casino maxi1xbet

Dark Entries Logo

736 items

   

SOUND & VISION
Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015, Xavier Kruth
 Bookmark and Share

27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
27/05/2015 : SOUND & VISION - Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja.
Sound & Vision is een betrekelijk nieuwe naam, maar hun doel is om de oudere minimal synth terug in de schijnwerpers te zetten. We hebben hen uitgenodigd om te spelen op de volgende Dark Entries Night - op vrijdag 12 juni - en vonden dat een goede reden om de twee heren - Lieven De Ridder en Tom Simoens - eens aan de tand te voelen. En wat blijkt? Op de Dark Entries Night zullen ze verschillende nummers voor de eerste keer voorstellen. We laten het hen zelf uitleggen...

Dag Lieven en Tom. Vertel eens, hoe is Sound & Vision ontstaan?

Wel, eerst en vooral dient opgemerkt dat we elkaar al kennen vanuit de new wave periode begin jaren tachtig toen Tom al optrad met zijn eerste project Fata Morgana en Lieven de DJ-sets verzorgde na de optredens, o.a. op een optreden in POC Waasmunster in 1983 (zie flyer). Het was echter pas in 2007 dat we voor het eerst echt muzikaal samenwerkten toen we 4 nummers maakten voor Aimé Le Chevalier, Lieven’s DJ-alias en gemeengoed in de new wave scène. Deze samenwerking werkte wonderwel en daaruit is sinds een paar jaar Sound & Vision voortgevloeid.

Jullie werken blijkbaar met een strikte scheiding van taken: Tom componeert en Lieven schrijft de teksten. Of heb ik het fout? Werken jullie gescheiden of komen jullie vaak samen, en hebben jullie daarin een goed evenwicht gevonden?

Het klopt dat bij Sound & Vision de muziek meestal van Tom komt en Lieven de teksten voor zijn rekening neemt maar de nummers krijgen toch finaal vorm door beide koppen effectief bij elkaar te steken. Daarnaast komen we natuurlijk ook geregeld samen om onze live-sets te repeteren, waaruit dan weer nieuwe ideeën ontspruiten voor nieuw materiaal.

Jullie hebben beiden een behoorlijke staat van dienst in de analoge synthwave, Lieven als beheerder van Walhalla Records, en Tom knutselde blijkbaar al op 16 zijn eigen analoge synths in elkaar. Was Sound & Vision een logisch uitvloeisel van jullie fascinatie voor dit soort muziek?

Sound & Vision kan je gerust het resultaat noemen van een gedeelde passie, ja. Een passie die anno 2015 heeft geleid tot een “live”-concept waarin we beiden terugkeren naar onze roots en de liefde voor “onze” muziek van begin jaren 80. Het predicaat “oude liefde roest niet” vat dit perfect samen.

De heropleving van de minimal synth is al een paar jaar aan de gang en geniet best wel succes, zeker als je bekijkt welke optredens hier in België allemaal georganiseerd worden. Denken jullie dat dit van voorbijgaande aard zal zijn, of zal er steeds een publiek zijn voor dit soort muziek?

Lieven was de eerste in België die ooit een minimal synth festival heeft georganiseerd, meer bepaald op 14 oktober 2006 in OJC Kompas te Sint-Niklaas (zie flyer) met Twilight Ritual en Oppenheimer Analysis op de affiche en een onverwachts optreden van Martial Canterel als klap op de vuurpijl. Persoonlijk denk ik dat het genre nog meer aan bekendheid zal winnen en het Belgische publiek dus nog verder zal groeien, een trend die we trouwens ook in het buitenland (Engeland, Duitsland, Frankrijk, USA) zien.

Lieven, met Walhalla Records mik je volop op vinyl. Is dat uit nostalgie of zit daar een strategie achter?

Neen, dat is zeker geen strategie maar is wel gedreven vanuit een pure passie voor het vinyl. Ik ben altijd vinylliefhebber geweest en draai nog steeds met vinylplaten. De warmte van het vinyl en de schoonheid van de hoes, daar kan niets tegen op.

Als zaakvoerder van Walhalla Records heb je vast een mening over de crisis in de verkoop van cd's en vinyl...

Er worden nog cd’s en vinyl gekocht maar door een beperkt publiek, wat bovendien jaar na jaar verder inkrimpt. Het merendeel van de jeugd koopt geen muziek op traditionele dragers meer en zoekt zijn heil hoogstens nog in downloads. Daardoor gaan cd’s volgens mij zelfs helemaal verdwijnen op termijn. Maar vinyl zal altijd blijven bestaan. (lacht) De terugval van de verkoop van cd’s en vinyl daagt artiesten anderzijds wel uit om via concerten en optredens hun weg te zoeken.

Tom, jij speelde in de jaren 80 in Fata Morgana, en meer recent in Agent 69. Maar je bent wellicht het meest gekend als één van de leden van Natural Born Deejays, een collectief dat zelfs op Tomorrowland mocht optreden. Valt dat te combineren met 'Sound & Vision'?

Sound & Vision is meer dan ooit een combinatie van new wave en andere muziekstijlen, muzikale invloeden die mijn pad de voorbije dertig jaar hebben gekruist, inclusief een beat die hier en daar afwijkt van de new wave norm. In die zin zit er dus ook een stukje Natural Born Deejays in de Sound & Vision-genen. Zonder echt weggeweest te zijn, kwam mijn liefde voor de new wave een aantal jaar geleden terug pertinent naar boven drijven en wilde ik daar absoluut ook weer iets mee doen. Nadat we samen al 4 demo’s voor Aimé Le Chevalier hadden opgenomen, zoals hierboven aangegeven, heb ik niet geaarzeld Lieven opnieuw te contacteren: vrij snel was Sound & Vision geboren.

En, staat er een uitgave van Sound & Vision op stapel? Tegen wanneer hopen jullie jullie werk ook op een geluidsdrager - vinyl of cd - aan te bieden?

Er komt een cassette uit op Wool-E-Tapes met de eerste 4 Sound & Vision nummers die, in tegenstelling tot onze optredens, wel vrij minimal synth gericht zijn. We hebben ook net de videoclip van het nummer “Art-I-Ficial” ingeblikt die hieronder in absolute première is te bekijken.

Jullie staan erom bekend om live redelijk wat covers te spelen. Is dat uit gebrek aan eigen nummers, of hoort dat gewoon in het concept? Wat hebben jullie voor ons in petto op de Dark Entries Night van 12 juni?

Laat ons toe te zeggen dat het ons zeker niet aan eigen materiaal ontbreekt maar een eigenzinnige cover ontstaat vaak spontaan bij het schrijven en creëren van nieuwe songs en vice versa. Naast creatieve impulsen tijdens het schrijfwerk geven zo’n covers onze optredens ook een bijkomende dimensie en dynamiek en voeren ze ons publiek ook weer mee terug naar “die goeie ouwe tijd”...

Op dit moment leggen we de laatste hand aan een cover van Frankie Knuckles’ “Your Love”, Tom’s eerbetoon aan zijn jarenlange muzikale partner-in-crime TC, die onlangs uit het leven stapte. Die versie wordt speciaal voor de Dark Entries Night op 12 juni voorgesteld aan het grote publiek. Naast Art-I-Ficial pakken we ook nog uit met een ander nieuw eigen nummer ”Downtown London Town” dat we bij wijze van try-out al eens live gespeeld hebben op 18 april 2015 in De Wommel.

Sound & Vision op facebook

Beluister nummers op MySpace

Foto's door Benny Serneels (live @ Monotone festival JH Wommel 18/04/2015), behalve de twee flyers die door de groep zelf aangeleverd werden.

HomeContactSitemap
lees meer...
CD BESPREKING : Twin Tribes - Shadows (repress)

Deze “Shadows” verscheen origineel begin 2018 en was voor het Amerikaanse duo Twin Tribes zowat wat “Seventeen Seconds” voor The Cure was. Ok, een lichte vorm van overdrijving is mij niet vreemd, ik weet het, maar dit debuut opende wel wereldwijd de deuren voor het duo Louis Navarro en Joel Niňo Jr. Zelfs in ...

lees meer...
CD BESPREKING : Tomoko Sauvage - Fischgeist

Alles voor de kunst: Tomoko Sauvage kroop in Berlin-Prenzlauer Berg in een voormalige watertank om het album Fischgeist op te nemen. Het 19de eeuwse gebouw bestaat uit vijf gelaagde cirkels, met een wenteltrap in het midden die leidt naar een uitgang die uitkomt op een heuveltop. Binnen is het vochtig en koud met een constante temperatuur ...

lees meer...
CD BESPREKING : Stalowa Wola - The Will Of Steel

Toen een drietal jaar geleden ons het titelloze debuut van het Poolse Stalowa Wola bereikte, viel ons toch wel enige blijdschap ten deel. We konden immers nog maar eens ons martiaal kloppende hart ophalen, iets wat de laatste jaren steeds minder en minder aan de orde was. In dit genre dat op sterven na dood is valt er dan ook weinig nieuws ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Vaselyne: Waiting to Exhale

Zegt de naam Frank Weyzig u iets? Niet erg als het geen belletje doet rinkelen, maar hij zat in de eerste opstelling van Clan of Xymox en richtte daarna Born For Bliss op, en dat zijn twee groepen waar u hopelijk wel al van gehoord hebt. Sinds jaren heeft hij ook een project met de Nederlandse zangeres Yvette Winkler, die u misschien ook kent ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : Dark Entries zoekt... jou?

Inderdaad, wie weet kan jij ons een dienst bewijzen! Graag houden we ons webzine zo up to date mogelijk, het feit dat we vorig jaar onze 25ste verjaardag mochten vieren bewijst toch wel dat de vrijwilligers die onze redactie telt hiervoor stuk voor stuk telkens weer hun beste beentje voorzetten. Maandelijks worden we bedolven onder de ...

lees meer...
NIEUWS 22/01/2021 : 'All or Nothing', aldus Moonspell

Dark metal sensatie uit Portugal, Moonspell, draait al bijna 30 jaar mee in het vak. Op 26 februari 2021 doet ze opnieuw een gooi naar liefhebbers van donkere goth metalen met album ‘Hermitage’ en dit via metal gigant Napalm Records. Naar eigen zeggen staat dit album symbool voor een epische reis doorheen de donkere dagen van het ...

lees meer...
CD BESPREKING : Exponentia - Tränen des Leidens

Vergeef me! Om een of andere reden is deze Franse band Exponentia steeds onder mijn radar gebleven. Toen de perskit binnen viel bij de redactie van Dark Entries, trok de cover van ‘Tränen des Leidens’ meteen de aandacht! Ludovic Dhenry, de man achter dit donkere gothic neo classic project, verraste enkele maanden geleden met ...

lees meer...
CD BESPREKING : Miki Yui - Aperio!

Nee, Miki Yui heeft geen drankprobleem. Althans, voor zover we weten toch niet. De titel van haar zevende langspeler Aperio! is afgeleid van de Latijnse oorsprong van de maand april, “aperire” wat “openen” of “onthullen” betekent. Het is meteen in een notendop een hint naar de manier waarop haar muziek ...

lees meer...
NIEUWS 21/01/2021 : De link tussen Joe Biden en Ministry: Varicella.

Vandaag neemt nieuwbakken (gezien zijn leeftijd misschien niet de beste woordkeuze, maar kom) president Joe Biden zijn intrek in het Witte Huis. Laat ons dat voorzien van een passend nummertje, zo dacht de Amerikaanse industrial metal band Varicella. Speciaal ter gelegenheid van de inauguratie nam de band, voor de gelegenheid samen ...

Willekeurige selectie 'oudere' CD-besprekingen (zie ook op onze home-page onderaan):
$$$$$$$$$
lees meer...
NIEUWS 19/01/2021 : Ground Nero: In The Blood

Hij is er gekomen. De nieuwe single van Ground Nero werd gisteren voorgesteld op het radioprogramma De dag des oordeels en werd daarna promt ook op YouTube gedeeld. Het is even wennen aan de stem van de nieuwe zanger, want de single is ook het eerste nummer dat uitkomt sinds Gwijde Wampers de groep verlaten heeft en vervangen werd door een ...

lees meer...
CONCERT BESPREKING : Goethes Erben - Online uitzending NCN Special in lockdown

Een online concert van Goethes Erben, en dat terwijl er in Duitsland een strenge lockdown aan de gang is? Neen, dat is het niet. Het concert dat op zaterdag 26 december werd uitgezonden, was eigenlijk al eerder opgenomen, met name op 4 september, toen Goethes Erben optrad op het NCN festival in de buurt van Leipzig. Het gaat om een concert ...