casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

757 items

   

SOUND & VISION
Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
Sound & Vision is een betrekelijk nieuwe naam, maar hun doel is om de oudere minimal synth terug in de schijnwerpers te zetten. We hebben hen uitgenodigd om te spelen op de volgende Dark Entries Night - op vrijdag 12 juni - en vonden dat een goede reden om de twee heren - Lieven De Ridder en Tom Simoens - eens aan de tand te voelen. En wat blijkt? Op de Dark Entries Night zullen ze verschillende nummers voor de eerste keer voorstellen. We laten het hen zelf uitleggen...

Dag Lieven en Tom. Vertel eens, hoe is Sound & Vision ontstaan?

Wel, eerst en vooral dient opgemerkt dat we elkaar al kennen vanuit de new wave periode begin jaren tachtig toen Tom al optrad met zijn eerste project Fata Morgana en Lieven de DJ-sets verzorgde na de optredens, o.a. op een optreden in POC Waasmunster in 1983 (zie flyer). Het was echter pas in 2007 dat we voor het eerst echt muzikaal samenwerkten toen we 4 nummers maakten voor Aimé Le Chevalier, Lieven’s DJ-alias en gemeengoed in de new wave scène. Deze samenwerking werkte wonderwel en daaruit is sinds een paar jaar Sound & Vision voortgevloeid.

Jullie werken blijkbaar met een strikte scheiding van taken: Tom componeert en Lieven schrijft de teksten. Of heb ik het fout? Werken jullie gescheiden of komen jullie vaak samen, en hebben jullie daarin een goed evenwicht gevonden?

Het klopt dat bij Sound & Vision de muziek meestal van Tom komt en Lieven de teksten voor zijn rekening neemt maar de nummers krijgen toch finaal vorm door beide koppen effectief bij elkaar te steken. Daarnaast komen we natuurlijk ook geregeld samen om onze live-sets te repeteren, waaruit dan weer nieuwe ideeën ontspruiten voor nieuw materiaal.

Jullie hebben beiden een behoorlijke staat van dienst in de analoge synthwave, Lieven als beheerder van Walhalla Records, en Tom knutselde blijkbaar al op 16 zijn eigen analoge synths in elkaar. Was Sound & Vision een logisch uitvloeisel van jullie fascinatie voor dit soort muziek?

Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja. Een passie die anno 2015 heeft geleid tot een “live”-concept waarin we beiden terugkeren naar onze roots en de liefde voor “onze” muziek van begin jaren 80. Het predicaat “oude liefde roest niet” vat dit perfect samen.

De heropleving van de minimal synth is al een paar jaar aan de gang en geniet best wel succes, zeker als je bekijkt welke optredens hier in België allemaal georganiseerd worden. Denken jullie dat dit van voorbijgaande aard zal zijn, of zal er steeds een publiek zijn voor dit soort muziek?

Lieven was de eerste in België die ooit een minimal synth festival heeft georganiseerd, meer bepaald op 14 oktober 2006 in OJC Kompas te Sint-Niklaas (zie flyer) met Twilight Ritual en Oppenheimer Analysis op de affiche en een onverwachts optreden van Martial Canterel als klap op de vuurpijl. Persoonlijk denk ik dat het genre nog meer aan bekendheid zal winnen en het Belgische publiek dus nog verder zal groeien, een trend die we trouwens ook in het buitenland (Engeland, Duitsland, Frankrijk, USA) zien.

Lieven, met Walhalla Records mik je volop op vinyl. Is dat uit nostalgie of zit daar een strategie achter?

Neen, dat is zeker geen strategie maar is wel gedreven vanuit een pure passie voor het vinyl. Ik ben altijd vinylliefhebber geweest en draai nog steeds met vinylplaten. De warmte van het vinyl en de schoonheid van de hoes, daar kan niets tegen op.

Als zaakvoerder van Walhalla Records heb je vast een mening over de crisis in de verkoop van cd's en vinyl...

Er worden nog cd’s en vinyl gekocht maar door een beperkt publiek, wat bovendien jaar na jaar verder inkrimpt. Het merendeel van de jeugd koopt geen muziek op traditionele dragers meer en zoekt zijn heil hoogstens nog in downloads. Daardoor gaan cd’s volgens mij zelfs helemaal verdwijnen op termijn. Maar vinyl zal altijd blijven bestaan. (lacht) De terugval van de verkoop van cd’s en vinyl daagt artiesten anderzijds wel uit om via concerten en optredens hun weg te zoeken.

Tom, jij speelde in de jaren 80 in Fata Morgana, en meer recent in Agent 69. Maar je bent wellicht het meest gekend als één van de leden van Natural Born Deejays, een collectief dat zelfs op Tomorrowland mocht optreden. Valt dat te combineren met 'Sound & Vision'?

Sound & Vision is meer dan ooit een combinatie van new wave en andere muziekstijlen, muzikale invloeden die mijn pad de voorbije dertig jaar hebben gekruist, inclusief een beat die hier en daar afwijkt van de new wave norm. In die zin zit er dus ook een stukje Natural Born Deejays in de Sound & Vision-genen. Zonder echt weggeweest te zijn, kwam mijn liefde voor de new wave een aantal jaar geleden terug pertinent naar boven drijven en wilde ik daar absoluut ook weer iets mee doen. Nadat we samen al 4 demo’s voor Aimé Le Chevalier hadden opgenomen, zoals hierboven aangegeven, heb ik niet geaarzeld Lieven opnieuw te contacteren: vrij snel was Sound & Vision geboren.

En, staat er een uitgave van Sound & Vision op stapel? Tegen wanneer hopen jullie jullie werk ook op een geluidsdrager - vinyl of cd - aan te bieden?

Er komt een cassette uit op Wool-E-Tapes met de eerste 4 Sound & Vision nummers die, in tegenstelling tot onze optredens, wel vrij minimal synth gericht zijn. We hebben ook net de videoclip van het nummer “Art-I-Ficial” ingeblikt die hieronder in absolute première is te bekijken.

Jullie staan erom bekend om live redelijk wat covers te spelen. Is dat uit gebrek aan eigen nummers, of hoort dat gewoon in het concept? Wat hebben jullie voor ons in petto op de Dark Entries Night van 12 juni?

Laat ons toe te zeggen dat het ons zeker niet aan eigen materiaal ontbreekt maar een eigenzinnige cover ontstaat vaak spontaan bij het schrijven en creëren van nieuwe songs en vice versa. Naast creatieve impulsen tijdens het schrijfwerk geven zo’n covers onze optredens ook een bijkomende dimensie en dynamiek en voeren ze ons publiek ook weer mee terug naar “die goeie ouwe tijd”...

Op dit moment leggen we de laatste hand aan een cover van Frankie Knuckles’ “Your Love”, Tom’s eerbetoon aan zijn jarenlange muzikale partner-in-crime TC, die onlangs uit het leven stapte. Die versie wordt speciaal voor de Dark Entries Night op 12 juni voorgesteld aan het grote publiek. Naast Art-I-Ficial pakken we ook nog uit met een ander nieuw eigen nummer ”Downtown London Town” dat we bij wijze van try-out al eens live gespeeld hebben op 18 april 2015 in De Wommel.

Sound & Vision op facebook

Beluister nummers op MySpace

Foto's door Benny Serneels (live @ Monotone festival JH Wommel 18/04/2015), behalve de twee flyers die door de groep zelf aangeleverd werden.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Gert - Alles Is Nog Niet Verloren

Evenals het zeer onlangs besproken Donder, Hel & Hagel hebben we hier nog een act uit de Leuvense antifa scene die al lang geen onbekende meer is voor Dark Entries! Gert maakt al meer dan 18 jaar kritische uptempo Nederlandstalige DIY ‘kleinpunk’. In 2016 bespraken we voor Dark Entries het vijfde album “Ongepast Vrolijk”, ...

lees meer...
CD BESPREKING : L' Appel Du Vide - Abwärtsspirale

Altijd leuk een singel formaat met 4 nummers, aandoenlijk bijna anno 2022, zeker in zwart en grijze lay out en met de veelbelovende bandnaam L’ Appel Du vide en de al even veelbelovende titel “Abwärtsspirale”. Qua stijl en gemoed waan ik mezelf waar aan de vooravond van de jaren 80, een gevoel dat door de muziek van ...

lees meer...
NIEUWS 04/07/2022 : Leeds is gothic city!

U dacht natuurlijk aan Leipzig. Ook. Maar de stad Leeds kent een gothic rock verleden dat als historisch erfgoed moet gekoesterd (denk maar aan bands als The Sisters Of Mercy, The Rose Of Avalanche, March Violets, Salvation, Red Lorry Yellow Lorry,...) Mocht u tussen 7 en 10 juli nog vrij zijn en niks hebben gepland, ga dat horen en zien in ...

lees meer...
NIEUWS 03/07/2022 : Gothic magazine trekt er de stekker uit...

Tenminste grote bezieler en cult figuur bij onze Oosterburen Martin Sprissler besloot recent de stekker uit zijn geesteskind te trekken en biedt zijn titel aan voor overname. Een tweetal jaar geleden was er na een lange pauze sprake van een doorstart maar deze bleek niet helemaal te lopen zoals verwacht. Momenteel is Gothic Magazine 90 in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Donder, Hel & Hagel - Kermis In De Hel

In 2019 bespraken we “Lang Genoeg Beleefd Geweest!!!”, het debuutalbum van het Leuvense zootje ongeregeld Donder, Hel & Hagel en heden stellen ze ons hun tweede album voor, “Kermis In De Hel” (11 songs, 43 minuten) met negen studio en twee live songs. Het langverwachte tweede album, uitgesteld door en aangevuld ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : Enzo Kreft met eerste clip als voorbode van het nieuwe album 'Shelter'

De naam Enzo Kreft hoeft geen introductie meer, deze oude krijger werd met de albums “Control” (2019) en “Different World” (2021) weerom ‘wereldberoemd’ in onze scene en scoorde zelfs torenhoog in de eindejaarslijstjes van menig Dark Entries schrijver. Reden, aanstekelijk electro, zowat de overtreffende ...

lees meer...
NIEUWS 02/07/2022 : The Seven Whores Of The Apocalypse, eigentijdse dark electro

De Duitse Dark Dimensions labelgroep ging het trio Chris, Tom en Jason halen in Amerika om hier bij ons hun debuut de ep “Wicked Hands” bij Scanner uit te brengen. Het geluid van deze debuut ep ligt ergens tussen een actuele Placebo Effect en een minder technoïde versie van hun landgenoten Velvet Acid Christ in hun eerste ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Crime and the City Solution @ Can't Live in a Livingroom XIV, Haacht, 11 juni 2022 - ...omdat een cultband in de living nog altijd beter is dan gewoon een avondje TV kijken...

In tussentijd is de tournee van Crime and the City Solution achter de rug en zitten ze alweer in uitvalsbasis Berlijn te broeden op een nieuw studioalbum… Ook de heruitgave van hun backcatalogue door Mute geeft ons iets extra om naar uit te kijken. Voorlopig houden we uw nieuwsgierigheid alvast warm met dit concertverslag van hun huiskamerconcert ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Zondigen op zondag; Sinner’s Day zomert - Als loonslaaf kon ik van deze editie, na veel vijven en zessen, enkel de zondag mee pikken. Gelukkig de dag die mijn goth rockend hartje sneller deed slaan.

Over de vrijdag en zaterdag kan ik hier dus helaas niets kwijt, maar ik twijfel er niet aan dat anderen dat zeker even literair in mijn plaats zullen doen. Laat deze korte review dan ook veeleer een impressie zijn dan een festivalverslag of nog de beleving van één dag. Gelukkig heb ik voor de wintereditie, onder het aloude motto; ...

lees meer...
NIEUWS 27/06/2022 : Sinner’s Day Summer 2023, de eerste namen!

Ja u leest dit goed, de 2022 editie is nog maar net afgelopen en de organisatie gooit nu al een reeks namen voor onze voeten voor volgend jaar en struikelen zult u. Op deze affiche heel wat exclusiviteiten voor 2023; Project Pitchfork, Modern English, When In Rome, Corpus Delicti, Tyske Ludder, Golden Apes, NNHMN, Dorsetshire, Solor Dolorosa, ...

lees meer...
FOTO'S : Within Temptation - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Heilung - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
FOTO'S : Amenra - @ Graspop 17/06/2022 door Luc Luyten

lees meer...
CD BESPREKING : Centhron - Fylgja

Dansen. Niet mee niet minder. Al is het dan wel op het eigen graf. Centhron is geen onbekende in aggro tech en endzeit electro middens. De groep werd in 2011 geformeerd door Elmar Schmidt en is vandaag reeds aan zijn 10de album toe,”Fylgja”. Geweldenaars met synths en drummachines zeg maar, die tussen het hacken door even aan het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Chainreactor - Techno body Device

Voor de liefhebbers van dark electro of beter nog aggro tech met cyber aspiraties zou de naam Chain Reactor geen onbekende (mogen) zijn. In de maalstorm van vandaag zouden we haast vergeten dat ook dit subgenre, nog altijd alive and kicking, voor het zweet in de underground clubs zorgt. Conclusie; Dark Entries heeft dringend nood aan een kenner ...