casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

Merciful Nuns/Aeon Sable
The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015, Wim Guillemyn
 Bookmark and Share

04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
04/09/2015 : Merciful Nuns/Aeon Sable - The Benelux Lodge @ Satzvey Gothic Castle op 29-08-2015
Dark Entries Magazine : Benelux Gathering , Gothic Castle Festival , 29/8/2015.

Inleiding (door Wim Guillemyn)

De Benelux Lodge telt zowat 300 leden. De facebook pagina wordt opgevolgd door Frater Fidens (woont in Amsterdam) en Tom Meert (uit West Vlaanderen). Tom is de laatste zes maanden toegevoegd aan de Lodge om het Belgische gedeelte op zich te nemen. Dit betekent vooral promo, promo… Frater bewaakt het Benelux gebied en zorgt voor dagelijkse updates op facebook.

Nu Merciful Nuns een aantal zomerfestivals doen, is het idee bij Tom Meert gerezen om zowel Merciful Nuns alsook de Benelux Lodge in de kijker te zetten. Een idee waar ik met plezier mijn schouders wilde onder zetten. Op Gothic Castle Festival gaan een groep leden uit de Benelux Lodge naar Aeon Sable en vooral Merciful Nuns gaan kijken.

Aeon Sable werd aan de affiche toegevoegd omdat hun optreden op Amphi deze zomer geannuleerd werd vanwege stormweer. Op 14 november spelen The Nuns in Athene eveneens met Aeon Sable in het voorprogramma. Aeon Sable zit ook op Solar Lodge label en deelt ook de spirituele diepgang met de Merciful Nuns.

Het Gothic Castle Festival zien de leden als een Benelux-samenkomst om de 2 bands te ondersteunen. Samen op weg dus…

Het ideale moment voor Dark Entries om de bezielers, Frater Fidens en Tom Meert, van de Benelux Lodge eens te aanhoren.

Frater: Het idee om samen op pad te gaan om de Merciful Nuns live aan het werk te zien is geleidelijk aan gegroeid door de activiteiten van de Merciful Nuns Benelux Lodge die de grondslag zijn van een pragmatisch netwerk.

Tom: Voorheen, tijdens de Garden of Delight periode, was dit niet zo georganiseerd en was ieder op zichzelf aangewezen, maar nu, met het oprichten van de Lodges vormen we 1 gemeenschap die elkaar goed kent. Zo hebben we meermaals telefonisch contact. Iedereen van de Benelux Lodge kent de band uiteraard sinds ten tijde van GOD waarvan Merciful Nuns het natuurlijke vervolg is.

Frater: De sociale media en het oprichten van de verschillende Lodges wereldwijd zorgt ervoor dat we alles beter op elkaar kunnen afstemmen. Iedereen had zo zijn eigen instapmoment ten tijde van GOD. Bij Tom was dit bij de release van “Necromanteion“, bij andere leden ( zoals Stefaan en Bart) was dit na zien van het allereerste optreden van GOD in België. Die uitwisseling van ervaringen, gevoelens is een memorie.

Wim: Hoe omschrijf je de stijl van de Merciful Nuns?

Frater: Artaud Seth zelf omschrijft het als volgt:

"I am indeed partial to the deepest bass lines and cold, sober drumming void of emotions. They should accentuate the songs in a simple but very precise and effective manner. I am determined to drag the Goth Rock of the present into a new direction. Away from the time worn and dust covered Goth cliché into a hopefully ground-breaking approach based on good contemporary production in conjunction with intelligent concepts and a brooding emotion long thought of as forgotten and to bring it all together in one harmonious concept which finds its expression in the typical Merciful Nuns sound.”

Tom (vult aan): De meesten van ons ervaren de Merciful Nuns 2-ledig. Enerzijds de muziek an sich waarbij de diepgaande teksten alsook het bijbehorende artwork zeer zeker niet van ondergeschikt belang zijn. De cruciale vraag blijft : “Waar komen we vandaan?”, “Wat is onze taak hier op deze planeet?”, “Is God geen mensachtig iets dat door de culturen is opgedragen om voor de mensheid een houvast te bieden? “, …

Frater: Het Maya en megalithische tijdperk, Egyptische mythologie, het mysterie van Jerusalem, Aleister Crowley en diens profetische geschrift dat “The Book of the Law” heet, … voldoende stof waar men zich verder in kan verdiepen, over lezen, eigen meningen over vormen en dergelijke meer. De band zelf reist globaal rond om zich in deze oude culturen te verdiepen en vormen dan ook de basis van een aantal albums waarvan Goetia IV en V vanuit die optiek het meest indrukwekkend zijn. Het is dan ook geen wonder dat dit de meest gevarieerde cd’s zijn qua instrumenten en sferen.

Wim: Wat vind jullie van de kritiek die gegeven wordt dat ze een rip-off van The Sisters of Mercy zijn?

Tom: Door de sound worden de Merciful Nuns wel eens afgedaan als een copy van de Sisters of Mercy, maar ondertussen, na vele releases en optredens, zijn ze er toch in geslaagd om een geheel eigen sound te creëren. Zoals ‘Reflections of Darkness’ heel mooi zei na de M’era Luna gig: “A band which is able to copy and create a new style at the same time!” Drum computer, diepe bass, echo van gitaargeluid en het typische stemgeluid van Artaud. Zijn stem, zijn attitude, bepalen het unieke concept dat de Merciful Nuns zijn.

Wim: Wat zijn die Lodges nu precies?

Frater: De Lodges worden opgericht in landen waar een goth(ic)/rock scene aanwezig of groeiende is. Gelijkgestemden vinden er een uitwisseling van teksten, interviews, ontmoetingen naar aanleiding van optredens, pre en after parties, upcoming releases,…. het is als het ware een virtuele bibliotheek.

De Benelux Lodge was een van de allereerste lodges die ontstaan is toen we nog met zijn allen op myspace zaten. Artaud heeft toen geopteerd voor de Benelux omdat er in België, Nederland en Luxemburg - net zoals in de UK - geen levendige goth(ic)/rock scene meer is.

Tom: De Lodge is opgericht door Frater Fidens en wordt nog steeds voorzien van up to date info. Het voordeel van de Lodges is natuurlijk dat je dagelijks op de hoogte bent van wat er reilt en zeilt in de wereld van de Nuns en je er een vriendschapsband uitbouwt met trouwe volgelingen. Het woord fan is niet echt een mooi gekozen woord: “We are all part of something greater“.

Wim: Hoe kan je hen ‘live’ omschrijven?

Tom: Live zijn ze een ‘beleving’. Het artwork komt volkomen tot zijn recht met kleine en grote videoschermen op het podium, smoke machines en belichting door Luxifer, Artaud die zijn publiek bespeelt en vooral… de band straalt een impressionante attitude uit. Duistere muziek gevuld met een hoeveelheid aan energieën.

Wim: Kun je dit nog langer onder de term gothic rock klasseren?

Tom: Het maakt niet uit in welk schuifje ze geklasseerd worden. Merciful Nuns zijn zeer actief bezig op het vlak van releases. Het artwork zit vol symboliek, de promo voor opkomende releases is subliem en de muziek overstijgt telkenmale de verwachtingen. (zie reviews: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/mrdtc-5-straight-from-nothington/?action=viewlist&schrijverselectiecd2=0&genreselectie2=0&zoekcd2=merciful+nuns&s=zoeken. Zo komen we ook uit bij het nevenproject van Artaud Seth samen met Ashley Dayour (Whispers in the Shadow, The Devil & The Universe) dat Near Earth Orbit heet. Er zijn 3 releases gepland waarvan het recente “End Of All Existence” (zie de review: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/near-earth-orbit-end-of-all-existence/) ook door Dark Entries positief werd onthaald. Een industrieel getinte sound die ook tweeledig is en muzikaal anderzijds met teksten die je kan lezen als een boek. NEO is gebaseerd op de vraag “Zijn wij de enige levende wezens in die onmetelijke, uitgestrekte kosmos?“

Frater: Het 2de album komt uit in oktober en de derde release en het live project staan gepland in het voorjaar 2016. De muziek, de tekst, de film –“Insterstellar” - waarop NEO is gebaseerd maakt dit nevenproject even aantrekkelijk als Merciful Nuns.

Tom: Wat het vervolg zal zijn en hoe dit live zal klinken is ook voor ons een verlangen en groot vraagteken.

Wim: Momenteel treden Merciful Nuns vooral in Duitsland op. Zijn er plannen om dichter op te treden? En hoe worden die optredens in Duitsland ervaren?

Tom: Waarom wij als Benelux Lodge naar het buitenland gaan is zeer simpel. Er worden momenteel niet langer optredens geboekt in België of Nederland. Respect aan alle organisatoren (verleden, heden en toekomst) maar we hopen toch ooit de Nuns voor een 3de keer in België te mogen verwelkomen én vooral dat er een groter publiek op afkomt want alle releases zijn hier in België positief onthaalt. Dit moet toch lukken? De beleving in Duitsland tijdens de Nunhood Gatherings maakt het iets anders omdat Berlijn tevens de thuisbasis is van Artaud en Jawa Seth. Zo komen veel gelijkstemmende personen erop af om als een gemeenschap de band aan het werk te zien. Niet enkel Merciful Nuns komen aan bod maar onder meer andere groepen die op het Solar Lodge label staan…..

Vandaar een warme oproep: volg de ‘Merciful Nuns Benelux Lodge’ en ons nieuwe globale hoofdkwartier ‘The Grandlodge’ op facebook en bezoek het Black Easter Festival in Berlijn op 26+27/3/2016. Voor vragen of meer kun je contact met ons opnemen via de Benelux Lodge pagina.

Frater Fidens:

We zijn destijds van start gegaan met een beperkt aantal Lodges en inmiddels hebben we te maken met een globaal netwerk dat ook de nodige uitdagingen met zich meebrengt.

Tijdens een interview dat ik in 2013 met Artaud deed antwoordde hij het volgende met betrekking tot de Lodges:

“Indeed it has been playing on my mind for quite some time to alter the structure of the Lodges. I know WHAT I want to reform, but I am not yet sure HOW to go about it. The practical implementation of the restructuring still requires some tweaking and fine-tuning and will some time before we see the results. In principal I would like to strengthen some Lodges by working closer with them. Furthermore I want to see more emphasis and value placed on content and elitist principles. And lastly I want to improve mutual cooperation amongst the Lodges; there is still room for improvement in some instances.”

Na een periode van bezinning zijn we recent van start gegaan met deze herstructurering middels 1 globaal hoofdkwartier op facebook met The Grandlodge. Ik heb hierin mede een rol gespeeld vanwege mijn uitgebreide spirituele en muzikale achtergrond waarbij ik een heleboel praktische ervaring heb opgedaan met betrekking tot de praktische kant om succesvol te kunnen organiseren. Over dit soort zaken wordt intern van gedachten gewisseld door Artaud met de Head Lodges die de Nunhoodlers in hun land representeren. Het creatieve proces is echter iets dat zich grotendeels louter binnen de band plaatsvindt waarvan af en toe wat glimpjes ter anticipatie gedeeld worden met de Inner Circle van de Head Lodges. Ook de licht- en video show van Luxifer behoort tot het creatieve proces want deze wordt helemaal afgestemd op de inhoud en de sfeer van de songs. We hebben onderling een goede en vriendschappelijke verstandhouding waarbij we het doel echter niet uit het oog verliezen. Door de recente ontwikkelingen is Tom Meert nu ook officieel betrokken bij de Benelux Lodge vanwege zijn inzet voor en met de Belgische Nunhood.

Aeon Sable zijn opgericht in 2010 en behoren sinds vorig jaar ook tot het Solar Lodge label en wat ze gemeenschappelijk hebben met de Nuns is de spirituele diepgang. Zo ontwerpt zanger Nino speciaal voor elk concert 1 uniek shirt en wordt er voordat ze het podium bestijgen 1 kaart getrokken uit het Thoth tarot deck van Aleister Crowley en Frieda Harris die later het publiek in gegooid wordt. Momenteel werken zij aan een nieuw album waarbij ik geholpen heb met het schrijven van de tekst van de volgende single die in het voorjaar 2016 gereleased zal worden als voorproefje van het nieuwe album.

Hoe omschrijf je de muziek van Aeon Sable?

"Do you have a dark side? You will after you listen to Aeon Sable." (DeathRat Fanzine)

Zelf omschrijven ze het als Dark Postgothrock. Lees de reviews: http://www.darkentries.be/nl/cd-s/berangere-maximin-dangerous-orbits-made-to-measure-vol-41/?action=viewlist&schrijverselectiecd2=0&genreselectie2=0&zoekcd2=aeon+sable&s=zoeken

Kort impressie van de Gothic Castle gig.

Na een aantal minder bands was het lange wachten op de Nuns eindelijk voorbij. Even voor 21.00 begon de intro waarna de screens en de band van wal staken. Het was een zeer klein podium maar Luxifer maakte er toch wel iets unieks van. Een groot screen achter op het podium met in beide hoeken vd stage een tv. Zo kwam het artwork gedurende de songs mooi tot zijn recht. Maar de gig was vooral super geslaagd omdat de lichtshow zeer mooi aansloot op de nummers. Vooral de spiegelbol (In bruikleen van Aeon Sable) op het podium gaf een zeer mooi effect van licht op het podium.. De setlist is geslaagd en de opstelling van de screens was perfect op het kleine podium. Maar de combinatie van de rookpluim, visuals en het effect van Aeon Sable’s spiegelbol gaf de gig een boost.

Seth-list (Playtime : 20.50 tot 22.00.):

- intro : the Warning

- speed of light

- karma inn

- body of light

- genesis revealed

- exosphere/ blackbody / ultraviolet

- supernovae

- occvltation

- maelstrom

- god aeon

- hypogeum

-----------------------------------------------------------------

-ancient astronauts

-the return

Enkele losse quotes die werden opgevangen na de gig :

“ zaalig” “ perfecte set(h)list “ “ wat een sfeer “

“super “ “ het was het wachten waard “ “ blij dat ik erbij was “

“ fantastisch “ “ het geluid zat goed “ “ de Nuns hebben het “

“ heb je die belichting gezien, skitterend toch “

Zoals je kan afleiden uit de reacties was de gig zeer geslaagd. De Meteora/Occvltation set(h)list leent zich tot festivals. Gans de namiddag moeten luisteren naar groepen die niet echt denderend waren, maar het was het wachten waard ! Op naar Berlijn 2016 met de Benelux Lodge…..

A special thanks to Joost Vandoorne, the Official Benelux Lodge Photographer who provided us some nice pictures.

HomeContactSitemap
lees meer...
NIEUWS 06/07/2022 : Suikerrock

The Sisters of Mercy komen op vrijdag 29/07/2022 naar het Bietenplein in Tienen samen met White Lies, Therapy? en De Mens.

lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...