frater: De Lodges worden opgericht in landen waar een goth(ic)/rock scene aanwezig of groeiende is. Gelijkgestemden vinden er een uitwisseling van teksten, interviews, ontmoetingen naar aanleiding van optredens, pre en after parties, upcoming releases,…. het is als het ware een virtuele bibliotheek.

De Benelux Lodge was een van de allereerste lodges die ontstaan is toen we nog met zijn allen op myspace zaten. Artaud heeft toen geopteerd voor de Benelux omdat er in België, Nederland en Luxemburg - net zoals in de UK - geen levendige goth(ic)/rock scene meer is.

Tom: De Lodge is opgericht door Frater Fidens en wordt nog steeds voorzien van up to date info. Het voordeel van de Lodges is natuurlijk dat je dagelijks op de hoogte bent van wat er reilt en zeilt in de wereld van de Nuns en je er een vriendschapsband uitbouwt met trouwe volgelingen. Het woord fan is niet echt een mooi gekozen woord: “We are all part of something greater“.

Wim: Hoe kan je hen ‘live’ omschrijven?

Tom: Live zijn ze een ‘beleving’. Het artwork komt volkomen tot zijn recht met kleine en grote videoschermen op het podium, smoke machines en belichting door Luxifer, Artaud die zijn publiek bespeelt en vooral… de band straalt een impressionante attitude uit. Duistere muziek gevuld met een hoeveelheid aan energieën.

Wim: Kun je dit nog langer onder de term gothic rock klasseren?

Tom: Het maakt niet uit in welk schuifje ze geklasseerd worden. Merciful Nuns zijn zeer actief bezig op het vlak van releases. Het artwork zit vol symboliek, de promo voor opkomende releases is subliem en de muziek overstijgt telkenmale de verwachtingen. (zie reviews: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/mrdtc-5-straight-from-nothington/?action=viewlist&schrijverselectiecd2=0&genreselectie2=0&zoekcd2=merciful+nuns&s=zoeken. Zo komen we ook uit bij het nevenproject van Artaud Seth samen met Ashley Dayour (Whispers in the Shadow, The Devil & The Universe) dat Near Earth Orbit heet. Er zijn 3 releases gepland waarvan het recente “End Of All Existence” (zie de review: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/near-earth-orbit-end-of-all-existence/) ook door Dark Entries positief werd onthaald. Een industrieel getinte sound die ook tweeledig is en muzikaal anderzijds met teksten die je kan lezen als een boek. NEO is gebaseerd op de vraag “Zijn wij de enige levende wezens in die onmetelijke, uitgestrekte kosmos?“

Frater: Het 2de album komt uit in oktober en de derde release en het live project staan gepland in het voorjaar 2016. De muziek, de tekst, de film –“Insterstellar” - waarop NEO is gebaseerd maakt dit nevenproject even aantrekkelijk als Merciful Nuns.

Tom: Wat het vervolg zal zijn en hoe dit live zal klinken is ook voor ons een verlangen en groot vraagteken.

Wim: Momenteel treden Merciful Nuns vooral in Duitsland op. Zijn er plannen om dichter op te treden? En hoe worden die optredens in Duitsland ervaren?

Tom: Waarom wij als Benelux Lodge naar het buitenland gaan is zeer simpel. Er worden momenteel niet langer optredens geboekt in België of Nederland. Respect aan alle organisatoren (verleden, heden en toekomst) maar we hopen toch ooit de Nuns voor een 3de keer in België te mogen verwelkomen én vooral dat er een groter publiek op afkomt want alle releases zijn hier in België positief onthaalt. Dit moet toch lukken? De beleving in Duitsland tijdens de Nunhood Gatherings maakt het iets anders omdat Berlijn tevens de thuisbasis is van Artaud en Jawa Seth. Zo komen veel gelijkstemmende personen erop af om als een gemeenschap de band aan het werk te zien. Niet enkel Merciful Nuns komen aan bod maar onder meer andere groepen die op het Solar Lodge label staan…..

Vandaar een warme oproep: volg de ‘Merciful Nuns Benelux Lodge’ en ons nieuwe globale hoofdkwartier ‘The Grandlodge’ op facebook en bezoek het Black Easter Festival in Berlijn op 26+27/3/2016. Voor vragen of meer kun je contact met ons opnemen via de Benelux Lodge pagina.

Frater Fidens:

We zijn destijds van start gegaan met een beperkt aantal Lodges en inmiddels hebben we te maken met een globaal netwerk dat ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Tijdens een interview dat ik in 2013 met Artaud deed antwoordde hij het volgende met betrekking tot de Lodges:

“Indeed it has been playing on my mind for quite some time to alter the structure of the Lodges. I know WHAT I want to reform, but I am not yet sure HOW to go about it. The practical implementation of the restructuring still requires some tweaking and fine-tuning and will some time before we see the results. In principal I would like to strengthen some Lodges by working closer with them. Furthermore I want to see more emphasis and value placed on content and elitist principles. And lastly I want to improve mutual cooperation amongst the Lodges; there is still room for improvement in some instances.”

Na een periode van bezinning zijn we recent van start gegaan met deze herstructurering middels 1 globaal hoofdkwartier op facebook met The Grandlodge. Ik heb hierin mede een rol gespeeld vanwege mijn uitgebreide spirituele en muzikale achtergrond waarbij ik een heleboel praktische ervaring heb opgedaan met betrekking tot de praktische kant om succesvol te kunnen organiseren. Over dit soort zaken wordt intern van gedachten gewisseld door Artaud met de Head Lodges die de Nunhoodlers in hun land representeren. Het creatieve proces is echter iets dat zich grotendeels louter binnen de band plaatsvindt waarvan af en toe wat glimpjes ter anticipatie gedeeld worden met de Inner Circle van de Head Lodges. Ook de licht- en video show van Luxifer behoort tot het creatieve proces want deze wordt helemaal afgestemd op de inhoud en de sfeer van de songs. We hebben onderling een goede en vriendschappelijke verstandhouding waarbij we het doel echter niet uit het oog verliezen. Door de recente ontwikkelingen is Tom Meert nu ook officieel betrokken bij de Benelux Lodge vanwege zijn inzet voor en met de Belgische Nunhood.

Aeon Sable zijn opgericht in 2010 en behoren sinds vorig jaar ook tot het Solar Lodge label en wat ze gemeenschappelijk hebben met de Nuns is de spirituele diepgang. Zo ontwerpt zanger Nino speciaal voor elk concert 1 uniek shirt en wordt er voordat ze het podium bestijgen 1 kaart getrokken uit het Thoth tarot deck van Aleister Crowley en Frieda Harris die later het publiek in gegooid wordt. Momenteel werken zij aan een nieuw album waarbij ik geholpen heb met het schrijven van de tekst van de volgende single die in het voorjaar 2016 gereleased zal worden als voorproefje van het nieuwe album.

Hoe omschrijf je de muziek van Aeon Sable?

"Do you have a dark side? You will after you listen to Aeon Sable." (DeathRat Fanzine)

Zelf omschrijven ze het als Dark Postgothrock. Lees de reviews: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/berangere-maximin-dangerous-orbits-made-to-measure-vol-41/?action=viewlist&schrijverselectiecd2=0&genreselectie2=0&zoekcd2=aeon+sable&s=zoeken

Kort impressie van de Gothic Castle gig.

Na een aantal minder bands was het lange wachten op de Nuns eindelijk voorbij. Even voor 21.00 begon de intro waarna de screens en de band van wal staken. Het was een zeer klein podium maar Luxifer maakte er toch wel iets unieks van. Een groot screen achter op het podium met in beide hoeken vd stage een tv. Zo kwam het artwork gedurende de songs mooi tot zijn recht. Maar de gig was vooral super geslaagd omdat de lichtshow zeer mooi aansloot op de nummers. Vooral de spiegelbol (In bruikleen van Aeon Sable) op het podium gaf een zeer mooi effect van licht op het podium.. De setlist is geslaagd en de opstelling van de screens was perfect op het kleine podium. Maar de combinatie van de rookpluim, visuals en het effect van Aeon Sable’s spiegelbol gaf de gig een boost.

Seth-list (Playtime : 20.50 tot 22.00.):

- intro : the Warning

- speed of light

- karma inn

- body of light

- genesis revealed

- exosphere/ blackbody / ultraviolet

- supernovae

- occvltation

- maelstrom

- god aeon

- hypogeum

-----------------------------------------------------------------

-ancient astronauts

-the return

Enkele losse quotes die werden opgevangen na de gig :

“ zaalig” “ perfecte set(h)list “ “ wat een sfeer “

“super “ “ het was het wachten waard “ “ blij dat ik erbij was “

“ fantastisch “ “ het geluid zat goed “ “ de Nuns hebben het “

“ heb je die belichting gezien, skitterend toch “

Zoals je kan afleiden uit de reacties was de gig zeer geslaagd. De Meteora/Occvltation set(h)list leent zich tot festivals. Gans de namiddag moeten luisteren naar groepen die niet echt denderend waren, maar het was het wachten waard ! Op naar Berlijn 2016 met de Benelux Lodge…..

A special thanks to Joost Vandoorne, the Official Benelux Lodge Photographer who provided us some nice pictures.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : We Are Not Brothers - Fuck Work ep (vinyl)

Sedert 2006 zijn deze broers (die geen broers zijn) een begrip in en rond Valencia, geworteld in de punk / industrial anarcho scene doen Francho, Demian, Rafeta, Juaniq, Junaca en Oscar eigenzinnig hun ding. Eigenzinnigheid die mee aan de basis van deze “Fuck Work” ligt, een op slechts 200 exemplaren, licht groen gekleurde vinyl ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Gothic Pogo Festival zorgt online voor vermaak!

Zoals het Wave Gotik Treffen gaat ook het Gothic Pogo Festival dat naar traditie simultaan in Leipzig plaatsvindt dit jaar niet door. De reden is genoegzaam gekend; corona inderdaad. Maar geen nood. Men wil nu het festival tot bij ons brengen door vanaf vrijdag 29 mei, 19u00 een live stream op te zetten en dit tot en met zondagnacht 31 mei, ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Alles in Allem' komt uit voor 40 jaar Einstürzende Neubauten

Einstürzende Neubauten heeft een nieuwe plaat uit: 'Alles in Allem'. De plaat komt uit bij de veertigste verjaardag van de groep, die in de donkere kelders van West-Berlijn ontstond in 1980. De tournee voor de plaat is evenwel verzet naar 2021 omwille van redenen die u zelf wel kunt raden. De plaat is opnieuw gebaseerd op het ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : 'Obsidian' van Paradise Lost is nu reeds succesplaat

'Obsidian', de zonet verschenen nieuwe plaat van Paradise Lost, is nu reeds een succes. De plaat zit in de hitlijsten in zowel Duitsland als het Verenigd Koninkrijk en is dan ook een mooie staaltje metal vermengd met gothic rock invloeden. De nieuwe single, die samen met de nieuwe plaat uitgegeven is, is 'Darker Thoughts'. ...

lees meer...
NIEUWS 26/05/2020 : Psy'Aviah covert 'Insomnia' van Faithless

Yves Schelpe van Psy'Aviah staat nooit stil. Zonet heeft hij een voorproefje van de binnenkort - 5 juni - te verschijnen ep 'Train Of Thought' uitgebracht. 'Train Of Thought' is natuurlijk afkomstig uit de verleden jaar verschenen plaat 'Soul Searching'. Een aanvullend nummer op die ep is niets minder dan een cover ...

lees meer...
CD BESPREKING : Pyrior - Fusion

Het Berlijnse Pyrior werd opgericht in 2008 als een instrumentale jamband zonder vaste bezetting. Deze jamsessies resulteerden uiteindelijk in de formatie van een ‘klassiek’ rocktrio (gitarist, bassist, drummer). Na de EP “Pulsar” (2009) en het debuutalbum “Oceanus Procellarum” (2010) bracht de band nog ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chorea Minor - Black White Moon

Op zijn paspoort staat Mario Braun, nationaliteit Duits, en wat er verder nog op staat valt onder de privacywetgeving. Braun heet in culture kringen Chorea Minor en dat is wellicht een naam die wel een belletje doet rinkelen. Het is onder dat pseudoniem dat Chorea Minor al eerder EP’s uitbracht als Endless Life en de 10” Picture ...

lees meer...
CD BESPREKING : Maman Küsters - L’Extase et La Terreur ep (vinyl)

Vreemde naam, vreemde muziek? Welaan in Brest staat een huisje en daar woont deze Maman Küsters, het duo Cyril Pansal (stem) en Gaël Loison (analoge synths) situeren zich tussen DAF en wijlen Alain Bashung. Alain wie? Wel, een populaire Franse ‘chansonier’ die vaak in één adem wordt genoemd met Serge ...

lees meer...
CD BESPREKING : Dark Union - Hollywound

Dark Union is een project ontsproten uit de koortsachtige verbeelding van Glenn Michael Wallis (Whitehouse, Konstruktivists, The Murray Fontana Orchestra, Conspiracy International) in Engeland en Mark Reynolds in Amerika. Samen toveren ze Hollywood om tot Hollywound en richten ze zich op thema’s die de donkere kant van een steeds ...

lees meer...
NIEUWS 21/05/2020 : Nieuw album op komst voor Twice A Man

Ze zijn nooit voor 1 gat te vangen geweest, die Zweden van Twice A Man. Al sedert 1981 opgericht uit de assen van Cosmic Overdose en daarbij zowat pioniers van de elektronische pop/rock-bands uit eigen streek. Volgend jaar vieren ze dus hun 40-jarig bestaan, een tijdspanne van 4 decennia waarin ze ondertussen reeds 20 albums opnamen en composities ...