casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

THE MISTRESS OF JERSEY
We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
08/08/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

08/08/2015 : THE MISTRESS OF JERSEY - We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
08/08/2015 : THE MISTRESS OF JERSEY - We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
08/08/2015 : THE MISTRESS OF JERSEY - We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
08/08/2015 : THE MISTRESS OF JERSEY - We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
08/08/2015 : THE MISTRESS OF JERSEY - We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.
De Sisters of Mercy geven nog steeds regelmatig en met veel succes optredens. Maar weet u wat wij graag zouden zien? Een optreden van de Sisters zoals ze dat in 1985 deden, met hun toenmalige nummers. Welnu, dat is exact wat The Mistress of Jersey doet. Meer hoefden we niet te weten om hen uit te nodigen op de volgende Dark Entries Night, op vrijdag 11 september in de Kinky Star in Gent.

Wat ik weet van The Mistress of Jersey, is dat jullie in de jaren 90 relatief veel succes hadden met Sister-covers. Vertel eens, hoe zijn jullie op het idee gekomen om een Sisters-covergroepje op te richten?

Eigenlijk hadden we een garageband die Mother of Insanity heette. We speelden eigen nummers, maar ook covers. Onder meer Alice en Vision Thing - twee nummers van The Sisters of Mercy. Op een gegeven moment - ik weet niet meer goed hoe het gekomen is - hebben we besloten om covers te spelen van de Sisters, omdat we dat goede muziek vonden. Eigenlijk spelen we enkel nummers uit de periode voor 1985. Voor Floodland en zo. Mijn stem sloot goed aan bij die Sisters-covers. Ik heb nogal een zware stem. Dat ging echt wel goed. Het eerste optreden was op Demorock, een lokaal festival. Toen hebben we besloten om die covers te spelen, en we noemden ons The Mistress of Jersey. Aanvankelijk speelden we nog met een akoestische drum, maar later zijn we overgeschakeld naar een drumcomputer. Dat ging goed, en er bleven vragen binnenkomen om optredens te doen. We besloten om dat te blijven doen. We hebben een aanzienlijk aantal optredens gedaan. We hebben zeker drie keer in de Twieoo gespeeld. Het was een heel leuke periode.

Wanneer was dat zo?

Ik denk dat het 1994 of ’95 was. Zo’n twintig jaar geleden.

Maar jullie moeten daarna ook nog gespeeld hebben. Ik heb in de oude boekjes van Dark Entries een paar artikels over jullie gelezen, en ik denk dat dat zeker uit 1996 of zelfs ’97 moet zijn geweest.

Ja, dat kan. We hebben in totaal toch een tiental jaren gespeeld met The Mistress. We hadden af en toe optredens, een paar in Nederland, een paar in België. Een beetje verspreid, overal.

Wanneer zijn jullie gestopt, en waarom?

De belangrijkste reden was dat onze bassist voor zijn werk naar Hong Kong moest. We hadden zo’n tien jaar optredens gegeven. Het is niet echt dat we het beu waren, maar ja, je groeit een beetje uiteen en dat is het dan. We hebben niet officieel gezegd dat we gingen stoppen, maar we hadden wel besloten om geen optredens meer te doen. Dat zal intussen al vijftien jaar geleden zijn, misschien iets korter. Maar voor de vijftigste verjaardag van een maat van mij - in december, dus nog vrij recent - vroeg zijn vriendin of we niet nog eens een optreden van The Mistress wilden geven als verrassing. We zagen dat wel zitten. Maar onze bassist zat natuurlijk nog steeds in Hong Kong. Ik heb gevraagd aan een andere gitarist om met mij te spelen. We hebben dat gedaan en het was heel leuk. Na dat optreden hebben we gezegd dat we dat nog wel wilden doen, als we de mogelijkheid daartoe kregen.

Het gaat dus om een volledig nieuwe bezetting, en dus ook geen trio meer…

Toch wel, het is nog altijd met drie. Ik speel gitaar en zang. De gitarist en de bassist zijn veranderd. De vroegere gitarist zal zeker naar het optreden komen, maar hij had geen tijd om opnieuw te beginnen spelen.

Belangrijk is dat jullie zich beperken tot de vroege Sisters, tot 1985. Tot First and Last and Always. Waarom?

Omdat dat goed afgebakend is. De nummers zijn voor ons gemakkelijk om te spelen. Nadien zijn de Sisters beginnen spelen met synthesizers en zo. Dat werd wat moeilijker. We hebben besloten om ons te beperken tot die periode. De First and Last and Always Tour. Het gaat er niet om dat we de andere nummers niet goed vinden, maar die vroege nummers vinden we echt zeer goed en spelen we ook graag. Daar zijn we dan bij gebleven.

Wat vinden jullie van de Sisters nu? Ze komen binnenkort nog naar de Trix in Antwerpen. Het schijnt zelfs dat Andrew Eldritch een deel van de tijd in Antwerpen doorbrengt.

Ja, ik heb het ook gehoord. Ik blijf het leuk vinden om ernaar te gaan kijken. Het is wat nostalgie, ook. Maar het geluid waarmee ze nu spelen is volledig veranderd, dat lijkt niet meer op de tijd van 1985. Ze zijn natuurlijk geëvolueerd. Ze spelen ook met veel vooraf opgenomen stukken. Ze hebben geen live bas meer, het is een drumcomputer waar de baslijn op staat. De gitaar is ook veel rockiger. Vroeger stond daar veel flanger en delay op. Nu is het meer rock. Ik blijf het heel wijs vinden, hoor. Het is altijd een goede show.

Jullie hebben dus een eerste optreden gegeven op die verjaardag van een vriend, en het optreden in de Kinky Star is dan het tweede. Is dit het eerste publieke optreden?

Ja, want het eerste was op een privé-fuif. Dat waren maten onder elkaar. Iedereen vond het natuurlijk heel wijs. Mensen waren heel enthousiast. Nu zal het meer zijn zoals vroeger, voor een echt publiek.

Wij kijken er heel erg naar uit. Kan je nog iets meer zeggen over wat we mogen verwachten?

Even denken… De drumcomputer vind ik wel altijd een heel centraal iets. We moeten zorgen dat die zo goed mogelijk klinkt. We gaan er zeker wat dansbare nummers in steken. De set zal niet zo lang duren, want we zijn voorprogramma. We gaan zo goed mogelijk het geluid creëren van de First and Last and Always Tour.

Dat is echt het ijkpunt voor jullie…

Ja. Ze hebben toen ook nog sommige nummers gespeeld met een twaalfsnarige gitaar, maar wij spelen alles met twee gitaren. Nummers als Heartland, Alice, First and Last and Always zullen er zeker tussen zitten. Wij kijken er naar uit. We vinden het superleuk om die nummers te spelen, en we hopen dat het publiek er ook van geniet.

Ik ben daar zeker van. The Sisters of Mercy zijn toch een klassieker uit de scène.

En het zijn covers, dus jullie hoeven jullie niet in te houden. Laat jullie gaan. We kunnen maar genieten van de nummers die de Sisters in de tijd gemaakt hebben.

Dark Entries Night XII met The Mistress of Jersey en Twenty Six Tears: Vrijdag 11 september, Kinky Star, Vlasmarkt 9, 9000 Gent

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Fear Incorporated - Of Nightmares And Strychnine

Twee keer goed nieuws. Vooraleer dit album in de lente van dit jaar aan een gelimiteerde cd release toe is kunt u het deze maand reeds kosteloos (jawel) downloaden via de Sacred Realm Records website. Het andere goede nieuws, indien u voor komende Valentijn op zoek bent naar de passende horror soundtrack, aarzel niet, dit is hem. Fear ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Manifest van Mantus

In 1997 zag Mantus het levenslicht ergens in Keulen. Twee jaar geleden verscheen het dubbelalbum ‘“Katharsis” / “Pagan Folk Songs. Om dit jaar goed in te zetten heeft Martin Schindler een nieuw album in petto, dat binnen enkele weken verschijnt. ‘Manifest’ staat terug bol van donkere landschappen, gekaderd ...

lees meer...
NIEUWS 13/01/2021 : Sirenia al 20 jaar springlevend!

Het zit nog fris in mijn geheugen. Al een eeuwigheid geleden, verscheen het cultalbum ‘At Sixes and Sevens’ (2001) van Sirenia, de goth metalband rond Morten Veland. Dit nadat hij de band Tristania noodgedwongen diende te verlaten. Nu kondigt dit Frans-Noorse gezelschap hun tiende studioalbum, met de inspirerende titel ‘Riddles, ...

lees meer...
CD BESPREKING : Ikon - The Thirteenth Hour - the singels 2007 -2020

Een band die al mee gaat sedert 1991 en we niet meer hoeven voor te stellen. Vanuit Australië, hun heimat, veroverden ze ook Europa. In de jaren 90 en aanvang van de jaren 2000 zat een florissante labeldeal met het Duitse en al lang verdwenen Apollyon label daar voor veel tussen. Nadien was er nog sporadisch een uithaal waardoor de groep ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
CD BESPREKING : CUTS - Unreal

Een paar jaar geleden mocht ik kennismaken met CUTS, die met de twee Exist EP’s toch wel indruk wist te maken. Het daaropvolgende full album A Gradual Decline schoot echter helemaal aan me voorbij, en toen ik de bespreking hier las, was dat achteraf gezien een spijtige zaak. Tijd voor een herkansing, die ik krijg in de vorm van ...

lees meer...
NIEUWS 11/01/2021 : Gary Numan lost eerste single uit nieuwe plaat 'Intruder'

Hij gaat intussen al 42 jaar mee. In zijn begindagen was hij een pionier van de elektronische muziek met Tbeway Army en daarna solo. Hij scoorde hits met 'Cars', 'Are 'Friends Electric' en vele andere pientere popsongs. Halverwege de jaren 90 gaf hij zijn werk een nieuwe draai door de industrial-tour. Hij gaf op zijn oude ...

lees meer...
CD BESPREKING : Penterakt - Conquest Of The Moon

Dit is weer zo een uitgave waarbij je aan het artwork al direct kan zien wat voor muziek je te horen zal krijgen. En met een projectnaam als Penterakt en een albumtitel als “Conquest Of The Moon” kan het ook haast niet anders. Inderdaad klinkt dit als kosmische krautrock zoals we die al kennen van in de jaren 70 van acts als Tangerine ...

lees meer...
CD BESPREKING : Backworld - Sacred And Profane Songs

Ik weet het, voor neo folk en aanverwante activiteiten hebben we een erudiet redactielid. Vandaar dat het voor mij zowat een eeuwigheid geleden is dat ik nog iets uit dit subgenre heb besproken op deze geniale site. Het laatste moet iets van Death In Rome geweest zijn meen ik, maar nu dus deze Backworld die ik best even voor u introduceer. Backworld ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Death in Rome schrijft hymne bij bestorming van het Capitool

'Het is niet de job van een artiest om politieke statements te maken. Het beste wat we kunnen doen is een soundtrack aanbieden over historische gebeurtenissen.' Aan het woord is Death in Rome, en het historisch evenement dat ze in de verf willen zetten is uiteraard de bestorming van het Capitool twee dagen geleden. Dit doen ze met ...

lees meer...
NIEUWS 08/01/2021 : Hedera helix maakt het weer heel abstract

Wij zijn grote fans van Hedera helix, het gestoorde intellectroproject van Oscar Valerius Kandinsky en Maestro Virgule. We hebben al lang niets meer van hen gehoord, maar in 2016 maakten ze indruk met 'Pastiche', een plaat vol dolgedraaide Nederlandstalige elektronische brouwsels die je vooral in verwarring willen brengen. Nu brengen ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...